Læsetid: 7 min.

Kendt Putin-kritiker: Danmark bærer et særligt ansvar for Putins kleptokrati

Danmark bør indføre en såkaldt Magnitsky-lov, der gør det muligt at indføre sanktioner mod enkeltpersoner, der bidrager til at opretholde korrupte regimer som det russiske. Sådan lød appellen fra Bill Browder, der også er kendt som ’Putins fjende nummer ét’, til danske politikere, da han onsdag var indkaldt til høring i Folketinget
Hvis man virkelig vil ramme det russiske regime, bør man gå målrettet efter at ramme enkeltpersoner i den økonomiske og politiske elite omkring Putin, lyder det fra Bill Browder.

Hvis man virkelig vil ramme det russiske regime, bør man gå målrettet efter at ramme enkeltpersoner i den økonomiske og politiske elite omkring Putin, lyder det fra Bill Browder.

Maxim Shemetov

7. juni 2018

Ligesom resten af EU har Danmark indført sanktioner mod Rusland. Men hvis man virkelig vil ramme det russiske regime, bør man i stedet gå målrettet efter at ramme enkeltpersoner i den økonomiske og politiske elite omkring Vladimir Putin.

Det mener den amerikanske finansmand og aktivist Bill Browder og den russiske oppositionsleder Vladimir Kara-Murza, der onsdag formiddag var inviteret til høring af Folketingets Udenrigsudvalg på Christiansborg for at tale om den såkaldte Magnitsky-lov.

»Det er ligesom kræftbehandling. I stedet for at dræbe patienten, dræber man cancercellerne,« sagde Bill Browder til høringen.

Magnitsky-loven gør det muligt for lande at indføre sanktioner mod enkeltpersoner på samme måde, som man nu sanktionerer lande. USA blev i 2012 det første land til at indføre en Magnitsky-lov. Mere end 50 mennesker, fortrinsvist russere, kan ikke få visum til USA eller tilgå deres amerikanske bankkonti, ligesom det er ulovligt for amerikanere at handle med dem eller investere i deres firmaer. I alt har syv lande, herunder Storbritannien, Canada og de baltiske lande, gennemført Magnitsky-love.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mads Berg
  • Christian Skoubye
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Torben Lindegaard
Mads Berg, Christian Skoubye, Peter Beck-Lauritzen og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Ved at være tid for at afskaffe veto-retten i EU & FN, for der er altid et land, der har "interesse" i at støtte et andet lands ulovligheder, moralske, etiske eller økonomiske; - her opstår dilemmaet så! Og, hvad gør vi så?

Eva Schwanenflügel, Peter Hansen, Erik Jacobsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

@Peter Beck-Lauritzen Hvordan vil EU indadtil og "verden" udadtil reagere på handling på trods af manglende enighed? Og hvordan skulle man blive enige om momentum, hvis der ikke længere var VETO - ville et manglende VETO ikke bare betyde Længere forhandlinger, og snydetilsagn aflyst i sidste øjeblik osv.?

Peter Hansen

@Kenneth Krabat

Man kan vel gå efter et flertal på f.eks. 3/4 af forsamlingen bare som eksempel? veto-retten er både uretfærdig, udemokratisk, forældet og har i rigtig mange sager været med til at udstille FN som impotent, handlingsløs og utroværdig, selvom et kæmpe flertal ønskede det på anden vis.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Kim Houmøller og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Når man tænker på hvem i mellemøsten der i dag sidder med et ridderkors fra Danmark, så skal man nok ikke komme og forvente ansvar her. Og vel slet ikke når man sevv kommer fra landet der gerne støtte bl.a. Kasakhstan og linende.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, John S. Hansen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Mht. FN's handlingskompetencer så er det vel sådan at vores medier ofte i konfliktsituationer kommer til at kalde de vestlige regeringers løsninger for verdenssamfundets løsninger. For dermed at sige at hvis f.eks. Rusland er imod vores mål, så er de en slags paria.

Jeg vil blot sige at verdenssamfundet, når det gælder Kina, landene i Afrika, Rusland og de sydamerikanske lande, aldrig har ønsket angribskrige i Mellemøsten eller interessere sig særlig meget for Ukraine.

Hans Aagaard, Flemming Berger, John Andersen, Karsten Lundsby og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Jan Skovgaard Jensen, 07. juni, 2018 - 13:08

"Verdenssamfundet" - ja sådan skræpper Amerika op i FN, og tilføjer deres anklager og mistanker mod fremmede lande og deres regeringer.

Der var engang en meget løgnagtig præsident i Amerika, der havde "det store tavse flertal bag sig".

Kan man sammenligne de to ting?