Interview
Læsetid: 4 min.

Rådet for Socialt Udsatte: Fattigdommen i Danmark fordoblet på 15 år

Antallet af børn, der vokser op i fattigdom, nærmer sig 10.000. Der bliver hele tiden flere hjemløse. Der mangler tilbud til udsatte misbrugere. Der er ikke meget at glæde sig over i Rådet for Socialt Udsattes årsrapport. Formand Jann Sjursen efterlyser mere viden, mere handling, og at politikerne ind imellem vender tingene på hovedet
Antallet af socialt udsatte i Danmark stiger. »Vi har om nogensinde råd til at gøre noget ved problemerne, så grundlæggende handler det om manglende solidaritet med mest udsatte,« siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte

Antallet af socialt udsatte i Danmark stiger. »Vi har om nogensinde råd til at gøre noget ved problemerne, så grundlæggende handler det om manglende solidaritet med mest udsatte,« siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte

Ritzau Scanpix

Indland
4. juni 2018

Dansk økonomi er i topform. Aldrig har så mange været i beskæftigelse og tjent så mange penge. Danskerne er blandt de mest effektive og produktive i verden, og vi har en af de største og mest effektive offentlige sektorer på kloden.

Alligevel stiger antallet af socialt udsatte i Danmark – og tallet slår hele tiden nye rekorder.

Antallet af fattige nærmere sig 50.000, og næsten 10.000 børn vokser nu op i fattigdom. Personer, der bliver ramt af fattigdom i løbet af et år, er fordoblet siden 2002 og runder snart 200.000. Og tallene fortsætter med at stige, i takt med at lavere integrationsydelse, 225-timersregel og kontanthjælpsloft sparker stadigt flere ned ad den sociale rangstige.

Ifølge Rådet for Socialt Udsatte årsrapport, der udkommer mandag, er det ikke mindst kontanthjælpsloftet, der trækker danske borgere under fattigdomsgrænsen.

»Alene i 2017 fik mere end 24.700 personer deres ydelser nedsat som konsekvens af loftet.«

En af de mest iøjnefaldende følger er, at antallet af hjemløse bliver ved med at vokse. I 2017 blev der talt 6.635 hjemløse i Danmark – en stigning på 33 procent siden 2009. Hele 15 procent af alle mænd i alderen 30-49 år, som modtager kontanthjælp, oplever at blive hjemløse.

I det hele taget er rapporten ikke opløftende læsning. Stort set alle tal og indikatorer peger i den forkerte retning for samfundets allersvageste.

Manglende solidaritet

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, ser mange forklaringer på paradokset.

»Vi har om nogensinde råd til at gøre noget ved problemerne, så grundlæggende handler det om manglende solidaritet med mest udsatte,« siger Sjursen, som mener, at den vigende omsorg for de svageste hænger sammen med, at stadig flere vælger at forsikre sig mod arbejdsløshed og sygdom, ligesom mange vælger en større pensionsopsparing.

»Vores forventninger til fællesskabet er under pres. Vi er måske bange for ventelister og vælger derfor privat sygeforsikring. Mange er usikre på, om de får tilstrækkelig pleje, når de bliver gamle. Og de, der kan, vælger selv at polstre sig yderligere til pensionisttilværelsen. Vi hytter vores eget skind, og det betyder mindre tillid,« vurderer Jann Sjursen.

En anden forklaring er, at vi ikke alene lever i et mere kompliceret og strømlinet samfund. Familiestrukturerne er også blevet mere komplekse.

»Når halvdelen af alle ægteskaber bryder sammen, får det betydning for den del af sammenhængskraften, der er betinget af de nære relationer.«

Det resultaterer blandt andet i en kraftig vækst af særligt unge hjemløse og unge med psykiske lidelser, mener Jann Sjursen.

»Det skal ses i sammenhæng med en kompliceret boligsituation og et højt lønniveau på arbejdsmarkedet, der kræver en meget høj produktivitet. Illusionen om, at alle skal være effektive i samtlige 37 timer om ugen, levner langt fra plads til alle,« siger Sjursen og peger på det høje og voksende antal stressramte.

