Læsetid: 7 min.

Mange handicappede børn skifter fra privatskole til folkeskole

En større andel af handicappede børn skifter fra privatskole til folkeskole end børn uden handicap. De mange skoleskift er bekymrende, lyder det fra Institut for Menneskerettigheder, der mener, at handicappede børns rettigheder langtfra er sikret godt nok på de frie skoler
De frie grundskoler er stadig ikke omfattet af de samme regler som folkeskolen, selv om stadig flere danske børn går på fri- og privatskole (17 procent i 2017). Det kan gå ud over især børn med diagnoser og handicaps rettigheder.

De frie grundskoler er stadig ikke omfattet af de samme regler som folkeskolen, selv om stadig flere danske børn går på fri- og privatskole (17 procent i 2017). Det kan gå ud over især børn med diagnoser og handicaps rettigheder.

Gorm Olesen

22. juni 2018

Et handicappet barn på en fri- eller privatskole har 31 procent øget sandsynlighed for et skoleskift til en folkeskole set i forhold til klassekammerater uden et handicap. Det viser en ny undersøgelse, og det rejser spørgsmålet, om de handicappedes rettigheder bliver varetaget godt nok på de såkaldte frie grundskoler, og om de trives der.

Institut for Menneskerettigheder (IMR), der står bag undersøgelsen, peger på, at frie grundskoler stadig ikke er omfattet af de samme regler som folkeskolen, selv om stadig flere danske børn går på fri- og privatskole (17 procent i 2017). Det kan gå ud over rettigheder for især børn med diagnoser og handicap, advarer IMR.

De frie grundskoler har ret til selv at bestemme, hvem der skal gå på den enkelte skole. Den frihed må dog ikke gå ud over de grundlæggende rettigheder, som er, at handicappede børn har ret til inkluderende undervisningsmiljø og undervisning på lige fod med børn uden handicap, forklarer jurist på IMR, Nikolaj Nielsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Peter Knap
David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Spørgsmålet er måske, om den private skole er i stand til at betale for de nødvendige hjælpeforanstaltninger. Det er den offentlige skole måske heller ikke, men der kan beskæres og spares på kvaliteten uden at skolen går falit.
For den private skole vil det være den sikre vej til en konkurs.
Selvfølgelig skal børn med problemer hjælpes uden skelen til økonomi. Det sker bare ikke i dagens Danmark.

David Engelby

Det er vores erfaring, at en privatskole, hvis navn ikke skal nævnes her, absolut ikke kunne rumme vores søns handicap, til trods for at det var det, man kan kalde mild autisme. Han blev presset ud. Og det samme skete for andre børn i lignende situationer, hvis forældre vi fik kontakt med. Trist.

Anne Mette Jørgensen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Når friskolerne efterhånden har samme statsstøtte som folkeskolen, har de vel også samme forpligtelse til at understøtte diversiteten? Og det er da et problem for retssikkerheden, at forældre ikke kan få aktindsigt hvis deres barn ekskluderes?
I Danmark har vi en meget dårlig tradition for at lade handicappede sejle i deres egen sø.
Det var først i år, at det blev gjort ulovligt at diskriminere fx handicappede med førerhund.

Anne Mette Jørgensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det er en nyhed som er lige så gammel som privatskolerne. Victor som ingenting fejler går i privaten og lillebror Malthe der er autist går i folkeskolen, som skal rumme alle og som har langt flere elever i klasserne end de søde privatskoler, som smider de skæve elever ud.

Benny Larsen, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Tommy Gundestrup Schou

Privat skolerne "Lider" under pres fra forældrene. Pres der gør, at der ikke må være nogen der stikker ud i klasserne eller nogen som skal behandles anderledes end de andre. Det er jo ikke det de betaler for!! De betaler for at deres lille poder skal have lige så meget (helst mere) opmærksomhed end alle de andre poder i skolen og er det ikke fornemmelsen så bliver der klaget og resultatet er bl.a. det vi ser her, hvor de "afstikkende elementer" fryses ud af skolen. Usmageligt.

Anne Mette Jørgensen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det ligner i forbavsende grad problematikken mellem offentlige og private sygehuse - de svære og dyre tilfælde tager det offentlige sig af (tvinges til) mens det mere lukrative og lette går til de private der så kan sole sig i en succes de ikke fortjener men til gengæld ansporer til endnu flere forringelser - en skrue uden ende - nedad.

Anne Mette Jørgensen, Benny Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Eller: Vores børn starter i folkeskolen, hvor de ikke rummes som små. En langvarig udregningsprocessen går i gang. Undervejs går det op for os at det går for langsomt og at slutresultatet måske ikke bliver nok støtte, eller at det er nødvendigt med et helt andet læringsmiljø. Vi finder en lokal friskole, som lyder godt (det gør de alle, de skal jo sælge deres pladser). Første skoleskift sker og barnet har endnu ikke en diagnose. Udredningen fortsætter de følgende år mens barnet går i friskolen, barnet får en diagnose. Efterhånden som barnet kommer længere op i klassetrin og kravene øges, bliver det tydeligt for alle parter - eller måske kun for lærerne - at skolen ikke kan tilbyde det der skal til for at barnet trives. Barnet flytter skole igen, nu med diagnose. Nu udløser diagnosen måske at barnet kan få de specialiserede tilbud i folkeskolen og måske trives der - måske ikke. Selvom barnet ikke trives er der dog ingen grund til at kaste sig ud i endnu et friskoleeventyr, så meget har man dog lært.
Eller: at have et handicappet barn i hjemmet kræver lidt ekstra der også, mor vælger at gå på deltid og der er ikke længere råd til at betale for privatskolen.
Eller?
Der er ikke fordi jeg vil underkende de fortællinger som kommer frem her i kommentarsporet, men blot for at illustrere, at der kan ligge utroligt mange historier bag sådan en statistisk undersøgelse. Det kunne også være interessant at høre, om det er nogle bestemte skoler, som ikke kan rumme børnene, hvordan det lokale PPR bakker op om de forskellige skoler f.eks. om de evt. rådgiver forældre og lærere i den omtalte retning.
Og forøvrigt får friskolerne da ikke det samme som folkeskolerne pr. elev, eller er der sket noget nyt, som jeg ikke harhørt om?

jens peter hansen

Med hensyn til penge så får friskolerne 75 % af det folkeskolerne får i gennemsnit. Omkring 43.000. Det er mere end nogle folkeskoler får, men naturligvis mikndre end de fleste. En friskole plads kpster fra 8.000 til omkring 18.000 kr. om året. Med SFO er det ikke meget dyrere end folkeskolen. Men privatskolen kan uden bøvl smide elever ud og gør det.

Eva Schwanenflügel og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Jeg er målløs over, at erfare at der ikke er aktindsigt.
Efterskoler og Højskoler sætter jeg pris på, men der bør være aktindsigt.
Kender til en Efterskole, hvor børn bliver smidt ud første gang de tages i at ryge. Hedder det sig, men mon det er sandt, for som ungelivet er vil skolen hurtigt miste tilskud.