Læsetid: 3 min.

Professor efter Atea-dom: »Offentligt ansatte skal holde sig på dydens smalle sti«

Alle syv tiltalte i Atea-sagen blev kendt skyldige, flere fik ubetingede fængselsdomme, og virksomheden Atea fik en bøde på et tocifret millionbeløb. Professor kalder dommen en løftet pegefinger til hele den offentlige forvaltning
ATEA-sagen for retten i Glostrup, her ses SØIKs anklager Jørn Thostrup.

ATEA-sagen for retten i Glostrup, her ses SØIKs anklager Jørn Thostrup.

Niels Ahlmann Olesen

28. juni 2018

Efter otte måneder og 39 retsmøder faldt der endelig dom i det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største bestikkelsessag. Tidligere medarbejdere fra Nordens største it-leverandør, Atea, og tidligere ansatte i Region Sjælland blev ved retten i Glostrup kendt skyldige i at have modtaget bestikkelse og begået underslæb for 1,2 millioner kroner.

Den hårdeste dom på halvandet års fængsel blev tildelt den tidligere it-driftschef i Region Sjælland. De seks øvrige tiltalte fik mellem 40 dages betinget og et års fængsel – hvoraf dele blev gjort betinget. Derudover skal Atea betale en bøde på 10 millioner kroner.

Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, kalder dommen både klar og hård – tilmed på et område, hvor der ikke er meget retspraksis i forvejen.

»Dommen sender et klart signal om, at man skal tage bestemmelsen om bestikkelse i straffeloven meget alvorligt,« siger han.

Dubai og dyre middage

Fire af de dømte er tidligere ansatte i Atea og tre er tidligere ansatte i Region Sjælland. De havde blandt andet været på rejser til Dubai, Las Vegas og Miami og havde spist på dyre restauranter som Kong Hans, Geranium og Søllerød Kro for flere hundredtusinder kroner. Alt sammen betalt med penge på en konto oprettet af Region Sjælland, hvor 1,5 procent af Ateas omsætning med regionen blev sat ind.

Kontoen skulle bruges til indkøb af blandt andet konsulenttimer, men den figurerede ikke i regionens officielle regnskaber, og med årene blev pengene altså også brugt på luksus til udvalgte medarbejdere.

Sten Bønsing, professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet, mener ikke, at dommen i sig selv er usædvanlig:

»Det er bestikkelse i sin reneste form, og det er ikke en dom, der gør, at lærebøgerne skal skrives om. Offentligt ansatte må ikke modtage gaver. Sådan er det. Men en gang imellem skal der en sag til, så folk bliver mindet om det,« siger han.

Det er sagens omfang, beløbsstørrelserne og antallet af personer, der gør sagen opsigtsvækkende, siger han:

»Det handler om rejser og restaurantbesøg i et omfang, så man som offentligt ansat burde have kunnet sige sig selv, at det ikke kunne finansieres af offentlige midler,« siger Sten Bønsing.

Puritanske rammer

Michael Gøtze mener, afgørelsen ligger i naturlig forlængelse af en række initiativer iværksat de seneste ti år, som har gjort det stadigt mere tydeligt, at man ikke må tage imod gaver i det offentlige:

»Dommen passer godt ind i det store billede, hvor Moderniseringsstyrelsen har lagt en meget mere snæver – ja næsten puritansk – ramme for, hvad man må modtage af rejser, gaver og middage, når man er offentligt ansat.«

Tidligere er en del sager blevet afgjort internt alene med fyringer, men ved at køre Atea-sagen som en straffesag, har Bagmandspolitiet lagt en langt hårdere kurs, mener Gøtze:

»Budskabet er, at hvis man som offentligt ansat ikke holder sig på dydens smalle sti, kan det koste en straffesag. Og man kan risikere ubetinget fængsel.«

Private har friere tøjler

De tiltalte har ikke nægtet deres deltagelse i hverken luksusrejser eller lækre middage. Men de har under sagen forklaret, at de opfattede det mere som en bonusordning og en måde at danne relationer på, som der ikke var noget usædvanligt i. Michael Gøtze mener, at dommen dermed også er med til at understrege den store forskel på det private og det offentlige område:

»Offentligt ansatte skal holde sig rigtig meget tilbage for at være hævet over enhver mistanke om, at der er blevet lavet aftaler i porten, mens man i det private har meget friere tøjler. Dér er det jo helt almindeligt, at man giver gaver og spiser middage for få gode relationer. Der kalder man det bare netværksarbejde.«

Der er tidligere faldet dom i 15 enkeltsager i samme kompleks, hvor i alt 13 personer er blevet dømt for bestikkelse, herunder tidligere ansatte hos Københavns Kommune, DSB og Udenrigsministeriet, som er dømt for at have modtaget gaver i form af telefoner, fjernsyn og kameraudstyr.

Michael Gøtze mener, at bagmandspolitiet med dommen i hånden sender et skarpt signal:

»Man kan se det her som en testsag, der skal sende signaler ud over selve komplekset og kaste ringe i vandet. Det er en principiel dom og en løftet pegefinger til hele den offentlige forvaltning.«

Fire af de dømte valgte at anke deres domme på stedet, mens tre andre og virksomheden Atea udbad sig betænkningstid i 14 dage.

Et telefonopkald fra direktøren hos nordens største it-leverandør til it-direktøren hos Region Sjælland førte til det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største sag om bestikkelse. Syv tidligere chefer hos henholdsvis it-leverandøren Atea og Region Sjælland er tiltalt for bestikkelse og underslæb for hundredetusindevis af kroner. Information fortæller historien forfra, inden der falder dom i sagen onsdag
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Oluf Husted
Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henning Kjær

Dydens smalle sti?
Er det den på 1,2 mill?
Selv i store selskaber tror jeg man ville begynde at tvivl på ansattes loyalitet, hvis de modtog så store gaver fra en leverandør.

Thomas Østergaard

Underslæb er tyveri af noget, der er betroet er i ens varetægt. Så de 1.2 mio er ikke penge de har fået fra Atea, men derimod (offentlige) penge som de uretmæssigt har givet til Atea, formodentlig i form af overpriser på IT-udstyr, mod at få gaver tilbage som bestikkelse.