Nyhed
Læsetid: 1 min.

Landsret dømmer Forsvarsministeriet for overgreb på 18 irakere

18 irakere får delvist medhold i Østre Landsret i sagen om militær operation i 2004
Den daværende bataljonschef for de danske styrker i det sydlige Irak, oberst John Dalby, er blandt de mange, der er blevet afhørt under sagen i Østre Landsret

Den daværende bataljonschef for de danske styrker i det sydlige Irak, oberst John Dalby, er blandt de mange, der er blevet afhørt under sagen i Østre Landsret

Henning Bagger

Indland
15. juni 2018

Forsvarsministeriet var indirekte ansvarlig for, at 18 irakere i 2004 blev udsat for slag og spark hos lokale myndigheder. De tildeles hver 30.000 kroner i godtgørelse for tort for den inhumane behandling.

I en dom på mere end 800 sider slår Østre Landsret fredag fast, at danske soldater var medansvarlige for den behandling, som de 18 blev udsat for efter tilfangetagelsen under militæroperationen Green Desert i det sydlige Irak.

I sagen har Forsvarsministeriet krævet frifindelse. Danmark kan ikke gøres ansvarlig for, hvad andre landes myndigheder udsætter tilbageholdte for, og ingen var på noget tidspunkt i danske soldaters varetægt, har ministeriet sagt.

I alt 23 mænd havde sagsøgt ministeriet. De havde krævet hver 120.001 kroner.

Ingen danske soldater udsatte irakerne for overgreb, konkluderer de tre landsdommere.

Danske styrker var med, da irakiske sikkerhedsstyrker rykkede ud for at jagte oprørere i landsbyen Az Zubayr.

Danskerne dannede en såkaldt ydre ring. Men de måtte vide, at de pågrebne hos de irakiske styrker ville være i reel risiko for inhuman behandling i form af slag og spark, mener landsretten.

Imidlertid kunne de danske soldater ikke vide, at de tilbageholdte også ville blive udsat for tortur, sådan som irakerne har hævdet, hedder det i afgørelsen.

Det danske ansvar begrænser dommerne til en viden om, at de tilbageholdte risikerede at blive slået og sparket.

Under retssagen har Forsvarsministeriet sagt, at afgørelsen kan få stor betydning for danske styrkers involvering i missioner i udlandet.

Serie

Fangesagen i landsretten

Østre Landsret tager stilling til spørgsmål om Danmarks krigsindsats i Irak.

23 irakere har sagsøgt staten for at være ansvarlig for den tortur, de blev udsat for i irakiske fængsler i 2004, efter at de blev taget til fange under Operation Green Desert, der havde deltagelse af danske, britiske og irakiske styrker.

Information har fulgt sagen ved syv retsdage i april og maj. Artiklerne er baseret på retsmøder, retsbøger, processkrifter og samtaler med sagens parter.

Der faldt dom den 15. juni.

Seneste artikler

 • Stort nederlag til Forsvarsministeriet i irakisk fangesag

  16. juni 2018
  Forsvarsministeriet var ansvarligt for, at 18 irakiske fanger blev mishandlet i irakisk varetægt efter en operation med dansk deltagelse i 2004 i Irak. Det afgjorde Østre Landsret fredag i en sag, der kan få store konsekvenser for det danske militær i fremtiden. Forsvarsministeriet har meddelt, at det anker sagen til Højesteret, mens sagsøgerne også overvejer at anke
 • Sagen om danske soldaters ansvar for tortur af irakere er blevet mudret af beskyldninger om usandheder, overdrivelser og misforståelser

  26. maj 2018
  De irakiske sagsøgeres forklaring om Operation Green Desert har vakt særlig opsigt, fordi de har fortalt om en ganske tæt dansk involvering i selve tilfangetagelsen og fangehåndteringen. Ifølge Forsvarsministeriet er der dog fortsat – efter et halvt års gennemgang af dokumenter og vidner i retten – intet, der bekræfter de påstande. Og det er, fordi de ifølge Forsvaret er usande
 • Var Forsvaret i ond tro, da man lod irakiske fanger falde i hænderne på irakisk politi?

  17. maj 2018
  Hvor meget skal man vide om risikoen for tortur, før man bliver medansvarlig? Det tager Østre Landsret i øjeblikket stilling til i sagen om Operation Green Desert. De 23 irakiske sagsøgeres advokater hævder, at den udbredte og generelle viden om tortur i Irak var tilstrækkelig til, at Danmark ikke burde have medvirket til tilfangetagelsen, mens Forsvarsministeriet har forsøgt at overbevise retten om, at den viden bør være »konkret«
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når et land går ind i en krig, også en ulovlig, så sker der krigsforbrydelser, de fleste bliver aldrig kendte, civile dør i stort tal, flygtningestrømme starter og de fleste soldater kommer hjem med store ar på krop og/eller sjæl, hvis de da kommer hjem i det hele taget, og derudover ændres INTET, INTET.

Torben Skov, Trond Meiring, Espen Bøgh, Benjamin Bjerre, Daniel Joelsen, Verner Nielsen og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar
Benjamin Bjerre

Ja, hvis man ikke har rygrad nok til at tage et reelt ansvar, så kan man vel altid betale sig fra det. Smukt arbejde, drenge. Hvor kan man bare være stolt af at være dansker disse dage.

Torben Skov, Søren Bro, Trond Meiring og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

"Camp Danevang" er næsten en forbrydelse at kalde stedet, - det hygge og åndelig renlighed og danske værdier om troværdighed, ærlighed, redelighed og anstændighed, - det stik modsatte ser vi er blevet udøvet af vore udsendte, soldaterne udførte det, - men lederne gav sandsynligvis ordrerne, som ledere skal, - og sandsynligvis efter politisk ordre oppefra, for sådan er kommandovejen i hierarkiet!

kjeld hougaard

Vi danskere hygger os i bevidstheden om at være skyldfri dydsmønstre af første klasse. Det er en så stor del af dansk kultur identitet at selv en regerings chef med stolthed idiot forklarer sig selv: ”jeg havde ikke den ringeste anelse om hvad enhver gadebetjent ved er konsekvensen af mit behov for et gnidningsfrit besøg fra Kina.” eller en miljøminister: ”jeg havde ikke ringeste anelses om at en landbrugs-pakke kunne skade miljøet – se selv, jeg har jo betalt et universitet for at vise det”. Måske vil Danmark udvikles til en moden stat i det 2100 århundrede, den dag vi begynder at grine af os selv. Men det er ikke let for os, H.C . Andersen og S. Kierkegaard gjorde forsøget – mislykkedes kapitalt!

Torben Skov, Søren Bro og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det er soleklart, at de embedsmænd der var direkte ansvarlige for disse modbydeligheder, samt de embedsmænd og politikere der vidende om det, eller burde have været vidne om det, bør stiles for en strafdomstol, samt dømmes, straffes og fjernes for altid fra offentlige embeder.

Har nogen været udsat for en forbrydelse, er der også andre, der har begået disse forbrydelser. Og i et retssamfund kan man i hvert fald ikke lade storforbrydere til at gå frit omkring ustraffet, medens man straffer småforbryderne. Geneve Konventionen er så utrolig tydelig og entydig, at man ikke kan overtræde den ubevidst, og hvis man bevidst overtræder denne, så er man altså ikke en småforbryder.

Men i disse sager - også Tibetsagen og andre skred i politikeres og embedsmænds række af lovbrud, er det interessante at få afklaret, hvornår og hvordan denne ulovlige moralske ændring skete i Danmark. For der er sket et enormt skred gennem de seneste 15 - måske 25 år.

Torben Skov, Steffen Gliese, Søren Bro og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

@Gert Romme, enig, men der bliver højest en eller anden underordnet embedsmand, der må tage skraldet, det sker uhyre sjældent at der kommer mere end en "næse", hvor horribel ulovligheden end har været.

Steffen Gliese

Det gik galt, da pengene blev tillagt mere betydning end at være en bekvem infrastruktur til allokering af nødvendige ressourcer.