Nyhed
Læsetid: 7 min.

Chefredaktør for den erklæret uafhængige netavis Pio fik honorarer af Socialdemokratiet

Netavisen Pio og Socialdemokratiet har ifølge chefredaktør Jens Jonatan Steen og partiet intet samarbejde. Men chefredaktøren har imod betaling optrådt som studievært på Socialdemokratiets live-sendinger om 1. maj og kommunalvalget – og har efterfølgende skrevet om samme emner i sin netavis. Problematisk, vurderer medieforsker
Foto fra videoen i valgkampen, hvor Jens Jonatan Steen er vært på Socialdemokraternes facebookside og får løn for arbejdet.

Foto fra videoen i valgkampen, hvor Jens Jonatan Steen er vært på Socialdemokraternes facebookside og får løn for arbejdet.

Screenshot

Indland
2. juni 2018

Ved to lejligheder har Socialdemokratiet betalt den erklæret uafhængige netavis Pios chefredaktør Jens Jonatan Steen for at agere studievært på partiets livesendinger på Facebook. Det er sket i forbindelse med begivenheder, som han efterfølgende har skrevet om i Netavisen Pio uden at nævne, at han har dækket dem for Socialdemokratiet imod betaling.

»Det er sådan set bare fast business for mig. Når nogen vil indkøbe mig til at være vært eller ordstyrer, så gør jeg det,« siger Jens Jonatan Steen til Information og tilføjer, at han blandt andet også er fast tilknyttet foredragsbureauet Athenas og har løst opgaver for Danmarks Lærerforening.

Netavisen Pio er efter eget udsagn »uafhængig af organisationer og partipolitiske interesser«. Men hvis man vil være et uafhængigt medie, duer det ikke, at chefredaktøren tjener penge på at arbejde for et parti. Det vurderer professor ved Roskilde Universitet Mark Ørsten, der forsker i samspillet mellem journalistik og politik.

»Jeg kan simpelthen ikke se, at man kan forene de to ting,« siger han.

»Hvis man modtager betaling, så opstår der et afhængighedsforhold. Så er man pr. definition ikke uafhængig.«

Striden om Pio

De nye oplysninger kommer på et tidspunkt, hvor Netavisen Pio af Venstre er blevet beskyldt for at være en »forlænget arm for Socialdemokratiet«. Reglerne for mediestøtte bør ændres, så medier som Pio ikke længere kan få del i den, mener Venstre, for »danskerne skal ikke betale for journalistik, der er så farvet«, som politisk ordfører Britt Bager har sagt til Berlingske.

Over for samme avis har chefredaktør Jens Jonatan Steen afvist, at der skulle være nogen form for samarbejde – hverken formelt eller uformelt – mellem Pio og Socialdemokratiet. Også partiet har afvist, at der skulle være noget samarbejde. Men som Information kunne afdække fredag, har chefredaktør Jens Jonatan Steen deltaget i interne møder i partiets kommunikationsafdeling, selv om den slags møder normalt er lukket land for journalister.

Da Information taler med Jens Jonatan Steen, kan han ikke huske, hvor meget Socialdemokratiet betalte ham for at være studievært, men siger, at det »desværre« ikke er »noget, man bliver hovedrig af«. Han siger, at Information kan få oplyst beløbene, når han har tjekket. Efterfølgende skriver han dog i et mailsvar, at han ikke har »bemyndigelse« til at »oplyse nærmere beløb på de honorarer, som jeg har fået for arrangementer over de senere år«.

Han kan ikke se noget problem i, at han via sit private firma har modtaget betaling fra Socialdemokratiet.

»Jeg tænker da snarere, at hvis jeg ikke fik løn for det, ville det være et problem,« siger Jens Jonatan Steen.

»Jeg tænker, det er ret almindeligt, at man i medieverdenen kan blive brugt som oplægsholder eller ordstyrer. Clement Kjersgaard har gjort det i mange, mange år, og jeg gør det så ift. ham i en lillebitte og meget lidt berigende skala. Jeg tror også, Kurt Strand og andre vil kunne fortælle dig om lignende eksempler. Jeg tænker også, der er mange på Information, som engang imellem er ude og facilitere eller holde oplæg. Jeg tænker på sådan en som Rune Lykkeberg.«

Vil ikke tage penge

Information har spurgt DR-journalist Clement Kjersgaard, om han kunne finde på at stille op som studievært for et politisk parti mod betaling.

»Svaret er selvfølgelig absolut og ubetinget nej,« skriver han i et mailsvar.

»Generelt skal man være meget grundig med, hvad man siger ja og nej til – og ift. de politiske partier er det for mig at se komplet dilemmaløst og tværtimod helt indlysende, at pressen i den grad skal værne om sin uafhængighed.«

Informations chefredaktør Rune Lykkeberg siger, at han ikke kan afvise, at han kunne finde på at stille op som ordstyrer eller vært for et politisk parti. Men i så fald ville han ikke tage imod penge for det, siger han.

»Som chefredaktør synes jeg kun, jeg kan have én arbejdsgiver, og det er Information,« siger Rune Lykkeberg.

Heller ikke Kurt Strand, der er freelancejournalist samt ekstern producent og vært på P1-programmet Mennesker og medier, vil afvise, at han kunne finde på at stille op som studievært for et politisk parti. Det ville komme an på en konkret vurdering af, om opgaven var interessant, og om han ville have journalistisk frihed i sin udførsel af den, siger han. Han vil dog ikke tage opgaver, som overlapper med hans virke som journalist.

»For eksempel har Slots- og Kulturstyrelsen spurgt mig, om jeg ville være ordstyrer på nogle konferencer, de holdt i forløbet op til regeringens medieudspil. Det har jeg sagt nej til med den begrundelse, at jeg ville komme til at dække udspillet for Mennesker og medier,« siger Kurt Strand.

»Ikke fordi det nødvendigvis ville være en sammenblanding af interesser. For det behøver der jo ikke være. Men jeg synes, der opstår så stor en mistanke om sammenblanding af interesser, at det ville jeg simpelthen ikke udsætte mig selv for.«

Humoristiske Mette

Første gang, Jens Jonatan Steen optrådte som studievært for Socialdemokratiet, var, da partiet i 2017 sendte live fra 1. maj i Odense. I Facebook-udsendelsen, hvor Jens Jonatan Steen blev præsenteret som »chefredaktør«, interviewede han blandt andre Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

Hans spørgsmål til hende var:

»Hvordan gik det?«, »Hvad er dit budskab, og hvorfor kommer det lige netop i dag?«, »Hvorfor står I sammen (med SF og EL, red.) om det budskab lige netop i dag?«, og »Pia Olsen Dyhr sagde, at hun faktisk synes, at du var sjovere, når du holder 1. maj-tale, end hun er – er du enig i det?«

Det er ikke ligefrem kritiske spørgsmål, medgiver Jens Jonatan Steen.

»Men man tilpasser sig jo ligesom den målgruppe og det koncept, som er skrevet for det,« siger han.

Dagen efter at have optrådt som studievært for Socialdemokratiet var Jens Jonatan Steen tilbage i sin rolle som ’uafhængig’ og skrev på Netavisen Pio en artikel, hvor han gav »en oversigt over fem hovedbudskaber fra Mette Frederiksens 1. maj tale«.

Blandt pointerne var, at Mette Frederiksen havde leveret »et smil på læben og lidt humoristisk sans på en kampdag, hvor det ellers var de alvorlige budskaber, der tog opmærksomheden«. Det fremgår ikke af artiklen, at Jens Jonatan Steen har fået betaling fra Socialdemokratiet for at interviewe Mette Frederiksen om hendes tale.

Godt valgresultat

På aftenen for kommunalvalget sidste år optrådte Jens Jonatan Steen igen som vært på Socialdemokratiets livesending, hvor han blev præsenteret som »chefredaktør, Netavisen Pio«.

