Læsetid: 6 min.

Østre Landsret skal tage stilling til to radikalt forskellige versioner af, hvad der skete i Irak i 2004

Der er afgrundsdyb forskel mellem de versioner som irakiske sagsøgeres advokater på den ene side og Forsvarsministeriet på den anden side har af forløbet under irakisk operation i 2004. Her er de to versioner om Operation Green Desert, som landsretten i øjeblikket tager stilling til i stor principiel sag
Sagen om Operation Green Desert har kørt her i foråret og bliver afgjort til sommer. De to parters version af historien er på en lang række punkter vidt forskellige.

Sagen om Operation Green Desert har kørt her i foråret og bliver afgjort til sommer. De to parters version af historien er på en lang række punkter vidt forskellige.

Peter Hove Olesen

12. maj 2018

Sagsøgernes version

Operation Green Desert var en operation, der fra begyndelsen gik galt. På et svagt og manipulerende efterretningsgrundlag gik danske, britiske og irakiske styrker i november 2014 tidligt om morgenen i aktion mod en fredelig sufimoské og omkringliggende huse.

Sådan lyder historien, hvis man lytter til sagsøgerne i sagen om operationen, der det seneste halve år har kørt ved Østre Landsret. Det følgende er sagsøgernes version af forløbet.

Operationen var én stor fiasko, og man fandt da også kun nogle håndvåben, som svarede til, hvad normale husstande havde i Irak på det tidspunkt, 150 kg hash og fem kg sprængstof, som ifølge sagsøgernes advokat Christian Harlang ikke for alvor kunne betegnes som en trussel mod danskerne, da det ikke var nok til at kunne bruges til en vejsidebombe.

Det var irakerne, der tog initiativet til anholdelsesaktionen og ved at stole på deres efterretninger, blev Danmark en brik i et sekterisk spil, der var rettet mod de anholdtes religiøse baggrund.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Henrik Leffers
  • C Munk
  • Steffen Gliese
  • Oluf Husted
Eva Schwanenflügel, Henrik Leffers, C Munk, Steffen Gliese og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Dansk ansvarsfralæggelse - det er vore myndigheder blevet helt ekstremt gode til på alle fronter. Man kan efterhånden spørge sig selv, om de opfylder andet formål end det.

Eva Schwanenflügel, John Andersen, Niels Duus Nielsen, Bettina Jensen, Trond Meiring og Ib Christensen anbefalede denne kommentar