Læsetid: 6 min.

Et ministerium for virksomhedsejerne, iværksætterne, lønmodtagerne – og menneskeretsaktivisterne

Rasmus Jarlov (K) afløste i går Brian Mikkelsen som erhvervsminister. Erhvervsministeriet bliver beskrevet som et nøgleministerium, men hvilken indflydelse har det egentlig, og hvad bør være ministeriets vigtigste opgaver? Information har spurgt en tidligere erhvervsminister, Dansk Industri, to erhvervsordfører fra oppositionen og Amnesty International
Rasmus Jarlov (K) afløste i går Brian Mikkelsen som erhvervsminister. Information har spurgt en tidligere erhvervsminister, Dansk Industri, to erhvervsordfører fra oppositionen og Amnesty International om, hvad Erhvervsministeriets vigtigste opgaver bør være. 

Rasmus Jarlov (K) afløste i går Brian Mikkelsen som erhvervsminister. Information har spurgt en tidligere erhvervsminister, Dansk Industri, to erhvervsordfører fra oppositionen og Amnesty International om, hvad Erhvervsministeriets vigtigste opgaver bør være. 

Philip Davali/Ritzau Scanpix

22. juni 2018

»Et af de mest afgørende ministerier«

Ole Sohn (SF), tidligere erhvervsminister

– Hvor vigtig er erhvervsministeriet i forhold til at påvirke samfundet?

»Erhvervsministeriet understøtter ikke virksomhederne alene, men den danske beskæftigelse og dermed også den danske velstand. Der skal laves nogle arbejdspladser for at få en indtjening i samfundet. Med det udgangspunkt er erhvervsministeriet et af de mest afgørende ministerier.«

Punkt et for en erhvervsminister er at sørge for de rigtige rammevilkår, så virksomhederne ikke flytter til udlandet, mener Ole Sohn. Men det handler også om at understøtte regeringens politiske strategi.

»Det kan være en grøn erhvervsudvikling eller en strategi, som understøtter den nye cirkulære økonomi. Det er også et sted, hvor de danske virksomheder, som arbejder på den globale scene, kan give input til, om de danske regler, som måske var gode på et tidspunkt, nu er blevet uhensigtsmæssige.«

– Hvad vil det ifølge dig sige at skabe de rigtige rammevilkår?

»For mig at se er det hele tiden at holde fokus på, hvordan forholdene er i Danmark sammenlignet med de lande, vi konkurrerer med. For hvis rammevilkårene er for stramme og rigide, så er virksomhederne nødt til at flytte til et andet land.«

– Tror du, at erhvervsministeriet har mere vægt under en borgerlig regering?

»Nej, det mener jeg ikke, man kan sige. I den almindelige politiske debat har der været en tendens til, at venstrefløjen har været mest interesseret i at diskutere, hvordan man bruger penge, mens borgerlige partier har mere fokus på at tjene dem. Men sådan er det jo ikke i dag. I dag har alle partier et stærkt fokus på, at økonomien skal hænge sammen.«

»Vi bør have en mere seriøs grøn erhvervspolitik«

Pelle Dragsted, erhvervsordfører for Enhedslisten

»Det er et kæmpe område. Et område, der sætter rammerne for vores liv,« siger Enhedslistens erhvervsordfører, Pelle Dragsted, om Erhvervsministeriet. Lige fra boligejere og lønmodtagere, til små iværksættere og virksomhedsejere. Han ser især tre dagsordener, hvor erhvervsministeriet spiller en afgørende rolle. Den allervigtigste er den grønne omstilling.

»Meget af erhvervslivet er forbundet med udledning af CO2, lige fra servicefagene til transportsektoren til produktionsvirksomhederne. Vi bør have en mere seriøs grøn erhvervspolitik, som belønner de virksomheder, der går den rigtige vej,« siger han og mener, at der hele vejen rundt skal tænkes i cirkulær økonomi, som erhvervsministeriet kan være med til at fremme.

»Erhvervsministeriet er kommet med en spændende redegørelse om cirkulær økonomi, men derfra og så til at implementere er der stadig langt igen. For eksempel bør vi lave en klimaafgift i stedet for bare at sænke elafgiften,« siger han.

Den anden dagsorden, som Erhvervsministeriet bør fokusere på ifølge Dragsted, handler om uddannelse af kompetent arbejdskraft for at imødekomme de dele af erhvervslivet, der i øjeblikket mangler arbejdskraft.

»Man bør for eksempel stille krav til virksomhederne i forhold til at tage lærlinge. Straffe dem, der ikke tager, og belønne dem der gør.«

Den tredje og sidste dagsorden kalder Pelle Dragsted for »Enhedslistens evige kæphest«, nemlig social tryghed for små selvstændige erhvervsdrivende.

»Mange små virksomhedsejere er dårligere stillet end lønmodtagerne. De bør have den samme sociale tryghed, når det kommer til dagpenge, sygedagpenge og barsel,« siger han og nævner blandt andet en barselsfond med offentlig støtte som en måde at få flere til at turde satse på iværksætteri.

»Der er stadig meget at gøre for bedre rammevilkår«

Tine Roed, direktør i Dansk Industri

– Hvad er en erhvervsministers vigtigste opgave?

