Læsetid: 7 min.

Har borgerforslag genstartet diskussionen mellem en elite og folket?

Selv om de borgerforslag, der indtil videre har været behandlet i Folketinget, ikke er blevet vedtaget, så har de alligevel politisk værdi. Ud over at sætte fokus på emner, der ellers ville være fraværende i den politiske diskussion, så styrker borgerforslagene den demokratiske samtale mellem borgerne, mener professor
Folkemødet i Allinge på Bornholm gik for alvor i gang torsdag. Her går diskussionen blandt andet om borgerforslag, som blev indført fra årsskiftet

Folkemødet i Allinge på Bornholm gik for alvor i gang torsdag. Her går diskussionen blandt andet om borgerforslag, som blev indført fra årsskiftet

Ólafur Steinar Gestsson

15. juni 2018

Til årets Folkemøde på Bornholm diskuteres politik og demokrati. I dag debatteres et af de seneste demokratiske skud på stammen, de såkaldte borgerforslag, der giver borgere mulighed for at skabe politisk bevågenhed på en given problemstilling, og som kan føre til politiske ændringer i lovgivningen og samfundet. 

På trods af at det endnu ikke er lykkedes danske borgere at få et borgerforslag vedtaget af Folketinget, så har konceptet om borgerforslag genskabt den form for kommunikation mellem borgerne og den politiske elite, som massepartiet i sin tid stod for. Det mener Jens Villiam Hoff, der er forsker og professor i borgerdeltagelse og bæredygtige fællesskaber ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Klaus Engelholt
  • Lise Lotte Rahbek
Eva Schwanenflügel, Klaus Engelholt og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Til Folkemøde i burka. Godt tænkt!
Det helt rigtige sted at konfrontere politikernes med deres åndsvage lovgivning.
Sørg nu endelig for at troppe op til alle arrangementer med Pia K og Søren Espersen.

/O

Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Vi vil også gerne se nogle vifte med det Tibetanske flag

Folkemødet, som det populistiske politiker/medie-show, det har udviklet sig til, er jo den perfekte eksponering for demoer og happenings.

Det er en meget begrænset scene med garanti for fuld pressedækning

/O

Eva Schwanenflügel, Henrik Peter Bentzen, Bettina Jensen, morten rosendahl larsen, Egon Stich, Gert Romme, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Borgerforslagene har for lidt tynge og forpligtelse, måske skulle man hæve dem til 100.000 - 200.000 underskrifter, og så give dem mere forpligtende indflydelse på beslutningsprocessen, altså, så de ikke bare lige sådan kan afvises.

Hvorfor er selv journalister, der jo ellers burde kende sproget, begyndt at bruge forholdsordet "på" alle mulige og umulige steder? Det hedder "bevågenhed *om* en begivenhed", "nysgerrig *efter*" osv.

olivier goulin

@Anders

Ja, det er ret irriterende.

Det er med sprog som med træer: Der skal virkelig tungtvejende grunde til at fælde ord og vendinger.
Lad dem leve til de ikke giver mening længere. Kan de anvendes, så lad dem være.
Og jo længere tid de har vist deres værd, desto mere respekt bør man have for dem.

/O

Henning Wettendorff

Jakob Stein nævner borgerforslaget om at forbyde omskæring af mindreårige - som eksempel på at de forslag, som får politisk gennemslagskraft "er stillet af personer, der er organiserede gennem fagforeninger, græsrodsbevægeler eller politiske partier."
Bevægelsen viser sig at være "en forening mod omskæring af børn". Tja, så holder de vel ligefrem generalforsamling - men ellers er det vel helt naturligt at danne en forening for eller imod noget, uden at et borgerforslag af den grund behøver være nogle wannabe-politikeres eller vane-aktivisters redskab?