Læsetid: 9 min.

Sagen om danske soldaters ansvar for tortur af irakere er blevet mudret af beskyldninger om usandheder, overdrivelser og misforståelser

De irakiske sagsøgeres forklaring om Operation Green Desert har vakt særlig opsigt, fordi de har fortalt om en ganske tæt dansk involvering i selve tilfangetagelsen og fangehåndteringen. Ifølge Forsvarsministeriet er der dog fortsat – efter et halvt års gennemgang af dokumenter og vidner i retten – intet, der bekræfter de påstande. Og det er, fordi de ifølge Forsvaret er usande
Sagen om Operation Green Desert bliver afgjort til juni. De to parters version af historien er vidt forskellige.

Sagen om Operation Green Desert bliver afgjort til juni. De to parters version af historien er vidt forskellige.

Peter Hove Olesen

26. maj 2018

Det var opsigtsvækkende beskyldninger, som skabte stor opmærksomhed, da de blev fremsat. »Anklage: Dansk soldat sparkede civil iraker til blods,« skrev Politiken i en overskrift på en artikel i december 2011, der handlede om anholdte irakeres oplevelser under Operation Green Desert. Avisen var rejst til Amman for at møde irakerne bag anklagerne.

»Hvis deres fortælling passer, kan Operation Green Desert vise sig at være den største skandale, der er kommet frem om Danmarks krigsengagement i Irak,« stod der videre i artiklen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Joelsen

Mudderet kommer dels af en uren politik og retninglinier, og dels en interesse for at lade debatten mudre til og løbe ud i sandet. Faktum er at organiseret tortur, er en forbrydelse i enhver stat. Men meget tyder på, at nogen syntes at det kan fortolkes eller gradbøjes i et større billede. Og derfor denne debat.

Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Hans Larsen, Gert Romme og John Andersen anbefalede denne kommentar

Geneve-konventionens 3 dele er simpelt hen elementær viden i forsvaret. For sagen er jo den, at hvis du ikke overholder konventionen, kan du heller ikke forvente, at modparten skal overholde den overfor dig.

Og da jeg var officers-elev, skulle vi ikke blot kunne konventionen udenad, men vi skulle også kende til alle de ulovlige tolkninger, selv om konventionen egentlig er ganske juridisk entydig.

Derfor kan i hvert fald ikke passe, at udsendte danske officerer ikke kender reglerne, - de kender dem helt til bunds. Og det kan slet ikke passe, at de øverst ansvarlige i forsvarskommandoen ikke fattede, hvad der foregik i deres ansvarsområde.

Jeg syntes, man må skære igennem nu, og sigte alle udsendte officerer, soldater og tolke. Videre syntes jeg, man samtidig må sigte alle ansvarlige i forsvarskommandoen samt alle ansvarlige i forsvarsministeriet. - Også dem der ikke er ansat mere.

Og så må man lade en kompetent domstol afgøre skyldspørgsmålet og udmåle straffen. For sagen er jo så enkelt, at hvis nogen har lidt culpa (ulovlig overlast), er der altså andre, der har handlet culpøst (har ansvaret for dette.

- Det må jo stå lysende klart, at har man bevidst eller ubevidst udført forbrydelser, har man slet ingen plads som embedsmand eller politiker.

David Joelsen, Verner Nielsen, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Sebastian Gjerding

Bare den omstændighed, at sagsøgernes advokat er Christian Harlang, får en til at tænke på overfakturering af salær, bøder fra Advokatnævnet, malkning af "Det Dansk-Franske Dampskibsselskabs Understøttelsesfond af 1950" igennem anlæggelsen af udsigtsløse retssager, tømning af "Enkefru Plums Støttefond" ... listen kan fortsættes.

Mistanken er, at Christian Harlang opsøger og skaber disse sager med fri proces især ud fra ønsket om at skabe omsætning i sin advokatforretning.

https://www.information.dk/moti/2014/10/farlig-uduelig

Grethe Preisler

Der er ikke noget at komme efter

"Thau hast committed fornication/but that was in another country/and besides: The wench is dead!"

God ide Romme. Så kan vi da i hvert fald være helt sikre på, at 'de ansvarlige' er over alle bjerge af naturlige årsager, før 'den kompetente domstol' bliver færdig med at kulegrrave den del af dokumentation, som endnu ikke er forsvundet, og klar til at afsige dommen og straffe de overlevende skyldige jubeloldinge fra 'Operation Green Desert' ... ;)

Touhami Bennour

Det gladelig er at alle parter Sværger højt og dyrt at de er uskyldig og tråværdig. Det er en dejlig verden vi leve i, det onde er askaffet og det, det er tilbage kun det gode. Dommen vil kun se på hvem siger sandheden og er tråværdig, vi er meget væk fra Nuremberg.