Læsetid: 6 min.

Sådan håndteres offentlige arbejdskonflikter i Sverige og Norge

Den ellers højtbesungne danske model skal revideres, hvis det står til Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen. Information skitserer i den anledning overenskomstmodellerne hos vores nordiske søsternationer. Men måske behøver vi slet ikke se ud over landets grænser for at finde inspiration til justeringer
7. maj 2018

Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, vil reformere den danske model på det offentlige område. Hun mener, de netop overståede forhandlinger viser, at konfliktniveauet er blevet for højt, og at politikerne er for tæt på forhandlingerne.

Parterne selv har også rodet med tanken. Danmarks Lærerforening oplyser, at de har fået tilsagn fra Kommunernes Landsforening og regionerne om, at der skal ses nærmere på den danske model i den kommende periode. 

Konkret har Mette Frederiksen udtalt, at hun vil lade sig inspirere af Sverige og Norge. 

Vi tager forskud på arbejdet og ser nærmere på de offentlige overenskomstmodeller i vores nordiske søsterlande.

Danmark, Sverige, Norge og Finland har den kollektive aftaleret som afgørende fællestræk, som betyder, at arbejdsgivere og fagforeninger indgår overenskomsterne om rammen for løn og arbejdsvilkår. Det er en unik måde at indrette arbejdsmarkedet på, som man ikke finder i nogle andre lande. I Norden regulerer arbejdsmarkedet sig selv gennem aftaler, som arbejdsmarkedets parter forhandler på plads alene. Uden politisk indblanding. Det er i hvert fald udgangspunktet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Eva Schwanenflügel
ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer