Nyhed
Læsetid: 4 min.

Nyt vidneudsagn vælter politiets forklaring efter 25 år: Ledelsen fik besked om ordre om at skyde demonstranter

I modsætning til, hvad der tidligere har været fremme om urolighederne på Nørrebro den 18. maj 1993, så blev den øverste politiledelse få timer efter informeret om, at en delingsfører havde afgivet skydeordre, og at der var skudt direkte mod demonstranterne. Det fortæller tidligere urobetjent Flemming Sloth Andersen i tv-dokumentar, der sendes torsdag på DR2
For første gang nogensinde står den tidligere urobetjent Flemming Sloth Andersen frem og fortæller sin beretning om, hvad der skete under de voldsomme gadekampe på Nørrebro i 1993

For første gang nogensinde står den tidligere urobetjent Flemming Sloth Andersen frem og fortæller sin beretning om, hvad der skete under de voldsomme gadekampe på Nørrebro i 1993

BENT MIDSTRUP

Indland
17. maj 2018

Efter 25 års tavshed har den nu 59-årige tidligere urobetjent Flemming Sloth Andersen valgt at træde frem med sin historie.

Hans beretning vælter de forklaringer, der hidtil er kommet fra den øverste ledelse af Københavns Politi om de omfattende uroligheder på Nørrebro, der fulgte i kølvandet på folkeafstemningen om Edinburgh-aftalen.

Det sker i tv-dokumentaren Skydeordren, der blev væk, som DR2 sender torsdag aften som optakt til 25-året for de blodige uroligheder, hvor dansk politi for første gang fyrede direkte mod en menneskemængde.

Flemming Sloth Andersen deltog selv som urobetjent i politiets indsats, og han blev, som han udtrykker det i udsendelsen, selve »symbolet på 18. maj«.

Fotos af den denimklædte urobetjent med tyndt overskæg og tjenestepistolen hævet til brug blev nemlig brugt igen og igen i aviserne, endog New York Times bragte billedet.

Det nye i Flemming Sloth Andersens historie er, at han sammen med daværende delingsfører for urobetjentene i området, Jens Anker Kristensen, tog ind til Politigården ved halvfiretiden om morgenen, hvor den øverste ledelse af Københavns Politi var samlet på kommandostationen KSN.

Til stede var ifølge Flemming Sloth Andersen den daværende politidirektør, Poul Eefsen, vicepolitidirektør Annemette Møller samt to andre ledere – Willy Eliasen og Einar Lind – og her forklarede delingsføreren, at han havde givet ordre til at skyde.

På spørgsmål fra Poul Eefsen fortalte Flemming Sloth Andersen, at han personligt havde lavet sigteskud, og at han havde skudt direkte mod en demonstrant.

Torben Koch, der i 23 år har været advokat for politiet, siger i udsendelsen, at de nye oplysninger er »noget af det mest rystende, jeg nogensinde har hørt«.

For på trods af, at forløbet i årene efter blev undersøgt seks gange – to gange af Københavns Politi selv, to gange af daværende rigsadvokat, Asbjørn Jensen, én gang af Ombudsmanden og endelig af en kommission nedsat af daværende justitsminister Bjørn Westh – har det nemlig ikke tidligere været fremme, at politiledelsen var orienteret om, at der var afgivet skydeordre, og at der var skudt direkte mod demonstranterne.

I politiledelsens egne to undersøgelser var der intet spor af nogen skydeordre, og rigsadvokaten mente i første omgang, at der kun var givet ordre til at skyde varselsskud op i luften.

Det lukkede rum i KSN

Også journalist Erik Valeur kalder Flemming Sloth Andersens historie for afgørende. Sammen med to kolleger fra DR fik han Cavlingprisen i 1995 for bl.a. at afsløre, at der under urolighederne blev råbt »Skyd efter benene«, hvilket førte til, at rigsadvokaten måtte i gang med sin undersøgelse nummer to.

Konklusionen her var, at det kunne have været en håndboldspillende tilskuer/demonstrant, der var kommet med tilråbet. Til gengæld rejste Asbjørn Jensen tiltale mod tre betjente fra forreste geled.

»Min første tanke er, at havde det været kendt, hvad der foregik i det lukkede rum i kommandostationen tidligt om morgenen, så havde man ikke behøvet at bruge millioner af skattekroner på de mange undersøgelser foruden tonsvis af arbejdstimer fra statsministeren og ned,« siger Erik Valeur og tilføjer:

»Man må sige, at de fire politiledere i kommandostationen tog et stort ansvar på sig ved at holde det skjult for eftertiden.«

»Hvis vi lægger Flemming Sloth Andersens historie til grund, så er det mest spændende nu, om politiledelsen heller ikke fortalte det til de ledende politikere. Rundt omkring på hospitaler lå hårdt sårede unge, der var ramt af skuddene, så hvad fik landets ledelse oplyst fra politiet?

Vi ved, at politiledelsen holdt oplysning om mødet væk fra pressen og fra undersøgelserne, men holdt de dem også væk fra statsministeren og regeringen – eller medvirkede politikerne også i det coverup?«

Erik Valeur understreger, at 18. maj trak utroligt dybe spor for en masse mennesker, herunder en hel del politifolk, der blev hærget af sagen og endte med at måtte forlade politiet.

»Det meste af det kunne have været undgået, hvis politiledelsen havde åbnet døren til det lukkede rum. Så det er selvfølgelig interessant,« siger han.

For 25 år siden var Poul Nyrup Rasmussen forholdsvis nytiltrådt statsminister. Han medvirker i udsendelsen og kalder Flemming Sloth Andersens beretning for »en slags missing link i hele historien«.

Efter 18. maj modtog Flemming Sloth Andersen trusler mod sig og sin familie og flyttede derfor til Aalborg. Han var en af de politifolk, der bl.a. som følge af urolighederne på Nørrebro fik konstateret PTSD og måtte forlade politiet.

At der skulle gå 25 år, før han fortæller sin historie til offentligheden, forklarer han med henvisning til sin sygdom og truslerne mod familien.

Han kalder politiledelsens hidtidige forklaringer for »en falsk melodi« og mener, at dem, der har siddet og manipuleret med forløbet, »skulle skamme sig«.

Daværende indsatsleder Jens Anker Kristensen har ikke ønsket at lade sig interviewe til udsendelsen, og daværende vicepolitidirektør Annemette Møller siger til DR, at hun ikke husker mødet, »men hvis han (Flemming Sloth Andersen, red.) siger det, må det være rigtigt«.

Tidligere kriminalinspektør Willy Eliasen og tidligere chefpolitiinspektør Einar Lind er ligeledes ifølge DR blevet præsenteret for oplysningerne om samtalen.

Willy Eliasen bekræfter, at ledelsen for Københavns Politi var samlet om morgenen den 19. maj 1993. Han husker ikke mødet med Flemming Sloth Andersen, men siger: »Hvis Sloth (Flemming Sloth Andersen, red.) fortæller, at det er sket sådan, så er det sket sådan.«

Einar Lind husker mødet, men ikke ordvekslingen.

Daværende rigsadvokat Asbjørn Jensen har ikke ønsket at udtale sig.

Se traileren her:

 
18. maj - Skydeordren der blev væk / torsdag 20.00 / DR2

Hvordan husker du 18. maj 1993? En folkeafstemning om EU fik demonstranter til at kaste byger af brosten mod politiet, som svarede igen med 113 skarpe skud. Mindst 92 betjente kom til skade, og 11 demonstranter blev ramt af projektiler. I en ny dokumentar står involverede personer fra dengang frem for at besvare det tilbagevendende spørgsmål: Hvem vidste, at der blev givet en skydeordre?

Posted by DR2 on Wednesday, May 16, 2018

’Skydeordren, der blev væk’ er produceret af Deluca-Dokumentaristen og tilrettelagt af Frederik Brun Madsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Oluf Husted

Journalist Lars Rugaard bør også nævnes, med hæder, for sin opdagelse af ordren:
"Skyd efter benene"

Jes Elnif, Lillian Larsen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Jan Eskildsen, Jørn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Diego Krogstrup, Dorte Sørensen, Steffen Gliese og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

Det for mig mest intellektuelt forulempende ved skyderiet på Fælledvej er, at Rigsadvokat Asbjørn Jensen i 2. undersøgelse kunne konkludere, at det var en demonstrant, der midt under skyderiet råbte "Skyd efter benene" - i første undersøgelse omtalte Rigsadvokaten slet ikke råbet.

Men nu får vi så endnu en gang bekræftet, at Politiet er fuld af løgn.

Jes Elnif, Gert Romme, Ulla Søgaard, Mathis Weidanz, Markus Lund, Anne Mette Jørgensen, Knud Chr. Pedersen, Morten Larsen, Katrine Damm, Flemming Berger, Søren Roepstorff, Søren Kuhn, Verner Nielsen, Hans Larsen, lars søgaard-jensen, John S. Hansen, Eva Schwanenflügel, Palle Yndal-Olsen, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Ole Frank, Christian Mondrup, Jørn Andersen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Diego Krogstrup, Oluf Husted, Steffen Gliese og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Tænk, hvis mani disse år havde imødekommet den brede solidariske stemning i befolkningen i stedet for benhårdt at føre den forandringspolitik, der stadig i dag hærger landet.
18. maj var jo blot en kulmination og et tidligt udtryk for den følelse af magtesløshed overfor politikernes skalten og valten med de værdier, befolkningen havde lagt ansvaret for i deres hænder.

