Læsetid: 7 min.

Danmark og Europa er blevet Erdogans fremskudte kampplads

Den tyrkiske præsident Erdogan er populær langt ud over landets grænser. I Danmark har over halvdelen af tyrkerne stemt på ham. Præsidenten har gjort meget for at få og fastholde støtter gennem de seneste år. Det har han bl.a. gjort gennem direktoratet for religiøse anliggender, Diyanet, som de danske moskeer hører under, og som har en forbindelse til en organisation i Danmark
Tyrkiske statsborgere bosat i Danmark har i årevis været kendetegnet ved, at de stemmer konservativt. Da der sidste år var folkeafstemning om den forfatningsændring, der skulle ændre Tyrkiet fra en parlamentarisk til en præsidentiel republik, var Danmark det sted i Norden, hvor flest stemte ja – hele 60 procent. Det samme mønster var tydeligt ved søndagens valg.

Tyrkiske statsborgere bosat i Danmark har i årevis været kendetegnet ved, at de stemmer konservativt. Da der sidste år var folkeafstemning om den forfatningsændring, der skulle ændre Tyrkiet fra en parlamentarisk til en præsidentiel republik, var Danmark det sted i Norden, hvor flest stemte ja – hele 60 procent. Det samme mønster var tydeligt ved søndagens valg.

Jens Nørgaard Larsen

28. juni 2018

Da Tyrkiet gik til valg i søndags, var det en begivenhed, som kunne mærkes langt uden for landets grænser. Og det er der en god grund til, for i mange år har tyrkisk politik fyldt en stor del på dansk grund – for ikke at snakke om andre steder rundt om i Europa med store tyrkiske mindretal, som for eksempel Tyskland og Holland.

Mandag kom stemmeoptællingen fra den tyrkiske diaspora, som viste, at 57,6 procent havde stemt på Recep Tayyip Erdogan her i Danmark og 50,6 procent på hans parti AKP – der var både valg til præsidentembedet og til parlamentet, derfor de to tal. Ud af de 33.000 stemmeberettigede tyrkiske statsborgere, havde 12.031 valgt at afgive deres stemme på den tyrkiske ambassade på Østerbro i København.

Det har i årevis været kendetegnende for de herboende tyrkiske statsborgere, at de stemmer konservativt. Da der sidste år var folkeafstemning om den forfatningsændring, der skulle ændre Tyrkiet fra en parlamentarisk til en præsidentiel republik, var Danmark det sted i Norden, hvor flest stemte ja – hele 60 procent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Jeg har selv haft det fornemmelse når jeg besøger landet(muslimsk). Generelt soger folk at komme ud om aften, det sker for alle over hele verden; hvor man går hen afhængig af traditioner og skikke. I et Europeisk eller kristne land går folk efter "barer" og i Danmark går folk til værthus og drikke øl, men i de muslimske lande findes de slags ting ikke, de er ikke populære; derfor går de til moskeer og høre et eller andet. På en måde ligne det en folkeuniversitet. Men de smager ikke af noget for artiklen, men ikke desto mindre er det rigtig. Resten af artiklen ligne en jagt på Erdogan tilhængere.

Når vi ser Erdogan i medierne er han altid ulasteligt klædt - "sekulært", enten i jakke, bikser, skjorte og slips osv., eller mere "casual" klædt uden slips og med åbenstående skjorte øverst - altså helt i vestlig påklædningsstil.

Det stemmer overhovedet ikke ens med den politisk religiøse kultur han fører sig frem med, og som indeholder diktatorrollen ved samme lejlighed slet skjult af de politiske paroler, der tilsidesætter ethvert håb om noget sekulært og demokratisk som han åbenbart gerne vil tages til indtægt for med sin påklædning.

Heri ligger et stort bedrag som Erdogan omgiver sig med, og som Europas politiske ledere næppe stoler meget på, og det samme må gælde for NATO medlemskabet for Tyrkiet.

Det kan virke forvirrende, men når alt kommer til alt, så må vi vurdere Erdogan ud fra han politiske handlinger, som rækker ud efter mere religiøsitet for helt Tyrkiet, - og dermed vender ryggen til det sekulære og vesten.

Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Kim Houmøller og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Meget tyder på, herboende tyrkiske borgere stemmer på Erdogar, fordi de ikke selv skal leve under tyraniet.

Estermarie Mandelquist og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

@Espen Bøgh

Måske går han "sekulært" klædt, men har du set hans kone, hun går i noget der ligner jeg ved ikke hvad (70ér tøj?), og så naturligvis med det undertrykkende tørklæde, der pådutter og viser kvinden hendes plads bag den store mand og kalif.

Tyrkiet synes tabt for Europa, og synes at være en trojansk hest i NATO, vi kan jo se, hvordan Tyrkiet bekæmper vores allierede kurderne i kurdistan og køber nye våben systemer i Rusland, altsammen noget som undergraver NATO indefra.

Vi bør i Danmark vedtage, at moskeer og lignende religiøse og urationelle institutioner, ikke må finansieres fra udlandet, og sprede had og propaganda.

Erdogans moskeer fungere i dag både som, spiontjenester, propagandamaskiner, og anmelder steder, hvor man kan anmelde dem der er i mod det Tyrkiske diktatur. Samtidigt med dette, så modarbejder de integrationen i div. lande, da de er med til at bibeholde en dyrkelse af tyrkisk nyislamisk nationalisme på fremmed jord.

Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Espen Bøgh og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

For at sige det som det er : Erdogan er blevet leder af et autokratisk demokrati - Putin Style - med en underforstået trussel om at det kunne blive permanent.

Peter Hansen, Karsten Lundsby, Bjørn Pedersen, Jørgen Larsen, Steffen Gliese og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Runa skriver.
Forbyd mennesker med dobbelt statsborgerskab, at stemme i andre lande end dem er bosatte i. Hvis man er bosat i Danmark og ønsker at forblive dansk statsborger, stemmer man kun i Danmark. Det er naturligt, at man stemmer i det land man er bosat i og ikke har lov til at stemme i et land man ikke er bosiddende i. Hvis personer med dobbelt statsborgerskab vil stemme andre steder end i Danmark, bør de og deres familie udvises til de respektive lande de kommer fra. Således undgår Danmark problemer desangående og ledere som Erdogan f.eks. får ikke magt over tyrkere i Danmark. Dette skal i øvrigt gælde for alle nationaliteter. Jeg stemmer f.eks. kun i Danmark. Jeg finder det rigtigt ikke at bestemme over mine landsmænd, når jeg nu bor i Danmark. Jeg deler ikke deres vilkår og bør ikke bestemme over deres liv.

Estermarie Mandelquist og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar