Læsetid: 14 min.

Jens Rohde: Jeg argumenterede så meget for Irak-krigen, at jeg til sidst selv troede på den

Med den tidligere Venstre-profil Jens Rohde som folketingskandidat får De Radikale en kontroversiel profil og en forventning om masser af taletid i medierne. I 00’erne var han Anders Foghs Rasmussens højre hånd og bannerfører for hans politik, men den tid har han lagt bag sig. I dag vil han være politiker for mindretallet
Jens Rohde ville allerede som politisk ordfører for Venstre samarbejde med De Radikale fremfor DF, men Anders Fogh Rasmussen affejede altid idéen. »Han vidste selvfølgelig, at Marianne Jelved aldrig ville pege på ham. Han kunne altid forklare, hvorfor han gjorde, som han gjorde, så det gav mening. Han var en ekstremt dygtig strateg,« siger Jens Rohde. Men der var også mange ting, som han var enig med Anders Fogh Rasmussen om dengang, som han ikke længere mener.

Jens Rohde ville allerede som politisk ordfører for Venstre samarbejde med De Radikale fremfor DF, men Anders Fogh Rasmussen affejede altid idéen. »Han vidste selvfølgelig, at Marianne Jelved aldrig ville pege på ham. Han kunne altid forklare, hvorfor han gjorde, som han gjorde, så det gav mening. Han var en ekstremt dygtig strateg,« siger Jens Rohde. Men der var også mange ting, som han var enig med Anders Fogh Rasmussen om dengang, som han ikke længere mener.

Tor Birk Trads

2. juni 2018

Der er en erfaren politiker i byen. Jens Rohde ved lige præcis, hvornår og hvilke ord han skal lægge ekstra meget tryk på. Hvornår han skal holde en kunstpause, og hvornår han skal fyre tretrinsraketten af. Som når han siger: »Jeg står her på grund af afmagt. Men det goooode ved min afmægtighed er (pause), at jeg også har et håb

Det er lige før, det bliver for meget af det gode. Men det fænger, når Jens Rohde taler, i hvert fald hvis man dømmer på de 12 medlemmer af De Radikales partiforening i Viborg, der har hovederne vendt mod ham, lytter alvorligt og nikker samstemmende.

Jens Rohde meddelte i sidste uge, at han stiller op til folketinget for De Radikale, og Information tog med ham, da han i onsdags var til opstillingsmøde i Viborg og Holstebro. Når de lokale partiforeninger har valgt at pege på Jens Rohde som deres kandidat til Folketinget, er det ikke kun, fordi han er en profil, gør sig godt på fjernsynet og er god med ord. Det fortæller lokalformand for De Radikale i Holstebro, Christina Steenberg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Nikolai Beier
  • Oluf Husted
  • Flemming Berger
  • Anders Graae
  • Eva Schwanenflügel
Nikolai Beier, Oluf Husted, Flemming Berger, Anders Graae og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helle Walther

Jens Rohde, man hefter for sine holdninger og gerninger i både fortiden og nutiden, husk det.

Benta Victoria Gunnlögsson

Jeg håber at Jens Rohde kommer i Folketinget. Ikke fordi jeg selv vil stemme på ham, jeg er politisk, helt ovre i en anden boldgade. Men fordi han, i mine øjne, er en ærlig og hæderlig mand, og dem er der mangel på.

Henriette Bøhne, Svend Erik Sokkelund, Flemming Berger, Christina Balslev, Anders Graae, Karsten Lundsby, morten andersen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Hans Larsen, John Andersen, Karen Grue, Frede Jørgensen, Morten Balling, Jørn Andersen, Gert Romme, Per Klüver og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Politisk set var jeg liberal
socialistisk - højresindet - radikal.
Jeg stemte altid med den største flok,
og de tanker, andre tænkte, var mig mer' end nok.
(Kor: Og de tanker, andre tænkte, var ham mer' end nok).
Da mine egne tanker var så små og få,
så endte jeg med kors og mange stjerner på.
(Kor: Da hans egne tanker var så få og små,
så endte han med kors og mange stjerner på!).

Bjarne Frederiksen, Flemming Berger, Henrik Klausen, Dennis Iversen, Mogens Holme, Flemming Kattrup, Hans Aagaard, Torben K L Jensen, Steen K Petersen og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar
Jonathan Larsen

Ingen skal hæfte for sine fejltagelser for evigt. Du er en dygtig politiker, der tør gå i mod den vej vinden blæser. Jeg er ikke radikal, men du ønskes god vind fremover.

Henriette Bøhne, Svend Erik Sokkelund, Christina Balslev, Annemette Due, Anders Graae, Karsten Lundsby, morten andersen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Anne Schøtt, Hans Larsen, John Andersen, Karen Grue, Frede Jørgensen, Morten Balling, C Munk, Jørn Andersen, Per Klüver, Katrine Damm og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
morten rosendahl larsen

JR er en levebrødspolitiker.....Han end ikke overvejer, tilsyneladende, om han skal fortsætte indenfor politik....Tankevækkende !
Mit råd er, stop i politik, bliv en helt almindelig, men gerne aktiv selvforsørgende borger i de næste 10-15 år, og få nogle ægte erfaringer, fra det virkelige liv....Hvis du derefter stadig føler, at du har noget på hjertet, eller rettere, skulle have fået det, kan du finde dig et parti, og genopstille.....Det råd ville jeg iøvrigt give til 95 % af vores politikere...

Bjarne Frederiksen, Christian Larsen, John S. Hansen, Bo Carlsen, Flemming Berger, Mogens Holme, Hans Aagaard, Steen K Petersen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
John Rohde Jensen

JR har været på en personlig rejse, hvor han har fundet anstændigheden og viljen til ikke længere, at blive spændt for en politisk vogn som han ikke tror på.

Det er al ære og respekt værd.

Så er jeg også lidt mere på linie med ham nu selvom der mangler et pænt stykke.

Over de sidste 20 år er der sket en fuldstændig vanvittig forråelse at tonen i forhold til de 'fremmede' og der er en konstant politisk kamp for, at være den mest nedrige overfor dem.

Forråelsen er sket gradvist så befolkningen har ikke set, hvor voldsom omvæltningen reelt er. Vi, der har levet udenfor Danmark i en periode, kan meget lettere se den chokerende forandring af landet når vi vender tilbage.

Flertallet er som frøer, der langsomt bliver kogt i en gryde af racisme. Det er godt, at nogle vælger, at hoppe ud af gryden.

Henriette Bøhne, Jesper Sano Højdal, Lis Kingo, Jan Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Christina Balslev, Anders Graae, Torben Skov, Karsten Lundsby, morten andersen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Hans Larsen, John Andersen, Christel Gruner-Olesen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Ole Falstoft

Ja forråelse i den politiske debat bærer Venstre hovedæren for. Det startede under Anders Fogh hvor den politiske kynisme og taktisk politisk tænkning kom i højsædet (med Rohde som en af medspillerne - han er blevet klogere siden) Venstre har aldrig gjort op med Fogh æraen. For dem drejer det sig fortsat om frem for alt at holde sig ved magten. I den kamp er intet offer (åbenbart) for stort - alt er til salg. Liberalt hjerteblod smides over bord, hvis sidste meningsmåling viser, at der er stemmer i det.
Hvor har vi Venstre?Se sidste gallup!
Det bekymrende er at denne kynisme synes at brede sig til andre partier og til vælgerne. Politikere der taler om anstændighed, medmenneskelighed hånes som naive og leden i befolkningen over det taktiske politiske teater stiger.
Hvor mon det ender?

Jan Jensen, Flemming Berger, Christina Balslev, Karen Grue, Olav Bo Hessellund, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Vagn Buch-Pedersen, Hans Larsen, Steen K Petersen, morten rosendahl larsen, C Munk og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Jeg er heller ikke radikal, men jeg har et svagt punkt for Jens Rohde, som efter eget udsagn bliver rødere og rødere (og i øvrigt kan være ret sjov) Så det kan være hans politiske rejse ikke er slut endnu ;)

Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Lundsby, morten andersen, Eva Schwanenflügel, John Andersen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

"Folk med forskrækkede øjne

De var så unge. De var så stærke.
Og de lod blodets små trommer gå
om dere banneres sejers-mærke.

De ville sejre, de ville miste -
Indtil de vidste:
De var for svage til deres sejre,
de havde meget for lidt at miste.

Nu tar de mod, hvad de stort har vraget,
og de kan anvendes af hinanden,
for de har lært det: At sige sejren
om nederlaget.

De brænder ild, og de kender guder,
og de lar blodets små trommer gå,
og det er nederlag, de bebuder!"
(Morten Nielsen 1943 - Krigere uden våben)

Frem og tilbage er lige langt, og sejren har mange fædre.
Men nederlaget er altid forældreløst, Jens Rohde ... ;-)

morten rosendahl larsen

Kan man iøvrigt ikke blive straffet som folkevalgt, for bevidst at føre befolkningen bag lyset med usandheder ? Som JR jo beredvilligt indrømmer, at have gjort i forbindelse med Irak krigen og optakten.

Bo Carlsen, Flemming Kattrup, Karsten Lundsby, Hans Aagaard, John Andersen, Torben K L Jensen og Henrik L Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

@morten rosendahl larsen

Jo det kan man godt (blive straffet som folkevalgt).
Men kun for så vidt som et flertal i folketinget siger ja til at ophæve den folkevalgtes politiske immunitet, eller vedkommende bliver fanget af ordenmagten in medias res (d.v.s. på fersk gerning med fingrene nede i kassen i færd med at tømme den for klejner).

Flemming Berger, morten rosendahl larsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Jeg forstået godt at politikere, på grund af partiloyalitet, kan argumentere for stramninger og regler de i bund og grund er uenige i. Men hvordan kan et normalt menneske argumentere for en krig så fuldstændigt som Rohde gjorde, når han tilsyneladende ikke selv troede på den til at starte med?
Død, ødelæggelse og elendighed, solgt på hvad manden godt selv vidste var en løgn, eller som minimum ikke en god ide.
Fy for h....

Ib Christensen, Bo Carlsen, Henrik Klausen, morten rosendahl larsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Ole Falstoft

Henrik: Jeg tror det drejer sig om fascinationen af kampen om magten som mange politikkere indfanges af. De starter som nye politikkere med idealer og visioner, men mange indfanges af spillet og taktikken og hen af vejen glemmer de hvad den egentlige grund til at de gik ind i politik. Det ender med at blive en kamp om magten alene Det er os vælgere der bør holde dem fast på hvad politik drejer sig om

Flemming Berger, Christina Balslev, Henrik Klausen, Eva Schwanenflügel, morten rosendahl larsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Hvem siger, at den unge venstreløve Jens Rohde fra Viborg ikke troede på sit daværende politiske idol Anders Fogh Rasmussens påstand - "det er ikke noget vi tror, det er noget vi ved" - om eksistensen af diktatoren i slyngelstaten Irak Saddam Husseins hemmelige lagre af kemiske våben i 2003.Til trods for FN-kontrollørernes manglende beviser for disse lagres fortsatte eksistens?

Ældre og klogere folk end Jens Rohde (herunder den konservative hædersmand Per Stig Møller) hoppede jo også på den og stemte for Danmarks (moralske) pligt til at fremme de ægte demokratiske kræfter i Mellemøsten ved at tilslutte sig 'The Coalition of The Willing' under ledelse af USA's tørlagte alkoholiker og genfødt kristne politiske leder George Walker Bush, der rådførte sig med Gud hver morgen, før han begav sig til udførelse af sit hverv som leder af hele Den Frie Vestlige Verdens bolværk mod terrorismen.

Jørgen Vogelius, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Flemming Kattrup

Den personage er utroværdig.

Alene hans platte:
"»Det føltes som at få stukket en hegnspæl direkte op i endetarmen,«
fortæller, at den mand burde skrottes som politiker.
Men selvfølgelig formildende. såfremt han taler af erfaring.

Og så har vi nok af populister og pauseklovne der, for det må være de rette betegnelser for Rohde-rimanden.

Bjarne Frederiksen, Bo Carlsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Ole Falstoft

Jeg synes, at det er fint med en politiker, der ikke taler 'christianborgsk', men er bramfri, og så kan jeg ikke se, at det at han er 'blevet klogere', gør ham utroværdig. Det er alt for sjældent, at høre politikere der siger, de er blevet klogere. Dem ville jeg gerne have nogle flere af, i steder for de typer der dominerer tinget i øjeblikket, som endelig ikke tør mene andet end, det de mente i går. Politikere der tænker sig om er desværre en mangelvare

Svend Erik Sokkelund, Lis Kingo, Benta Victoria Gunnlögsson, Oluf Husted, Flemming Berger og Christina Balslev anbefalede denne kommentar

"Jens Rohde har en drøm om at give alle, der er i Danmark som asylansøgere på nuværende tidspunkt, statsborgerskab. »Statsborgerskab er i mine øjne ikke andet end en ramme om vores rettigheder og pligter som borgere i det land, vi bor i. Ikke andet,« siger han. Han indrømmer, at ideen ikke har gang på dansk jord – i hvert fald ikke på Christiansborg. »Men hvor ville det dog være fantastisk for de mennesker, der er her, hvis man kunne give dem den fred i livet og sige: I er her, velkommen. Nu er der ikke mere udrejsecenter her.«"
- ok, så nu skal alle asylansøgere, der aktuelt opholder sig i Danmark - også dem, hvis sag er afgjort med et afslag - altså have dansk statsborgerskab. Uanset om de er på tålt ophold eller står foran hjemsendelse pga. begået kriminalitet.
Jens Rohde har ikke godt af, at opholde sig så længe uden for i varmen. Giv ham i det mindste noget at drikke, før I interviewer ham.

Bjarne Frederiksen og Christian Larsen anbefalede denne kommentar