I udsendelsen interviewede han en lang række socialdemokratiske kandidater og folketingsmedlemmer, mens der på skærmen blev vist budskaber som »giv et like, hvis du har stemt S« og »Sæt kryds ved velfærd først. Sæt kryds ved Socialdemokratiet.« Da Jens Jonatan Steen rundede sendingen af, sagde han:

»Det bliver, hvad vi når, men vi håber selvfølgelig, at alle jer gode socialdemokrater derude, uanset om I er til valgfest eller sidder derhjemme, får nogle gode resultater.«

 

Så lukker valgstederne snart. Du kan stadig nå at stemme. Vi sender direkte med socialdemokrater i hele landet.

Posted by Socialdemokratiet on Tuesday, November 21, 2017

Efterfølgende var han igen tilbage i sin rolle som uafhængig chefredaktør og skrev i Netavisen Pio en artikel med overskriften »Derfor vandt Socialdemokratiet kommunalvalget«. Forklaringen på Socialdemokratiets fremgang var, skrev han, »Mette-effekt, generationsskifte, konstitueringstræning, kandidat-kvalitet og velfærd«.

Blandt pointerne var, at Socialdemokratiet »uden sammenligning« er det parti, »der har stillet med det stærkeste kandidatfelt«, mens der »ganske enkelt« er »længere mellem snapsene på højrefløjen«. Det fremgår ikke af artiklen, at Socialdemokratiet har betalt Jens Jonatan Steen for at være studievært på deres kommunalvalgsudsendelse.

 

Valgstederne er åbne! Vi har Pernille Rosenkrantz-Theil og Dan Jørgensen med direkte her på valgdagen. Stil dit spørgsmål til politikerne her.

Posted by Socialdemokratiet on Tuesday, November 21, 2017

Selv kan Jens Jonatan Steen ikke se, at honorarerne fra Socialdemokratiet skulle påvirke hans uafhængighed.

»De to ting har ingenting med hinanden at gøre,« siger han.

»Hvis min analyse er forkert, så må vi jo tage diskussionen omkring den. Så må du anfægte den.«

Men spørgsmålet er ikke, om Jens Jonatan Steens analyse af eksempelvis resultatet af kommunalvalget er forkert, siger Mark Ørsten.

»Problemet er, at man skal kunne have tillid til, at den person, der har skrevet artiklen, ikke holder hånden over nogen af aktørerne og forsøger at fremstille dem i favorabelt lys,« siger han.

»Som minimum burde han have gjort sine læsere opmærksom på, at han havde fået penge fra Socialdemokratiet for at dække de her begivenheder for dem. Så kunne folk selv tage stilling til, hvorvidt og hvordan de ville tro på hans analyse.«

Information har spurgt Socialdemokratiet, hvordan det harmonerer med påstanden om, at der ikke er noget samarbejde mellem partiet og Netavisen Pio. I en skriftlig kommentar udtaler gruppenæstformand Dan Jørgensen:

»Det er absurd at gøre det odiøst, at Jens Jonatan Steen har været interviewer på de sociale medier. Skulle vi så også have et særligt samarbejde med Fyens Stiftstidende, fordi vi har brugt Troels Mylenberg og Elisabet Svane som moderatorer på Folkemødet?«

Adspurgt af Information oplyser Socialdemokratiet, at de to ikke har fået honorar for deres arbejde som moderatorer. Troels Mylenberg, der i dag er studievært på TV2 News, siger dog til Information, at han fik en pose karameller, som han delte ud af på redaktionen.

»Jeg har aldrig taget imod betaling fra partier,« siger han.

»Jeg ved godt, det kan lyde helligt, men jeg har syntes, det var vigtigt, at der ikke var noget at komme efter.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Bjerre

Er markedet ved at være oversvømmet af filantroper? Bare til orientering tager jeg gerne mod betaling fra både partier, organisationer, virksomheder og privatpersoner.

Torben K L Jensen

Information - alt hvad der bidrager til den politisk,demokratiske samtale i disse tider med IT-giganternes monopol på nyhedsformidling - er selv et lille bidrag af stor betydning når det drejer sig om et lille sprogområde som det danske. Så tag dog lige for fanden og stop den usmagelige hetz mod PIO.

