Nyhed
Læsetid: 3 min.

Endnu en minister tager turen gennem svingdøren

Brian Mikkelsen stopper som erhvervsminister og bliver i stedet administrerende direktør for interesseorganisationen Dansk Erhverv. Det giver habilitetsproblemer, siger ekspert
Brian Mikkelsen, Dansk Erhvervs nye direktør.

Brian Mikkelsen, Dansk Erhvervs nye direktør.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
21. juni 2018

Minister den ene dag, lobbyist den næste. Brian Mikkelsen (K) afgår som erhvervsminister og skal fremover kæmpe for erhvervslivets interesser i sit nye job som administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Det meddeler han onsdag eftermiddag via sin facebookprofil.

»Politik er uden tvivl en stor del af mit dna, så det vil fortsat være et centralt udgangspunkt for mit nye virke som administrerende direktør. Jeg kommer med andre ord ikke til at sige farvel til den politiske tænkning og de mange erfaringer, jeg har fået gennem tiden, det vil altid bo i mig,« skriver Brian Mikkelsen.

Med jobskiftet føjer han sig til en voksende liste over toppolitikere, der har taget turen gennem den såkaldte »gyldne svingdør«.

I 2013 forlod Venstres tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bech Folketinget til fordel for en stilling i bureauet Advice, hvor hun lobbyerede for, at milliardordren på nye kampfly til Forsvaret skulle tilfalde Eurofighter.

I 2014 blev socialdemokraternes forhenværende fødevareminister Karen Hækkerup ansat som administrerende direktør i interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer. Og i 2015 blev tidligere finansminister Bjarne Corydon ansat som global direktør for McKinsey – et konsulentbureau hans ministerium ofte havde gjort brug af.

Brian Arthur Mikkelsen

  • Født 31. januar 1966 i København.
  • Folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti siden 1994.
  • Kulturminister fra 2001 til 2008.
  • Justitsminister fra 2008 til 2010.
  • Økonomi- og erhvervsminister fra 2010 til 2011.

Det er en problematisk tendens, mener Christoph Ellersgaard, lektor ved Department of Business and Politics på Copenhagen Business School og medforfatter til bogen Magteliten.

»Det giver nogle habilitetsproblematikker,« siger han.

For det første kan det rejse den mistanke, at ministeren i den periode, han har været interesseret i jobbet, kan have haft en mere venlig indstilling over for organisationen end ellers – bevidst eller ubevidst.

For det andet har tidligere ministre insiderviden og kontakter, som de potentielt kan udnytte i deres nye job.

»Typisk siger ministre i de her situationer, at de håndterer det ved ikke at bruge de insiderinformationer, de har. Men i en demokratisk sammenhæng kan det egentlig være lige meget, for alene det, at mistanken kan opstå, kan være med til at undergrave tilliden til, om tingene bliver forvaltet ordentligt,« siger Christoph Ellersgaard.

Desuden bidrager svingdørsfænomenet til at styrke de interesser, der i forvejen har flest muskler, på bekostning af andre, pointerer han. 

»Det er de organisationer, der er mest magtfulde og har flest penge, der kan tilbyde de mest spændende job og den bedste løn. Derfor er det også dem, der har mulighed for at tiltrække politikere,« siger han.

Det var onsdag ikke muligt at få et interview med Brian Mikkelsen. 

I en pressemeddelelse skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen, at han ønsker Brian Mikkelsen »stort tillykke med de nye udfordringer« og »ser frem til samarbejdet i hans nye kapacitet«. Han tilføjer, at han torsdag vil gå til dronningen »for at justere regeringens sammensætning«.

AJOUR: Rasmus Jarlov bliver ny erhvervsminister

De Konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov overtager posten som erhvervsminister efter Brian Mikkelsen. 

Med udnævnelsen har Rasmus Jarlov gjort lynkarriere på Christiansborg.

De Konservatives formand Søren Pape Poulsen skriver på Twitter om valget af ny minister:

- Rasmus er en fantastisk kapacitet, der både driver egen virksomhed, har en fortid i Novo Nordisk og underviser på CBS. Og vigtigst af alt har han hjertet og værdierne på rette sted. Tillykke!, skriver Pape.

Den 41-årige Jarlov blev valgt ind i Folketinget ved seneste valg i 2015, og siden har han især gjort sig bemærket som en kontant forsvarsordfører.

Jarlov var opsigtsvækkende med til at trække De Konservative ud af forsvarsforliget, da han mente, at Danmark indkøbte for få kampfly.

Dermed var han med til at bryde mange års tradition for, at et af Folketingets mest forsvarsvenlige partier altid er med i forliget om forsvaret.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Katrine Damm

Gentager bare lige, hvad jeg skrev på et andet spor, at da Brian Mikkelsen tiltrådte som erhvervsminister, udtalte han, at han syntes, at nu skulle vi holde op med at mobbe bankerne, på det grundlag tvivler jeg på, at jeg nogensinde kommer til at tage ham seriøst.
Det er der så andre, der gør, believe it or not.

David Breuer, Kjeld Jensen, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Erik Nissen, Arne Lund, John S. Hansen, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen, Jørn Andersen, Tue Romanow og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

At springe direkte fra jobbet som Erhvervsminister til lobbyforetagendet Dansk Erhverv.

Hvad fa'n er vi blevet en bananrepublik....

Hanne Ribens, David Breuer, Kjeld Jensen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Henrik Leffers, Erik Nissen, Katrine Damm, Tue Romanow, Arne Lund, John S. Hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

Dansk erhverv har i mange år været nærmest toneangivende (sammen med DI, og selvfølgelig de store tænkere i Cepos) i forhold til store politikområder under de seneste 17 års regeringer. Både de almindelige borgerlige, og Thornings borgerlige! Brian har virkelig gjort sig "fortjent" til en dejlig vellønnet post som modydelse. Som prikken over i ´et (hvis man ikke er forarget i forvejen) kan man sende en kærlig tanke til ministereftervederlaget, og naturligvis den fulde ministerpension.

Hanne Ribens, David Breuer, Flemming Berger, Benny Larsen, Eva Schwanenflügel, Henrik Leffers, Per Torbensen, Janus Agerbo, Erik Nissen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Tue Romanow og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Udsigten til ikke at blive genvalgt er åbenbart ret stor i regeringen. Hvis ikke tre ministre i rap har tillid til at de kan blive genvalgt.... er det så muligt, at have tillid til en sådan regering?
Brian Mikkelsen og Søren Pind tænker vel, at hvis vi ikke genvælges ved næste valg, så bliver der rift om de gode jobs i "det private" i og med, at der vil være mange ex-MF'ere, der nu skal ud og finde en madskål.
Fortsætter det på den måde, så ender det vel med, at Lars Uløkke den dag hvor valget udskrives, sidder alene tilbage med Thyra Blank.

jens peter hansen

Man må da ikke håbe at Maria Reumert Gjerding har siddet og lavet lobbyarbejde for Dansk Naturfredningsforening, mens hun sad i Folketinget. Er det nu ikke sådan at alle mulige sammenslutninger laver lobbyarbejde og bliver politikerne ikke hele tiden beskyldt for at ikke at have lavet andet end politik og derfor ikke kender livet uden for Borgen ? Måske kunne Astrid Krag og Johanne Schmidt Nielsen blive børnehaveledere, da det er der de har deres erhvervserfaring eller ville eksperten så mene at de havde tænkt for meget på daginstitionerne. Hvis politikere ikke skulle bruge deres insiderviden hvem skulle så ? Eksperten fra CBS ?

Torben K L Jensen

Eliten klumper sig sammen om magten - på tværs af de fleste partier og faglige organisationer,her også fusionen mellem LO og FTF - med en underforstået neo-liberal agenda der hovedsaglig styres fra EU-kommisionen,ikke fra EU-parlamentet - hvilket i sig selv er forklaringen på det ustyrlige underskud på demokrati der er ved at ødelægge hele fundamentet for EU som fredsprojekt.
Jeg er vred.

Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Politiker-leden får kvalmende dimensioner her på matriklen... Det burde ikke være lovligt... Ministerpensionen burde i det mindste fratages en (ex)minister ved en sådan manøvre. ;-(((

David Breuer, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvordan var det nu..?
Tilliden til politikere er på linje med tilliden til brugtvognsforhandlere, der var den.

Lillian Larsen, Hanne Ribens, David Breuer, Flemming Berger, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Arne Lund og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Eva

Det er ikke rigtigt
det er nok nærmere på linje med ejendomsmæglere

Lillian Larsen, David Breuer, Eva Schwanenflügel og Benny Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Frede, nå ja, vi kan da godt gå endnu et trin ned i troværdighed, he he..
Nogen lavere?

Lillian Larsen, David Breuer, Torben K L Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Yes, bankrådgivere

Lillian Larsen, David Breuer, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jobcenter-personale.

Lillian Larsen, David Breuer, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

En trumpist.

Lillian Larsen, David Breuer, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar