Læsetid: 5 min.

Fem folketingspartier i fælles front: Krigen mod cannabis er forbi. Cannabis har vundet

Aldrig har vi været tættere på at sætte hashen fri, lyder det fra de fem folketingspartier, der støtter legalisering af cannabis. Til en konference mandag forpligtede de sig til at præsentere et fælles udspil til en konkret legaliseringmodel i efteråret
Oplæg i Folketingets fællessal på Christiansborg mandag formiddag med ’Tag ansvar – drop forbuddet mod cannabis’.

Oplæg i Folketingets fællessal på Christiansborg mandag formiddag med ’Tag ansvar – drop forbuddet mod cannabis’.

Sigrid Nygaard

12. juni 2018

Spørgsmålet er ikke, om cannabis bliver legaliseret. Spørgsmålet er hvornår. Og der kan ikke gå længe. Få år. I hvert fald ikke mere end fem eller seks.

Den opfattelse var de fremmødte i Folketingets fællessal på Christiansborg mandag formiddag enige om: En stålfast overbevisning om, at samfundet bør legalisere cannabis, og en urokkelig tro på, at forbudspolitikkens endeligt ligger lige om hjørnet.

»Fornuften er ved at indfinde sig på det her område,« siger Liberal Alliances retsordfører, Christina Egelund. »Selv i nej-partierne er der begyndt at være større lydhørhed i forhold til det her spørgsmål.«

Det er Alternativets cannabisordfører, Torsten Gejl, og Nanna Godtfredsen fra den sociale organisation Gadejuristen, der har arrangeret konferencen. Foruden ordførerne fra de partier, der ønsker en legalisering – SF, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet og Radikale – er også en håndfuld eksperter inviteret. Derudover er godt 60 borgere er mødt op for at give deres besyv med. Alle går ind for en legalisering af cannabis.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben K L Jensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Torsten Jacobsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Katrine Damm
 • Jørn Andersen
 • Lise Lotte Rahbek
Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torsten Jacobsen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Jørn Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Beundringsværdigt initiativ med denne konference.

Der har aldrig været et validt argument for at kriminalisere borgere, der foretrækker et nydelsesmiddel, som er ude af stand til at slå ihjel, og som kun skaber problemer, fordi myndighederne ikke vil påtage sig ansvaret for cannabismarkedet og den tilhørende store omsætning.

Historien er helt den samme som under spiritusforbuddet i USA, og det er paradoksalt, at kampen mod hampen startede i forlængelse af ophævelsen af forbuddet mod spiritus. En stor organisation mistede sin opgave overnight og måtte finde sig en ny.

I dag håber jeg, vi kan finde fornuftige opgaver til de politiressourcer, som frigives ved en afkriminalisering, men mon ikke nok vi kan.

Benta Victoria Gunnlögsson, Steffen Gliese, Janus Agerbo, Susanne Berg, Claus Høeg, Bjarne Bisgaard Jensen, Jarle Larsen, Eva Schwanenflügel, Søren Jensen, Torben Bruhn Andersen, Jørn Andersen, Torben K L Jensen, Benjamin Bjerre, Anne Mette Jørgensen, Jacob Schmidt, Ken Sass, Anker Nielsen, Herdis Weins og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jeg har nydt cannabis i næsten 50 år on and off, og jeg har lært at styre mit indtag, så jeg har kunnet uddanne mig og passe mit arbejde som mikrokontroller maskinkode, assembler, C++ og C# programmør i over 30 år.

De fleste lærer at styre deres indtag af spiritus, så det ikke spolerer deres tilværelse og sociale habitus, og enhver dans med nydelsesmidler kræver disciplin og overblik. Det gælder også cannabis, men hvis du ryger hash fra morgen til aften, mister du hurtigt den sjove effekt og bliver bare sløv og søvnig. Efter en uges pause virker det igen som første gang, du nyder det. Derfor har jeg aldrig oplevet afhængighed af stoffet.

Kun fredag og lørdag, hvis ikke du har ferie, og altid først efter aftensmaden og helst udenfor. Vi er mange med stor erfaring i omgang med et nydelsesmiddel, som ikke giver tømmermænd ved fornuftig brug, og det er vigtigt at give den erfaring videre til de nye generationer, men det ville være nemmere, hvis vi kunne skrive og tale åbent om tingene, hvis bare ikke man var var så fucking kriminel.

Benta Victoria Gunnlögsson, Susanne Berg, Bjarne Bisgaard Jensen, Jarle Larsen, Eva Schwanenflügel, Søren Jensen, Jørn Andersen, Anne Mette Jørgensen, Henrik Leffers, Søren Nielsen, Anker Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

Jeg ved ikke om der vil ske en stor stigning i antal brugere / misbrugere bare vi som samfund er klar til at håndtere det misbrug der vil komme blandt nogle brugere ligesom vi har flok der ryger, nogen ryger for meget eller de mange i vores ellers vel regulerede der drikker altfor meget. god tirsdag

Jesper Graugaard

Jeg noterer mig, at Information er blandt de få medier, som overhovedet gider omtale denne konference. Danmark har før været mindre end 5 år fra en legalisering. Politiet kører pt. den aller hårdeste kampagne ude på Staden, samtidig med at resten af den vestlige verden åbner op for konstruktiv lovgivning. Er den trafikadfærdsregulernde 0 tolerance for THC i blodet ophævet og ændret til promille måling ala alkohol ?
Alene den politiske tro på, at cannabis er lovligt om 5 år viser hvor uambitiøs det politiske projekt er. I mellemtiden vil EU's største canabis producent været etableret på en gigantisk mark på Fyn og omsætte for 1,5 milliard om 5 år.
der er afholdt masser af møder. Der er indsamlet viden fra andre lande igennem mange år, så vi har al den viden der politisk skal til, for at gå den rigtige vej, men der intet parti, ingen politisk leder, som vil gå forrest og gøre noget ved sagen. Denne "dansen med hashen" bliver sikkert stoppet næste gang, der er skal indgåes en poltisk studehandel og deles minister poster ud.
Man kan kun håbe på, at bare 3 ud af de 5 partier tør gå til Folketingsvalg på, at cannabis skal legaliseres nu, såfremt de får magten. At det er en ufravigeligt krav til en ny finanslov etc. Ellers tror jeg desværre ikke, at den politiske vilje rækker .
Med venlig hilsen

Susanne Berg, Claus Høeg, Jens Kofoed, Anne Mette Jørgensen, Jarle Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Jørn Andersen, Trond Meiring, Henrik Leffers, Ken Sass og Peder Bahne anbefalede denne kommentar

@Henrik Holm Hansen:
Portugal indførte for år tilbage en legalisering af alle (så vidt jeg ved) stoffer - dog med forskellige niveauer af statslig kontrol med de enkelte stoffer.

Forbruget steg en smule i et par år efter legaliseringen, men herefter faldt forbruget faktisk til et lavere niveau end før legaliseringen.

Her er en artikel fra 2015, som fortæller, at Portugal har 3 narko-relaterede dødsfald pr. 1 million indbyggere, hvorimod f.eks. Danmark har omkring 60: https://www.independent.co.uk/news/world/europe/portugal-decriminalised-...

Dertil kommer, at rigtig mange stofmisbrugere faktisk vil kunne leve en nogenlunde normal og produktiv tilværelse ved siden af deres misbrug, hvis blot deres stof ikke er kriminaliseret, så de tvinges til at bruge al deres tid og energi på at skaffe det næste fix.

Og udover at det selvfølgelig er godt i sig selv, at misbrugeren kan få en bedre tilværelse ved siden af sit misbrug (til gavn for både ham/hende selv, hans/hendes pårørende og samfundet), bliver oddsene for at han/hun kan hjælpes ud af misbruget også uendeligt meget bedre, når han/hun lever en mere normal og mindre presset tilværelse.

Nogle af alle de resurser, som bliver frigivet ved en legalisering kan jo så passende bruges på at hjælpe misbrugere med at komme ud af de problemer, som ligger til grund for misbruget.

Benta Victoria Gunnlögsson, Steffen Gliese, Janus Agerbo, Flemming Berger, Claus Høeg, Torben K L Jensen, Herdis Weins, Anne Mette Jørgensen, Jarle Larsen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Peder Bahne og Lars Sell-B anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Jeg har før været meget modstander af legalisering. Ikke mere. Det er fuldkommen vanvid det der foregår P.t At legalisere samtlige stoffer, som nogen mener er dog lidt for modigt. Politiet er efterhånden kun sat til, at lave symbol arbejde.
I den bedste af alle verdener er der ingen rygere, ingen alkohol, ingen tilsætningsstoffer og fred og fordragelighed, men sådan er det jo ikke. Mennesket er et rovdyr, men det bekæmpes ikke ved endnu større idioti.
Der er så meget viden og mange lande , som har fundet en mere farbar vej end dette forstokkede indskrænkede danske værdisæt.
Når den danske lægeforening fraråder sine medlemmer , at udskrive medicinsk cannabis, så ved jeg ikke om man skal le eller græde. De samme medlemmer udskriver tvivlsom antidepressiv medicin og stærkt vanedannende smertestillende medicin, så øger det ikke tilliden til den danske lægestand.

Benta Victoria Gunnlögsson, Steffen Gliese, Jarle Larsen og Peder Bahne anbefalede denne kommentar

Hvis man er i kemoterapi i 6 måneder, og man ikke gider kaste op, og man gerne vil bevare appetitten for ikke at udvikle sig til et afpillet fugleskræmsel og derfor indtager cannabisolie i et halvt år, hvor lang tid efterfølgende skal man så vente med at køre bil for ikke at miste kørekort og formue ?

Det at man har blandet trafiklovgivning ind i narkotikalovgivningen, er et overgreb for sig, som blev indført dengang man skiftede til nul tolerance i 2011 mener jeg, det var. Hvis man kunne måle aktivt stof fra cannabis, mistede man kørekortet i tre år og en månedsløn - i førstegangstilfælde.

Lovgivningen er lempet en smule siden da, blot ikke for længerevarende indtag. THC i kræftpatienter kan måles adskillige måneder efter ophør. Det giver ingen mening i forhold til trafiksikkerheden. Her er tale om et politisk overgreb, og jeg har en kraftig mistanke om, at initiativet til den udanske mangel på tolerance stammer fra de konservative. Kan nogen her bekræfte eller afvise denne min fordom ? Der er noget helt specielt i forhold til de konservatives cannabisfobi. Hvor stammer den fra. Det interesserer mig virkelig. Kan nogen hjælpe mig ?

@Peder Bahne:
THC har jo ofte den virkning (eller bivirkning alt efter hvilket formål man har med at indtage stoffet), at det får brugeren til at tænke anderledes.

Jeg tror det er det der med at tænke anderledes, som de Konservative har et anstrengt forhold til ;-)

Anne Mette Jørgensen

Det er jo interessant eftersom landets justitsminiter har en kæreste, som ikke overholder trafiklovgivningen og nu sidst render rundt kl. lort i byen og kommer i karambolage i en mildest talt pinlig sag.
At politiet ikke afviste kan da kun bero på en ting. Hvor naiv har man lov at være.
Det er så pinligt og uanset om det kommer fra Pape eller den samlede regering er det ikke værdigt.
Akkurat, som når vores udenrigsminister betaler dummebøder for sin søns misbrug.

Mette Poulsen

Selvfølgelig bliver man nødt til at blande anden lovgivning ind i det. Ligesom med alkohol, så bliver man nødt til at forholde sig til det i forhold til trafikken, på arbejdet, blandt mindreårige osv.

Jarle Larsen

På høy tid. Vi får håpe at Danmark setter fortgang nå. En god løsning kan være å se til Canada. Der blir det nå lov og besitte 30 gram marihuana og inneha 6 planter per person. Det er den beste løsningen for samfunnet. Hvis Danmark går for det så har Norge og Sverige muligheten til å kopiere modellen. Flere Svenske journalister etterspør et Nordisk sammarbeid. Norske brukerorganisasjoner sier at det er eneste aktuelle løsningen. KRIGEN MOT CANNABIS ER OVER!.