Interview
Læsetid: 4 min.

Enhedslisten: Øremærket barsel skal ikke indføres af EU, men gennem et flertal i Folketinget

Enhedslisten kritiseres for ikke at støtte EU-Komissionens forslag om øremærket barsel for mænd, selv om partiet i årevis har kæmpet for dagsordenen i Danmark. Her svarer partiets spidskandidat til Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen
»Vi forsvarer velfærd og mener ikke, at EU skal blande sig i indretningen af vores velfærdssamfund og arbejdsmarkedsforhold i Danmark. Det vil være fuldstændig undergravende for den solidariske model, som det er lykkedes venstrefløjen og arbejderbevægelsen at opbygge,« siger Enhedslistens Nikolaj Villumsen.

»Vi forsvarer velfærd og mener ikke, at EU skal blande sig i indretningen af vores velfærdssamfund og arbejdsmarkedsforhold i Danmark. Det vil være fuldstændig undergravende for den solidariske model, som det er lykkedes venstrefløjen og arbejderbevægelsen at opbygge,« siger Enhedslistens Nikolaj Villumsen.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
18. juni 2018

SF’s Margrethe Auken har gennem flere år brugt hashtagget #spildafvenstrefløj om Enhedslistens holdning til EU. I fredags gav Information på lederplads Margrethe Auken ret i sagen om øremærket barsel til mænd, som Enhedslisten kæmper for i Danmark, men er modstander af i EU, fordi det er EU.

»Det er ikke gudgivent, hvilke områder EU har kompetencer på, det er et resultat af en kontinuerlig politisk forhandling. Hvis man nægter at engagere sig i den, og per definition er modstander af at udvide EU’s kompetencer uden at skele til det konkrete indhold, sætter man sig reelt uden for indflydelse og overlader banen til sine politiske modstandere,« hed det i lederen.

– Hvad siger du til kritikken af, at Enhedslisten i dansk sammenhæng går ind for øremærket barsel til fædre, men ikke ønsker at stemme for EU-forslaget om øremærket barsel?

»Jeg synes, at lederen i avisen i fredags ramte helt ved siden af. Man misforstår, hvad indholdet af forslaget fra EU handler om. Det tilfører EU en ny kompetence, som det ikke har i dag, til at bestemme længden af barslen. Vi støtter varmt øremærket barsel til mænd og medforældre, men vi mener ikke, at øremærket barsel skal indføres mod et flertal i Folketingets vilje.«

– Hvorfor vil I stemme imod et EU-forslag, som I sympatiserer med?

»Internationale samarbejder skal bruges til at løse grænseoverskridende problemer. Der er intet, der forhindrer, at vi i morgen ville kunne beslutte at indføre øremærket barsel til mænd og medforældre i Danmark. Det eneste, der mangler, er et flertal i Folketinget. Det er ikke klogt, hvis vi på venstrefløjen begynder at arbejde for, at beslutninger skal trækkes ned over hovedet på danskerne stik i mod Folketingets ønske.«

– Du tror ikke, at I vil blive kritiseret for ikke at slå et slag for dagsordenen i EU, hvis det ikke lykkedes at få vedtaget øremærket barsel i Danmark?

»Man kan aldrig gardere sig imod, at der er et flertal imod ens politik. Hvis der ved næste Folketingsvalg er et flertal af befolkningen i Danmark, der stemmer på partier, der ikke ønsker øremærket barsel til mænd, så kan vi ikke trylle et flertal frem. Vi har den grundlæggende demokratiske indstilling, at EU ikke bør bestemme i arbejdsmarkedsspørgsmål, selv om der er tale om politik, som vi er enig i.«

– Modarbejder I ikke jeres egen ambition om at forsvare velfærd og sociale rettigheder i EU ved at stemme imod EU-forslaget om øremærket barsel?

»Nej, vi forsvarer velfærd og mener ikke, at EU skal blande sig i indretningen af vores velfærdssamfund og arbejdsmarkedsforhold i Danmark. Det vil være fuldstændig undergravende for den solidariske model, som det er lykkedes venstrefløjen og arbejderbevægelsen at opbygge.«

– Er der ikke et paradoks i, at I ønsker at forbedre EU, men ikke vil styrke dets kompetencegrundlag? For hvordan kan man så forbedre EU?

»Vi ønsker ikke at rykke magten til Bruxelles, da beslutninger træffes bedst, hvis de er tættest muligt på borgerne. Men hvis EU allerede har magten og kompetencen på et område, så arbejder vi på at trække politikken i en mere grøn og solidarisk retning.«

– Hvordan kan vælgerne have tillid til, at I kæmper for en politisk sag i både dansk og international sammenhæng?

»Man kan være fuldstændig sikker på, at hvis man stemmer på Enhedslisten, så går ens stemme til en rød, grøn og solidarisk politik, der ikke fjerner Folketingets suverænitet.«

– Kan man virkelig forvente, at danske vælgere skal sætte sig ind i hvert enkelt politisk område i jeres værdigrundlag og selv finde ud af, om I også vil kæmpe for en given dagsorden i EU?

»Hvis man stemmer på os, får man en stemme, der vil arbejde for klimaet og miljøet og er imod skattely og social dumping. Det gør vi i Folketinget, og vi kommer også til at gøre det i Europa-Parlamentet.«

– Men illustrerer det faktum, at i stemmer imod EU’s forslag om øremærket barsel ikke, at I ikke kan garantere, at I vil kæmpe for de samme dagsordener i EU, som i gør i Danmark?

»Det er en falsk præmis, fordi problemet ved at overføre magt til EU er, at man flytter magten fra Folketinget. Det er derfor, vi er imod forslaget.«

– Hvad kan Enhedslisten gøre for at skabe klarhed over, hvilke sager I kun kæmper for i Danmark, men ikke i EU?

»Vi vil fremlægge et valgprogram, der slår fast, hvad vi vil arbejde for i EU. Helt grundlæggende kan man være sikker på, at vi vil forsætte den politik, som vi har ført i 20 år på EU-området, når vi forhåbentlig får en plads i Europa-Parlamentet.«

– Hvad tænker du om, at Margrete Auken (SF) kalder det for »spild af venstrefløj«, når I ikke vil give EU de kompetencer, som der kan være behov for, hvis man vil kæmpe for de dagsordener, som i sympatiserer med i dansk sammenhæng?

»Jeg synes, at det er bizart, at SF, som i regeringen stemte imod øremærket barsel i Folketinget, nu ønsker at indføre det imod et flertal i Folketingets vilje gennem EU. Lad os da i stedet for kæmpe for at få det vedtaget i Folketinget. Intet forhindrer, at vi kunne gøre det i morgen.«

– Så hendes kritik er uberettiget?

»Der er intet nyt i, at Margrete Auken og SF er begejstrede for EU og ønsker at overføre mest mulig magt til Bruxelles. Det stiller ikke venstrefløjen bedre, at beslutninger bliver truffet langt væk fra borgeren. Tværtimod, så giver det større mulighed for at multinationale selskaber og lobbyister kan påvirke det hele.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jakob Stein

Nikolaj Villumsen udtrykker det allermest utiltalende i den danske holdning til EU, når han støtter beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens synspunkt, at barselsregler skal fastlægges i Folketinget og ikke i Det europæiske Råd.

Nikolaj Villumsen bortseer herved bevist fra det kæmpefremskridt forslaget ville udgøre i mange europæiske lande.
I uskøn samdrægtighed med Troels Lund Poulsen går Nikolaj Villumsen imod EU Kommissionens forslag - alene fordi forslaget er stillet af EU Kommissionen.

Klaus Bisgaard, David Zennaro, Mette Poulsen, Torben Skov, Henriette Bøhne, Janus Agerbo, David Breuer, Jakob Venning, Henrik Rasmussen, Nike Forsander Lorentsen, Thomas Andersen, Steffen Gliese, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Torben Siersbæk, Britta Hansen, Arne Lund og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Erik Fallesen

Enhedslistens EU-politik er ikke bare uforståelig, den er også sekterisk og gammeldags, og man skal nærmest studere den med lup, for at kunne adskille den fra Dansk Folkepartis.

