Læsetid: 7 min.

Regeringen afviste det, men nu tager forskere sagen i egen hånd: Danmark skal have et grønt BNP

Tidligere overvismand og kolleger er med støtte fra private donorer ved at genetablere det grønne bruttonationalprodukt, som regeringen sidste år bremsede. Håbet er at ændre grundlaget for de politiske beslutninger: ’Et grønt BNP kan give redskaber til mere systematisk at indarbejde miljøpolitikken i den almindelige politiske planlægning’
Den tidligere overvismand Peter Birch Sørensen er med kolleger gået i gang med at lave en model for, hvordan man kan få et grønt BNP med i beregningerne, når der træffes politiske beslutninger.

Den tidligere overvismand Peter Birch Sørensen er med kolleger gået i gang med at lave en model for, hvordan man kan få et grønt BNP med i beregningerne, når der træffes politiske beslutninger.

Peter Nygaard Christensen

6. juni 2018

Danmark skal have et grønt BNP.

Det mener en gruppe forskere og fagfolk, der for private fondsmidler har kastet sig ud i et ambitiøst projekt for at levere både en model for og data til et nyt bruttonationalprodukt, der forholder sig til den fysiske virkelighed ved at medregne, hvordan økonomisk vækst påvirker klima, miljø, natur og sundhed.

»I dag kan man år for år konstatere, at det traditionelle BNP er steget så og så meget. Men hvad nu hvis man også tager højde for miljøfaktorerne, har der så overhovedet været en vækst,« spørger professor Peter Birch Sørensen fra Økonomisk Institut på Københavns Universitet, der er med til at lede projektet for et grønt bruttonationalprodukt.

»Vi håber, at et grønt BNP kan give redskaber til mere systematisk at indarbejde miljøpolitikken i den almindelige politiske planlægning og bedømme miljøeffekterne af den førte politik i alle sektorer,« siger han.

Projektet bygger videre på det arbejde med et grønt nationalregnskab, som Danmarks Statistik i 2014 fik penge til af SSFR-regeringen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Nikolai Beier
 • Charlotte Ardal
 • David Breuer
 • Britta Hansen
 • Morten Lind
 • Katrine Damm
 • John Hansen
 • Eva Schwanenflügel
 • Torben K L Jensen
 • Christian Skoubye
 • Kurt Nielsen
 • Anne Eriksen
 • Ejvind Larsen
 • Dorte Sørensen
 • Arne Thomsen
Nikolai Beier, Charlotte Ardal, David Breuer, Britta Hansen, Morten Lind, Katrine Damm, John Hansen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Christian Skoubye, Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Ejvind Larsen, Dorte Sørensen og Arne Thomsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Hmmmmmmm.........Peter Birch Sørensen fra Økonomisk Institut på Københavns Universitet, var formand for "De økonomiske råd" i 2004-2009, og forudså ikke finanskrisen.

Hvor er økonomerne - når man har brug for dem?

Det er for sølle, at komme med de gode ideer, når man er så gammel at man kan leve af sin pension, og derfor godt tør sige noget, der minder om - eller ligger tær på sandheden.

Held og lykke med det grønne BNP, Danmark.

Skandale - at politikerne har sparet det bort, ligesom med miljøministeriet.

Kurt Nielsen, Anne Eriksen, C Munk, Ejvind Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Som jeg husker det ,advarede de om overophedning mv. Husk Fogh Rasmussens nedgørende ord om at de økonomiske lærerbøger skulle skrives om.

Charlotte Ardal, Karsten Lundsby, John Andersen, Kristian Rikard, John Hansen, Eva Schwanenflügel, Rasmus Larsen, Kurt Nielsen, Rolf Andersen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ete Forchhammer og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

Det er da en smule lyst håb i en ellers mørk klimasky over regeringen. Jeg brugte noget af Grundlovsdag til at overveje om man derigennem kan sagsøge regeringen for ikke at sikre landets fremtid i og med at de fodslæber KRIMINELT. Der må næsten være en vej ind hvis de har fundet den i USA, hvor en Class Action er i gang.

Lilleholt:"Jeg er nok ikke typen der bekymrer mig om hvad der sker om 100 år." - 100% selv - og vælger bedrag.

Karsten Lundsby, John Hansen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Nu er jeg ikke fan af Peter Birch Sørensen, men blot at latterliggøre ham er da ikke særlig konstruktivt.

Men selvfølgelig kan man udarbejde et grønt bruttonationalprodukt, - eller endnu bedre bruttofaktorindkomst. Problemet er blot at definere parametrene på en hensigtsmæssig måde, og det vil der næsten uundgåeligt gå politik i, hvis ikke det bliver defineret af FN som en godkendt standardtabulering.

Ud over grønt BNP skal kigges nærmere på, hvordan de økonomiske principper - skatter og afgifter - " påvirker klima, miljø, natur og sundhed."
Globallisering og frihandel er sort aktivitet. At transportere varer jorden rundt og tilbage igen er sort. Materielt forbrug ud over det livsnødvendige er sort. Flyrejser er ....................

Samfundets indtægter skal komme fra disse aktiviteter - det omvendte skal være skattefrit.
Som danske tomater forbrugt af danskere.

Charlotte Ardal, Karsten Lundsby, Gert Romme, John Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Arne Thomsen

"I regnskabet for olie og gas skal også indgå den negative effekt på klimaet og luftkvaliteten af CO2-udledning og udledning af andre forurenende stoffer ved udvinding og afbrænding, påpeger Peter Birch Sørensen."
September 2015 skrev Berlingske: ”Vi skal have atomkraft i Danmark. Dansk energipolitik har i 30 år været domineret af en overdreven frygt for kernekraft. Er det på tide at revidere vores syn på energikilden, der slår færre ihjel end både sol- og vindkraft?” og: ”- kulkraft dræber næsten 2.000 gange så mange mennesker som atomkraft.” samt: ”Et foregangsland for en omstilling til atomkraft kunne være Frankrig, som får tre fjerdedele af sin elektricitet fra selv samme energikilde. Selv om landet har 59 reaktorer, er der aldrig sket så meget som ét alvorligt uheld.” https://www.b.dk/kommentarer/vi-skal-have-atomkraft-i-danmark
Hvis alt dette er pålideligt, så er vi da helt galt på den her i landet – ikke?
I Danmark får vi strøm fra CO2-udledende afbrænding af Kul og brunkul (17%), fra biobrændsler (14%), fra naturgas (7%). Fra atomkraft får vi kun 3%, og fra vedvarende energi: vind, vand og sol får vi 54%.
https://energinet.dk/El/Miljoedeklarationer/Hvor-kommer-stroemmen-fra
Mon ikke det er på tide, at vi tager vort CO2-ansvar alvorligt, ser kendsgerningerne i øjnene og erstatter kul, gas og biobrændsel med atomkraft, som endda på sigt er billigere, hvor vi kan håndtere affaldet, og hvor der er næsten uudtømmelige ressourcer – alt dette mens vi videreudvikler vores vedvarende energi – og på sigt bliver lidt mere nøjsomme.

I Vestjylland debatteres elmaster contra nedgravning af kabler.
Men der stilles ikke kritiske spørgsmål ved, at strømmen angiveligt produceres af kul i Tyskland og bruges i England. Hvordan indgår dette i vores BNP ?

Jørgen Wind-Willassen

Et "grønt BNP" svarer lidt til at indregne dynamiske effekter i økonomiske regnemodeller.
Intentionen er fin nok, udførelsen i praksis problematisk.
Fremtiden vil vise om det bliver et "religiøst mål" som de frelste anvender, eller det lykkes at indbygge lidt snusfornuft i værdimålet for værdiskabelsen.
Desværre er udgangspunktet ikke godt.
Navnet f.eks.
Grønt BNP.
Her skiller vandene og uenigheden starter, for hvem definerer hvor det grønne starter og det sorte begynder, for nu at blive i fossil hjørnet.
Er kernekraft grønt ? blot for lige at nævne en betændt byld.
CO-2 frit er det ihvertfald -næsten, men det er vist ikke nok for en del, til at det også kommer ind under den grønne hat.

I fodbold gælder det om at vinde ved at score flest mål.
Hvad nu hvis det hold, der scorede færrest mål, blev vinderen.
Spillerne kunne slappe af og prøve at lokke de andre til at lave selvmål.
Lidt kedeligere - men grønnere uden alt det svedige energi.

Anna Sørensen

Jamen, selvfølgelig! Godt gået!! Efter at have læst "Mørkelygten" har jeg ikke en sk.. til overs for vores regering (eller den op gennem nullerne, hvor DK blev sat på nul) eller for den sags skyld alle vores ministerier!!! Bogen dokumenterer at ministerierne ser det som deres opgave at manipulere med sandheden og fakta, så de passer til ministerens aktuelle politik...!!

Vi kan kort sagt IKKE STOLE PÅ DE TAL DER KOMMER FRA MINISTERIERNE!! - Eller for den sags skyld alt andet de siger...

Søren Fosberg

Grøn BNP handler om at man inkluderer eksternaliteter ved økonomiske aktiviteter i markedsprisen. Eksternaliteter defineres som: "I økonomi er en eksternalitet en omkostning eller gevinst som (eksterne) personer uden for den økonomiske transaktion på markedet påføres. En eksternalitet er negativ, hvis den sænker den andens velfærd. Der er typisk negative eksternaliteter forbundet med en fælles ressource. En eksternalitet er positiv hvis den hæver den andens velfærd. Der er typisk positive eksternaliteter forbundet med et offentligt gode."

https://da.m.wikipedia.org/wiki/Eksternalitet

En typisk eksternalitet er forurening. Omkostningerne ved forureningen bæres af samfundet medmindre samfundet afgiftbelægger forureningen (dvs man internaliserer den eksterne omkostning) - hvad det typisk ikke gør. Således har International Monetary Fund (IMF) beregnet at de eksterne globale omkostninger ved brug af fossile brændsler - kul, olie og gas - er mellen 5 og 6000 milliarder dollars om året eller 5.6% af det globale BNP. IMF kalder denne omkostning - som er ca. 3 gange det globale militær budget - for et subsidie til fossil industrien, et subsidie som skævvrider energimarkedet til fordel for forurenende teknologier fordi omkostningen ikke reflekteres I markedsprisen.

Det er bl.a. derfor økonomer siger at "global warming is a msrket failure". Ved ikke at integrere alle omkostninger i markedsprisen undergraver man markedets evne til at sikre konkurrence på lige vilkår.

Var det ikke gratis at dumpe sit affald i naturen ville brug af de fossile brændsler forlængst være afviklet. Men økonomien bestemmer teknologien og i vores økonomiske system kan det betale sig at forurene og koster ikke at forurene.

Birch Sørensen træder på en øm tå. Tys tys. Fossilindustrien og dens håndlangere bryder sig ikke om snakken..