Analyse
Læsetid: 4 min.

Venstre er på fisketur i grøn vælgerstrøm

Med sin nye miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, har statsminister Lars Løkke Rasmussen sat madding for nye vælgerstimer
Esben Lunde Larsen og Jakob Ellemann-Jensen med snøren ude – her i Skjern Å på fælles tur sidste år. I forhold til vælgerstrømmen er det vidt forskellig fangst, de kan få til at bide på.

Esben Lunde Larsen og Jakob Ellemann-Jensen med snøren ude – her i Skjern Å på fælles tur sidste år. I forhold til vælgerstrømmen er det vidt forskellig fangst, de kan få til at bide på.

Bo Amstrup

Indland
24. maj 2018

Ingen tvivl om, at Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen med sin udskiftning på miljø- og fødevareministerposten i begyndelsen af denne måned – Esben Lunde Larsen erstattet af Jakob Ellemann-Jensen – har ønsket at sætte madding for vælgergrupper, der ikke har været hidlokket af regeringens hidtidige politik.

Lunde Larsen stod som landbrugets traditionelle talsmand mod miljøhensyn. Jakob Ellemann er storbymenneske og erklærede sig ved sin tiltræden som naturelsker. Den kærlighed har Ellemann senest bekræftet i et interview til dagbladet Politiken onsdag.

Skiftet af ministertype er – nok ikke tilfældigt – faldet sammen med, at Venstre har gjort sit logo grønt og i en reklamekampagne fremstillet sig selv som et parti, der tager vare på natur, miljø og klima.

Dette forsøg på at ændre image er også – og heller ikke tilfældigt – sammenfaldende med regeringens lancering af sig selv som interesseret i at gøre noget godt for landets hovedstad, hvor miljø har en høj prioritet for beboerne. VLAK-regeringen var simpelthen – tilgiv udtrykket – kommet for langt ud på landet. Efter Venstres vælgertab til Dansk Folkeparti ved seneste folketingsvalg har Venstre satset på at tækkes landbostemmer, ikke mindst i Sydvestjylland.

Just i dette område er det, at Esben Lunde Larsen har høstet sit folketingsmandat. Og Esben Lunde har aldrig lagt skjul på, at han er landbrugets mand, og at miljødelen af hans ministerium ikke for ham har haft samme vigtighed.

Om de miljøbegrænsninger, som EU lægger på landbrugets udfoldelser sagde Lunde i marts: »Hver gang der foreslås nye byrder for vores landmænd, så bør der lempes andre steder.«

Slagfærdigt

Med sin medievante slægts sans for slagfærdige ytringer sagde Jakob Ellemann-Jensen ved sin tiltræden: »Nu overtager jeg posten som minister for miljø og fødevarer – i dén rækkefølge. Jeg antager, at der er en grund til, at man har skrevet det sådan på brevpapiret.«

I interviewet i onsdagens Politiken bliver Jakob Ellemann udfrittet om, hvor langt han reelt vil og kan dreje sit ministerium i retning af miljø og væk fra landbrugslobbyens favntag. Han er jo bundet af regeringens samlede politik og forgængeren, Esben Lundes indrømmelser til landbruget. Politiken spørger Ellemann, om hans understregning af miljø før fødevarer i ministertitlen »måske mest af alt er ren retorik«.

Ellemanns svar lyder:

»Ja, det er jo den ondsindede udlægning af det for folk, der ikke kender mig.«

Samtidig erklærer Ellemann dog, at han ikke vil ændre på den omstridte landbrugspakke, der giver landmændene lov til at sprede mere gødning. Det begrunder han med, at pakken i Ellemanns optik var nødvendig, »fordi erhvervet var hastigt på vej til at blive tvunget i knæ«.

Det er en fremstilling, som de fleste sagkyndige vil have svært ved at forbinde med nogen virkelighed, men som snarere kunne forventes fra landbrugets mest propagandistiske lobbyister i organisationen med det misvisende navn Bæredygtigt Landbrug.

Som et område, Ellemann vil give fornyet fokus, nævner han »røg, støj og møg« i byerne. Det er en pudsig formulering, fordi det var den, der blev brugt som politisk slagord omkring gennemførelsen af Danmarks første miljøbeskyttelseslov i 1973. Ellemann fører således dansk miljøpolitik tilbage til dens tidlige og – vil nogle sige – primitive tider. Venstre stemte ikke for loven i 1973, men fik udvirket, at den stort set forbigik landbrugets forureningsforhold.

Grøn kulør

En række sager vil i den nærmere fremtid tvinge Jakob Ellemann-Jensen til at bekende, hvor grøn hans kulør i virkeheden er, når den skal omsættes fra intentioner til politiske resultater.

I Esben Lundes ministertid stemte Danmark – i mindretal sammen med Tjekkiet og Rumænien – imod et forbud mod et giftstof, der kan dræbe bier. Nu skal det afgøres, om Danmark skal tillade, at landmænd kan søge dispensation fra dette forbud.

Et andet påtrængende problem er, at danske drikkevandsboringer i stigende trues af rester af nitrat og pesticider. Desuagtet fik Esben Lunde sidste år sløjfet den obligatoriske kontrol af private drikkevandsboringer. Er det holdbart, og er der i det hele taget brug for nye dyrkningsbegrænsninger for at beskytte fremtidens drikkevand?

Regeringen har også problemer med, at den har anmodet EU-Kommissionen om lov til at sløjfe 28.000 hektar fra det areal, der er under særlig beskyttelse som, der er betegnet som ’Natura-2000’. Kan regeringen overbevisende tilbyde tilstrækkelige erstatningsarealer?

Hertil kommer de problemer, det vil volde for miljøbeskyttelsen, at regeringen har besluttet at udflytte 440 stillinger i Miljøstyrelsen i løbet af 2018. En aktindsigt i et internt notat fra styrelsen har afsløret, at den har indkredset en række områder, hvor sagsbehandlingen bliver nødlidende, fordi de sagkyndige medarbejdere ikke ønsker at flytte med.

Jakob Ellemann er kaldt i folketingssamråd om udflytningen. Men også her er et område, hvor han næppe kan ændre kurs, fordi der er tale om regeringens overordnede politik – tilmed én, som statsministeren har sat sin personlige prestige på. Og hvor Dansk Folkeparti nidkært overvåger, at der ikke sker ændringer i den politik, som Esben Lunde svang sin fiskestang for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det har et par weekender lugtet fælt af gylle her i landsbyen, men det er dog intet at regne for den stank, der kommer fra Christiansborg. Holdninger som madding for at sikre det væsentlige: Magt!!

Flemming Berger, Vibeke Hansen, Karsten Lundsby, Morten Larsen, Børge Neiiendam, Katrine Damm, Torben Ethelfeld, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Werner Gass, Carsten Munk, John Andersen, Torben Bruhn Andersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Mon ikke han fisker med "levende"? Uetisk mener mange; men særdeles effektivt at slå noget ihjel for at få fangst. Og det er hverken småfisk eller orm, jeg tænker på!

Daniel Joelsen

Man kan sige meget om Venstre, men et miljøfornuftig parti bliver de ikke før deres kernevælgere også ændrer sig. Dertil er der for meget vandplan, sprøjtgifte, antibiotika og enøjede erhvervshensyn i vejen. Og så er det miljøfortalere og organisationer der skal vende tommelfingeren i vejret, og ikke venstre selv. Der skal kort sagt mere en et par villige journalister på Christiansborg, til at male dette skønhedsbillede.

Hanne Ribens, Vibeke Hansen, Karsten Lundsby, Børge Neiiendam, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Ole Frank, John Andersen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Venstre har om ikke fisket, så kastet deres snører fra en kloak siden de kom til magten under AFR.
Efter AFR's exit til NATO sekretær er det blot gået ned ad bakke.
Venstre ved du hvor du har.. fast forankret i de tyske harz IV regler, mørkelygter og brugtvognsprangeri og meget langt fra danmark.
Det er mig en gåde at at liguster segmentet vedbliver at stemme på de mest uærlige, løgnagtige og utroværdige politikere siden Alberti (eller socialdemokratiske Marius fra Ålborg for den sags skyld), men løfter om skattelettelser kan åbenbart flytte bjerge hos mennesker der står i boliggæld til halsen.

Flemming Berger, Karsten Lundsby, Børge Neiiendam, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Hans Larsen, Werner Gass, Ole Frank, Mikkel Kristensen, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Ikke så sært der er mangel på kvalificered danskere hvis der ikke skal mere til før vælgere glemmer hvad Venstre står for.
De stod i spidsen for at lyve land og folk i krig, så kan ikke betragte deres vælgere voksne nok til,at kunne bære bare ansvaret for for at være borgere i deres eget land.

Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Børge Neiiendam og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vi er åbenbart billige stemmefisk med Venstre som kvotekonger..

Det kan godt være at Jacob Ellemann bliver en anderledes og måske mere progressiv miljø- og fødevareminister, men som David Rehling så rigtigt påpeger, er politikken sådan set lagt fast.

Det bliver i alle tilfælde kun til symbolpolitik, hvis der sker ændringer i mere miljøvenlig retning.
Og så kender vi jo Venstre godt nok til at gennemskue, at det er her man vil sætte ind med forslag, som man aldrig har tænkt sig at gennemføre.

Daniel Joelsen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Børge Neiiendam, Morten Larsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Arne Thomsen

Hvis Venstre virkelig ville noget grønt, så kunne de lukke vore kraftværker, der brænder kul, gas og biomasse "til den store CO"-medalje" og i stedet købe el fra franske atomkraftværker.
I Frankrig er man ikke bange for atomkraft. 75% af deres el kommer der fra. Det er billigt, de har ikke haft ulykker, og de moderniserer deres anlæg til endnu større sikkerhed og endnu mindre mængder atomaffald - som jo ikke forurener.
https://www.b.dk/globalt/fransk-kernekraft-til-europa
https://ing.dk/artikel/frankrig-melder-ud-ja-til-atomenergi-173468

Børge Neiiendam

Ja, det er Pest eller Kolera på næsten alle planer: Politisk, Miljømæssigt, Energimæssigt, o.m.a.

Anne Eriksen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Atomkraftværker kan godt være en løsning, men på betingelse af, at modernisering og vedligeholdelse sker betingelsesløst - og det kan vi godt glemme i andedammens rodebutik!
Vi prøver med kæmpe vindmøller - hvis det altså bliver til noget?

Claus E. Petersen

@Anne Eriksen

"Atomkraftværker kan godt være en løsning, men på betingelse af, ..."

Du har helt ret, og der arbejdes på det, men betingelserne for at drifte et A-Kraft værk i den vestlige verden er grænsende til vanvid..
En gang i mellem tror jeg næsten på de konspirationstosser der påstår at udviklingen af fusion bliver sat i bero gang på gang indtil staterne finder en måde at flytte afgifterne fra CO2 kvoter til grøn energi.
Det er så kun en gang imellem og meget sjældent :)