Torben Bruhn Andersen, Markus Lund, Morten Larsen, Flemming Berger, Verner Nielsen, lars søgaard-jensen, John S. Hansen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Anne Mette Jørgensen, Ole Frank, Jørn Andersen, Egon Stich, Niels Duus Nielsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Hvis mandens udsagn står til troende bekræfter det jo bare hvad vi fornemer (da intet er "bevist") fra Tibet-sagen.
Jeg "kvalmes"..
Det ser ud til at Danmark, ligegyldigt om det er rødt eller blåt flag, stadig lever i Matadors 1930'ere

Jes Elnif, Torben Bruhn Andersen, Gert Romme, Morten Larsen, Søs Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Anne Mette Jørgensen, Ole Frank, Jørn Andersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Gik Asbjørn Jensen ikke så lang for at redde politiet og politikerne ud af lortesituationen, at han hævdede at projektilerne der ramte demonstranterne, måtte være rikochetteret fra stenene demonstranterne kastede mod politiet. ååhhh boy!.

Man siger ellers at dem man giver magt i et samfund har en højere moralsk pligt..

Søs Jensen, Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Ole Frank og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Og de vil gøre nøjagtigt det samme igen helt på linje med politikerstanden.

Knud Chr. Pedersen, Flemming Berger, Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Politikere og embedsmænd kan være meget kreative når de skal forklare deres løgnehistorier. De opfinder nye begreber som "nødløgn" og pis og papir.

Kunne vi måske kalde denne løgn for IDIOTI-løgnen..

Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

Man må desværre konstatere, at der går en lige linie fra mørklægningen af 18 Maj til Tibetsagen.

Måske skulle der gennemføres nogle organisatoriske ændringer i Københavns politi, Rigspolitiet og Justitsministeriet for at forhindre lignende sager, der totalt undergraver befolkningens tillid til den udøvende magt. Det kunne være et civilt nævn, der øjeblikkeligt havde mulighed for at se politiet efter i alle henseender el. lign.

Lillian Larsen, Torben Bruhn Andersen, Ulla Søgaard, Egon Stich, Morten Wieth, Markus Lund, Morten Larsen, Bianca Johannson, Katrine Damm, Flemming Berger, Verner Nielsen, Hans Larsen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Palle Yndal-Olsen, Torben Lindegaard, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Anne Mette Jørgensen, Tue Romanow, Henrik Rasmussen, Christian Mondrup, Ole Frank, Jan Eskildsen, Jens Winther, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Jørn Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det uhyggelige i de nye oplysninger er, at det er endnu et vidnesbyrd om, at politiet ikke blot er parat til, men også i stand til, at gå endog meget langt for at beskytte sig selv. Og det er tilsyneladende ikke anderledes i dag, uagtet at ledelsen er en anden, illustreret af bla. Tibet-sagen. Dermed må man nødvendigvis spørge sig selv om politietatens rolle i vores samfund er korrumperet af nogle matstrukturer, som fremmer en selvtilstrækkelig og syg kultur.
Politiet er ikke - og skal ikke være - en stat i staten. For så har vores demokrati for alvor et problem.

Lillian Larsen, Torben Bruhn Andersen, Ulla Søgaard, Egon Stich, Mathis Weidanz, Katrine Damm, Morten Wieth, jens peter hansen, Markus Lund, Flemming Berger, Søs Jensen, Søren Kuhn, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Torben Lindegaard, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Anne Mette Jørgensen, Tue Romanow, Henrik Rasmussen, Ole Frank og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Jens Winther

Vi, der blev rystet over, at Tibet-sagen viste, at der i politiet fra top til bund er en bundrådden kultur med løgn, fortielser og cover-ups får nu det næste chock: det er ikke en nyere foreteelse; ikke noget, der pludselig er opstået.

Råddenskaben har i årtier været en fast bestanddel i politiets kultur - det er skræmmende!

Ulla Søgaard, Markus Lund, Katrine Damm, Søs Jensen, Verner Nielsen, Hans Larsen, John S. Hansen, Arne Albatros Olsen, Torben Lindegaard, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Ole Frank og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Var det ikke på tide med et borgerforslag om en forfatningsdomstol, der kunne rydde op i et betændt politisk miljø?

Torben Bruhn Andersen, Kristian Jensen, Ulla Søgaard, Katrine Damm, Flemming Berger, Søs Jensen, Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Steffen Gliese, Oluf Husted, Karsten Lundsby og Henrik Rasmussen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Politiet er i sin natur, som så mange andre i statens tjeneste sat til at tie og beskytte magt.
Her i Ole Suhrsgade står der politi og militær 24 timer i døgnet bevæbnet med maskingeværer eller hedder det pistoler.
Stor set alle jeg har talt med betragter det som tidsspilde og ved udmærket, at så snart jøderne vender rundt om hjørnet er der ingen til, at forhindre et angreb. Desuden er gaden fri til al kørsel og man skal være ualmindelig naiv, hvis man bilder dem og os andre ind, at de kan nå at forhindre en hurtig kørende bil at skyde. I lang tid havde de tilmed deres våben i en lukket rygsæk.
Stort set samtlige politifolk er kede af at stå her og ikke mindst pga. alle de sagsbunker der hober sig op i deres respektive kredse. Men vi gør jo bare vores arbejde er svaret. Hvor er deres ytringsfrihed henne?
Jeg som bor lige på den anden side af bolig og synagoge føler mig ikke mere tryg, tværtom.
I starten var de så restriktive at selv ambulancer ikke måtte holde i gaden. Det fik jeg dog læst og påskrevet dem , at det skulle ophøre. Når der af og til er tumult i gaden især efter byture i weekenden så gør de intet, men vi andre skal ringe efter andet politi. Det er de ikke beordret til. Det her handler ikke om antisemitisme, som nogen måske vil beskylde mig for.
Det er godt at det sagen om Nørrebro kommer frem, men det undrer mig desværre ikke.

Karsten Aaen, Karsten Lundsby, Ole Frank, Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

Det er også vigtigt, at holde fast i, at umiddelbart efter bataljen på Fælledvej, da udtalte Poul Nyrup sin fulde støtte til det skydegale politi. Inden han overhovedet anede, hvad der var sket.

Mathis Weidanz, Markus Lund, Anne Mette Jørgensen, Jens Winther, Knud Chr. Pedersen, Katrine Damm, Flemming Berger, Ole Frank, Søs Jensen, Verner Nielsen, lars søgaard-jensen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Palle Yndal-Olsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Pórto Qisuk, sagen er sgu for alvorlig til den slags rablerier. Du må lige tage sølvpapirshatten af..

Markus Lund

Så mangler vi bare 'den rygende pistol' om hvem der afgav ordren "skyd efter benene". Det spørgsmål står stadig hen i det uvisse. Men mon ikke der også var tale om Jens Anker Kristensen også, den snothvalp, der lignede Djævlen selv i ansigtet midt under sit halsgreb på en demonstrant. Han havde i hvert fald noget at skjule, siden at han afslog at medvirke i udsendelsen...

Københavns politikorps har altid efterlevet musketereden til fulde. Alle går altid fri, uanset forseelsens karakter. Selv da racisterne var ved at blive afsløret offentligt af Modkraft, da de anholdt en flok palæstinensere ved en anti-israelsk demo,var de blot kreative og legede med 'perler' på asfalten. Ja ja. Og væk var den shitstorm...

Ivar Gjørup

Lige for en ordens skyld: MAGTENS BOG udkom i 2002 og dokumenterer det hele, s. 612-652. Løgnemaskinen gik i gang straks næste morgen den 19. maj 1993. Alle senere afdækninger og kommissionsrapporter og nu denne dokumentarfilm bekræfter blot, hvad alle ansvarlige vidste samme morgen: At politiet affyrede skud ind i en folkemængde, og at der blev givet ordre om at gøre det. Det lod sig i længden ikke skjule eller benægte – men man gjorde, hvad man overhovedet kunne længst muligt. Dengang var det i det mindste en skandale. Nu lever vi med fake news døgnet rundt.

Oluf Husted, Karsten Aaen, Knud Chr. Pedersen, Palle Yndal-Olsen, Torben Bruhn Andersen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Benjamin Bjerre

Jeg kan ikke lade være med at undre mig: Er betentene helt blottet for samfundssind? Kan de slet ikke forstå det ansvar de er blevet givet? Kan de ikke selv se at sager som denne fuldomment underminerer befolkningens tiltro til ordensmagten?

Det er jo ikke politikerne, der ender med at få sten i hovedet. Så hvorfor er de menige betjente villige til at spille med i det løgnagtige spil? Der må jo have været mange betjente, der hørte den ordre. Hvorfor hører vi først om det nu?

Man må nogle gange minde sig selv om, at betjente er borgere ligesom os. Man kan nemt glemme det, når man ser hvordan de opfører sig.