Læsetid: 3 min.

Professor: Ny aftale mellem regeringen og regionerne er et »paradigmeskifte« i sundhedsvæsenet

Den nye aftale om regionernes økonomi indeholder som forventet flere penge til sundhedsvæsenet, der også fritages for kravet om at spare to procent årligt. Men den store nyhed er, at sundhedssektoren får en helt ny incitamentsstruktur, vurderer professor Jakob Kjellberg
Den nye aftale om regionernes økonomi indeholder som forventet flere penge til sundhedsvæsenet, der også fritages for kravet om at spare to procent årligt. Men den store nyhed er, at sundhedssektoren får en helt ny incitamentsstruktur, vurderer professor Jakob Kjellberg

Thomas Vilhelm

6. juni 2018

Sundhedssektoren får tilført en milliard kroner, herunder 200 millioner kroner til psykiatrien, ligesom at området fritages fra det såkaldte produktivitetskrav på to procent om året. Sådan lyder rammerne i den aftale om regionernes økonomi for 2019, som regeringen og Danske Regioner præsenterede tidligt tirsdag morgen.

Men først og fremmest betyder den nye aftale en helt ny styringsmodel for sundhedssektor. Det vurderer professor ved VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Jakob Kjellberg.

»Der kommer fremover til at være mere manøvrerum i sundhedssektoren til at tilrettelægge behandlingen på den klinisk mest fornuftige måde,« siger han.

De seneste 20 år har økonomistyringen i sundhedsvæsenet grundlæggende fungeret efter ét princip. Jo flere og jo mere omfattende aktiviteter – operationer, behandlingsforløb, kontroltjek – regionerne gennemførte, jo flere penge fra den såkaldte aktivitetspulje fik de udmøntet. Men fra 2019 bliver aktivitetspuljen erstattet af en en ny styringsmodel med nogle bredere incitamenter, forklarer professoren.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Så mangler vi lige at få forklaret, hvordan regeringen vil fremtrylle de manglende praktiserende læger, der i forvejen er enorm mangel på?

En milliard kroner lyder af meget, men det er i virkeligheden peanuts, når pengene skal fordeles over år, samt dække administration og implementering. Man må frygte, at det vil gå sin sivende gang, som med de andre øremærkede millioner der tilsyneladende er forsvundet ud i den blå luft..

Det kommer til at tage lang tid, før sundhedsvæsenet er bare nogenlunde genoprettet, akkurat som med SKAT.
Alligevel godt at der endelig sker noget efter alle de alarmklokker, der har bimlet og bamlet i evindelige tider.
Men der er jo også snart valg ;-)

Dorte Sørensen, Karsten Lundsby, Thomas Olsen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar