Læsetid: 3 min.

Institut: Giv statsborgerskab til statsløse fra fødslen

Institut for Menneskerettigheder foreslår i en ny statusrapport, at statsløse, der fødes i Danmark, får tildelt dansk statsborgerskab allerede fra fødslen
22. juni 2018

Børn, der fødes statsløse i Danmark, bør automatisk tildeles dansk statsborgerskab ved fødslen. Det vil være den mest effektive måde at sikre Danmarks internationale forpligtelser til at undgå statsløshed.

Sådan lyder anbefalingen fra Institut for Menneskerettigheder i en statusrapport for 2018 om statsborgerskab, som udkommer fredag. Det svarer nøje til, hvad FN’s Børnekomite i september 2017 anbefalede Danmark.

Det er, skriver instituttet i rapporten, »et grundlæggende menneskeretligt princip, at enhver har ret til statsborgerskab, og at statsløshed skal undgås.«

Tilbage i december 2014 vedtog FN’s Generalforsamling enstemmigt at bakke op bag den handlingsplan, som FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, har udarbejdet med en opfordring til alle lande om helt at afskaffe statsløshed inden år 2024.

Den danske regering bør ifølge instituttet derfor ændre indfødsretsloven, så alle børn, der fødes i Danmark og ikke automatisk får eller kan få et statsborgerskab i et andet land, automatisk får dansk statsborgerskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Hans Larsen
 • Torben K L Jensen
 • Dorte Sørensen
 • Katrine Damm
 • David Zennaro
 • lars søgaard-jensen
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Eva Schwanenflügel
 • Poul Erik Riis
 • Anne Albinus
Hans Larsen, Torben K L Jensen, Dorte Sørensen, Katrine Damm, David Zennaro, lars søgaard-jensen, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Riis og Anne Albinus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Institut for Menneskerettigheder er en by i Rusland for en hvis minister..
Deres anbefalinger vil gå direkte igennem to døve øren.

H M, Lillian Larsen og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Børn kan altså også i Danmark tages som gidsler i en ubehagelig inhuman politiks tjeneste!
Måske vores "integrationsminister" deler menneskesyn med en hvis hr. Trump?

Mihail Larsen

Gidselfunktionen går begge veje

Hvis en gravid migrant ønsker at komme uden om en regulær asylbehandling, kan det lade sig gøre ved at tage kortvarigt ophold i Danmark under asylbehandlingen, hnår det times således, at barnet bliver født i Danmark og herefter automatisk bliver dansk statsborger. I så fald kan forælderen ikke nægtes varig opholdstilladelse, for de danske myndigheder kan naturligvis hverken udvise den lille, nye statsborger eller skille barnet og dets forældre fra hinanden.

Grotesk eksempel?

Ja, men ikke utænkeligt. Fantasien er stor, når det gælder om at omgå reglerne i asylbehandlingen. I dette tilfælde bliver barnet brugt som rambuk for en opholdstilladelse, der ellers ikke ville blive givet.

Man kan også tænke sig, at afviste asylansøgere, der nægter at forlade landet, i mellemtiden sætter børn i verden, hvorved det danske asylsystem bliver sat skakmat.

Den eneste måde at forhindre dette misbrug af regler på vil være at afvise alle gravide ved grænsen. Og at tvangsudsende afviste asylansøgere med det samme. Men er det mere humant?

Ved at gøre tildelingen af statsborgerskab automatisk (hvilket i sig selv er meget sympatisk) skaber man en mulighed for et misbrug og forværrer dermed i realiteten asylansøgernes situation.

Krister Meyersahm

Ingen kan få automatisk ret til statsborgerskab. Tildeling af dette privilegium er en sag for Folketinget som beskrevet i Grundlovens § 44. Som vi alle ved, har vi her i landet folkestyre, hvilket betyder at det er det til enhver tid siddende Folketing, der bestemmer om vilkårene for at modtage statsborgerskab. Uden en ændring af Grundloven kan der ikke ændres på denne retstilstand og et siddende folketing kan selvfølgelig ikke binde kommende.

Frankrig har haft det i mange år. Min bror blev født i landet og fik det automatisk, selv om han var dansk statsborger.
Politiken var at alle nyfødte skulle have ret til et hjemland. Det lyder sgu fornuftigt i mine øre...

H M, Bjarne Bisgaard Jensen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frank Rasmussen

@Eva Schwanenflügel Det er ikke nødvendigvis i alles interesse at alle gravide, der har råd til at rejse og opholde sig i længere tid i Danmark og deres kommende børn får et bedre liv i Danmark.

Dorte Sørensen

Det er vel ikke Grundlovsstridigt, hvis Folketinget får vedtaget en lov, der giver børn fødte af statsløse et statsborgerskab - som andre børn der bliver født at danske forældre. Det vil da være nemmere for alle end de skal søge før deres 18 årsdag - Hvis "vi" havde haft denne ordning, så havde Birthe Rønn Hornbech ikke haft problemer med at overholde de danske love og hendes eftermæle havde ikke være så blakket.