Nyhed
Læsetid: 2 min.

To politiledere tiltalt for at lyve i retten i Tibetsagen

Der bliver nu rejst tiltale mod to ledende politifolk i Tibetsagen. De er anklaget for at give falsk vidneforklaring for retten
Demonstration mod Kinas menneskerettighedsovertrædelser over for Tibet på Højbro Plads i København fredag d. 15. juni 2012 i forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark.

Demonstration mod Kinas menneskerettighedsovertrædelser over for Tibet på Højbro Plads i København fredag d. 15. juni 2012 i forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark.

Dennis Lehmann

Indland
2. maj 2018

Anklagemyndigheden rejser nu tiltale mod to ledende politifolk, der er anklaget for at give falsk vidneforklaring for retten i forbindelse med Tibetsagen.

De er begge anklaget for i Københavns Byret at have givet indtryk af, at der ikke fandtes særlige instrukser, som skulle forhindre den kinesiske præsident i at blive konfronteret med kritiske demonstranter og flag under et statsbesøg i 2012.

Siden har det vist sig, at politiet havde fået ordrer om at skærme præsidenten for synet af netop demonstranter og flag.

»Efter en grundig gennemgang af det meget omfattende efterforskningsmateriale er det anklagemyndighedens vurdering, at de to politiledere skal strafforfølges for at have afgivet falsk forklaring, da de blev afhørt i retten om det kinesiske statsbesøg,« siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas i en pressemeddelelse.

De to politiledere har været sigtet i sagen, mens den blev efterforsket af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som nu har konkluderet, at politiet begik ulovligheder under statsbesøget ved at forhindre demonstranter i at blive set og vise flag.

»Vi er enige med Politiklagemyndigheden i, at der uden sagligt grundlag blev grebet ind over for nogle af demonstranterne, og vi er også enige i, at de forklaringer om forløbet, der blev givet i retten af de to politiledere, ikke giver et korrekt billede af, hvad der rent faktisk skete. Derfor rejser vi nu straffesag mod de to politiledere for falsk forklaring,« siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

Kort før jul afleverede den såkaldte Tibetkommission sin beretning, hvori de to anklagede politiledere også blev udråbt som de hovedansvarlige for politiets ulovlige indgriben.

En gruppe demonstranter lagde sag an mod politiet efter besøget i 2012, og det er i forbindelse med denne retssag, de to politifolk er anklaget for at have løjet for retten.

Anklagemyndigheden vurderer desuden, at de har medvirket til at give falske oplysninger til Folketinget om det kinesiske statsbesøg. Det vil de dog ikke blive tiltalt for, da forholdene er forældede.

Anklagemyndigheden oplyser, at der ikke vil blive rejst tiltale mod andre politifolk for strafbare handlinger i forbindelse med kinesiske statsbesøg i 2012, 2013 og 2014.

Falsk vidneforklaring i retten kan give op til fire års fængsel.

Serie

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
 • Politiet slår tilbage – den nye Tibetkommission kommer flyvende fra start

  29. november 2018
  Allerede på første afhøringsdag i den gennedsatte Tibetkommission kom flere opsigtsvækkende oplysninger frem. Flere politifolk trækker nu PET og Udenrigsministeriet dybere ind i sagen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Wieth

Gad vide, om der er nogen, der gennemgår andre sager, hvor vidneudsagn fra de pågældende har været afgørende. Tibetsagen er skrækkelig, men det er frygteligt, hvis der i andre sager er uskyldige, der er blevet dømt pga. falske vidneudsagn.

Karsten Lundsby, Jens Erik Starup, Jens Winther og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Morten Larsen

Total afledningsmanøvre...alle tænkende mennesker ved at de ordrer kom fra højere politiske lag, 12 mia i mulige eksport indtægter vægter højere end vores ytringsfrihed i den sammenhæng, men vi kan fint lægge os ud med hele den muslimske verden med nogle infantile tegninger, for at forsvare samme ? Alle "ordrer" omkring Tibet sagen er visket og hentydet kraftigt, derfra og ned, derfor er der ingen rygende pistol...formodentligt ? så derfor står politiet tilbage med aben...og de skal de nok blive belønnet for at tage skraldet....

olivier goulin, Kim Houmøller, Jens Erik Starup, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Tue Romanow og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Morten Rosendahl Larsen, når de involverede politifolk afgiver falsk forklaring i retten, og når politiet behændigt sletter politiledernes mailbox og omhyggeligt overskriver harddisken, bliver det jo vanskeligt at komme til bunds i sagen! Men hvis der virkelig var kommet ordrer "oppefra" ville politiet næppe have udfoldet så store bestræbelser på at skjule sandheden.