Læsetid: 7 min.

Alternativets globale udspil: Verdensparlament, global mindsteløn og kulturel udenrigspolitik

I partiets nye udspil ’En anden verden’ varsler Alternativet et opgør med nationalstaten. De mest presserende samfundsproblemer fordrer globale løsninger, fastslår partiet. Centralt står forslag om et nyt verdensparlament, indførelsen af en global minimumsløn og en mere kulturbåren, dansk udenrigspolitik. Information har talt med to forskere og en kunstner om de konkrete forslag
Rickshaw-chauffører sover under åben himmel på et tag i Dhaka. De fleste kommer fra fattige familier på landet og søger lykken i byen.

Rickshaw-chauffører sover under åben himmel på et tag i Dhaka. De fleste kommer fra fattige familier på landet og søger lykken i byen.

Ritzau Scanpix

11. juni 2018

Verdensparlament

Alternativet foreslår at indføre et verdensparlament. Medlemmer skal være på direkte valg efter princippet: Én verdensborger, én stemme.

I første omgang skal parlamentet ikke have nogle direkte beføjelser. Ideen er, at forsamlingen på grund af dens demokratiske legitimitet vil kunne vedtage resolutioner og anbefalinger med en helt anden symbolsk kraft end FN og andre internationale organisationer.

Information har diskuteret forslaget med seniorforsker ved DIIS Hans Mouritzen.

 – Hvad tænker du om forslaget?

»Det er rigtigt, når de skriver, at der ikke eksisterer en lignende institution. I FN er der tale om regeringsrepræsentanter. Det er regeringernes fagforening, kan man sige. Selvfølgelig findes der parlamentariske delegationer, der bliver sendt til FN, men de er valgt i deres egne landes parlamenter. Så det er en indirekte repræsentation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels-Simon Larsen
  • Solar Plexhus
Niels-Simon Larsen og Solar Plexhus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Den ene vil fremme demokratiet og lighed mellem nationer, men realiteten er højrefløjen i fremmarch i Europa. Og det er befolkninger der er gået til højre i Europa så en global parlament vil ikke gøre noget forskel. Hvis man skal begynde et sted, så er undervisning et sted, hvor det skal undervises mere objektive og sandfærtig viden om den verden vi lever i. Jeg har oplevet i folk hoved i for ex. danmark "helvedet er i selve udviklings lande". En debat om "overbefolkning hvor ingen kan sige en definition om hvad det er.De fleste mener "overbefolkning" ligger i udviklings lande. Det underlige er de mener samtidig overbefolkning skal sættes i forhold til "ressoucesforbruget, men det vil gøre Industrilande som "overbefolket" idet de forbruger 88 kg kød per person og per år mod kun 10,2 til u-lande (OECD). Det er industri lande der er overbefolket i virkeligheden. Og jeg kan blive ved... Undervisningen giver falsk oplysning om økonomi, kultur og historie etc til studenterne, Fake news et ikke altid bevidst men også arvet fra generationer, der går langt tilbage.

Jeg kan ikke kommentere dette forslag og samtidig holde mig inden for reglerne her i kommentariet, så...

Jens Thaarup Nyberg

"Når kapitalismen fungerer globalt, skriver Alternativet i deres nye udspil, bør regler og reguleringer, der beskytter lønmodtagere, også være. Derfor vil partiet »udforske muligheden for at indføre en global minimumsløn«."
Man kan sgu´da ikke beskytte lønmodtagere med regler og reguleringer, uden en stærk stat. Og overfor privatkapital er staten den svage.