Svend Vendelbo Nielsen, David Zennaro, Mette Poulsen, Torben Skov, Henriette Bøhne, David Breuer, Henrik Rasmussen, Torben Lindegaard, Thomas Andersen, Steffen Gliese, Herdis Weins, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

"Vi stemmer for selv den mindste forbedring og mod selv den mindste forringelse."

Sådan ca lød Enhedslistens forsvar i sin tid for sine undertiden svært gennemskuelige begrundelser for stemmeafgivning i Folketinget.

I dette stykke tekst demonstrerer Nikolaj Villumsen det mest fantastiske syn på nationalstatens lyksaligheder, jeg endnu har set fra den side.

Han slutter reportagen fra sin surrealistiske verden med dette klarsyn (gennem totalt sorte briller): "... det giver større mulighed for at multinationale virksomheder og lobbyister kan påvirke det hele" at træffe beslutninger i EU.

Zuckerberg og Tim Cook skal sandelig prise sig lykkelige over, at de ikke blev trukket gennem skidtet af Nikolaj Villumsen i det danske Folketing, men slikket op og ned af ryggen af Margrethe Vestager i EU!

Med fjender som Nikolaj Villumsen og Enhedslisten behøver "multinationale selskaber og lobbyister" dårligt nok at have venner!

Hvem andre end Morten Messerschmidt kan bruge Enhedslisten til noget som helst?

Get real!

David Zennaro, Henriette Bøhne, Torben Lindegaard, Thomas Andersen, Steffen Gliese og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg forstår overhovedet ikke Enhedslistens EU politik.
Den er selvmodsigende og paradoksal.
Og spiller lige i hænderne på DF !!

Henriette Bøhne, jens peter hansen, David Breuer, Erik Fallesen, Torben Skov, Torben Lindegaard, Carsten Munk, Nike Forsander Lorentsen, Thomas Andersen, Steffen Gliese, Hans Larsen, Herdis Weins og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

I mine øjne bør EL og andre tilhænger at indførslen af øremærket barsel til mænd være glade for ,at EU er længere fremme end det danske Folketing. Som jeg har forstået EU's forslag så er det et minium - her kan EL o.a. arbejde videre med forbedringer til ordningen gennem Folketinget.

David Zennaro, Torben Siersbæk, Henriette Bøhne, Janus Agerbo, Bjarne Bisgaard Jensen, David Breuer, Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard, Steffen Gliese, Hans Larsen, Herdis Weins og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Jeg er ked af det Enhedslisten, men jeg tror ikke, jeg stemmer på jer til næste EU-valg. Det bliver nok Alternativet, som samarbejder med Yanis Varoufakis, det er der vist mere perspektiv i.

David Zennaro, René Petersen, Vibeke Hansen, Henriette Bøhne, Ulla Nielsen, David Breuer, Eva Schwanenflügel, Erik Fallesen, Jens J. Pedersen, Nike Forsander Lorentsen, Steffen Gliese og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Mona Blenstrup

Jeg mener i al min naivitet, at barselsperioden bestemmes af forældrene helt suverænt.

Flemming Berger, Morten Clausen, Martin Kristensen, Kim Houmøller, Torben Lindegaard og Jørgen Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Uanset hvad, ledet bliver der - og med den sandhed in mente er der ikke andet at gøre for hvem som helst, der vil have indflydelse, at påvirke i de fora, hvor kampen udspilles. Hvis man ikke er med, får man ingen indflydelse, men hvis man tager folden op, kan man faktisk komme langt med fornuftige argumenter. Det er jo ikke alle lande i EU, der i de seneste 25 år, der har gennemgået Danmarks moralske deroute med affærdigelse af alle de værdier, vi byggede på og kæmpede for i hele efterkrigstiden, og nogle i op til 150 år, før tanken slog rod.
Det værste ved dansk tankegang er, at vi 'som et lille land' ikke kan påvirke noget - når sandheden er, at vi med velfærdssamfundet var et lysende eksempel til efterfølgelse, ikke mindst for verdens udviklingslande, der havde brug for et humanistisk alternativ til kommunismen.

Torben Siersbæk, Poul Erik Pedersen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Nu har Enhedslisten i årevis råbt og skreget på at EU manglede en social profil. Og når den så endelig begynder at komme, og når den endda flugter ganske pænt med partiets politik, sørme om man så ikke vil stemme imod. Det er sku da topmålet af hykleri!

David Zennaro, Torben Siersbæk, Poul Erik Pedersen, Henriette Bøhne, Kjeld Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Janus Agerbo, Katrine Damm, Jens Winther, jens peter hansen, Eva Schwanenflügel, Erik Fallesen, Steffen Gliese og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

Samlet set giver det god mening at fastholde enhver modstand imod enhver indblanding fra EU i Dansk socialpolitik. Glem ikke, at EU ikke er en nøgen ramme for enhver tænkelig politik som nationalstaterne måtte ønske at føre. EU er et økonomisk liberalistisk projekt, som har medvirket til afdemokratisering af Danmark, og som har været med til at øge uligheden!

Jeg synes at det er ærgeligt, at man fordi man er modstander af EU, skal slås i hartkorn med DF.

Flemming Berger, ingemaje lange, Mogens Holme, Trond Meiring og Torben Skov anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

I øvrigt ville jeg aldrig selv afgive stemme til et EU - parlamentsval, da jeg mener at man ved deltagelse legitimerer EU!

John S. Hansen

Parlamentsvalg!

Trist at så mange skider højt og flot på det danske demokrati, eller rettere resterne af det. Enhedslisten har stadig deres integritet i behold, og det er sgu enestående værdifuldt i disse tider med et EU i panik.

Peder Meyhoff, Flemming Berger, ingemaje lange, Mogens Holme, Jan Jensen, Svend Elming, Trond Meiring, Torben Skov og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

@Thomas
Det ville da være mere hyklerisk, principielt at være modstander af EU, og så alligevel spise af EU - hånden når der var noget som faldt i ens smag!

Jan Jensen, Svend Elming, Trond Meiring og Peder Bahne anbefalede denne kommentar
Sigurd Sørensen

Artiklen er for abonnementer og jeg kan pt ikke læse den, men kommentarerne bekræfter mine formodninger.
Enhedslistens position synes at være, at hvilket som hest forslag fremsat i Europa Parlamentet vurderes ud fra to synspunker: 1) skal EU overhovedet føre politik på dette område? 2) sympatiserer vi med det fremsatte forslag?
Hvis svaret på det første spørgsmål er "nej", vil Enhedslisten stemme "nej", uanset hvad svaret på spørgsmål 2 er. Denne position synes kun meningsfuld, når Enhedslisten opererer med et fordoblet EU; et, som legitimt kan føre politik og et, som ikke kan.
Enhedslisten skylder potentielle vælgere, at redegøre for denne skelnen (hvilke dele af hvilke traktater), at forklare, hvorfor denne skelnen ikke er national konservativ og at forklare, hvorfor Enhedslisten med et så regidt syn på EU ikke forblev i en nej-bevægelse.
Endelig kunne tænke mig, at Enhedslisten overvejer, om der er en venstrefløj i Danmark og hvor man i givet fald skal lede efter den.

David Zennaro, Torben Siersbæk, Henriette Bøhne, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Steffen Gliese og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

Enhedslistens EU politik har altid været et national romantisk teaterstykke og et skalkeskjul for det som det i VIRKELIGHEDEN er. Et ynkeligt forsvar for en priviligeret nordeuropæisk arbejderklasse - naturligvis under iagttagelse af alle de behørige fraser om International solidaritet m.m. Det skulle jo nødig hedde sig ....
.
Det totalitære samfund udbygges med små skridt - naturligvis ud fra de mest ædle motiver. Børn skal tvinges i børnehave - af hensyn til deres sprogkundskaber. Madpakker med upassende indhold skal beslaglægges - af hensyn til børnenes sundhed. Staten skal bestemme hvad du må ryge og drikke. Sådan bliver det ved - skridt for skridt fratages det enkelte menneskes frihed.
.
Hvorfor i alverden skal EU eller folketinget bestemme, hvordan barselsperioden skal fordeles?

Steffen Gliese

Der er ingen vej udenom et forpligtende internationalt samarbejde - og i modsætning til den danske grundlov er EU et fleksibelt forum, der duver for vinden i de europæiske medlemsstater.
Det er ikke EU, men visse toneangivende medlemsstater, der har stået i vejen for en progressiv udvikling, især England, og afledt af den engelske syge indenfor de seneste 20 år også Tyskland. Med England fri til at kæmpe sin egen klassekam kan progressive europæiske bevægelser sætte sig igennem, hvis befolkningerne vil have dem - og England kommer så tilbage, når reaktionen i denne omgang er nedkæmpet. Vi kan ikke bekæmpe og vinde over neoliberalismen på nationalstatsniveau.

David Zennaro, Torben Siersbæk, Poul Erik Pedersen, Henriette Bøhne, Torben Skov, Katrine Damm, Jakob Venning, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

@John
Det hykleriske er ikke at være modstander af EU, det hykleriske er at partiet ofte har begrundet sin modstand mod EU med manglen på en social profil og at man vælger at stemme imod når tiltag på dette område begynder at komme og at tiltagene faktisk er ganske fornuftige som et minimumsniveau på et åbent og indre marked.

David Zennaro, Torben Siersbæk, Poul Erik Pedersen, Henriette Bøhne, Torben Skov, Katrine Damm, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese

Hvis du med forpligtende internationalt samarbejde mener, at vi i Danmark skal underlægge os tilfældige flertal blandt de tilbageværende medlemslande i EU, er jeg meget uenig.

Den udvikling vi har gennemgået siden årtusindskiftet med en gradvis afvikling af vores velfærdssystem med en stigende Gini-koefficient til følge, er sket som en opfølgning på kommissionens landespecifikke henstillinger. Læs dem engang og find kilden til afvikling af efterløn, til forringelser af førtidspension, til forringelser af lærernes arbejdsforhold og meget mere. Hvorfor tror du, Helle Thorning fulgte i Anders Foghs fodspor hen mod et stadig større arbejdsudbud. Det var ikke blå politik. Det var ikke rød politik. Det var EU politik.

Vi havde skabt et eksemplarisk velfærdssystem gennem lokal lovgivning. Hvis vi udbygger centraliseringen, vil den velfærd, vi begge er vokset op med, bare blive en ubetydelig parantes i historien.

Vi skal samarbejde internationalt selvfølgelig, men vi skal bevare muligheden for at gøre verden bedre gennem eksemplets magt. Jeg synes faktisk vi er dygtige, hvis bare vi får lov.

René Petersen, Flemming Berger, ulrik mortensen, Torben Skov, John S. Hansen, Jan Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Peder Bahne, sålænge venstrefløjen ikke melder sig ind i EU-projektet, vil det være blå politik, der påføres landene. Jo mindre deltagelse, jo mindre indflydelse.

Carsten Munk, Torben Siersbæk, Poul Erik Pedersen, Vibeke Hansen, Henriette Bøhne, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Katrine Damm og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Det ér et nationalt anliggende som ikke vedrører andre lande. Minder om at EU-direktiver vedtages af folketinget og at medlemmerne her er bundet af Grundlovens § 56 og derfor indfører direktivet med en ordlyd der tilfredsstiller medlemmernes overbevisning. Derfor - EL har ret.

Øremærket barsel??

Var det ikke med i Regeringsgrundlaget for Thorning-regeringen?
Hvem sprang i målet? Var det S, SF eller var det RV?

Det var i hvert tilfælde ikke Enhedslisten!

Peder Meyhoff, Flemming Berger, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Når medlemslandene ikke vil give deres borgere stadig flere rettigheder og mere frihed, må EU og EUs retsvæsen jo gøre det.

Torben Siersbæk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

@Bahne 1335
Som talt ud af min mund!

John S. Hansen

@Gliese 1344

Tror ikke at du har ret i dette. Medlemslandene kan være nok så røde. EU - og det er traktatfæstet - er i hele sit væsen liberalistisk - arbejdskraftens, og kapitalens frie bevægelighed handler om at man hele tiden skal kunne øge arbejds(krafts)udbuddet i de lande hvor dette måtte være påkrævet for at holde lønniveauet nede!

Flemming Berger, Torben Skov, Jan Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jeg tror at det var Marianne Jelved der indførte "vi skal sidder med ved bordet"-metaforen i EU-debatten, dengang elite-Danmark ville have os med i Euroen. Men der er ikke noget bord! hvor Danmark kan sidder og får indflydelse. Der er en kommision, der er store lande der ringer til hinanden, der er fastlagte neoliberale planer.... og så er der et hvad skal vi kalde det ...parlamentet.

Alt i alt =0 indflydelse til Danmark..

Flemming Berger, Trond Meiring, Torben Skov og John S. Hansen anbefalede denne kommentar

Jeg ser det bare som et ubegavet forsøg på valgtaktisk spil hen mod EU parlamentsvalget, hvor Villumsen desværre er opstillet. Han er i mine øjne lige til at lukke op og ..... . !

Det kan ihvertfald blive svært at ændre EU i socialistisk retning. Planen om dannelsen af EU hænger sammen med Marshallplanen, som en langsigtet plan der skal vride Europa bort fra socialismen og ikke mindst den daværende Sovjetunion.

https://www.zerohedge.com/news/2016-06-22/who-european-movement-and-why-...

Eva Schwanenflügel

@ Torben Skov

Mon ikke betonkommunismen forlængst er lagt i graven.
Det værste der skete siden Murens fald var at socialismen mistede pondus, fordi truslen om atomvåben blev fjernet.
Man kan så også sige, at socialismen er blevet mere blød og hensynsfuld, inkluderende og mere eller mindre tandløs.
Men demokratiet er begyndt at klø på venstrefløjen.

Mona Blenstrup, jo sålænge du selv betaler, bestemmer du selvfølgelig selv. Men vil du underholdes af staten samtidig, har staten naturligvis lov til at stille betingelser.

Katrine Damm

Det er ikke fordi, jeg er specielt EU begejstret, og jeg har aldrig stemt ja, men hårdt presset ville jeg ikke stemme for at forlade EU.
Ganske enkelt fordi, jeg ser ikke andre muligheder - med de grænseoverskridende problemer - problematikker vi har: klima, social ulighed, migration, flygtninge osv.
Og jeg ser ikke, at der er tid til, at nedbryde EU og skabe et bedre samarbejde, så jeg mener, det er tvingende nødvendigt at reformere EU indefra pronto.
Ikke at jeg er specielt optimistisk, da det går alt alt for langsomt :-(

Torben Siersbæk, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Pedersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Hvis det var realistisk at forlade EU tror jeg at jeg ville stemme for dette. Som det er tror jeg mere på, at samarbejde med resterne af venstrefløjen i EU landene. Varoufakis og DIEM 25 tror desværre at Alternativet er venstrefløj. Det fik mig til at forlade det foretagende.
Men ret beset svæver jeg rundt i dyb frustration. Det danske demokrati er så bundråddent, at EU af og til må være at foretrække. EU har i det mindste en slags forfatningsdomstol, hvilket er mere end man kan sige om vores bananstat. Og så har jeg svært ved at se en fremtid. ( Det er helt sikkert deprimerende). Det gamle må dø før det nye kan blomstre op! Jeg er overbevist om at fremtiden byder på uhæmmet vold. På den ene eller anden måde, fordi dette gamle nægter at krepere. En verdenskrig -måske? Voldelige optøjer og forsøg på revolution -måske? Borgerkrige -måske? Depri -måske?

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

@Katrine 1830

De problemer som du nævner, er i nogen grad resultater af netop den økonomiske politik som EU "abonnerer" på. EU er ikke løsningen, men i nogen grad problemet. Mest tydeligt i forhold til social ulighed! Hvordan er det at du forestiller dig EU som løsningen på den stigende sociale ulighed - jeg ser nemlig EU`s udbudsøkonomiske reformer som kilden til stigende ulighed!

John S. Hansen

Fik jeg muligheden for at stemme for en Daxit - så ville jeg klart stemme ja! Er enig med Torben i, at vi, som det bananmonarki(hvis et sådant ord findes) vi desværre er blevet, ikke er noget smukt eksempel på et velfungerende demokrati - men EU har bestemt ikke hjulpet på denne tilstand.
Det meget udemokratiske begreb "den nødvendige politik", som Thorning - regeringen var så begejstrede for, er jo en direkte følge af det traktatmæssige indhold, som har til formål at skabe øget konkurrence borgerne i EU, og i selve nationalstaterne imellem. Altså et øget arbejdsudbud, som presser de enkelte borgere i arbejdsstyrken til at acceptere ringere levevilkår. Den politik har jeg aldrig stemt for - men fpr den tvunget ned i halsen som foie gras fordi vi er underlagt EU.

Katrine Damm

Torben Skov - jeg er stort set - desværre - enig.

John - her er jeg faktisk også stort set enig, og det er jo det fortvivlende.
Men det jeg tænker er netop, at det er nødvendigt, at EU skifter kurs, og kommer i hug, før det er for sent.
Men som jeg skrev, jeg er ikke særlig optimistisk.
Men nu ser jeg så heller ikke lige lille fodslæbende DK, som spor progressivt...

Eva Schwanenflügel, Poul Erik Pedersen, Torben Skov og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

@Katrine

Deler din frustration!

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Flemming Berger og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

@Rikke Nielsen - Det er jo indlysende, at staten 'naturligvis' kan stille betingelser.
.
Man kan også opstille den betingelse, at forudsætningen for at man kan få dagpenge er, at man arbejder til en lavere timeløn og uden de samme rettigheder som alle andre borger.
.
Man kan også opstille den betingelse, at Du skal sende dine børn i daginstitution - hvis du bor i et bestemt boligområde - ellers trækkes der i dine sociale ydelser.
.
Man kan også opstille den betingelse, at daginstitutionen bestemmer hvilken slags mad der kan godkendes i madpakken.
.
Man kan også opstille det betingelse for gratis lægebehandling, at kræftpatienten aldrig har bidraget til sit eget fordærv gennem rygning.

Man kan kort sagt forstille sig mange betingelser. Spørgsmålet er naturligvis om det er rimelige og hensigtsmæssige betingelser. Jeg ser ingen grund til, at EU eller staten skal bestemme hvordan barselsperioden skal fordeles.

Peder Meyhoff

Måske skal man lige genlæse hvad Nikolaj siger her: "Det tilfører EU en ny kompetence, som det ikke har i dag, til at bestemme længden af barslen. Vi støtter varmt øremærket barsel til mænd og medforældre, men vi mener ikke, at øremærket barsel skal indføres mod et flertal i Folketingets vilje".

Jeg synes egentlig det på udmærket vis forklarer hvorfor Enhedslisten ikke kun klapper i hænderne. Det handler om demokrati, og om at det er forkert at benytte sig af genveje til at gennemføre noget der er imod Folektingets flertal (og dermed nok også befolkningens flertal).

Ideen om EU som en a la carte menu er en fejlanalyse. Hver gang EU laver et godt tiltag har de lavet 100 lortetiltag. Men når man siger ja til de gode, så får man også alt lortet med.

Ligesom regeringen, Stig Larsen.

Josephine Kaldan

Det er sært, at EU igen igen er mere fremsynede end Danmarks mest venstreorienterede parti, Enhedslisten er i forhold til EU smånationalistisk og bagstræberisk. Det er en grund til, at jeg aldrig kunne stemme på dem. De støtter indirekte de nationalistiske lande i EU Polen og Ungarn.

Jørgen Larsen, David Zennaro, Torben Siersbæk og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

At både EU og Enhedslisten er stærks moraliserende og konservative undrer ikke nogen.

Det er ikke statens opgave at fortælle hvordan man skal leve sit liv. Det er statens opgave at give lige muligheder.

At bestemme hvordan man skal leve sit liv kan aldrig blive statens opgave undtagen i undertrykkende og moraliserende regimer.

At give lige muligheder er derimod statens pligt og opgave. Men at sige til forældrene "I kan ikke selv finde ud af at fordele dette, så vi gør det for jer" er et udtryk for en nedladenhed over for borgerne,

Forældrene er de rette til at fordele forældreorlov, ikke staten. Alt andet er bedrevidende, nedladende nonsens som er et udtryk for at der er nogen der mener at de er bedre til at indrette andres liv end de de mennesker det går ud over.

Sigurd Sørensen

Skulle jeg forsøge at drage en forsigtig konklusion på kommentarsporet til denne artikel, som jeg ikke kan læse, så må den blive, at det ikke er let at være en Enhedsliste i betydningen: en liste, der samler det, der er enighed om - på hvad: venstrefløjen?
Der er nemlig ingen enighed (fællesnævner). Kan EU legitimt, eller kan overhovedet nogen tænkelig repræsentativ instans (f.eks. det danske folketing) legitimt træffe beslutninger, der forpligter i betydningen fastlægger et minimums niveau for de repræsenterede borgere i et hvilket som helst spørgsmål?
Det der virker så uigennemtænkt ved Enhedslistens principielle position er, at listen ikke synes klar til at deltage i Europaparlamentsvalget er, at der mangler et svar på spørgsmålet: hvorfor er det at stemme "ja" til en hvilket som helst udspil i EUregi IKKE per definition ensbetydende med en bekræftelse af EU som legitim repræsentativ institution?
Når Enhedslisten alligevel mener, at den kan deltage i dette valg, så synes det, at være fordi, den mener, at have fundet et kriterium, der kan begrunde, at den nogle gange stemmer "ja", nogle gange "nej". "Ja" kan listen nemlig stemme, når et EUtiltag IKKE krænker princippet om medlemsstaternes suverænitet og autonomi; altså fører politik på et område, som det er legitimt for EU at føre politik på.
Naivt troede jeg, at en kapitalismekritisk børnelærdom er, at forestillingen om nationalstatens suverænitet, om overbygningens uafhængighed af basis er en illusion. Enhedslisten må have læst nye teorier - hvilke?
I mellemtiden mister listen min stemme ved Europaparlamentsvalget og ved folketingsvalget.

Torben Siersbæk

@Jan Skovgaard Jensen.
Jens Otto Krag skal engang have bemærket om et andet folketingsmedlem eller en journalist, han så i Folketingets restaurant: "Der er ingen huller i hans UVIDENHED!"
Det kom jeg til at tænke på, da jeg læste dit skriveri om beslutningsprocessen i EU. Der er stort set intet i det, der genspejler virkeligheden.
Er du måske også faldet for Rina Ronja Karis vrøvl om at Europarådet er DET demokratiske ideal, vi skal erststte EU med?

Torben Lindegaard

@Leo Nygaard

Kvalificeret flertal - det gælder for 80% af al EU-Lovgivning.

http://www.consilium.europa.eu/da/council-eu/voting-system/qualified-maj...

Torben Lindegaard

@Leo Nygaard

Du har ret - det er også uklart for mig, på hvilken baggrund og med hvilken hjemmel EU lige pludselig blander sig i spørgsmålet om minimumskrav til barselsorlov.
Vi får nok snart en forklarende artikel i Information.

Men forslaget behandles altså ud fra reglerne om kvalificeret flertal.

Nils Bøjden

"Du har ret - det er også uklart for mig, på hvilken baggrund og med hvilken hjemmel EU lige pludselig blander sig i spørgsmålet om minimumskrav til barselsorlov."

Det er fordi arbejdsmarkedsaftaler i de flest lande er statsbeslutninger og ikke noget der er aftalt mellem arbejdsmarkedets parter som i Danmark. Derfor ser de andre lande på os som underlige når vi siger til dem at det ikke er noget staten blander sig i.

Men fagforeningerne skal snart til at se sig om efter noget andet at foretage sig når EU landene har besluttet sig for at de vi i Danmark aftaler på arbejdsmarkedet kan man i EU stemme igennem som flertalsafgørelser..