En årelang strid om øremærket barsel til mænd ser ud til at nå sin foreløbige afgørelse.
Torsdag i næste uge stemmer EU-landene om et forslag fra EU-Kommissionen, som vil sikre fædre to måneders øremærket forældreorlov.
Den danske regering er imod forslaget. Men ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er Danmark i mindretal. Dermed ser det ud til, at Danmark nu bliver tvunget til at indføre øremærket fædreorlov.
EU-Kommissionens forslag vil betyde, at begge forældre fremover får ret til to måneders orlov, som ikke kan overføres til den anden forælder.
Kommissionens oprindelige forslag lød på fire måneder til hver forælder, men Bulgarien, der har EU-formandskabet, har stillet et kompromisforslag, som lyder på to måneder. Det er dog endnu uvist, om det er præcis sådan, forslaget kommer til at se ud, når det kommer til afstemning i Ministerrådet i næste uge.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen sagde onsdag til Ritzau, at Danmark forsøger at »bekæmpe« forslaget.
»Vi mener, det er et nationalt anliggende. Og vi mener, at det er et familieanliggende, hvor den enkelte familie skal have lov at indrette sig, som man finder det bedst,« sagde ministeren.
Danske mænd har i dag ret til to ugers orlov i forbindelse med fødslen, mens moren har ret til 14 uger. Herefter har forældrene ret til 32 ugers orlov, som de frit kan fordele mellem sig.
Bliver EU-forslaget vedtaget, vil det betyde, at danske forældre fremover har cirka 14 ugers barsel, som de kan fordele mellem sig. Derudover får hver forælder ret til cirka ni ugers barsel, som ikke kan overføres til den anden forælder, og som går tabt, hvis den ikke afholdes af den forælder, den er øremærket til.
’Betydelige’ konsekvenser
Forslaget vil også betyde, at man fremover får ret til at holde fem årlige omsorgsdage, hvor man kan tage sig af syge eller omsorgskrævende pårørende.
Det vil også hæve grænsen for, hvornår man senest kan afholde forældreorlov. I dag skal forældreorlov afholdes, inden barnet fylder ni år. Forslaget vil udvide retten, til barnet fylder 12 år.
Regeringen har i et notat sendt til Folketingets Europaudvalg vurderet, at de økonomiske konsekvenser af forslaget kan blive »betydelige«. Særligt forslaget om de fem årlige omsorgsdage kan ifølge regeringen blive dyrt, hvis folk benytter sig af dem.
Forslaget om øremærket barsel kan til gengæld føre til en besparelse, hvis det viser sig, at fædre ikke gør brug af orloven. Det vil betyde færre udgifter til barselsdagpenge, og at fædre kommer hurtigere tilbage på arbejde. Dog vil det også betyde flere udgifter til daginstitutioner.
EU-Kommissionen begrunder forslaget med, at der ikke vil ske tilstrækkelige fremskridt, hvis man overlader det til de enkelte medlemslande at skabe bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv. Det skal ske på EU-niveau.
Den danske regering er dog lodret imod. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen sagde onsdag til Ritzau, at der er flertal for forslaget blandt EU-landene, fordi nogle lande ønsker, at »EU skal spille en mere aktiv rolle«, fordi der ikke er samme velfærdsniveau som i Danmark.
I Folketinget er et flertal også imod forslaget. Kun SF, De Radikale og Alternativet er positivt stemte over for den øremærkede barsel.
Fem uger i snit
Socialdemokratiets ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff kalder EU-forslaget »noget møg«. Han mener, at regeringen har »sovet i timen«, eftersom det ikke er lykkedes at overbevise de andre lande om, at Danmark selv kan løse problemerne med barsel til mænd.
»Vi kan ordne det her selv. Det er ikke noget, som EU skal blande sig i,« siger han.
Rasmus Horn Langhoff mener, at EU-forslaget underminerer den danske model på arbejdsmarkedet.
»Regeringen har fejlet totalt. Hvorfor kommer det her pludselig fra den ene dag til den anden? Regeringen bliver nødt til at vågne op i stedet for bare at stå måbende og smide håndklædet i ringen,« siger han.
Socialdemokratiet har foreslået en ordning, hvor de 32 ugers fælles barsel som udgangspunkt fordeles ligeligt, så hver forælder får 16 uger, men at de kan fordeles anderledes, hvis forældrene ønsker det. I dag er det sådan, at moren som udgangspunkt får tildelt alle 32 uger.
Rasmus Horn Langhoff – og resten af Socialdemokratiet – plejede ellers at være tilhængere af øremærket barsel til mænd. Men det droppede partiet i 2013, da de sad i regering. Blandt andet med det argument, at det kunne vise sig, at forældre samlet set ville tage mindre orlov, fordi nogle fædre ikke ville tage den orlov, der var reserveret til dem.
I dag holder danske fædre i gennemsnit fem ugers barsel, mens mødrene holder 46-47 uger, ifølge Danmarks Statistik.
Ministerrådet skal stemme om forslaget om forældreorlov og en række andre forslag torsdag i næste uge. Når landene har stemt, skal forslaget også til afstemning i EU-Parlamentet.
Hvis de får lov til dette er EU nu bestemmende over dansk social og arbejdsmarkedspolitik. Er vi sikker på at det er en god ide?
Dagpenge samt børnepenge skal åbenbart også sendes til Rumænien uden pligt til at stå til rådighed. Lad os få en danexit, fra galehuset E.u.
Dette er til de lande hvor fagforeningerne ikke har magt eller eksisterer. Hvis dette vedtages skal de danske fagforeninger til at lede efter en ny eksistensberettigelse da EU overtager deres eksisterende arbejde.
Jeg synes det er fremragende. Endelig. Der er meget i EU, som forekommer mig mærkværdigt bla. at de skifter bopæl mellem 2 byer. Det er jo vanvid.
Og, som med flygtninge ,hvor man klapper i de små hænder og lader Sydeuropa stå med hele problemet er en kræmmermentalitet, som vi ikke kan være bekendt.
At man i DK laver hele børneydelsen om uden at gennemtænke konsekvenserne kan mainstream politikere godt blive enige om, men lige barsel er no go. Sammenhængen er ikke til stede.
De danske politikere skynder sig langsommere end en snegl, når det handler om at fremme ligestillingen på barselsområdet. Det har været bagstræberisk i mange år.
Selvfølgelig handler det om at spare på udgifterne, fordi man har en idé om at mændene er dyrere i drift end kvinderne, og at det vil være åh så synd for de stakkels arbejdsgivere at give mænd mulighed for at holde mere barsel.
Det er ligegyldigt, at det faktisk er et stort ønske hos mange fædre at tilbringe mere tid med deres nyfødte, og at de faktisk har brug for at kunne vifte arbejdsgiveren om næsen med en lov i hånden for at få en rimelig chance for at afholde barsel.
Det er også ligemeget, at kvinder mister rigtig mange penge og anciennitet ved det meget længere fravær fra deres arbejde.
Når Danmark nu ikke kan finde ud af at få fingeren ud af en hvis legemsdel, er det da helt fint når EU skubber lidt bagpå ;-)
Nogle af påstandene her undrer mig faktisk. Men måske er der endnu engang grund til at gøre opmærksom på, hvordan EU´s beslutningsprocesser fungerer. Nemlig at intet kan gennemføres i EU, der er bindende for medlemslandene, hvis ikke der er komplet enighed mellem landenes regeringschefer.
Hvis nogen er utilfredse med dette, efter min mening ganske gode forslag, kan de jo blot henvende sig til den danske regerings leder, der har givet sin minister ordre til at godkende det.
Den danske model har alligevel spillet fallit på mange punkter med masser af mennesker, som arbejder uden overenskomst, så det er godt, at EU kan tage fat.
Og hvor er det trist at høre socialdemokraternes taktiske sludder.
Den danske fagbevægelse er så svækket, at det eneste håb er EU, hvis man vil have fremskridt for den almindelige lønmodtager. Udviklingen af samfundet er afløst af en dekadent jagt på stadig mere rigdom til stadigt mere overforbrug. Dansk velfærd er ikke længere i top, det er gået nedad bakke siden 90erne, hvor en amerikansk idé om samfundets opgaver vist desværre tog over.
Vi er nødt til at slå fast, at det altså ikke er meningen med liv og samfund, at alt skal gå op i arbejde.
Jeg tog 3 måneders barsel, selv om mit arbejdes karakter næsten ikke tillod det. Det blev til 3 dejlige måneder med hjemmearbejde, når den lille sov.
Jeg er normalt ikke vild med EU, men det skal ikke være et tag selv bord. Det er en eksklusiv klub. Nogle ting er tvungne, og så må man bare rette efter.
FTF og andre fagforeninger er glade for udsigten til øremærket barsel til mænd - så den med at det skader den danske model er noget vrøvl fra flere socialdemokrater - viser det ikke mere deres brud med de fagligeorganisationer end noget andet?
PS: Børnepenge spørgsmålet kan løses, hvis det igen bliver et skatte fradrag per barn.
Rettigheder kan ikke deles, så derfor giver det mening at også mænd får ret til barsel. Man behøver ikke benytte sig af denne rettighed, hvis man ikke vil.
Leo - rettigheder er personlige og tilhører individet. Jeg kan f.eks. heller ikke overgive min dagpengeperiode til en anden, som så kan få fire år.
Barsel er en rettighed, som man har krav på at benytte sig af. Hvis en mand (eller kvinde) ikke vil gøre krav på denne rettighed, så kan de bare lade være.
Er EL da imod?
Diskussionen, om man er for eller imod øremærket barsel, er vel i nærværende sammenhæng ikke synderlig relevant, medmindre der anlægges et europæisk perspektiv og dermed enten (A) en diskussion om karakteren og udstrækningen af det europæiske projekt og/eller (B) en diskussion om øremærket barsel i EU-perspektiv.
(A) Denne diskussion handler i sin essens om kompetencefordeling. Denne diskussion må nødvendigvis være principiel og afklares på traktatniveau. I modsat fald vil enhver konkret afklaring blive formudret af særinteresser og forsøg på cherry-picking - som det synes at være tilfældet her.
(B) En ren diskussion ad øremærket barsel på tværs af EU handler i mine øjne om en minimumsstandard. Betydningen af en sådan lovgivning - ligesom det er tilfældet, når der er tale om mindsteløn - må handle om at se og vurdere behovet i EU i sin helhed. Så spørgsmålet må være, om fædre skal sikres en kulturneutral adgang til barsel i EU? Er der behov for det? Skal Danmark som nation arbejde derimod?
Leo - det har intet at gøre med kvoter. Det handler om mænds rettigheder på arbejdspladsen til at være sammen med deres børn. Aktuelt har kun kvinder denne rettighed. Gennem rettigheder til de voksne skaber man mulighed for børnene at være sammen med sine forældre.
Hvis man ikke vil benytte sig af det, så lader man bare være - der er ikke noget tvang i det.
Leo - du blander tingene sammen.
Øremærket barsel giver en rettighed, således at også alle mænd KAN være sammen med deres barn, om de måtte ønske det
Hvis en forælder M/K af den ene eller anden årsag ikke VIL være sammen med barnet, så står det nu begge forældre frit for at lade være. De kan dog ikke give denne rettighed videre til en anden person, idet rettigheden jo er personlig. Den anden forælder kan holde fri så længe han/hun vil det for egne og ikke arbejdsgiver eller fælleskassens penge.
Statsmagten bestemmer således ikke over privatlivet - den sikrer bare lige muligheder for begge forældre - dette er en sikring i forhold til arbejdsgivere. Det har intet med fascisme at gøre.
Du spurgte tidligere til børnenes krav på at være sammen med deres forældre: Ingen børn kan gøre krav på det - det er kun forældrene, der kan gøre krav på at være sammen med børnene, hvilket også ses i skilsmissesager, hvor det er helt acceptabelt at forældrene forlader deres børn og fremadrettet har sporadisk eller ingen kontakt med dem, og ingen kan stille dem til ansvar for det.
Jeg ved ikke, hvad du mener med "vuggestuen taget i betragtning"?
Hverken EU-kommissionen, EU Parlamentet, Folketinget, Regionsrådene, Kommunalbestyrelserne eller Menighedsrådene bør blande sig i, hvordan voksne mennesker disponerer deres barselsorlov!
Leo - man har alle dage selv kunne bestemme, om man vil gå hjemme for egen regning. Det er der ingen, der blander sig i .
Det her handler ene og alene om arbejdstageres m/k rettigheder til barsel på arbejdsmarkedet. Igen hvis man ikke vil benytte sig af den rettighed, så lader man bare være. Der er ingen, som sanktionerer den enkelte arbejder for ikke at bruge den rettighed.
Leo - din påstand er, at staten blander sig i privatlivet. Hvilket ikke er rigtigt - den blander sig i vilkår på arbejdsmarkedet. I sit privatliv kan man fortsat gøre, som man selv vil.
Du må beskrive Leo-modellen noget bedre så.
Leo - du forsøger at fremstille det som tvang, hvilket er helt forkert. Det er et tilbud - ikke et påbud. Der er ingen, som blander sig i, om et par gør brug af disse ordninger eller ej.
Det er klart, man kan ikke få penge fra fælleskassen til at være sammen med sit barn, samtidig med at bruger sin tid på sin arbejdsplads og tjener penge der. Hvis man(d) synes, man får mere ud af at blive på arbejdet f.eks. fordi man har en meget høj indtægt grundet faglig uundværlighed/stor rejseaktivitet/whatever, så må man arrangere sig derefter ved at basere sin økonomi på at man kan forsørge sin partner uden tilskud fra det offentlige.
"Det er klart, man kan ikke få penge fra fælleskassen til at være sammen med sit barn, samtidig med at bruger sin tid på sin arbejdsplads og tjener penge der."
Så du vil fratage kvinderne en del af deres barsel?
Det kommer ikke staten ved hvordan forældrene endretter deres barselsorlov. Det er forældrene bedre til end nogen andre.
Statens opgave er at give lige muligheder , ikke at blande sig i hvordan mennesker indretter deres liv. Hvis man blander sig siger man samtidig: "Det kan i ikke finde ud af selv" Og det er ekstremt nedladende og stærks konservativt.
Niels og Leo samlet - kvinder har ret til barsel i ialt 14 uger (hvoraf 2 er pligt), mænd har ret til 2 uger. Dette forsøges nu udlignet, således at begge parter har rettigheder i forhold til arbejdspladsen. At man kan være imod arbejdstageres rettigheder ift arbejdsgivere er mig en gåde. Igen, det er en RETTIGHED og ikke et påbud. Rettigheder kan som nævnt ikke deles med andre ala jeg kan ikke videregive min rettighed til dagpenge, advokatbistand, SU, behandlingsgaranti til en anden person, så dette kan få dobbelt op, idet de tilhører mig som individ.
Man kan sige, at det er statsindblanding, når rettigheder nedfældes ved lov. Det er dog ikke tvang, idet man på ingen måde tvinges til at afholde barsel (fraset de to nævnte uger men whatever).
Leo - ja, jeg ser det som arbejdstagers individuelle rettigheder ift arbejdsgiver.
Ja, tak for snakken.
PS er vild med din evne til altid at bringe basisindkomst ind i enhver debat.
"Igen, det er en RETTIGHED og ikke et påbud"
Nej. Hvis de er øremærker er det ikke en rettighed men en tvang. Og det betyder samtidig at kvindernes barsel forkortes.
Niels - nej, kvinderne beholder uændret deres øremærket barsel.
@Mette Poulsen, nej! I dag kan et par indbyrdes aftale, at kvinden tager hele barselsperioden. Fremover er det sådan, at hvis ikke manden tager den "øremærkede" barsel - som ganske rigtigt er frivillig, mister parret denne del af barselsperioden.
Jens - eh, jo? Kvinder vil uændret have ret til 14 ugers barsel og manden vil få ret til 12 - de uger har aldrig været kvindens. Derudover er der en masse uger, som de så kan fordele mellem sig. . Kvinden mister således ikke noget - det er manden, som får øget rettigheder ift sin arbejdsgiver, hvilket det i bund og grund handler om, da det er lovgivning ift. lønmodtager/arbejdsgiver forhold.
Der er ingen, som kommer til at afholde familier fra at lade kvinden gå hjemme alle ugerne eller resten af livet for den sags skyld - de skal så bare betale for det selv.
@Mette, hvis man selv vil betale, har man altid kunnet holde fri eller holde barsel hele livet. Det er jo ikke det, vi taler om!
Nu er reglerne flg.: Mor: 4 uger før fødsel og 14 uger efter fødsel. Far: 2 uger. Til fri fordeling mellem mor og far: 32 uger. Mors maksimale: 4+14+32=150 uger. Fars maksimale: 2+32=34 uger.
Forslaget vil overføre 6 eller 8 uger fra de frie uger til far. Det reducerer mors maksimale antal uger fra 150 uger til 144 uger (eller 142) og fars maksimale antal uger er uændret 34 uger.
"Niels - nej, kvinderne beholder uændret deres øremærket barsel."
Nej. Dette er et nulsums spil. Det kommer ikke flere penge til barsel. Og da en del af pengene øremærkes til mænd,kan det kun betyde at kvinder får reduceret barsel.
"Dette forsøges nu udlignet, således at begge parter har rettigheder i forhold til arbejdspladsen. "
Det er ikke en rettighed hvis man ikke selv kan vælge. Du bedriver new-speak.