Svend Erik Hansen, Malan Helge, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Henrik Leffers, Arne Lund, Holger Madsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Anders Graae og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Jeg troede at Pio var et højreorienteret medie som næsten alle andre, jeg er glad for at blive oplyst.

Marie Jensen, Helle Walther og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Hvis Pio agiterer for Socialdemokratiet, så er de højreorienteret.

Jan Fritsbøger, Alvin Jensen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Hmm ...

Er det bare mig - eller ?

Ingen er da i tvivl om at Netavisen Pio er Socialdemokratiets forlængede arm.
Louis Pio var jo lis'som partiets grundlægger !

Hvis man vil være uafhængig - eller blot fremstå som uafhængig - må man da i det mindste vælge et navn, der ikke associerer så tydeligt til noget, man vil være uafhængig fra.

Kunne vel egentlig have meget sympati for projektet. Men når redaktøren er så tilsyneladende komplet ligeglad med hvordan forklaringer lyder, og det samme gælder for Dan Jørgensen, så....tænker man jo lidt på hvem det betaler....lortet.

John Damm Sørensen

Den sag får mig til at tænke på TV2s Anders Langballes meget kammeratlige indslag under sidste valg. Ikke mindst bonkammeratindslaget med Anders træklatrer fra LA.

Peter Beck-Lauritzen

Hvor patetisk, ikke underligt, at det politiske landskab er mudret og sovset til, på alle ledder og kanter.Hvornår dukker der en politiker op med egne meninger (uden spindoktor), med klare linier og entydige udmeldinger om mål og tilhørsforhold. Undskyld, jeg troede det var jul og måtte ønske!

Henrik Glensbo, Nike Forsander Lorentsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Og....? Hvor er det relevante?

Helle Walther

Der er intet at komme efter i den ikke sag. Utrolig Information som medie, lader sig bruge her af Berlingske, de borgerlige m.m. Det havde jeg ikke troet om Information. Jeg læser Pio Pio hver dag, og jeg føler absolut ikke det er et samarbejde med S, det er en netavis, der både oplyser, har holdninger og kritiserer, og graver dybt. Det sidste bryder Venstre sig ikke om, derfor laver de klager og angreb. Pio Pio har bestemt sin berettigelse, og de tre timers løn er jo et job som alle andre, må vi nu være her.

Peter Beck-Lauritzen

Arne Lund; - der mangler bare rygrad og diciplin blandt samfundets meningsdannere, såmænd.

Torben K L Jensen

Hvis det er rigtigt at Sass-Larsen har skabt "Pio" er det forståeligt (på den dumme måde) når den samlede borgerlige presse (hvad fanden laver Information der ?) angriber lilli-put mediet fordi han nægter at give interviews til hvem som helst og derfor laver sine helt egne udmeldinger med udvalgte journalister. Han er jo noget af en politisk gadedreng (fra Køge) så han skal trynes - Det synes jeg Information skal overlade til den borgerlige presse hvis det er rigtigt at oprørere skal hyldes - når nu demokratiet er under angreb fra alle sider.

Jan Fritsbøger

ja det er da også irriterende at der er revner i mediefladen, hvor den massive borgerlige presses totale dominans kan risikere at blive sagt imod, når man faktisk er lykkedes tæt på 100% med at skaffes sig et monopol på al meningsdannelse, så det borgerlige syn på verden nærmest er ophøjet til at være den virkelige verden, så kan det være ubehageligt når nogle alligevel forholder sig til den ægte virkelighed, og måske ligefrem afslører motiver hos magthaverne, og mål som folket kunne være uenige i, hvis de vidste de kan vælge, når nødvendighedens politik viser sig unødvendig og de hykleriske ønsker om et bedre samfund, viser sig at være bevidste ønsker om det stik modsatte, så skal hullet lukkes, evt. med alle midler.

Marie Jensen, Svend Erik Hansen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar