Analyse
Læsetid: 3 min.

Der skal gerne ske noget med den svenske offensiv, hvis de skal videre i VM

Selvfølgelig holder vi med svenskerne, hvis de skulle gå hen og komme længere end Danmark ved VM. Men det svenske hold, som mandag spiller den vigtige ’must win’-kamp imod Sydkorea, er ikke specielt godt kørende. De skal håbe på de afgørende skud og afleveringer fra holdets eneste egentlige stjerne, Emil Forsberg. Og holde den stabile defensiv
Det er RB Leipzig-playmakeren Emil Forsberg, der skal stå for den kreative del af svenskernes spil.

Det er RB Leipzig-playmakeren Emil Forsberg, der skal stå for den kreative del af svenskernes spil.

Maximilian Haupt

Indland
18. juni 2018

Det svenske landshold har ikke scoret et mål i de seneste fem timer, de har spillet fodbold. VM-gruppespillet byder på 4,5 timers fodbold, så der skal gerne ske noget med den svenske offensiv, hvis de skal videre fra gruppe F. Og de kan passende begynde mandag, hvor holdet spiller sin formentlig nemmeste kamp, mod Sydkorea. Senere venter Mexico og Tyskland.

Zlatan Ibrahimović, som de seneste mange slutrunder har været Sveriges absolut største profil og mest interessante spiller – og som Sverige så afgjort kunne bruge til at lave det ekstraordinære i år – er som bekendt ikke med. Han valgte at stoppe efter EM i 2016 og har – trods et par rygter, som han selv var med til at skabe – ikke gjort comeback på landsholdet op til VM-slutrunden.

Der er blevet spekuleret meget i, hvordan Sverige skulle klare sig uden Zlatan. Indtil videre må man sige, at det er gået godt. Holdet har kvalificeret sig til VM for første gang i 12 år, da de formåede at tage andenpladsen i kvalifikationspuljen for næsen af Holland og slå Italien ud i playoffrunden.

Alligevel er der ikke de helt store forventninger til svenskerne, og de mange målløse venskabskampe op til slutrunden har ikke gjort de små forventninger større. Faktisk har Sverige kun scoret fire mål i de seneste otte kampe, men det hører med til historien om det svenske hold, at de er relativt stærke defensivt. I de samme otte kampe har de således også kun lukket fire mål ind, og de seneste to venskabskampe – herunder hjemme mod Danmark – er endt 0-0.

Den svenske avis SportExpressen har interviewet fodboldeksperten Hardy Hasselbruch fra modstanderlandet Tysklands største fodboldmagasin, Kicker. Hans analyse af det svenske hold er småtrist, men reel nok: »Angrebet bliver det største problem for Janne Andersson (Sveriges træner, red.) i Rusland. Jeg ville faktisk ikke blive overrasket, hvis Sverige spiller 0-0 i alle tre gruppekampe.«

Fædrene

Sverige er et velfungerende kollektiv, som er svære at lirke op for modstanderen. Med den rutinerede anfører, Andreas Granqvist – som i øvrigt er en af i alt fem svenske spillere, som risikerer at blive far under slutrunden – som ankermand formåede det svenske forsvar holde italienerne fra scoring i alle 180 minutter i playoffrunden. Det bliver svært imod en endnu stærkere tysk offensiv – men hvis nogen kan holde et nul, så er det svenskerne.

I den offensive del af spillet er der størst forhåbninger til den 26-årige venstrekant Emil Forsberg, som spiller for RB Leipzig i den tyske bundesliga (han er en af dem, der muligvis bliver far under slutrunden). Forsberg er teknisk dygtig og kan afslutte selv, men især lægge den afgørende aflevering til en medspiller.

I 16-17-sæsonen var han den bundesligaspiller, der lavede flest assists – hans blik for mulighederne og præcision i afleveringerne er imponerende, og han forventes også at skulle tage svenske frispark og hjørnespark. Det er ham, der skal skabe chancerne.

Spørgsmålet er snarere, hvem der skal føre de gode afleveringer i mål. Her peger pilen på veteranen Marcus Berg, som er blevet fast mand i den svenske opstilling efter Zlatan Ibrahimovics afsked. Han var Sveriges topscorer i kvalifikationen med otte mål, men nogen verdensstjerne er Sveriges bedste angrebskort ikke. Han har haft en svingende karriere med både succes- og fiaskoophold. Bl.a. blev hans år i Hamborg SV et regulært flop. I dag spiller han for Al Ain FC i De Forende Arabiske Emirater – ganske sigende for niveauet i det svenske angreb.

Dødspulje

Trods problemerne har Sverige rimelige chancer for at gå videre. Gruppe F er blevet kaldt dødspuljen, men selv om den bestemt ikke er nem, er det lidt af en overdrivelse. Det er selvsagt aldrig sjovt at spille imod Tyskland, som efter søndagens nederlag til Mexico vil have brug for tre point, når de møder Sverige. 

Omvendt viste mexicanerne, at de forsvarende verdensmestre er til at tale med og puljen fremstår alt i alt ikke sværere end andre svære puljer. Og lad os lige slå fast: Uanset hvor målfattige og ikkeseværdige svenskernes kampe måtte blive, så holder vi naturligvis med vores gamle ærkerival og ven, hvis de skulle komme længere end Danmark i turneringen.

Serie

VM i fodbold 2018

VM 2018 står for døren, og vi gør på Information det, vi prøver på altid at gøre: Vi skærer alt det uvæsentlige fra og leverer hver dag den ene artikel fra VM i fodbold, som du skal læse, hvis du ikke vil læse andet. Vi gør dig klogere på en begivenhed, man indimellem kan frygte, at man bliver lidt dummere af. Følg vores dækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her