»Den vigtigste opgave er at sikre gode betingelser for virksomhedernes muligheder for at skabe arbejdspladser og vækst. Det er blandt andet at se på, at deres betingelser svarer til deres konkurrenter i udlandet. Når vores vilkår adskiller sig fra de andre, så er det vigtigt for os, at vi har nogle politikere, der er opmærksomme på, at reglerne skal ændres.«

Tine Roed fremhæver, at Dansk Industris samarbejde med erhvervsministeriet helt overordnet har fokus på digitalisering, administrative byrder, at få flere iværksættere, og at virksomhederne vokser. Herudover også de såkaldte vækstteams for grøn energi og miljøteknologi.

»Her skal vi have fokus på, hvordan vi bruger Danmarks styrkeposition,« siger hun.

– Er der nogle brændende platforme i erhvervsministeriet netop nu?

»Området er så bredt, men der vil være særlige områder. Det er blandt andet omkring EU-regulering og hele diskussionen om patent, hvor det gælder om at beskytte interesserne for de danske virksomheder, der er innovative. Og så arbejder vi hele tiden med at sikre virksomhedernes rammevilkår, og der er stadig meget at gøre, fordi vi har været vant til at regulere meget og fundet på ekstra regler, som er tilføjet her og der.«

– Er der forskel på en blå eller rød erhvervsminister?

»Generelt er det helt afgørende, at vi har et godt samarbejde. Det har vi haft helt konsekvent gennem tiden. Det er ikke sådan, at vi foretrækker nogle frem for andre.«

»Der har været for lidt fokus på finanssektorens sundhedstilstand«

Lisbeth Bech Poulsen, erhvervsordfører for SF

For Lisbeth Bech Poulsen er der en »altoverskyggende vigtig sag« i erhvervsministeriet netop nu. Den handler om Danske Banks hvidvaskningsskandale, hvor den estiske afdeling af Danmarks største bank flere gange er blevet brugt af bagmænd til at hvidvaske milliarder af kroner.

»Det er ikke bare den konkrete sag, men den rejser spørgsmålet om, hvem der har ansvaret i forhold til, hvordan Finanstilsynet har ageret, og at der ikke er kommet reelle sanktioner efter en meget kritisk rapport, hvor der henvises til Danske Banks topledelse. Og så at det overhovedet er muligt, at man i hvert fald indirekte kan bidrage til, at der bliver hvidvasket for mange milliarder,« siger hun.

Lisbeth Bech Poulsen havde kaldt den tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen i samråd om sagen torsdag, men den er nu blevet udskudt på grund af ministerrokaden.

»Der skal strammes op på den måde, Finanstilsynet arbejder på. Og så bør der igangsættes en større uafhængig undersøgelse af sagen.«

Helt overordnet er erhvervsministeriet ifølge SF’s erhvervsordfører et meget vigtigt ministerium.

»Erhvervsministeren er bankernes minister og minister for hele den finansielle sektor. Vi har løbende haft diskussioner om de meget høje gebyrer og bidragssatser og indtjeningen for bankerne, som er rekordhøj. De finansielle område har potentiale til at kunne vælte hele samfundsøkonomien, som vi så det under finanskrisen.«

– Hvad bør en ny minister fokuserer på?

»Jeg synes, at der har været for lidt fokus på den generelle sundhedstilstand i finanssektoren og forbrugervinklen i forhold til bankerne. Og så selvfølgelig den grønne omstilling.«

»Det betaler sig at fremme menneskerettigheder«

Trine Christensen, direktør i Amnesty International

Det kan være hårdt at arbejde for at fremme menneskerettighederne i verden i disse tider. Men ifølge direktøren for Amnesty International er der faktisk stort potentiale i at samarbejde med erhvervsministeriet om at udbrede menneskerettighederne via virksomhedernes CSR-politik.

»Når vi kigger på danske virksomheder i forhold til andre steder i verden, så er der ingen tvivl om, at der er stor opbakning til det her område. Det interessante er, at nogle af de her virksomhederne tænker i at fremme menneskerettigheder, fordi det kan betale sig. Vi ved, at der er mange virksomheder, der gerne vil bidrage til opfyldelsen af verdensmålene.«

­­– Hvorfor det?

»Vores opfattelse er, at de ønsker menneskerettighederne udbredt, fordi de kommer ud og kan agere efter de principper, som man også fra dansk side synes er det rette at agere efter. Det er afgørende, at man ikke pludselig bliver spundet ind i noget, hvor der er børnearbejde involveret for eksempel,« siger hun.

Men for at virksomhederne har bedst mulige vilkår for at kunne sikre sig, at de lever op til menneskeretlige forpligtelser, kræver det ifølge Trine Christensen ressourcer, opbakning og i sidste ende lovgivning. Og her er det, at Erhvervsministeriet kommer ind i billedet.

»Vi mener, at man bør gøre det lovpligtigt for virksomheder at undersøge, hvilken menneskeretlig indflydelse, der kan være på de aktiviteter, man har i et land. Og så kombinere det med at ministerierne giver dem de fornødne ressourcer til at gøre det.«

Brian Mikkelsen, Dansk Erhvervs nye direktør.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu