Læsetid: 6 min.

Onsdag falder der dom i danmarkshistoriens største bestikkelsessag

Et telefonopkald fra direktøren hos nordens største it-leverandør til it-direktøren hos Region Sjælland førte til det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største sag om bestikkelse. Syv tidligere chefer hos henholdsvis it-leverandøren Atea og Region Sjælland er tiltalt for bestikkelse og underslæb for hundredetusindevis af kroner. Information fortæller historien forfra, inden der falder dom i sagen onsdag
Da Morten Felding den 20. maj ringer til it-direktør hos Region Sjælland Per Buchwaldt, bliver det starten på danmarkshistoriens største sag om bestikkelse. Her er Morten Felding på vej ind i Retten I Glostrup for at vidne.

Da Morten Felding den 20. maj ringer til it-direktør hos Region Sjælland Per Buchwaldt, bliver det starten på danmarkshistoriens største sag om bestikkelse. Her er Morten Felding på vej ind i Retten I Glostrup for at vidne.

Niels Ahlmann Olesen

27. juni 2018

Startskuddet til danmarkshistoriens største bestikkelsessag lyder i februar 2015, da Region Sjælland sætter en kontrakt af it-udstyr for over en halv milliard kroner i udbud. Det er en kontrakt, som it-giganten Atea hidtil har siddet på, men millionkontrakten vindes nu af det nystartede hardwarefirma 3A-it, som kort tid forinden er blevet stiftet af fire tidligere topchefer fra Atea: Nordens største it-leverandør er blevet overhalet indenom af en udbrydergruppe fra egne rækker.

»Hos Atea bliver man selvfølgelig stiktosset, fordi det her jo er en af Ateas rigtig gode kunder, som man mister i den her udbudsrunde,« siger Steffen Villadsen, der er erhvervsjournalist hos Computerworld og har fulgt Atea-sagen tæt.

Den 20. maj ringer Ateas danske direktør, Morten Felding, til Per Buchwaldt, der er it-direktør hos Region Sjælland. Felding er bekymret for, at den udbudte kontrakt har været skræddersyet til 3A-it. Han fortæller Buchwaldt om en overdådighedstur til Dubai i november 2014, hvor ledende medarbejdere fra Atea – tre af dem, der senere stiftede 3A-it – har set Formel 1, spist lækkert og boet dyrt med to højtplacerede it-medarbejdere i Region Sjælland.

Ifølge anklagemyndigheden er det på turen her, at de kommende 3A-it-bosser får smurt regionens it-chefer til at lade dem vinde det kommende udbud. Kort tid efter turen stiftes 3A-it.

Det er den opringning, der ender med at føre til det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største sag om bestikkelse, hvor de involverede desuden er tiltalt for underslæb for millioner af kroner. En kompliceret, men vigtig affære. 

De syv tiltalte i Atea-sagen

Claus Hougesen

 • Tidligere administrerende direktør i Atea. Medstifter og administrerende direktør hos konkurrenten 3A-it.
 • Tiltalt for aktiv bestikkelse og underslæb af særlig grov beskaffenhed.

Carsten Ritzau

 • Tidligere salgsdirektør i Atea. Medstifter af 3A-it.
 • Tiltalt for aktiv bestikkelse og underslæb af særlig grov beskaffenhed.

Peter Trans

 • Tidligere koncerndirektør i Atea. Medstifter af 3A-it.
 • Tiltalt for aktiv bestikkelse og underslæb af særlig grov beskaffenhed.

Per Juul Andersen

 • Tidligere salgschef i Atea.
 • Tiltalt for aktiv bestikkelse og underslæb af særlig grov beskaffenhed.

Rene Clausen

 • Tidligere it-driftschef i Region Sjælland.
 • Tiltalt for passiv bestikkelse og underslæb af særlig grov beskaffenhed.

Michael Steen Hansen

 • Tidligere it-direktør i Region Sjælland.
 • Tiltalt for passiv bestikkelse og underslæb af særlig grov beskaffenhed.

Michael Mølkær Jensen

 • Tidligere it-udviklingschef og konstitueret it-direktør hos Region Sjælland.
 • Tiltalt for passiv bestikkelse og underslæb af særlig grov beskaffenhed.

Konto 2840

Efter at have modtaget kopier af fakturaer og regninger fra hoteller, biludlejninger og restauranter ikke kun fra luksusturen til Dubai, men også fra andre udlandsrejer, melder Per Buchwaldt allerede dagen efter en række medarbejdere fra Region Sjælland til politiet. Og i begyndelsen af juni anholder og sigter politiet 13 personer med tilknytning til henholdsvis Region Sjælland, Atea og 3A-it, der får ransaget deres private hjem. Bagmandspolitiet beslaglægger desuden mailservere fra Atea, og den trecifrede millionkontrakt, som 3A-it ellers havde vundet, annulleres.

Det beslaglagte materiale indeholder ud over dokumentation for båndet mellem Region Sjælland og Atea også beviser for bestikkelse af en række andre offentlige ansatte. Det fører til nye sigtelser, og i løbet af de næste to år føres 15 enkeltsager for modtagelse af bestikkelse, hvor i alt 13 bliver dømt.

Herunder tidligere ansatte hos Københavns Kommune, DSB og Udenrigsministeriet, der har modtaget gaver i form af mobiltelefoner, fjernsyn og kameraudstyr.

I oktober 2017 begynder hovedsagen i sagskomplekset. Den sag, hvor der falder dom i morgen. Fire tidligere Atea-topchefer – heraf tre medstiftere af 3A-it – samt tre tidligere it-chefer hos Region Sjælland er tiltalt for underslæb og for henholdsvis at have ydet og modtaget bestikkelse.

Sagens helt centrale omdrejningspunkt er den såkaldte Konto 2840. Det er en opsparingsaftale, som i 2007 blev indgået mellem Claus Hougesen, der er tidligere administrerende direktør i Atea, stifter og administrerende direktør i 3A-it, og Rene Clausen, der var it-driftschef hos Region Sjælland – to af de tiltalte. 

Ordningen, der kom op at stå i forbindelse med en samhandelsaftale, gik ud på, at 1,5 procent af Ateas omsætning med regionen blev sat ind på den særlige konto. Det var penge, som Region Sjælland havde til gode hos Atea, hvor det optjente beløb kunne trækkes fra regionens næste indkøb, og pengene på kontoen blev ifølge Steffen Villadsen primært brugt til at indkøbe hardware og konsulenttimer.

Anklagen om underslæb bliver aktuel, fordi pengene på Konto 2840 også blev brugt på andre – mere farverige – fornøjelser. Den berygtede 2014-tur til Dubai beløb sig på over 400.000 kroner, hvoraf over halvdelen blev betalt med Konto 2840. Og siden kontoen blev oprettet, har der været ture til Las Vegas og Miami, foruden overdådige restaurantbesøg på blandt andre Geranium, Søllerød Kro og Kong Hans, der alle ifølge Anklagemyndigheden er helt eller delvist betalt med penge fra Konto 2840 – altså regionens og dermed skatteydernes penge.

Alene Rene Clausen, tidligere it-driftschef hos Region Sjælland, har ifølge anklageskriftet i perioden 2009-2014 forbrugt for tæt på 400.000 kroner.

Så vidt underslæbsanklagen.

Kan man bestikkes for sine egne penge?

Tiltalen om bestikkelse er mere kompliceret. Det står nemlig klart, at pengene på Konto 2840 tilhører Region Sjælland, og derfor bliver spørgsmålet, om man kan bestikkes for sine egne penge.

»Anklagemyndighed var fra starten i tvivl om ejerskabet af Konto 2840, men det ligger fast, at den tilhørte regionen. Den forvirring eller misforståelse i anklagemyndigheden slår igennem i anklageskriftet. Aktiv bestikkelse giver ikke meget mening, når det er regionens egen konto,« sagde Anders Nemeth, der er forsvarer for en af de tidligere Atea-chefer ved sin procedure søndag den 6. maj ifølge Ritzau.

Modargumentet er, at hele opsætningen med Konto 2840 – det overhovedet at have en sådan ordning – har tilgodeset Atea og senere 3A-it. Med andre ord er anklagen, at bestikkelsen ligger i, at hvis regionen pludseligt skiftede leverandør, ville de sandsynligvis ikke kunne indgå en lignende aftale med medfølgende rejser og restaurantbesøg: Deri lå Ateas fordel.

Spørgsmålet her er fuldstændig centralt, fordi de anklagede nægter sig skyldige uden at benægte anklagerens specifikke påstande om brugen af Konto 2840. Der er ingen, der betvivler de faktuelle oplysninger i sagen. Der er ingen, der siger, at de ikke har været på restaurant eller rejser. Alt det indrømmer de anklagede. Derfor handler tvisten kun om, hvorvidt det er ulovligt.

Ifølge Sten Bønsing, der er juraprofessor på Aalborg Universitet, behøver man ikke kunne dokumentere en modydelse for at kunne tale om bestikkelse.

»Det er modtagelsen i sig selv, der er ulovlig, uanset om det har ført til noget. Det er ikke i sig selv afgørende for gaven, om det er rede penge, eller om det er ting. Det kan også være en middag eller et hotelophold,« siger Sten Bønsing.

Han uddyber, at der kan være juridiske gråzoner, hvis der er tale om noget tjenesteligt begrundet. Hvis regionen eksempelvis skal indkøbe en helt speciel server, der indtil videre kun er installeret et bestemt sted i udlandet, og man af en eller anden grund bliver nødt til at tilse den fysisk, så kan man godt lave aftaler om, at man får betalt omkostningerne.

»Men det er et meget lille rum, der er for den slags. Det skal være noget, som er klart nødvendigt, og som ikke kan klares på anden måde. Og så skal det i det hele taget være et arrangement, som er rent fagligt orienteret, og som ikke har nogen private eller fornøjelsesmæssige elementer.«

Udskudt igen og igen

Oprindeligt var der afsat 32 retsdage til sagen, og dommen skulle være afsagt i begyndelsen af februar i år. Men i begyndelsen af januar blev sagen forlænget med yderligere ti retsdage, da 85.000 nye e-mails pludselig dukkede op. E-mails, som Anklagemyndigheden var blevet pålagt at udlevere, men som forsvarerne ikke havde haft adgang til på grund af det, som senioranklager Alexander Fält Dzougov kaldte »it-problemer«. Og senere samme måned dukkede der endnu en portion e-mails frem – denne gang på 100.000 –  som forsvarerne ikke havde haft adgang til.

Helt fremme ved målstregen er afgørelsen blevet udskudt to gange, så dommen nu falder onsdag i retslokalet i Glostrup. Anklageren kræver, at de tiltalte idømmes fængselsstraffe op til to og seks måneder, og at Atea idømmes en bøde på 60 millioner kroner.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben K L Jensen
 • Oluf Husted
 • Eva Schwanenflügel
Torben K L Jensen, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Helge Ekenberg

i forhold til hvad der foregår i kulisserne er dette meget små fisk , ikke imponeret