Interview
Læsetid: 3 min.

Overvismand: Regnemodellerne ignorerer børnehaver, så skattelettelser fremstår pænere end fortjent

Men det er – modsat Enhedslistens påstand – veldokumenteret, at lavere understøttelse fører til kortere ledighed, siger overvismand Michael Svarer, der på Informations foranledning har gransket tre hovedpunkter i partiets rapport om Finansministeriets regnemodeller
De positive effekter af offentligt forbrug er endnu ikke en del af regnemodellerne hos Finansministeriet og Det Økonomiske Råd. Det skyldes blandt andet, at der er stor forskel på, om man bruger skattekroner på Det Kongelige Teater eller børnehaver, siger overvismand Michael Svarrer.

De positive effekter af offentligt forbrug er endnu ikke en del af regnemodellerne hos Finansministeriet og Det Økonomiske Råd. Det skyldes blandt andet, at der er stor forskel på, om man bruger skattekroner på Det Kongelige Teater eller børnehaver, siger overvismand Michael Svarrer.

Søren Bidstrup

Indland
16. maj 2018

Enhedslistens kritiske rapport om Finansministeriets regnemaskine, som blev fremlagt og offentliggjort tirsdag, tager fat på en vigtig diskussion om regnemodellerne. Sådan lyder den overordnede reaktion fra overvismand Michael Svarer, der er enig i, at metoderne til at regne på effekterne af økonomisk politik trænger til fornyelse.

Men rapporten fra Enhedslisten kan ikke stå alene, understreger han.

»Det er et gennemarbejdet partsindlæg, men nogle gange læser de litteraturen skævt,« siger han.

Enhedslistens 128-siders lange rapport bygger på flere års gennemgang af forskningslitteratur og folketingssvar. Her konkluderes blandt andet, at regnemodellerne er forældede og favoriserer højreorienteret politik.

Finansminister Kristian Jensen (V) afviste tirsdag blankt, at der er noget i vejen med regnemodellerne og opfordrede Enhedslisten til at ændre politik i stedet for regnemetoder.

Information har fået overvismand Michael Svarer til at vurdere tre af Enhedslistens centrale konklusioner fra rapporten:

1) Regnemodellerne bygger på forældet og for spinkel dokumentation

»Det er ikke velunderbygget, at lavere sociale ydelser resulterer i lavere ledighed, og at lavere skat fører til et øget arbejdsudbud – og dermed har en positiv indvirkning på samfundsøkonomien,« konkluderer Enhedslisten for det første.

Michael Svarer er ikke enig i denne konklusion. Han fremhæver, at der er ret bred evidens for, at lavere sociale ydelser påvirker, hvor mange der er ledige på arbejdsmarkedet og dermed kan have en positiv effekt på økonomien.

»Når man kigger på, hvordan folk reagerer på det her, så er det relativt veldokumenteret, at for eksempel lavere dagpenge eller lavere kontanthjælp reducerer længden af ledighed. Så her synes jeg, at de læser litteraturen forkert,« siger Michael Svarer.

Det samme gælder ifølge overvismanden, når man ser på effekten af skattelettelser.

»Grundlæggende vil jeg sige, at den litteratur, der er nu, giver grund til, at man regner på en positiv effekt af skatteændringer. Man kan så diskutere, hvor stor den er, men der, hvor finansministeriet ligger, er ikke helt skævt,« mener han.

Når det kommer til effekten at skattelettelser, er Michael Svarer dog enig med Enhedslisten i, at der er god grund til at være kritisk over for den forskning, der bliver brugt i dag.

»Litteraturen ændrer sig løbende. Så der er al mulig grund til at se nærmere på det, og det vil De Økonomiske Råds formandskab også gøre i efteråret, hvor vi vil lave vores egen evaluering af det her.«

2) Finansministeriet ser bort fra positive effekter af velfærd og favoriserer skattelettelser

»Regnemodellerne bliver skæve, når Finansministeriet afviser at regne med positive dynamiske effekter af offentlige udgifter og investeringer på en række områder,« konkluderer Enhedslisten for det andet.

Her er Michael Svarer »meget enig med Enhedslisten«.

Han påpeger, at det er rimeligt veldokumenteret på transport-, undervisnings- og børnepasningsområdet, at offentlige udgifter og investeringer kan have en positiv effekt på arbejdsudbuddet, som ikke indregnes i regnemodellerne.

»Den viden kunne man godt blive bedre til at samle op løbende og bruge aktivt,« siger Michael Svarer. Han mener dog, at det er svært at indregne effekterne af offentlig forbrug og investeringer i en regnemodel.

»Det har De Økonomiske Råd heller ikke formået at gøre endnu. Det skyldes blandt andet, at der er stor forskel på de dynamiske effekter, der kan komme af investereringer i henholdsvis børnehaver og Det Kongelige Teater,« siger han.

Han er enig med Enhedslisten i, at regnemodellerne bliver skæve i forhold til at regne på effekten af skattelettelser, når man ikke kan indregne effekterne af offentligt forbrug.

»Hvis man eksempelvis finansierer skattelettelser med offentligt forbrug, som har en positiv effekt på arbejdsudbuddet – men ikke medregner det – så kommer skattelettelserne til at stå i et bedre lys, end de fortjener,« påpeger han.

3) Regnemodellerne indeholder en højreorienteret bias

»Der er en højreorienteret bias i regnemodellerne, som sætter retningen for forhandlinger og regeringsførelse,« konkluderer Enhedslisten for det tredje.

Det er ifølge Michael Svarer for let at sige, at regnemodellerne i dag har en højreorienteret bias.

»Det vil være for skødesløst at sige, at man har en højreorienteret bias i det, når man ikke kender effekterne af for eksempel offentligt forbrug,« siger han.

Han mener, at det vil være bedre at kende effekterne for herefter at sige: »Hovsa, vi havde faktisk en bias.«

»Det er klart, at jeg godt kan følge argumentationen om, at skattelettelser kan komme til at stå i et pænere lys, end de fortjener, fordi vi ikke regner mulige positive arbejdsudbudseffekter af offentligt forbrug med i modellerne. Men det kræver, at vi kan dokumentere det, og det kan vi ikke i dag,« siger han.

»Derfor er det vigtigt at holde fokus på at udvikle regnemodellerne og bruge ressourcer på at forske i det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik holm hansen

Ok at få en analyse af er rapport men tilbage står trods alt en regering som ønsker at fremstå solidarisk med lønarbejdere og måske specielt dem i den offentlige sektor og et parti til venstre for midten som selvfølgelig har et budskab om at denne regerings retning kunne være bedre og en anden set fra deres stol i salen og selvom klisteret på statsministerens taburet er indtakt kan det vel ikke komme bag på nogen at trommerne til valget er ved at blive pudset af

Gud fader bevares.
5000 års erfaring, der uden diskussion viser, at når nogen skal være rige, er der andre, der skal være fattige.
Allerede nu, er enhver mindelse om klima og overforbrug af resurser væk. Har vi et problem?

Thomas Jørgensen, Egon Stich, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Anne Mette Jørgensen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Ib Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men det gør understøttelsens størrelse til et middel til noget ganske uvedkommende: understøttelsen skal sikre, at folk kan opretholde deres tilværelse under ledighed.

Karsten Aaen, Nille Torsen, Egon Stich, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Anne Mette Jørgensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det der mangler er en langtidsforståelse af de reformers indvirkning på livskvaliteten for kommende generationer - hvor dyre de reformer i virkeligheden er set over en generation af borgere der er berørte.
I sagens natur er der ingen emperi for fremtiden så man må naturligvis holde sig til rationel fornuft og hvad der sandsynligvis er bedst for hele samfundet under eet. Helt sikkert er at main-stream udbuds-økonomer som Michael Svarer bliver arbejdsløse i takt med den udvikling der tilsyneladende er på vej.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Ja for at tage en bivirkning af lavere ydelser så er regeringen og andre medløbere med på at forbyde mennesker på lav ydelse at bebo bestemte steder. Det er hele synet på mennesket og dets muligheder for et rimeligt liv som jeg tror Enhedslisten er kritisk overfor. Det kan jeg sgu godt forstå og hvad kender vismænd egentlig til de reelle forhold for en del af os? En hel masse i teorien, men gad vide om de selv sætter deres ben på de steder hvor det gør ondt?

Karsten Aaen, Egon Stich, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Ole Henriksen, Torben K L Jensen, Verner Nielsen, Tue Romanow og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Når man kigger på, hvordan folk reagerer på det her, så er det relativt veldokumenteret, at for eksempel lavere dagpenge eller lavere kontanthjælp reducerer længden af ledighed. Så her synes jeg, at de læser litteraturen forkert,« siger Michael Svarer."

Det er aldeles ikke spor veldokumenteret. Desuden er udgifterne til børn opvokset i fattigdom slet ikke taget med i beregningerne, selvom det netop er veldokumenteret at det har langtidsvirkninger på alle parametre indenfor fx social mobilitet, sundhed og sygdom, ledighed og arbejde, uddannelse og familiedannelse.

På sigt er fattigdom langt dyrere for samfundet, og beskæftigelseseffekten minimal til ubetydelig.

Det er et politisk ønske, at der skal være fattigdom og social nød i et af verdens rigeste lande, samt at der skal være maksimal utryghed ved ledighed og sygdom.

Karsten Aaen, Thomas Jørgensen, Egon Stich, Rolf Andersen, David Breuer, John S. Hansen, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Janus Agerbo, Ebbe Overbye, Niels Duus Nielsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
David Engelby

“Michael Svarer er ikke enig i denne konklusion. Han fremhæver, at der er ret bred evidens for, at lavere sociale ydelser påvirker, hvor mange der er ledige på arbejdsmarkedet og dermed kan have en positiv effekt på økonomien.” Det betyder ret beset følgende i Svarers optik:
Der er bred evidens for at folk vil gøre alt, når de får en pistol for panden. Bare det hjælper økonomien. Blæse være med fx tvang af syge ledige.

Økonomer er en besynderlig art. Suges sjælen ud af dem pr. automatik, når de starter på deres studie?

Lillian Larsen, Karsten Aaen, Egon Stich, Eva Schwanenflügel, David Breuer, John S. Hansen, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@David Engelby

Ja, jeg er økonom og småborger og fuldstændig sjælsløs! Udviklingen kan endda dokumenteres ved at vise mig Disneys "Bambi på Isen" som jeg som 5 årig simpelthen ikke kunne klare at se, men i dag højst fælder en enkelt tåre over.

Henrik Bjerre

Mange tak til Enhedslisten, Michael Svarer og Information for dette. Flot arbejde!

John S. Hansen

@Brøndum
Måske er det mig som er lidt tung - men jeg forstår ikke dit indlæg. Har du mulighed for at uddybe?!

John S. Hansen

Journalisten burde have bedt Svarer om at forklare de mekanismer - trin for trin - som angiveligt skulle føre til skabelse af flere arbejdspladser, som følge af beskæring af sociale ydelser mm.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@John S. Hansen

Det er da flot af Enhedslisten at have udarbejdet en gennemgående analyse der ikke bare kan affejes, flot af en af Vismændene at læse den ordentligt igennem og kommentere, og flot af Information at formidle det hele. Det sker da ikke hverdag?

Til den centrale uenighed om dagpenge/kontanthjælpsydelserne størrelse kunne jeg godt tænke mig lidt mere om effekter på kort og langt sigt. Det virker vel ikke helt urimeligt at lavere ydelser vil tvinge nogen til at tage de ringeste jobs på kort sigt, men på den anden side er der en risiko for at lønniveauet i de dårligste jobs på længere sigt tvinges nedaf, og det er jo ikke godt for nogen at have masser af alt for billig arbejdskraft. Det medfører bare, at man ikke gider effektivisere og spare på arbejdskraften og dermed går dynamikken ud af samfundet på længere sigt. Derudover kommer den menneskelige fornedrelse og fattigdom, der kommer af de mest elendige jobs. Til gengæld mener jeg så man som arbejdsløs må finde sig i at skulle deltage og møde op til aktiviteter, der ikke gør ret meget andet end at holde krop og hoved i form. Men det sidste kan bare være min fixe ide.

Lise Lotte Rahbek

Brøndum
Du skriver: "Til gengæld mener jeg så man som arbejdsløs må finde sig i at skulle deltage og møde op til aktiviteter, der ikke gør ret meget andet end at holde krop og hoved i form. Men det sidste kan bare være min fixe ide."

Hmmm.. hvad er det der gør, at du ikke tiltror arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere selv at kunne holde sig i gang? Jaja, jeg ved godt at nogle går helt i stå, men resten?

Karsten Aaen, Torben Skov, Egon Stich, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@Lise Lotte Rahbek

Nu var jeg selv arbejdsløs i firserne og lavede sammen med en del andre unge frivilligt arbejde i kulturinstitutioner. Men der var også nogen der først stod op kl. 1600, når alle andre kom hjem fra job, det gik dem generelt skidt, for mange øl etc.

Alle kan få brug for puf bagi, det kræver en del at være i stand til at gøre det på den rigtige måde.

Lise Lotte Rahbek

Brøndum
Med al respekt - er det puf bagi ikke bare en politikerfloskel?
Jeg tror ikke folk skal skubbes. Jeg tror de skal trækkes - af det gode eksempel.
Og ingen af os kan bevises at have ret. ;-)

Torben Skov, Egon Stich, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@Lise Lotte Rahbek

Jeg har åbenlyst ikke forstand på dette, mit hovedsynspunkt er at den offentlige forsørgelse skal være til at leve af, og den nuværende bureakratiske kontrol, skal erstattes af noget andet.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

@Brøndum

Tak for dit svar! Vi er ikke helt enige, men du formår at nuancere dit svar og det er udmærket!

Jeg kan dog ikke lade være med at undre mig over, at "den lille mand" skal have et puf, eller et spark bagi - hvorimod de store fisk skal motiveres af incitamentsbaserede arrangementer så som eksorbitante bonusser og lignende. Er der virkelig så stor forskel på mennesker?

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Brøndum
Jeg har så rædsomt svært ved at lade være at udfordre (politiske) talemåder.
Vi er ikke uenige.

Henrik Bjerre

@John S. Hansen

jeg mener der er to hovedproblemer her:

1) I min tid på Copenhagen Business School, var synspunktet at præstationsaflønning af direktører med flere skulle håndteres meget præcist og hellere for lidt end for meget. Pointen var, at præstationsaflønning vil motivere til beslutninger der forbedrede virksomhedernes bundlinie på kort sigt, men skadede på langt sigt, derudover er der så alle måleproblemerne.

2) I nogle brancher kan topledelsens marginalt bedre præstationer skabe store værdier på bekostning af de konkurrende virksomheder. Har du f.eks. Coca Cola og Pepsi. Hvis den ene ledelse får virksomheden til at være et mulehår foran den anden, vil den over tid vinde markedsandele og tjene styrtende. Det er ligesom i 100 meter løb. I år ligger Gavin SMELLIE til orientering på en delt 22. plads med tiden 10.10 sekunder. Hvis du og jeg tog en træningsaften sammen med ham ville vi blive vildt imponeret over hans fysik, hans træningsfokus, hans væremåde - men hvordan aflønnes han i forhold til Ronnie BAKER der ligger nummer et med 9.97, altså ca 1 pct bedre? Aldeles miserabelt, stjernerne tager det hele. Det samme gælder ikke for de ingeniører der designer en tappehal til sodavandene. Der er også en der en 1 pct bedre end den anden, og han får sandsynligvis 1 pct mere i løn. Og det samme gælder for dem der laver de helt almindelige jobs, der ikke kræver uddannelse.

Superdirektørerne derimod, der er et mulehår foran deres konkurrenter kan godt være rigtig mange penge værd for aktionærerne, og derfor kan aktionærerne bliver fristet til at lokke dem til sig med store bonuser.

Har man så et bonus setup, og virksomheden går lidt halvdårligt, er der en større risiko for at direktøren bliver desperat, snupper den resterende kassebeholdning, rejser sig til Monte Carlo og sætter det hele på rødt. Måske også fordi vi i Danmark og Europa ikke er så strikse overfor den slags når det bliver opdaget, der har de efter min mening en bedre forståelse i USA hvor Jeffrey Skilling fra Enron fik 14 år bag tremmer (og stadig rusker) og Bernie Madoff der fik 150 år og kommer til at dø i fængsel.

Jeg er måske mod forventning ikke tilhænger af den mere og mere lempelige beskatning af de højeste indkomster. Dette handler jo om mænd der konkurrerer mod andre mænd, og i modsætning til atletik tror jeg egentlig det hele handler om at komme først. Jeg har det rigtigt godt med at køre i min otte-cylindrede sportsvogn, så længe min konkurrenter kun har råd til seks. Men det sekund en af de skiderikker også kommer op på otte, bliver jeg jo nødt til at købe mig en tolvcylindret. Denne konkurrence forvrides ikke af en procentvis høj skat på den indkomst der er højere end hvad der er nødvendigt for et behageligt liv, måske 4 - 500.000 kr. om året.

Så ja i toppen er der ok med høje indkomster, høje skatter og hårde straffe for ulovligheder (der koster store tab). For arbejdsløse er det ok med en understøttelse til at leve af, krav om fysisk tilstedeværelse, minimalt bureakrati og lempelige konsekvenser for småfifleri.

Karsten Aaen, Jens Thaarup Nyberg, Grethe Preisler og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Henrik Brøndum, disse direktører er jo indbyrdes udskiftelige uden nogen forskel på fremskridtene i virksomhederne, fordi der er tale om muligheder, der ligger i samfundet, uden for deres direkte kontrol. Ydermere er det jo ganske får - og ens - midler de har til at gøre sig gældende og 'vinde' med. Men selvfølgelig er kappestriden i sig selv tåbelig.

Henrik Bjerre

@Steffen Gliese

Nej sådan er det ikke, der findes nogle ganske få med extraordinært talent OG held der kan dette.
(Men det kræver nok, at man selv har drevet forretning at forstå det. Dette særlige talent er ikke særlig akademisk).

John S. Hansen

Uskikken med bonusaflønninger har desværre igennem NPM bredt sig til ledelseslagene i den offentlige sektor. Her virker det heller ikke! Men den demoraliserende og oprørsfremkaldende effekt i befolkningen skal man ikke tage fejl af! Der er f.eks . ingen rimelig forklaring på, at Bo Nilsson fra Nets skal indkassere mere end en halv mia. Det er rystende at det kan finde sted!
Enron og Madoff er nærmest enestående eksempler. Af alle de, som i Usa, som var skyld i finanskrisen, er ingen blevet straffet - og de fik lov til at beholde deres tyvekoster!
En del af den praksis som fandt/finder sted i finanssektoren burde betragtes og takseres som gemen kriminalitet. Det ville den muligvis være blevet hvis vi ikke (i allerhøjeste grad Amerikanerne) havde levet i et delvist "afmonteret" demokrati!
Store dele af befolkningerne er dygtigt manipuleret til at tror at samfundende skal være indrettet på denne måde!!

John S. Hansen

Samfundene!

Grethe Preisler

@Henrik Brøndum

Jeg kan godt lide din 'tilståelse' af, at du 'føler behov' for at skifte din 8-cylindrede sportsvogn ud med en 12-cylindret, når en af de 'skiderikker', du konkurrerer om markedsandele med, får råd til at udskifte sin 6-cylindrede med en, der har lige så mange hestekræfter som den, du hidtil har været godt tilfreds med at køre rundt i United Kingdom og 'dupere rakket' med ;)

Men det var vel strengt taget ikke det, som i sin tid motiverede dit personlige valg af London frem for København som hovedsæde for din egen private virksomhed i IT-branchen efter afslutningen af dit studium i nationaløkonomi på Copenhagen Business School i DK?

Henrik Bjerre

@Grethe Preisler

Jeg har ikke studeret nationaløkonomi på CBS, men kun nogle fag på cand. merc. uddannelsen, ovennævnte udlægning er baseret på Corporate Finance og den såkaldte Principal/Agent teori.

Nej der var en kvinde og et giftemål der trak mig til London.

Og her er det særdeles vanskeligt at "dupere" rakket inklusive arabiske prinser med biler. Jeg prøver faktisk at lægge det bag mig, bl.a. fordi det er så svært at komme nogen vegne i det ræs.

Bilanekdoten forsøger at argumentere for, at det "man" køber for de højere lønninger, stort set er "positionsgoder" (Thorstein Vebelen) eller på almindelig dansk "statussymboler", og dermed ødelægger det ikke muligheden for at positionere sig, at der er høje procentvise skatter, fordi ham du konkurrerer med har samme byrde.

De liberale argumenterer nu og da med, at skat på luxus er "en misundelsesskat". Det har jeg aldrig forstået, misundelse er en grim ting der typisk findes hos både høj og lav, og den forsvinder næppe med en eller anden snedig skat. Forhenværende Skatteminister Ole Stavad udtrykte det meget fint (citeret efter hukommelsen): "Når du ser sådan en stor luksusbil, så tænkt på, at der er typisk betalt en eller to millioner kroner lige ned i statskassen!"

Jeg fornemmer John S. Hansen er misundelig over Nets-direktørens mega-bonus (men jeg kan jo ikke vide det). Er jeg selv misundelig? Ja, dem ville jeg da gerne have haft! Synes jeg der skal ændres på det? Nej, ikke ud over hvad der kan opnås med stilleskruerne. Hvordan håndterer jeg misundelsen? Ved at læse Stavad (og andre citater) , fokusere på at nyde alt det jeg har etc. Først og fremmest handler det om at undgå at misundelsen påvirker ens sind, og derefter at undgå, at den påvirker ens politiske synspunkter.

Grethe Preisler

@Henrik Brøndum

Amor vincit omnia
Hvis pigen, der 'trak dig til London', har 'etniske rødder' i en af UK's tidligere oversøiske kolonier, kan jeg ærlig talt godt forstå, at hun foretrak London frem for København som ramme om jeres fælles ægteskabelige lykke.

Det ville jeg også have gjort i hendes sted i betragtning af holdningen til 'de fremmede' i dit og mit fælles fødeland efter pletrensningen af det fordums mindre stuerene politiske parti, som fra begyndelsen af indeværende århundrede har siddet på retten til at definere 'danskeden' i EU-medlemsstaten Danmark.

Så må du prøve at leve med konsekvenserne at 'Brexit' for din egen lille private virksomhed, så godt du nu kan uden at gå fallit med den, før jeres fælles afkom er blevet gamle nok til at klare sig uden økonomisk støtte fra indehaveren af 'den fædrene gård'.

John S. Hansen

@Brøndum

Misundelse er ikke den rigtige betegnelse. I den ville der vel ligge det, at jeg gerne ville have det samme, og sådan har jeg det bestemt ikke. Ingen - absolut ingen - mennesker skal modtage penge i den størrelsesorden. Jeg synes at det at det kan lade sig gøre er et tegn på at der er gået noget rivravruskende galt i vores samfundskonstruktion. Ingen borgere i vores land kan være tjent med at disse ting finder sted, og det må vist ses som et blandt mange eksempler på, at vi som befolkning reelt har en meget begrænset indflydelse på samfundets indretning.

Hvis du en aften er træt af at køre rundt i Kensington og sammenligne bilstørrelse og motorydelse med dine kongeniale Briter, så anbefaler jeg, at du ser Saving capitalism, Inequality for all og requiem for the American dream. Fine dokumentarfilm af Robert reich og Noam Chomsky.

Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Måske har Michael Svarer ret i? - trods alt - at det at sænke ydelserne til f.eks. dagpenge, og måske især kontanthjælp får folk til at tage et arbejde til f.eks. 110 kr. eller 120 kr. i timen lige nu; altså er det godt for den enkelte modtager af kontanthjælp og for samfundet lige nu; en mand eller kvinde på
kontanthjælp er jo nærmest tvunget til at tage et arbejde på en fabrik, enten det nu er en fabrik, der laver sodavand, eller en fabrik, der laver noget andet, f.eks. kasser og emballage, hvor de står og trykker på en tast eller en knap næsten hele dagen mm. Især hvis manden, eller kvinden, er under 30 år, og får de cirka 6200-6500 kr. om måneden (før skat), man får hvis man på på kontanthjælp i den alder.

Men på langt sigt kan det sagtens være en dårlig investering for samfundet, især måske fordi, hvis der nu sker det, som jeg tror, der kommer til at ske indenfor de næste 5-6 år (måske 5-10 år), at der kommer en robot (eller lign.) som kan trykke på tasten eller knappen hele dagen; så er det de her ufaglærte uden uddannelse, der ryger først. (altså bliver afskediget først). Og så skal vi til at at uddanne dem....

Lige nu står jeg selv i den situation, at jeg på i mit nye arbejde lige har sagt farvel til en ung person mellem 20 og 30 år; han ville gerne have et arbejde på en fabrik: Det giver ham nemlig mange flere penge efter skat end har får på den offentlige ydelse, han får lige nu. Og som jeg nævnte før, tror jeg, at om 5-10 år er denne unge person, som p.t. arbejder på en fabrik, er blevet erstattet af en robot. Og så står han, og alle andre som ham, uden uddannelse...

Så på den måde kan det godt være at det at satse så meget på at få alle. (eller mange) i DK, som får offentlige ydelser. i arbejde, fordi man ikke opkvalificerer dem til fremtidens arbejdsmarked, altså sørger for at de f.eks. får det som svarer til en 9. eller 10.klasses eksamen, så de senere hen kan begynde på en erhvervsuddannelse f.eks.