Læsetid: 13 min.

Socialdemokraterne skriver (røven ud af bukserne på de blå)

Siden 2001 har de borgerlige domineret kultur- og idedebatten, mens socialdemokraterne har været uden intellektuel appel. Men nu har både Dybvad, Tesfaye og Sass bøger på gaden, og der er flere S-forfattere på vej. Vi har spurgt nuværende og kommende socialdemokratiske forfattere, politiske modstandere, iagttagere og en rød tænketank om, hvordan Socialdemokratiet pludselig har overtaget den intellektuelle dagsorden
Siden 2001 har de borgerlige domineret kultur- og idedebatten, mens socialdemokraterne har været uden intellektuel appel. Men nu har både Dybvad, Tesfaye og Sass bøger på gaden, og der er flere S-forfattere på vej. Vi har spurgt nuværende og kommende socialdemokratiske forfattere, politiske modstandere, iagttagere og en rød tænketank om, hvordan Socialdemokratiet pludselig har overtaget den intellektuelle dagsorden

Mikkel Lock Svendborg

25. maj 2018

De har fået skrivekløe i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Kaare Dybvad og Mattias Tesfaye har med deres nye bøger været kuglestøbere i en ny idépolitisk debat i det gamle arbejderparti. De er nu blevet suppleret af endnu en socialdemokrat, gruppeformand Henrik Sass Larsen, der med sin nye selvudgivne bog Exodus viser, at også ledende socialdemokrater føler behov for skrive sig ind i debatten om fremtiden for centrum-venstre. Og flere socialdemokrater er på vej med idépolitiske bøger. Det gælder f.eks. Peter Hummelgaard, Dan Jørgensen, Pernille Rosenkrantz-Theil og Ane Halsboe-Jørgensen.

Hummelgaard udkommer med en bog til efteråret, som har fået den foreløbige titel, Den syge kapitalisme. Han ser skrivekløen i Socialdemokratiet som et forsøg på gøre op med »den idépolitiske tørke«, der har præget partiet i mange år.

»Idépolitisk har vi været trængt i defensiven siden 2001. Og der er en erkendelse af, at der er brug for en mere sammenhængende socialdemokratisk analyse,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Espen Bøgh
 • Eva Schwanenflügel
 • Torben K L Jensen
 • David Zennaro
 • Ejvind Larsen
 • Peter Knap
 • Niels P Sønderskov
Espen Bøgh, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, David Zennaro, Ejvind Larsen, Peter Knap og Niels P Sønderskov anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kender kun Dybvads bog, og den var sq ikke noget at skrive hjem om. Han angreb den "elite" han selv tilhører, og hvor han tjener sine penge.
Sass' bog vrimlede jo også med mange slag i bolledejen, men også med meget, der ikke vat tænkt til bunds, og som ikke hænger sammen med den førte politik..
Mht. de bøger, der er på vej - når man kender Dan Jørgensens mange vildfarelser og selvmodsigelser, da er der grund til at forvente - hvad? Manden kan jo forbedre sig, men lad nu være med at falde i svine, for bøgerne kommer fra politikere, der vil både det ene og det andet, og som tilhører et parti, der er ude i en dyb identitetskrise.
Forhåbentlig ligner bøgerne ikke partiets seneste klima- og energiudspil for så går det galt - igen.

Henrik Peter Bentzen, Espen Bøgh, Trond Meiring, Anne Mette Jørgensen, Mogens Holme og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Jeg synes ærligt talt at jeg betaler overpris for en fredags avis der har samme side antal som en pjece. Efter jeg tog kultur sektionen ud var der 12 sider plus opinion. Og ja, jeg er totalt ligeglad med ramadanen.

Det er simpelthen ikke nok, jeg er ligeglad med hvad jeres ledelse siger.

Steffen Gliese

Det er jo ikke gjort med at skrive bøger - når de er visionsløse og bygger på antagelser, som har bragt vores samfund ud på et skråplan over de seneste 25 år, og vi nu heldigvis begynder at gennemskue, virker det snarere som panik før lukketid.

Henrik Peter Bentzen, Jesper Lerche, Trond Meiring, Flemming Berger, Bettina Jensen, Anders Reinholdt, Anne Mette Jørgensen, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Arne Lund og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Det kan være, at de stedlige socialdemokrater kan hjælpe. Der er vist et par stykker.

Henrik Peter Bentzen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Niels-Simon, jeg er socialdemokrat. Desværre er partiet det ikke.

Trond Meiring, Flemming Berger, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Prekariatet har vokseværk

Som klaveret spiller i nyhedsbranchen for tiden, er der vel ikke meget andet at stille op for de økonomiansvarlige på avisredaktionerne i dk end at indrette sig efter 'de forhåndenværende søms princip' og krydse fingre på ryggen i håb om, at abonnenterne og annoncørerne bliver ved med at hænge på ... ;)

Henrik Peter Bentzen, Trond Meiring, Bettina Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
David Engelby

Rettelse: “Vi har spurgt nuværende og kommende socialdemokratiske forfattere, politiske modstandere, iagttagere og en på papiret rød tænketank om, hvordan Socialdemokratiet pludselig har overtaget den intellektuelle dagsorden og fortsætter i de liberales blå spor.”

Henrik Peter Bentzen, Jens Erik Starup, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Når man kun har haft regeringsmagten een gang siden Fogh-mareridtet startede (og hvilken eén), så kunne man godt forventer sig at Socialdemokraterne kunne diske op med andet end debatbøger...

Mick Øgendahl er dog helt med på "anmelde" Socialdemokraternes idépolitiske debatbøger på DR1. Han er bare ikke til rigtige bøger....

Herdis Weins

1. maj havde det nye intellektuelle håb i S en kronik i Politiken, skrevet sammen med formanden for DSU.
Essensen af kronikken var, at kun på arbejdspladsen lærer man at indgå i et fælleskab og kun der lærer man den dannelse, der skal til for at fungere i samfundet , bl.a. at indgå i hierarkier og lære at acceptere sin plads der. SIC !!!
Hvis det skal gælde for at være kronen af den intellektuelle kapital i S, så sæjer a tak for kaffe - a will int wær mæ.

Henrik Peter Bentzen, Nike Forsander Lorentsen, Arne Lund, Kim Folke Knudsen, Lillian Larsen, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Bettina Jensen, Anne Mette Jørgensen, Mogens Holme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

ja, Herdis Weins, er det ikke paradoksalt, at en demokratisk socialistisk bevægelse i den grad nærmer sig arvefjenden i marxistisk-leninistisk retning?

Herdis Weins

Jo Steffen Gliese - et parti, der gik forrrest i kampen for nedsat arbejdstid, ferielov, barselsorlov etc. oprettede oplysningsforbund og højskoler, på lokalt plan arbejdede ihærdigt for at etablere biblioteker og kultur- og beboerhuse - udnævner nu ARBEJDET og ARBEJDSPLADSEN til at være selve livets mening.
Det giver virkeligt nyt liv til begrebet tragikomisk.

Henrik Peter Bentzen, Nike Forsander Lorentsen, Arne Lund, Lillian Larsen, Anders Reinholdt, Steffen Gliese, Bettina Jensen, Torsten Jacobsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Det er tragikomisk med S.
Hørte i dag i, Adams Holms program i p1 et interview med en kendt kunstner( beklager hiúsker ikke hans navn)
Til folkemødet i år møder 25.000 antallet må være forkert hørt, at folk møder op klædt i burka, og når så politiet beder dem om, at identificere sig, så vupti af med burkaen og nøgne står de.
Du må ikke optræde nøgen offentligt, så hov hvad gør ordensmagten?
Sådan opfatter jeg socialdemokratiet. Pakket ind, men de har jo intet at have deres floskler i, og det har de stort set aldrig haft.

Torben K L Jensen

Når et parti - som socialdemokratiet - har svigtet sine rødder gennem 30 år nytter det ikke en skid at fortælle om fortids storhed. Der skal helt andre ting på banen som feks. at sige undskyld - vi tog fejl og det vil vi gøre alt for at rette op på - så vi har tænkt os at følge Jeremy Corbyn og Labours linje og prøve at overtale resterne af de haverede socialdemokratier til at følge trop til en socialdemokratisk bevægelse med afgørende magt i det 21. århundrede. Sammen er vi stærke (og troværdige)

Henrik Peter Bentzen, Per Torbensen, Egon Stich, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Problemet er vel, at S i årtier har satset på at gøre alle lønmodtagere til småborgere, hvis hedeste drømme går på at købe et parcelhus, så snart de stifter familie. Og når hver familie er placeret i sin egen parcelhus eller ejerlejlighed lille celle, så generer det vækst, hvor de skal alle købe vaskemaskiner etc. fordi der ikke er nogle fælles faciliteter i de parcelhuskvarterer, de flytter ud i, i modsætning til i boligselskabernes blokke og rækkehuse, der oprindeligt var den socialdemokratiske drøm.

Peder Bahne

En meget spændende diskussion. Jeg har aldrig stemt socialdemokratisk. Ikke på grund af socialdemokratiet men mere deres parlamentariske 90 mandaters grundlag. De aktuelle støttepartier har altid stået for udbetalingerne og har ikke følt ansvar for selve værdiskabelsen bag vores velfærd.

Alternativet Venstre står for mig i dag som en bevarelse af status quo for at følge trop med den centrale magt i unionen med en magtfuldkommen elite med lange handels- og jurauddannelser, som er godt i gang med at smadre initiativ og udvikling med snærende bånd i form af regulativer, forordninger og cirkulærer uden for enhver demokratisk kontrol. Min seneste oplevelse i den retning er al den spam, jeg har modtaget de seneste dage fra nær og fjern. Føler jeg mig og mine data mere sikre nu ? Naaa, men Løkke siger jo, vi får mer' indflydelse ved at eksportere den til centraleuropa. Lyver han, eller er han bare dum.

Jeg synes socialdemokraterne har vist nye takter på den politiske bane i den sidste tid. De har erkendt, at vore politiske beslutninger i dag afgør, om vi skal kunne bevare vores unikke ligeværd og velfærd for de kommende generationer. De ser andre veje end den slagne mod føderationen i Europa. De går ikke bare helt betingelsesløst chokamok over globaliseringen som den hellige gral på alle niveauer. Selv narkotikalovgivningen stiller de spørgsmålstegn ved efter 50 års nederlag.

Ved det næste folketingsvalg satser jeg på en konsolidering af vores velfærdssystem og vores sammenhængskraft generelt på vej ind i stemmeboksen.

Steffen Gliese

Men, Peter Bahne, det er jo længst brudt sønder, det velfærdssystem. Den helt basale garanti for social tryghed er røget lidt efter lidt over de seneste 24 år, og uden den giver resten ikke rigtigt nogen mening.

Kim Folke Knudsen

Imodsætning til de herskende partier, så er Socialdemokraterne formet af ideen og håbet om at kunne forandre samfundet i en mere retfærdig og demokratisk retning. Det er altid nemmere, at være partiet Venstre eller Det Konservative Folkeparti eller Liberal Alliance, for de nuværende samfundsforhold har givet dem et forspring på forhånd. Dem skal de ikke lave om på. De skal bevare deres nuværende og allerede opnåede magtpositioner.

Således har vi i dag Privat ejendomsret, en kapitalistisk og markedsbaseret økonomi, og finansvirksomhedernes næsten uindskrænket ret til at bestemme over en almindelige borgers forbrugsmuligheder.

Som følge her af følger økonomisk ulighed og et disciplin pres, som udøves med stigende eftertryk, for at få de arbejdsløse i arbejde ved egen personlig indsats koste hvad det vil.

Det er derfor ikke dårligt, at mange socialdemokrater føler sig kaldet til at udgive debatbøger. Det viser et ægte engagement og at der er et ønske om dele politiske standpunkter med offentligheden.

Noget andet er så, at vi ikke altid behøver at være enige i de fremsatte standpunkter.

Jeg håber, at Socialdemokraterne op til næste valg ved pege på 4-5 temaer, som er deres egne. Det er vigtigt at vælgerne op til valget ser en klar profil af partiet, som adskiller dette fra den nuværende regerings politik. Lad være med at fedtspille med udspil på dette område af angst for vælgernes dom og professionel spindoktor mobning af Venstres valgmaskine.

Venstrefløjen skal passe på med at forhåbninger ikke den ene dag vækkes for den næste dag at briste. Jeg ser en tendens til, at pressen gerne vil overbetone forslag fra Venstrefløjen f.eks fra Alternativet vel vidende, at det bliver aldrig gennemført med de nuværende styrkeforhold. Når så frustrationen melder sig over afstanden mellem forslag og ideer og realiteter, så bruges dette til at køre de samme partier helt ud i grøften. Vi så det med SF under den forrige regering. Brug tid på at forklare vælgerne at de store forslag tager tid at gennemføre. Sådan var det med gennemførelse af 8 timers arbejdsdag og med gennemførelsen af retten til at holde ferie fra arbejde.

God arbejdslyst med nye ideer og tanker fra Socialdemokraterne.

Sosserne befinder sig i en dyb identitetskrise - det er ikke nogen hemmelighed. Og de udsendte bøger, og politiske udspil forstærker kun hvor slemt det står til. For et par uger siden kom SD's klima- og energiudspil. Heri hedder det bl.a.:
"Vi har ikke ladet markedet klare sig selv. Vi har turdet regulere, og vi har udvalgt områder, som vi har satset mere på end andre".

SD er ikke blind for, at det vil være dyrt, at løse de udfordringer, som klimaproblemerne stiller os overfor. Desværre er de forslag, der fremsættes til dels afhængige af hvad markedskræfterne vil være med til. Den politiske styring beløber sig til at angive retningen, tage initiativer, mens udførel-sen beror på finans- og erhvervslivets velvilje.

Således skal der "oprettes en grøn fremtidsfond, hvor staten indskyder 20 mia kr. Fonden skal være politisk uafhængig og operere på markedsvilkår, og forventes at give store indtægter til erhvervslivet og til statskassen. Fonden skal skabe fundamentet for fremtidens grønne teknologier, og bidrage til at løse verdens allerstørste udfordringer".

Temmelig kræmmeragtigt, hvor der kun investeres, hvis der er et afkast. Hvis ikke, har det ingen interesse. Er det sådan det skal forstås? Ja, det er det, for til at "til rådgive fonden om investeringsbeslutninger og -strategier, nedsættes et internationalt rådgivende organ sammensat af den absolutte internationale investeringselite fra kapitalfonde og finans og virksomheder, der har potentialet til både at generere størst muligt afkast og størst mulige grønne gennembrud."

Med andre ord: først tjener "den absolutte internationale investeringselite" sig fede på at ødelægge vore fælles livsbetingelser, og så skal de med SD's hjælp tjene på at genoprette de skader, de selv har forvoldt.
Og så fremdeles.....
Beløbet 20 mia kr. er i øvrigt langt mindre, end hvad der årligt snydes for i skat, og det udgør en femtedel af borgernes gæld til det offentlige. Langtfra imponerende, set i forhold til landets rigdom.

Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Trond Meiring og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar