Nyhed
Læsetid: 4 min.

Søren Pind og Esben Lunde stopper som ministre

To af regeringens bedst kendte ansigter annoncerer deres afgang på samme tid. De stopper både som ministre og siger farvel til Folketinget. Den ene føler sig udkørt, mens den anden er tavs om årsagen til det pludselige farvel
Søren Pind stopper med øjeblikkelig virkning som minister og forlader Folketinget, skriver Berlingske i et større interview med den afgående minister. Her siger Søren Pind om sin beslutning om at forlade dansk politik, at han føler sig »tømt«

Søren Pind stopper med øjeblikkelig virkning som minister og forlader Folketinget, skriver Berlingske i et større interview med den afgående minister. Her siger Søren Pind om sin beslutning om at forlade dansk politik, at han føler sig »tømt«

Sarah Christine Nørgaard

Indland
2. maj 2018

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) stopper begge som ministre.

Pind stopper med øjeblikkelig virkning som minister og forlader Folketinget, skriver Berlingske i et større interview med den afgående minister. Her siger Søren Pind om sin beslutning om at forlade dansk politik, at han føler sig »tømt«.

»Jeg har kæmpet med hver en fiber i min krop for dét, jeg troede på i alle år. Jeg har brugt enorme kræfter på det, og jeg mangler den sidste sultne energi,« siger han til Berlingske.

Han siger til avisen, at han i et års tid har følt, at han nærmede sig vejs ende, og at han første gang præsenterede sine overvejelser for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) et par måneder efter jul.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen skriver på sin Facebook-side, at han stopper som minister, men fortsætter i Folketinget indtil næste valg. Han skriver, at han har meddelt statsministeren, at han ikke ønsker at genopstille ved næste folketingsvalg.

»Jeg har derfor stillet min ministerpost til rådighed, så statsministeren kan sætte det hold, som skal føre Venstre – og regeringen – til sejr ved næste valg,« skriver han.

Kamp om partiet

Jarl Cordua er radiovært og politisk kommentator og har et indgående kendskab til Venstre – og til Søren Pind. Han mener, at det er rigtigt, når Pind siger, at han er kørt træt.

»Det er også den oplevelse, jeg har haft, når jeg har snakket med ham,« siger Cordua.

»Han pakker ikke den slags ind.«

Cordua mener desuden, at der lige nu foregår en positionering i Venstre, hvor flere medlemmer gør op med sig selv, om de har en fremtid i partiet, som formentlig en dag skal ledes af nuværende næstformand Kristian Jensen – eventuelt med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg som næstformand.

»Der udestår en kamp om partiets sjæl,« siger Jarl Cordua.

»Skal man køre i en mere nationalkonservativ DF-light retning eller i en mere liberal retning, som vi kender fra Venstre i 90’erne og 00’erne.«

Tidligere på året meddelte gruppeformand Søren Gade, at han ville forlade Folketinget for i stedet at stille op som kandidat til Europa-Parlamentet. Både Gades og Pinds afgang er udtryk for samme interne kamp i partiet, mener Cordua.

Han vurderer, at Esben Lunde Larsen formentlig har meddelt sin afgang af andre årsager end Pind. Venstre har netop lanceret en kampagne for at ændre partiets image i en mere grøn retning. Og her har Lunde – som af flere er blevet udråbt til en meget lidt grøn miljøminister – måske stået i vejen.

»Pind har selv truffet beslutningen. Det er jeg ikke sikker på, at Lunde har,« siger Jarl Cordua.

Esben Lunde Larsen nævner ikke i sin Facebook-opdatering, hvorfor han har valgt at stoppe som minister, eller om det er sket efter ønske fra statsministeren.

Søgte job på teater

Lars Løkke Rasmussen oplyser i en video på regeringens Twitter-profil, at han onsdag vil præsentere en ny regering, som den ser ud efter de to ministres afgang. Han takker desuden dem begge for deres indsats og siger, at de har gjort det »formidabelt flot«.

Søren Pind har længe været omgivet af spekulationer om, at han for nylig var med i opløbet om at blive ny direktør i Det Kongelige Teater. Et rygte, han nu for første gang bekræfter over for Berlingske. Han siger til avisen, at han fik statsministerens godkendelse til at søge stillingen, men at han tabte i sidste ende til Kasper Holten.

Søren Pind siger i interviewet med Berlingske, at han formentlig selv havde stillet op som formand for Venstre, hvis Lars Løkke Rasmussen var gået af efter folketingsvalget i 2011. Han siger desuden, at resultatet af formandsopgøret mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen i 2014 har spillet en rolle for hans overvejelser om at stoppe i politik.

Pind siger, at han ikke har nogen planer for den nærmeste fremtid bortset fra et bogprojekt om USA’s tidligere præsident Ronald Reagan.

Jarl Cordua vil holde godt øje med, hvem der erstatter de to ministre og Søren Gade som gruppeformand. Valgene vil være indikatorer på, om partiet bevæger sig længere væk fra det liberale segment i hovedstaden og orienterer sig længere mod Syd- og Sønderjylland, hvor der kan fiskes stemmer fra Dansk Folkeparti.

»Hvis Hans Christian Schmidt bliver gruppeformand i Venstre, vil det være en decideret krigserklæring mod liberale i hovedstaden. Hvis han og Erling Bonnesen får fremtrædende placeringer, vil jeg være meget bekymret,« siger Cordua, der selv tilhører det liberale hovedstadssegment blandt Venstres vælgere.

Pind agter ifølge Berlingske at færdiggøre en plan for, hvordan Venstre kan genvinde terræn i storbyerne, som han tidligere er blevet sat i spidsen for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik holm hansen

spændende læsning om de to herrer personlig kan jeg ikke for armene ned over deres beslutning begrundelserne må de selv stå for og hvilke personer den slidte og tynd benede regering ønsker at trække ind og forære minister pension må vi som skatteydere forholde os til håber i hade en god første maj

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Jørn Andersen, Steffen Gliese, Janus Agerbo, Søren Bro, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Det ville være befriende, hvis hele regeringen gik af med valg til følge.

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Jan Damskier, Karsten Lundsby, Torben Skov, Jørn Andersen, Klaus Lundahl Engelholt, Katrine Damm, Steffen Gliese, Estermarie Mandelquist, Søren Bro, Carsten Nørgaard, Troels Brøgger, Hanne Ribens, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Ja, men det gør det ikke - dette er bare endnu en omvej...
Søren Pind er kørt træt, det er "vi" også - det er det videre forløb med "overleveren", som tilsyneladende har flere liv end en sølle kat.

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Lundsby, Torben Skov, Jørn Andersen, Wilhelm May, Katrine Damm, Frede Jørgensen, Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
René Arestrup

På en måde er det en glædens dag! Først og fremmest fordi nogle - endelig - har indset, at Esben Lunde Larsen var en katastrofe som Miljø- og Fødevareminister. Blot kan man nu bekymre sig om hvilken Venstre-mand m/k, der fremover vil varetage gyllespredernes interesser under dække af at kere sig om vores fælles miljø.

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Tino Rozzo, Anne Eriksen, Michael Waterstradt, Victor Hansen, Ruth Gjesing, Claus Høeg, Jørn Andersen, Henrik Leffers, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Fritsbøger, olivier goulin, Klaus Lundahl Engelholt, Jesper Lerche, Katrine Damm, Steffen Gliese, Janus Agerbo, Tue Romanow, Estermarie Mandelquist, Søren Bro, jørgen djørup, Per Torbensen, Troels Brøgger, Børge Neiiendam, Torben Bruhn Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Hans Larsen

Absolut en glædens dag. Som ville have været helt perfekt, hvis Inger Støjberg havde fulgt det gode eksempel.

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Jan Damskier, Torben Skov, Karsten Lundsby, Anne Mette Jørgensen, Tino Rozzo, Jan Fritsbøger, Katrine Damm, Arne Lund, Søren Bro, Carsten Nørgaard, Christel Gruner-Olesen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Hanne Ribens

Søren Pind siger at han var drænet, kørt tom! Hvordan i helvede kan han i den tilstand tillade sig at søge en toppost for "Vores" Kongelige teater?

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Jørn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Grethe Preisler, John S. Hansen, Steffen Gliese, Arne Lund, Søren Fosberg, Dorte Sørensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld men har Løkke Rasmussen ikke snart nået op på samme antal regeringsrokader,som han kritiserede Thorning for ?

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Anne Eriksen, Torben Bruhn Andersen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

Måske Søren Pind alligevel har følt at han var belastet af korruptionssagen, hvor han som justitsminister pressede Frank jensen, for at få opstillet en Reagan - statue på Sct. Annæ plads!

Grethe Preisler

The Entertainer Søren Pind

"Han havde en kunstners hjerte
Han havde en kunstners chancer
Han gjorde en kræmmers valg.
Ak men jo større romancer
Jo mindre romantisk er det
Når de er til salg."
(Piet Hein)

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Lundsby, Anne Mette Jørgensen, Anders Graae, Jens Thaarup Nyberg, Michael Waterstradt og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

Gone with the Pind (and Lunden)

Svend Erik Sokkelund

Søren Pind & jeg er næppe enige om ret meget politisk, men jeg har dyb respekt for hans enorme engagement, hans slagfærdighed, humor, frækhed & sangtalent.

Spændt på at se, hvad han nu engagerer sig i. God vind, Pind!

Bente Wodschow og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

PS: Tak til Sarah Christine Nørgaard for et super portræt af engagementet.

Peter Sterling

Tilbage står vi med de to som formentligt har skadet systemet mest; Kristian Jensen som formand af Venstre og Inger Støjberg som næstformand. Inger Støjberg har for længst passeret målstregen for hvad en minister kan tillade sig. Søg selv i Information, link dertil er unødvendigt.

Kristian Jensen var den minister som bevidst kørte Skat i sænk, for at erhvervslivet ikke skulle betale deres andel af velfærden: http://www.dr.dk/nyheder/penge/skat-medarbejdere-det-er-alt-nemt-virksom...

"Skat-medarbejdere: Det er alt for nemt for virksomheder at snyde i skat". Skatteministeren nægter stadigvæk at kontrollere virksomhederne. Skats egne tal viser, at de årligt kun kontrollerer tre procent af de virksomheder, der er i Danmark. "Groft sagt kan virksomheder i et eller andet omfang afregne, angive og betale det, de har lyst til".

"Statsrevisorerne påtaler manglende kontrol med udbetaling af negativ moms. Udbetalingen er steget med 90 milliarder kroner til 235 milliarder kroner fra 2009 til 2015". Der er en direkte sammenhæng mellem de mange nedskæringer i Skat og den manglende kontrol af virksomhederne.

Vi kan ikke overlade opgaven med at genoprette Skat til de samme politikere som bevidst nedbrød det. Tyve års bevidst dekonstruktion af Skat og dermed velfærdssamfundet medførte nedsmeltningen i Skat. Politisk topstyring, manglende gennemsigtighed, ligegyldighed overfor overklassens skattely og fravær af kontrol med virksomhederne mht. moms har kostet underklassen milliarder af kroner.

Skat, Socialvæsenet, Beredskabsstyrelsen, Arbejdsstyrelsen, og sidst har politiet meldt ud at deres virkningsgrad er faldet til under 50 % af normalen. De rige har den største snabel i statskassen, forældrekøb, leasingbiler, virksomhedernes ekstravagante fradrag, de multinationale betaler stadigvæk ikke skat, men sender pengene i skattely.

Jan Damskier, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Hans Larsen, Karsten Lundsby, John S. Hansen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

By the way,

En flot ministeruniform den afgående Venstre-løve Søren Pind havde fået syet for 40.000 dask til at fejre sin sortie fra Christiansborg og debut som fuldtidsforfatter af politikerportrætter, foredragsholder og politisk kommentator uden portefølje med.

Har han mon selv betalt skrædderregningen for uniformen, eller er den en afskedsgave til Pind fra sponsorerne bag LøkkeFonden med tak for veludført arbejde i den gode sags tjeneste?

Jan Damskier

En Venstreborgmester fra Vestjylland fortæller DRs P1, at det kom helt bag på ham, at Lunde kunne finde på at gå af, og at Lunde var helt fint...osv. Jeg begynder at forstå det der med ekkokamre, som alle taler om.