Læsetid: 5 min.

Hvordan stemmer man sig til en ny politik? Svaret forsvinder i det dunkle

De politiske partiers krumspring omkring en kommende regeringsdannelse er egnet til at skabe forvirring blandt vælgerne
Det er noget uklart, hvordan S-formand Mette Frederiksen – her ved folkemødet på Bornholm – kommer til at navigere ved en eventuelt valgsejr, når hun ikke vil lade hele sit parlamentariske grundlag ændre på udlændingepolitikken.

Det er noget uklart, hvordan S-formand Mette Frederiksen – her ved folkemødet på Bornholm – kommer til at navigere ved en eventuelt valgsejr, når hun ikke vil lade hele sit parlamentariske grundlag ændre på udlændingepolitikken.

Finn Frandsen

18. juni 2018

Undskyld men … Hvordan stemmer man sig egentlig til en ny politik? I lande med topartisystemer kan svaret forekomme let: Man stemmer simpelthen på det af de to partier, der ikke har magten – og så får man noget andet. Tag USA: Udfaldet af præsidentvalget i 2016 skubbede Demokraterne ud af Det Hvide Hus til fordel for republikaneren Donald Trump. Han har indebåret en politikforandring, der endog forekommer nogle republikanere at være for meget af det gode.

I Danmark kunne valget i lange perioder også forekomme let. Man ville få en centrum-venstre-politik ved at stemme på SR-partierne. Og man ville få en centrum-højre-politik ved at stemme på VK-partierne. Som et lille raffinement kunne man ved at stemme på et parti med anknytning til én af blokkene gøre sig forhåbning om at skubbe en kommende regering i den ene eller den anden retning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Lise Lotte Rahbek
Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det forfærdelige i dette roderi er at det "repræsentative" i vores demokrati er forsvundet.
Partierne udfører ikke længere vælgernes ønsker, men vil have det danske stemmekvæg til at verificere deres ledelsers drømme.
Demokratiet er blevet en joke og politikerne er blevet en flok grådige og magtgale idioter hvis egoer fylder mere og mere.

Tue Romanow, Trond Meiring, Torben Skov, Olav Bo Hessellund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Levebrødspolitikere dominerer efterhånden Folketinget. Det eneste de kan fremvise på deres CV'er er ufuldstændige studier især i statskundskab.
Partiernes medlemstal er mindsket i takt med at partistøtten er steget enormt. Det vil sige, at et meget lille mindretal afgør hvem der skal opstilles til valg. Og partierne er blevet mere uafhængige af deres kernevælgere.

Djøffismen gennemsyrer nu de offentlige myndigheder og forvaltninger med over 60%, og NPM regerer koldt og kynisk de sørgelige rester af det velfærdssamfund de fleste danskere ønsker.
Det er ikke til at se forskel på medier, meningsdannere og politikere, og formuerne er så ulige fordelt at vi nærmer os afrikanske tilstande.

Demokratiet er på deroute, alle undersøger sig selv og fremstår renvaskede, der er ingen skyld eller konsekvenser for at bryde loven, bare man er rig og magtfuld nok.
Imens martres almindelige mennesker, syge og handicappede, nedslidte og ulykkesramte af love og regler der er så selvmodsigende og indviklede, at selv eksperter har besvær med at forstå meningen med dem. De kontrolleres for og bag, og ve den, som sætter blot et komma forkert i en eller anden erklæring.

Altimens frikender banker og kapitalfonde sig selv for ansvar for kriminel ageren, konkursryttere har frit slag, og milliarder havner i skattely.
Og politikerne, de stiger op i bokseringen og slås med mudder, altimens Dybbøl Mølle maler helt ad helved' til.

Olav Bo Hessellund, Tue Romanow, Trond Meiring, Torben Skov og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Hvis meningen med ovenstående er at der ikke er forskelle er det da noget der kan diskuteres. De der vil noget andet kan vel sådan set godt komme til magt og indflydelse. Det gælder som ovenover nævnt i USA, men vel også her. Dansk Folkeparti, eller de andre "danske" (Dansk Samling, Nye Borgerlige o.s.v.) kunne vel godt tænkes at føre en anderledes politik hvis de fik endnu flere stemmer og mandater og vil vel noget andet end Enhedslisten og De Alternative (selvom det ikke altid står fuldstændig klart når det gælder de sidste hvad deres politik egentlig går ud på).
Er det at partier som disse kan få indflydelse hvis de får lov til det det nogle kalder "populisme"?