Hvis Jann Sjursen skal pege på det største problem, rapporten kaster lys på – udover de 10.000 børn, der vokser op i fattigdom – fremhæver han underbehandling af misbrug og psykisk sygdom. Her peger han også på, at der mangler viden om problemernes omfang.

Misbrug

Det seneste skøn over antallet af mennesker med et stofmisbrug er fra 2009. Her anslog Sundhedsstyrelsen, at der var ca. 33.000 misbrugere.

Center for Rusmiddelforskning skønner dog, at tallet snarere er mellem 70.000 og 90.000. Tallene for alkoholmisbrug er endnu ældre. Tallene er fra 2005 og viste, at 147.000 danskere var afhængige af alkohol.

»Vi ved, at hver fjerde hjemløse vurderer, at stoffer har været medvirkende til, at de er hjemløse,« siger Sjursen og peger på, at 34 procent af hjemløse har et misbrug af hash, mens 18 procent har et misbrug af andre stoffer.

Det skal ses i lyset af, at der er en lovbestemt behandlingsgaranti for stofmisbrug, som betyder, at stogbrugere har ret til at komme i behandling, senest 14 dage efter at de henvender sig. Men antallet af kommuner, der ikke overholder garantien har været stigende frem til 2014, og det er ikke faldet siden.

»Det samme gælder alkoholbehandling, hvor kun en forsvindende lille del af de afhængige modtager behandling,« siger Jann Sjursen.

Han mener ikke, at politikerne lukker øjnene af ond vilje. Det handler ifølge formanden mere om fokus.

»De sociale problemer, vi peger på, er meget utryghedsskabende. Men fokus er i stedet rettet mod indvandring og integration. Og når det gælder de 10.000 børn, der vokser op i fattigdom, bliver det overskygget af dagsordner om, at det skal kunne betale sig at arbejde.«

Det fører til, at man indfører pisk-tiltag uden den store effekt som for eksempel 225-timersreglen, der får uhyre få i arbejde, men til gengæld har store konsekvenser for antallet af fattige.

»Tænk, hvis man vendte den tankegang på hovedet og i stedet garanterede alle 225 timers arbejde, som den enkelte kunne bestride. Det ville være en kanon hjælp for udsatte borgere. Og det ville være til stor gavn for integrationen,« foreslår Sjursen som et eksempel på et initiativ, der kunne rette lidt op på paradokserne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Tænk, hvis man vendte den tankegang på hovedet og i stedet garanterede alle 225 timers arbejde, som den enkelte kunne bestride. Det ville være en kanon hjælp for udsatte borgere. Og det ville være til stor gavn for integrationen,« foreslår Sjursen som et eksempel på et initiativ, der kunne rette lidt op på paradokserne.

En rigtig, god ide.

Allan Stampe Kristiansen, Stig Bøg, Karin Hansen, jørgen djørup, Anker Nielsen, David Zennaro, kjeld jensen, Torben K L Jensen, Torben Vous, Jakob Trägårdh, Dennis Tomsen, John Andersen, Tue Romanow, Britta Hansen, Kim Folke Knudsen, Anne Schøtt, Anne Eriksen, Torben Skov, Brian W. Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Bjarne Tingkær, ingemaje lange, Knud Anker Iversen, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Steen K Petersen, Dorte Sørensen, Torsten Jacobsen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Niels Jacobs

Rigtigt tænk, men vil man det på arbejdspladser derude i den travle tummel?
"
Solidaritet med de fattige ? Ja, men de gider da vel bare ikke ..Har de ikke allerede bevist , de ikke selv kan noget udover at skabe sig problemer på halsen...Pisken i stedet for øllebrøds sentimentalitet. ... Hvis de stjæler og er misbruger og lugter eller er indvandrer , som bare kan tage hjem.." (ironi - måske, måske ikke..)

Dorte Sørensen

MEN de garanterede 225 timers arbejde SKAL så være til normal løn og med rettigheder til den ansatte - ikke som Mette Frederiksens Nyttejob uden løn og rettighed til ferie, pension, sygedage osv....

Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, jørgen djørup, Christel Gruner-Olesen, David Zennaro, Hans Ditlev Nissen, kjeld jensen, Helle Winum, Tue Romanow, Britta Hansen, Kim Folke Knudsen, Anne Schøtt, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Torben Skov, Ann Thomsen, Brian W. Andersen, Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Knud Anker Iversen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det kæmpe problem for rigtig mange ramt af 225-timers reglen og kontanthjælpsloftet, er desværre ofte sygdom og ikke blot ledighed. Derfor er det kun en løsning for de der faktisk kan påtage sig et arbejde.

Der er mange der tror, at mennesker ramt af sygdom slet ikke er omfattet af de fattigdomsskabende regler, men det svinger meget fra kommune til kommune hvem der bliver undtaget og får anerkendt deres sygdom.

I øvrigt har regeringen lige foreslået at gøre alle de såkaldte 'aktivitetsparate' til jobparate.
Dvs de så alle uden undtagelse vil være omfattet af ovennævnte regler, uanset hvor syge de er.

Folk på ressourceforløb er undtaget, men det er også svært at få tilkendt, og ofte sker det først når der i realiteten burde tilkendes en førtidspension, fordi man er så syg at alle andre muligheder er udtømte.

Der mangler simpelthen en lovændring, så socialpolitikken adskilles fra beskæftigelsesområdet igen.

Vi har kun set begyndelsen på de frygtelige konsekvenser fattigdomslovene vil medføre i fremtiden, det er et dystert perspektiv. Vi har afskaffet velfærdssamfundet for de fattige.

Husk det ved det kommende valg.
Alle kan blive ramt, solidaritet er essensen af det samfund de fleste af os egentlig ønsker.

David Breuer, Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, Viggo Okholm, Ib Christensen, jørgen djørup, Anker Nielsen, Morten Hjerl-Hansen, David Zennaro, ingemaje lange, kjeld jensen, Bjørn Pedersen, Torben K L Jensen, Jakob Trägårdh, Lars Løfgren, Britta Hansen, Ebbe Overbye, Kim Folke Knudsen, Anne Schøtt, Anne Eriksen, Torben Skov, Anne Koed Westergaard, Ann Thomsen, Trond Meiring, Kim Houmøller, Dorte Sørensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

Venstre ved man hvor man har!

Carsten Hansen

Til alle der mener at det kan være et fedt hvilken fløj der opnår 90 mandater. Specielt jer der svinger hen over midten.

Stem nu på et parti fra Ø til A ved næste valg,
Det kan ikke skade.

kjeld jensen, Anne Koed Westergaard og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ John S. Hansen

Tja, Venstre er nu ikke de eneste skyldige..
Det var Mette Frederiksen (S), der under Thorning-regeringen, (en af dem..), gennemførte reformen af førtidspension og fleksjob, der nu i over fem år har pint og plaget syge mennesker, der burde have haft en førtidspension.
Det var også en spareøvelse, helt på linje med 225-timers reglen og kontanthjælpsloftet.

Avisen.dk, 22. Januar 2018
"Blogger : Reformen af førtidspension satte måltal over mennesker"
af Lisbeth Riisager Henriksen
(Om kvantitativ målstyring af tilkendelse af førtidspension og fleksjob, og eroderingen af retsprincipperne for at give besparelser)
Link :
https://www.avisen.dk/blogger-reformen-af-foertidspension-satte-maaltal-...

Avisen.dk, 27. April 2018
"Blogger : Det skete under nazismen, og noget lignende er ved at ske igen"
af Lisbeth Riisager Henriksen
Link:
https://www.avisen.dk/blogger-det-skete-under-nazismen-og-noget-lignende...

Avisen.dk, 13. Maj 2018
"Blogger : Kun totalitære regimer fratager befolkningsgrupper retten til selv at bestemme bopæl"
af Lisbeth Riisager Henriksen
Link:
https://www.avisen.dk/blogger-kun-totalitaere-regimer-fratager-befolknin...

David Breuer, Allan Stampe Kristiansen, Else Marie Arevad, David Zennaro, kjeld jensen, Torben K L Jensen, John S. Hansen, Jakob Trägårdh, Ebbe Overbye, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Torben Skov, Anne Koed Westergaard, Ann Thomsen, Trond Meiring, Kim Houmøller og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Lad os minde os selv om udgangspunktet: med Bistandsloven af 1975 AFSKAFFEDE vi fattigdom i Danmark.

Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, Morten Hjerl-Hansen, David Zennaro, kjeld jensen, Torben K L Jensen, Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Steffen Gliese
Nu arbejdes der på at afskaffe de fattige, som vover at sætte sig op imod regnearkspolitiske konstateringer af, at fattigdom ikke findes i Danmark.

Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, David Zennaro, Christina Petterson, kjeld jensen, Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Anne Schøtt, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Torben Skov og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

Med en idé på bordet om at vende 225-timers reglen på hovedet, så syntes jeg lige at det er på sin plads at vise hvad Regeringens plan for denne regels næste anvendelse er: http://nyheder.tv2.dk/politik/2018-05-29-regeringen-vil-erklaere-20700-d...

Tør nogen vove et gæt på hvad Jann Sjursen mener om at Regeringen vil tage samtlige 30-64-årige kontanthjælpsmodtagere, som kommunernes jobcentre har vurderet for syge til at arbejde, og raskmelde disse med et lille snuptag i loven, for derefter at svinge den store økonomiske incitamentspisk over dem?

kjeld jensen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

I Danmark lader de folkevalgte politikereden sociale ulighed stige mod svimlende højder, medens borgerne ser passivt til.

De højt profilerede skattelettelser, der er havlet ned over samfundet siden 2007, kommer i høj grad de rige til gode. Og den økonomiske lighed i Danmark er slet ikke så stor, som man tror, fastslår økonom Paul Tiedemann. For tager man velstandsfordelingen med i beregningen, er Danmark faktisk et mere ulige land end Storbritannien, og ligger på niveau med Namibia og Zimbabwe,

Følgende data er fra år 2000, men siden er uligheden kun blevet meget større i Danmark::
- De rigeste 10% i Danmark ejer 76.4% af den samlede formue. mod 56% i UK og 70% i USA.
- De rigeste 5% procent i Danmark ejer 56% af den samlede formue mod 44% i UK og 58% i USA.
- Og de rigeste 1% procent i Danmark ejer 28,8% af den samlede formue mod 23% i UK og 33% i USA..

Medens det Progressive skattesystem skulle jævne lidt på uligheden, er den sat ud af drift af folkevalgte politikere, der har "ladet" velhavere sluse sine lovlige og ulovlige indkomster i skattely. Og bevidst har undladt at gøre modvirke det.

Endelig har folkevalgte politikere i de senere brugt socialpolitikken til at forstærke ulighederne med. Motiverne er søgte, f.eks. "at det skal kunne betale sig at arbejde" og så videre, men resultaterne er de samme.

Og lad os slå helt fast. Dette misvæsen er absolut ikke et krav fra EU og FN eller et resultat af international handel. Det er noget som danske politikere selv har valgt, og selv kan styre på. Men hvis de gør det, er det jo også slut med lukrative vennetjenester fra kapitalens side. For det er jo fastslået af danske politikere, at korruption findes ikke i Danmark, hvor det hedder Løkkefonden og lignende.
.

Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, jørgen djørup, Christel Gruner-Olesen, David Zennaro, ingemaje lange, Flemming Berger, Henrik Leffers, kjeld jensen, Torben K L Jensen, Jesper Sano Højdal, Steffen Gliese, John Andersen, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Torben Skov og Brian W. Andersen anbefalede denne kommentar
John Østergaard Madsen

Vi må nok indse at os der tilhører middelklassen og opefter må afstøde nogle af de snabler vi har nede i fælleskassen (børnepenge, skattefrihed ved fortjenester på huskøb etc) og erkende, at hvis vi kan klare os selv, behøver vi ikke at tage nogle af de penge der bedre kan investeres i værdigt trængende medborgere. Det der med at vi alle skal have noget af velfærdsstaten, medfører at der ikke er så mange penge til dem der egentlig har et stærkt og reelt behov for hjælp. Jeg vil gerne stemme på den politiker (uanset side) der har modet til at trække nogle af mine snabler op ... men det er desværre kun dem på de yderste fløje der tør tale om det ...

Socialdemokratiet ved man hvor man har! Samme sted som Venstre!

Allan Stampe Kristiansen, Christel Gruner-Olesen, David Zennaro, Flemming Berger, kjeld jensen, Søren Clausen, John S. Hansen, Ebbe Overbye, Britta Hansen, Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

@ John Østergaard Madsen,

Man kan sagtens klare sig uden alle disse tilskud fra "fælleskassen".

Vi mange danske skatteborgere (86.000 i 2017), der bor udenfor Danmark, har f.eks. kun et enkelt skattefradrag, og det er et personskattefradrag, der meget begrænset i forhold til det, borgerne i Danmark har.

Og bliver vi syge under et ophold i Danmark, må vi til lommerne og betale selv. Og selvfølgelig gives der ikke nogen form for sociale ydelser.

Men trods dette kan man have et godt liv med en god livskvalitet. Og så har vi desuden rigtig god samvittighed overfor den danske statskasse.

Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det, der flytter i et samfund, er magt - og når det står så skralt til, skyldes det, at Socialdemokratiet fjernede den absolut væsentligste kilde til udligning af den økonomiske overhånd fra de besiddende klasser, nemlig at arbejde altid skal afregnes med løn, ikke alle mulige ordninger: hvis man vil have varen, må man også betale prisen.

Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, kjeld jensen, Torben K L Jensen, Herdis Weins, Helle Winum, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Lise Lotte Rahbek og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Med indførelsen af integrationsydelse har man officielt besluttet af en bestemt del af befolkningen SKAL være fattige. Og en stor del af resten af befolkningen bakker op om dette. Så undskyld mig, men så længe dën ydelse eksisterer, så længe er alle de andre argumenter hykleriske.

Allan Stampe Kristiansen, Viggo Okholm, Christel Gruner-Olesen, David Zennaro, Henrik Leffers, kjeld jensen, Gert Romme, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Et forudsigeligt resultat af Folketingsvalget Torsdag den 18 Juni 2015.

Et samfund måler sig selv på evnen til at tage sig af de aller fagtigste.

De borgerlige partier har mistet deres førhen moderate sociale empati med de allersvageste. Liberal Alliances fremkomst var et tydeligt tegn på et stemningsskifte. Nu skulle det være slut med forståelse og rådgivning. Kontrol og fri jagt på de ledige er dagligdag nu. Der er ingen ende på alle de mulige repressalier, der kan tages i brug, for at sikre at de ledige ikke kommer i tanker om at gå på dagpenge eller kontanthjælp. Dele af denne tankegang har været dyrket forinden i partiet Venstre.

Socialdemokraterne hvor står de. Hvor meget af det her ændres, hvis de kommer til magten ?

og så det store løgnagtige fupnummer fra de danske medier, som roser DF dagen lang for deres sociale sindelag, for at være på bølgelængde med " Den rigtige arbejder " ham med leverpostejmaden, med den ufaglærte kassedame, hende der står op kl. 06.00 om morgenen og går på arbejde hver dag.

Hvad har DF udrettet for at ændre denne udvikling siden år 2001 ?

Der er ingen tegn på at denne udvikling vender. Det ser ud til at blive endnu værre i Danmark for de fattige de kommende år, og middelklassen. Den er presset af et boligmarked, som anbringer dem i massiv boliggæld. Fordi ingen af de eksisterende partier har gjort en dyt for at begrænse prisstigningerne på boligmarkedet og for at bygge lejeboliger til en rimelig husleje.

Jeg forudser, at en del af middelklassen får problemer med manglende afvikling af boliggæld, den dag de går på pension. Pensionen vil vise sig ikke at blive så høj som forventet og så venter der hårde tider i alderdommen med en økonomi belastet af boliggæld og manglende lønindtægter.

De fattige spises af med Satspuljen. Der kan de selv betale af til puljen, og så kan levebrødspolitikkerne prale med deres sociale sindelag, når de deler ud til sociale projekter med den overadministrerede satspulje som finansieringskilde.

SKAT som er fundamentet for indtægterne i et velfærdssamfund er ødelagt af en stribe af danske politkere, som har sparet og flyttet rundt på SKAT i en uendelighed. Enhver med sans for advokater og professionel rådgivning kan indrette sig, så skattebetalingen bliver minimal. Den almindelige lønmodtager plyndres til gengæld i skat og arbejdsmarkedsbidrag.

Der skal helt nye partier helt nye ideer, og helt nye sociale bevægelser til at vende skuden.

Rådet for socialt udsatte har talt og sandheden står malet over døren.

Danmark er ikke længere en Velfærdsstat.

Egon Stich, Kim Houmøller, kjeld jensen, Jørgen Kærbro Jensen, Morten Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Her vendte Sjursen tingene på hovedet med en fremragende idé:

"Tænk, hvis man vendte den tankegang på hovedet og i stedet garanterede alle 225 timers arbejde, som den enkelte kunne bestride. Det ville være en kanon hjælp for udsatte borgere. Og det ville være til stor gavn for integrationen,« foreslår Sjursen som et eksempel på et initiativ, der kunne rette lidt op på paradokserne."

Her mener jeg, der er basis for at ændre på fortællingen:

"»Vi har om nogensinde råd til at gøre noget ved problemerne, så grundlæggende handler det om manglende solidaritet med mest udsatte,« siger Sjursen"

Det er jo ikke kun den manglende solidaritet, men at regeringer igennem netop disse 15, snart 20 år skaber den ene forudsætning efter den anden for, at mennesker falder igennem maskerne. Ved at fratage folk deres eksistensgrundlag eller tilstrækkelige dele af den, sørger den for, at antallet på fattige vil stige yderligere.

Men regeringen plejer jo også at have smarte løsninger ved hånden for den slags: Forbyd bare de fattige!

Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Anne Schøtt, Herdis Weins, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Når nogle udstødte så starter en gråzone eller direkte kriminel indtægtsvej,
SÅ kan politikerne komme tordnende om, at det også er for galt, og de kan bare TAGE sig et arbejde, som ikke findes, og at alle de uformuende også er kriminelle og nassende og ynkelige, ud over altså at de er fattige.

Det er så forudsigeligt, at det er kvalmende.

Brian W. Andersen, Allan Stampe Kristiansen, jørgen djørup, Christel Gruner-Olesen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Jørgen Kærbro Jensen, Anne Schøtt, John Andersen, Britta Hansen, Herdis Weins, Carsten Hansen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
John Andersen

Når man konstant forringer vilkårene for de fattige fordi der bruges flere resourcer for at forbedre vilkårene for de rige så er det da indlysende at der bliver flere fattige.

Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, Christina Petterson, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Henrik Plaschke

Jeg har fra sædvanligvis mere eller mindre pålideligt hold ladet mig at fortælle, at CEPOS har en analyse på vej vedr. det voksende antal hjemløse i Danmark.

Analysen skulle ifølge indtil videre ubekræftede rygter dokumentere, at den grundlæggende årsag til den stigende hjemløshed er, at incitamenterne til at være hjemløs ganske enkelt er blevet for store. Det er blevet for billigt at være hjemløs. Således gælder det, at det som oftest er uforholdsmæssigt meget billigere i en overgangsperiode at være hjemløs pga. sparede huslejeudgifter, afdrag, ejendomsskatter, varmeudgifter m.m. De sparede udgifter placeres på en særlig opsparingskonto til senere brug, og opsparerne overnatter i mellemtiden under broer og lignende steder, hvor de nyder den friske luft (bibliotekerne er som bekendt oftest optaget af de arbejdsløse, der tilbringer tiden dér med at spille computerspil). Det forlyder endvidere, at nogle boligejere forventer faldende boligpriser i en ikke så fjern fremtid. De sælger derfor deres boliger, sover i den frie luft og afventer faldende boligpriser, som de så vil benytte sig af til at genanskaffe sig en passende bolig. Det forklarer utvivlsomt også en del en af stigningen i hjemløsheden.

Det må gøres dyrere at være hjemløs. Da de hjemløse i øvrigt også slider på naturen og offentlige anlæg (parker, broer o.l.), må de offentlige rum rent exceptionelt pålægges afgifter i passende omfang – eller måske snarere privatiseres. Hvor svært kan det være?

Viggo Okholm, Kim Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen, jørgen djørup, David Zennaro, Kim Folke Knudsen, Britta Hansen, Flemming Berger, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, kjeld jensen, Lise Lotte Rahbek, Palle Jensen, Trond Meiring, John S. Hansen og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

@Eva 0844

Helt enig!

Eva Schwanenflügel

@ Henrik Plaschke
04. juni, 2018 - 15:05

Og de hjemløse sparer jo også tandlægeregningen, fordi de ikke behøver tænder når de benytter det sparede beløb på at tylle alskens alkoholiske drikke.
De får sig jo bare et gebis, når de køber et hus igen, og hæver deres skjulte penge fra skattely.
Derfor skal man ikke længere have tilskud til tandlæge.
Desuden skal medicintilskud også fjernes, da det giver incitament for at forblive rask.

John Andersen, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Rikke Nielsen - det gælder jo også udsmidningen af dagpengeordningen efter kort tid og uden først at give mulighed for genoptjening.

Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Kære Henrik Plaschke kl. 15.05

Det bliver uhyggeligt spændende at se, om du får ret med din forudsigelse af CEPOS reaktion på fattigdommen i Danmark ?.

Jeg bliver desværre ikke overrasket over den syge logik fra tænketankens side. Bekymringen over fattigdommen bliver til en bebrejdelse af, at borgerne selv har ført sig udi fattigdom. Vupti så er det politiske ansvar dejligt langt væk for hele miseren.

Med den samme logik påstår Nationalsocialisterne, at Jøderne selv var skyld i Holocaust. Hvis de ikke havde opført sig så samfundsskadeligt, så var udryddelsen ikke opstået. Jøderne var jo arbejdsløse i Det Tredje Rige i traditionel forstand, for de var afskåret fra uddannelse fra job i det offentlige og senerehen for job overhovedet udover tvangsarbejde. Det Tredje Riges økonomer kunne så regne på den samfundsmæssige belastning ved at have jøderne boende indenfor Rigets grænser, nu da de ikke kunne emigrere og eksporteres til andre lande. Resultatet af den syge og perverse logik det har vi set. Udryddelsen og Holocaust efter at Jøderne var plyndret for alle værdier, der blev konfiskeret af det nationalsocialistiske magtapparat.

Utroligt at den form for dyrkelse af løgnen og demagogi, når det er allerværst kan trives både i ekstreme partier og i tænketanke, som ikke vil anerkende fattigdom i Danmark.

Eva Schwanenflügel, Britta Hansen, Egon Stich og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Kære Leo Nygaard kl. 17.36

Byggestenene for en helt ny politik, hvor mennesket sættes fri og anerkendes er lagt de første byggesten.

Fortsæt med byggeriet det trænger vi til.

VH
KFK