Nyhed
Læsetid: 4 min.

Rigspolitiet fandt 678 gigabyte mails – nu må Pape genåbne Tibetkommissionen

Rigspolitiet har fundet hidtil ukendte mailarkiver, der kan have relevans for Tibetkommissionen. Mailenes indhold er ukendt. Men justitsministeren er enig med et flertal i Folketinget om, at kommissionen må genåbnes – og denne gang skal den nå til bunds, mener Søren Pape
Som noget helt nyt afslørede justitsminister Søren Pape Poulsen under torsdagens pressemøde, at Rigspolitiet nu også har fundet hidtil ukendte mailarkiver, som kan have relevans for kommissionens arbejde. Det var medvirkende til, at Tibetkommissionen nu er blevet gennedsat.

Som noget helt nyt afslørede justitsminister Søren Pape Poulsen under torsdagens pressemøde, at Rigspolitiet nu også har fundet hidtil ukendte mailarkiver, som kan have relevans for kommissionens arbejde. Det var medvirkende til, at Tibetkommissionen nu er blevet gennedsat.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
8. juni 2018

Flere ugers heftig debat om konklusionerne fra den såkaldte Tibetkommission kulminerede torsdag.

Her erklærede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) under et pressemøde i Justitsministeriets gårdhave, at han netop har foreslået Folketinget at »gennedsætte« Tibetkommissionen.

Kort forinden havde et flertal i Folketinget samlet sig om netop det synspunkt.

Det skyldes nye oplysninger, som er dukket op, siden kommissionen afleverede sin beretning kort før jul.

DR’s P1 Orientering har på det seneste afsløret, at Udenrigsministeriet og Statsministeriet har undladt at udlevere backups af slettede mails til kommissionen. P1 har også afdækket, at flere centrale politilederes mailbokse er blevet slettet automatisk, efter de har fratrådt deres stillinger, hvilket betyder, at deres mails heller ikke er blevet udleveret.

Som noget helt nyt afslørede Pape under torsdagens pressemøde, at Rigspolitiet nu også har fundet hidtil ukendte mailarkiver, som kan have relevans for kommissionens arbejde.

Ministeren har under et samråd tidligere i år ellers sagt, at chancerne for at genskabe slettede mails i Rigspolitiet var »minimale«. Nu kan nogle af dem måske findes i de hidtil ukendte arkiver.

Noget rod

Under pressemødet torsdag betegnede Pape hele forløbet som »utilfredsstillende« og »noget rod«.

Regeringen lægger op til, at kommissionen skal tage udgangspunkt i samme kommissorium som sidst. Bortset fra at der denne gang vil blive lagt særlig vægt på, at den kan få hjælp fra it-eksperter til at få udleveret alt relevant materiale, inklusive slettede mails som måtte gemme sig på servere hos politiet og i ministerier.

Justitsministeren opfordrede kommissionen til denne gang at gøre sit arbejde »meget grundigt og udnytte mulighederne for de it-eksperter, som de kan få stillet til rådighed, hvis de vil have det«.

De nye oplysninger er en bet for Rigspolitiet, som har lovet bod og bedring, efter Tibetkommissionen har slået fast, at politiet handlede ulovligt over for demonstranter under et kinesisk statsbesøg i 2012. Politiet er tidligere blevet afsløret i flere gange at have sendt vildledende oplysninger til Folketinget om sagen.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg kaldte det torsdag over for Ritzau »stærkt beklageligt«, at de ukendte mailarkiver ikke er blevet fundet før nu.

Justitsministeren ville ikke under torsdagens pressemøde forholde sig til, om det pludselige fund af de nye mails hos Rigspolitiet vil få konsekvenser for nogen i politiet.

»Jeg har jo lige fået informationen, så lige nu vil jeg slet ikke gå ind i det,« sagde ministeren.

678 gigabyte

Rigspolitiets it-direktør sagde torsdag til Ritzau, at det endnu er for tidligt at sige, hvad de nyfundne mailarkiver indeholder, men at »vores indledende undersøgelser viser, at de vedrører relevante medarbejdere for den relevante periode« i forhold til Tibetkommissionens arbejde.

Tibetkommissionen fandt i sin beretning fra december ikke grundlag for at antage, at ledelsen i Rigspolitiet eller Københavns Politi havde noget kendskab til, at betjente fik ulovlige ordrer om at forhindre demonstranter i at komme til orde under et kinesisk statsbesøg i 2012.

Kommissionen har dog ikke haft adgang til de øverste politilederes mailbokse, da de alle har fået nye stillinger. Politiets praksis har nemlig indtil for nylig været automatisk at slette fratrådte medarbejderes mailbokse efter 30 dage.

Det er uvist, om de nye arkiver indeholder mails fra den tidligere ledelse i Rigspolitiet eller Københavns Politi.

Rigspolitiet skriver i et notat til Justitsministeriet, at arkiverne indeholder 678 gigabyte mailarkiver fordelt på 1.658 filer og 826 brugere.

De blev ifølge Rigspolitiet fundet under en »rutinemæssig kontrol« af politiets servere.

Arkiverne blev oprettet, da brugernes mailbokse i Rigspolitiets gamle mailsystem ikke måtte overskride 50 megabyte. Medarbejderne har herefter manuelt kunnet overføre mails til et personligt arkiv. Arkiverne har været gemt uden for mailsystemet, hvilket ifølge Rigspolitiets it-direktør er forklaringen på, at de ikke er blevet fundet under tidligere undersøgelser.

Folketingets retsordførere havde torsdag været indkaldt til møde med justitsministeren kort inden pressemødet, hvor han orienterede dem om fundet af de nye arkiver.

Efter pressemødet kaldte Peter Kofod Poulsen (DF) det for »pudsigt, at man sådan rent rutinemæssigt støder på et arkiv«.

»Det er da underligt.«

Men han glæder sig over, at regeringen ifølge ham har lovet, at kommissionen denne gang ikke vil blive hindret i at få udleveret materiale, hverken fra Rigspolitiet eller diverse ministerier.

En bekymret stemning

P1 Orientering afslørede i foråret, at hverken Udenrigsministeriet eller Statsministeriet har udleveret mails fra deres backup-systemer til Tibetkommissionen.

Kommissionens formand, landsdommer Tuk Bagger, har sagt til P1, at hun under kommissionens arbejde anså det for umuligt at få udleveret slettede mails fra Udenrigsministeriet.

Men det har vist sig, at der fandtes backups, som Udenrigsministeriet ikke fortalte kommissionen om.

Ministeriet har ikke i forbindelse med Tibetkommissionens arbejde søgt i ministres eller embedsmænds mailbokse eller backups for at undersøge, om ministeriet har spillet en rolle i udarbejdelsen af politiets ulovlige ordrer under det kinesiske statsbesøg i 2012.

I stedet har ministeriet bedt i alt 101 medarbejdere om at se efter i deres egne mailbokse. Ifølge P1 vendte kun to medarbejdere tilbage med otte mails, som kommissionen fik udleveret.

Tibetkommissionen skrev i sin beretning kort før jul, at Udenrigsministeriet forud for det kinesiske statsbesøg i 2012 var opmærksomme på, at de kinesiske gæster var bekymrede for demonstrationer. Ministeriet »bidrog til en stemning«, som ifølge kommissionen »forplantede sig til Københavns Politi« via PET.

En genåbning af kommissionen vil måske kunne afdække, om Udenrigsministeriet – og andre – gjorde andet end bare at bidrage til en stemning.

Hidtil er ansvaret for de ulovlige ordrer landet hos to mellemledere i Københavns Politi, som nu er tiltalt for at lyve i retten.

Regeringen har lagt op til, at Tibetkommissionen skal gennedsættes med samme medlemmer, og forventer at have et nyt kommissorium klar inden sommerferien.

Serie

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
 • Politiet slår tilbage – den nye Tibetkommission kommer flyvende fra start

  29. november 2018
  Allerede på første afhøringsdag i den gennedsatte Tibetkommission kom flere opsigtsvækkende oplysninger frem. Flere politifolk trækker nu PET og Udenrigsministeriet dybere ind i sagen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Houmøller

"678 gigabyte mails" Der må være nok at se igennem de næste 10 år!

Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Karsten Lundsby, Hans Larsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Måske man burde overveje at lade nogle andre indtræde i kommissionen istedet for blot at 'gennedsætte' den... Jeg mener, den er jo ligesom kommet til kort én gang.
Det ville uden tvivl være befordrende for sandheden, hvis man inddrog andre end systemets sædvanlige. Et par dygtige, uafhængige journalister fx...

Eva Schwanenflügel, Nis Jørgensen, Lillian Larsen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Anker Nielsen, Kasper Kjær, Britta Hansen, Tue Romanow, Christian Mondrup, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Joy Nitav, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Carstensen, Morten Balling, Torben Lindegaard, Torben Vous og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Sebastian Abrahamsen

Det er utåleligt, at hver evig eneste dommerledet kommission i 1. forsøg - og for nogles vedkommende også efterfølgende forsøg - afleverer en ufuldstændig kommissionsrapport, der så skal suppleres.

I den konkrete sag skriger det til Himlen, at adskillige politiembedsmænd selvfølgelig har været bekendt med muligheden for manuelt at overføre mails til et personligt arkiv.
Det er jo hele Raison d'être for det personlige arkiv, at brugerne er bekendt med denne mulighed.

Men ingen skulle have nævnt noget til Undersøgelseskommissionen om det personlige arkiv.

Udenrigsministeriets adfærd er direkte fornærmende overfor os alle sammen som borgere i dette land - og skatteydere. Ministeriet undersøger ikke selv de udvekslede e-mail for relevans; men overlader dette til 101 medarbejder, der overdrager 8 emails !! Det er bare så uforskammet.

Relevansvurderingen skulle Tibetkommissionen selvfølgelig selv have foretaget; men spørgsmålet bliver, om en dommerledet kommission er egnet til at arbejde sig igennem den slags materiale.

En sådan Kommission er for afhængig af centralforvaltningens samarbejde i at fremfinde relevant materiale; men en Tibetkommission kommer til kort, når de involverede aktører ikke samarbejder.

Kommissionsmedlemmerne har for lidt viden om it i almindelighed - og centralforvaltningens it rutiner i særdeleshed. Det er for nemt at spise dem af med en sang fra de varme lande.

Medlemmerne er heller ikke trænet i efterforskning, hvilket desværre blev udslagsgivende, da Rigspolitiet valgte at kaste slør over sagen - inklusiv at vildlede Folketinget.

ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, John Andersen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, David Zennaro, Karsten Lundsby og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Hvis de fundne arkiver virkelig fylder 678 gigabyte, må der være tale om en helt sindssyg mængde mails, eller også er de allesammen vedhæftet en masse billeder og andre 'tunge' ting. En almindelig mail fylder ikke ret meget. På min egen mail-konto befinder sig i øjeblikket omkring 400 mails, og de fylder 0,03 gigabytes.

Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, David Zennaro og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Pape mener man skal komme til bunds DENNE gang. Jaså, har Pape ikke ment det tidligere. Hele sagen stinkerogt befordrer en udtalt mistillid til min, som borger, tillid til politiet og retsfølelsen i det hele taget.
Få nu arbejdet gjort så denne skamplet kan vaskes bort og eventuelle brådne kar stillet til ansvar

ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Oluf Husted og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Mit forslag om at inddrage andre, eksterne medlemmer af kommissionen er muligvis grænseoverskridende i kontekst af den almindelige systemtænkning. Men ikke desto mindre. Det må være rimeligt at insistere på, at en undersøgelseskommission har det mandat og de kompetencer, der skal til for at blotlægge noget, andre ønsker at holde skjult. Om ikke andet, så fordi undersøgelseskommissioner tjener et højere demokratisk formål - og i øvrigt koster buler af penge.
Jeg vil vove at påstå, at et par eksterne - og uafhængige - journalister og it-eksperter kunne skabe ravage ved det langbord, som hidtil har været besat af systemtænkende djøfere, med en tilsvarende snæver og aldeles impotent tilgang til opgaven.
Men det ville måske være en for stor udfordring for systemet?

Eva Schwanenflügel, Nis Jørgensen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Torben Lindegaard, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

@Kim Houmøller

"678 gigabyte mails" Der må være nok at se igennem de næste 10 år!

Det skulle man tro, men hvis du har brugt søgning under windows 10, så ved du at en enkelt PC, med blot 4 kerner, kan okse igennem flere TerraByte data på under 10 minutter, hvor indholdet rent faktisk bliver matchet på indhold, og det er over netværksforbindelser.
Der er m.a.o. ingen grund til at hænge sig i mængden af data. Det handler, som sædvanligt, om politisk vilje.

Kim Houmøller

@Claus E. Petersen - Du mener søgning er tilstrækkelig til at finde nålene i høstakkene!

jens peter hansen

Det skete som bekendt under den af EL støttede regering. Måske var der et par gamle maoister der pressede på.... Tibet blev jo i forne tidet fordømt som et feudalt tilbagestående diktatur , men nu er det sjovt nok Lamaen der er den store guro....som tiderne skifter.

Jens Winther

@Torben Lindegaard, du påpeger et meget væsentligt problem, som desværre ikke kun kommer til udtryk i sammenhæng med kommissioner: problemet består i, at dommere konsekvent tillægger udtalelser/vidnesbyrd fra personer ansat i den offentlige sektor (uanset om det er politifolk, SKAT-medarbejdere eller andre embedsmænd) en særlig høj sandhedsværdi og objektivitet. Sådanne udtalelser tages umiddelbart for gode varer og testes ikke med uddybende, kritiske spørgsmål.

Derfor ses det ofte i kommissionsafhøringer og i retssalene, at myndighedspersoner slipper af sted med alt fra ikke at "rutte" med sandheden (dvs. tilbageholde oplysninger, som man ikke bliver spurgt meget direkte til) og til direkte usande udtalelser.

Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard, Karsten Lundsby og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

I min optik er sætningen om "ministeriet der bidrog til at udbrede en stemning" central for forståelsen for Tibetsagen og andre "sager". Ingen ministre ved deres fulde fem eller mindre end dette ville drømme om at udstede direktiver, hverken skriftligt eller mundtligt. De ansatte i embedsværkerne forventes at have "politisk gehør", sådan at ministrene kan opretholde deres "deniability". Når sagerne så kommer for dagen, begynder så abespillet om hvem der skal tage kuglerne for ministeren. Mig kan det ikke overraske, at aben i første omgang havnede på mellemlederniveau.

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Flemming Berger, Karsten Lundsby og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jens Winther

Man kan i øvrigt undre sig hel hel del over, at politiets datasikkerhed og datadisciplin er så elendig, at store mængder mails kan befinde sig på mere eller mindre tilfældige servere, som IT-afdelingen "pludselig bliver opmærksom på".

Gud fader bevares!

Hans Larsen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Torben Lindegaard, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, John Damm Sørensen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Drøm videre. Den seneste udvikling er præget af meget få facts og mange konklusioner, som enten ikke støttes af eller direkte strider imod facts. Det er ikke måden at komme til bunds i noget som helst på.

Det er mest en bet for pressen, at den ikke evner at holde fokus, men blander forhold hos Rigspolitiet sammen med forhold på Slotsholmen. Det skaber flere problemer. Faktisk er det også en bet for pressen, at de journalister, der dækkede det kinesiske statsbesøg i 2014, ikke var mere vågne, men tilsyneladende dækkede demonstrationer uden undren over politiets adfærd.

Så længe ikke bare indholdet af de emails, der er fundet hos Rigspolitiet, men også omstændighederne for fundet er ukendt, er der intet grundlag for at påstå, det stred imod justitsministerens påstand under et samråd. Selvom det er »pudsigt, at man sådan rent rutinemæssigt støder på et arkiv«, er det mere påfaldende, at det fortrænger påståede emails fra to ministerier. Med lidt ond vilje tænker jeg, det tyder på, pressens redaktioner på Slotsholmen dækker over andre, der har sin daglige gang på Slotsholmen.

Der stilles ikke engang spørgsmål om, hvorvidt det er sandsynligt, at 826 brugeres emails er relevante for Tibet-kommissionen. Det er muligt, 826 politibetjente var involveret i håndteringen af demonstrationer til fordel for Tibet, men mig bekendt bruger politiet ikke emails til kommunikation med sine patruljer. Så vidt jeg ved, bruges emails heller ikke i såkaldt briefing af politibetjente før en given opgave, og emails afslører i sagens natur intet om indholdet af telefonsamtaler, personlige samtaler eller møder. Derimod kunne det være interessant, hvis der blev udvekslet emails mellem politiets ledelse og ministerier. Heller ikke det bruger pressen tid og ressourcer på.

----
Jens Winther: Ja, man kan sagtens undre sig over det, du skrev om kl. 11:07. Den undren kan så danne grundlag for nogle teorier om, hvordan det kunne være muligt. Det er (også) lidt pudsigt, at pressen, som ellers gerne refererer eksperter, ikke har fundet eksperter, der kan og vil udtale sig om det.

En mulighed kunne være en konsekvens af måden, hurtig formatering af harddiske fungerer. Selvom en harddisk fremstår som tom efter en hurtig formatering, er det ikke korrekt. En hurtig formatering sletter kun kataloget over harddiskens indhold, mens det øvrige indhold er intakt.
En anden mulighed er, at en computer blev undersøgt rutinemæssigt, fordi den skulle kasseres. Hvis en computer ikke længere fungerer, tænker de færreste på indholdet af dens harddisk. Det kunne endda være en transportabel harddisk, som kun blev brugt til en enkelt opgave, og som samlede støv et sted, indtil IT-afdelingen besluttede at finde ud af, om den kunne bruges.

De fundne emails blev angiveligt gemt i forbindelse med overgang til et nyt mailsystem. Det virker umiddelbart fornuftigt at emails fra det gamle system gemmes på en ekstern harddisk, så de kan lægges ind i det nye system, og ikke nødvendigvis slettes, når det nye system kører stabilt.

Sjovt nok spores ingen glæde over, at de, der foretog rutinekontrollen, var opmærksomme på fundets relevans for en meget omtalt sag.

En helt tredje mulighed er naturligvis, at de emails, som er fundet hos Rigspolitiet, slet ikke tilhører politiet. Selvom den mulighed er langt ude, er det eneste rationelle forklaring på, fundet hos Rigspolitiet kobles sammen med en backup, der mangler i mindst et ministerium.

For en ordens skyld kan tilføjes, at jeg tidligere arbejdede med IT i mere end seks år.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jørgen Vogelius

Med dette mailroderi i Tibetsagen, der tilsyneladende også involverer udenrigsministeriet, får man jo ligefrem lyst til at foreslå, at også Irak-kommissionen, som Søren Pind i sin tid lovlig hurtigt fik lukket ned, bliver genetableret. Det endelige ansvar for de løgnagtige oplysninger om masseødelæggelsesvåben, som Folketinget fik, og som førte til Danmarks deltagelse i den ulovlige angrebskrig i 2003 trænger stadig til at blive placeret.

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Kim Houmøller og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

Noget tyder på, at Rigspolitichefen er bange for at blive udstillet. Han ved, at der nu kommer viden frem fra UM, som vil kompromittere politiet og en del af dets ledelse - derfor fremkommer politiet nu med deres "glemte" e-mails, så de selv kan være en del af processen.

Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Børge Rahbech Jensen, jeg kender godt til forholdene omkring sletning af harddiske hhv. sletning af kataloger. Personligt kunne jeg aldrig drømme om at aflevere en kasseret computer på genbrugspladsen uden forinden at pille harddisken ud, give den en rigtig/fuldstændig sletning incl. overskrivning og ny sletning eller ødelægge harddisken fysisk.

Jeg er helt klar over, at nogle sikkert omgås deres data mere lemfældigt - men jeg havde ikke forestillet mig, at politiet gjorde det!

Det er da fint, at nogle medarbejdere tilfældigt har fundet de pågældende mails og har været opmærksom på, at de kunne have indeholde relevante oplysninger i forhold til kommissionens arbejde. Men det ændrer ikke ved indtrykket af, at selv politiet tilsyneladende har et yderst lemfældigt forhold til datasikkerhed. I øvrigt ligesom det er set i andre dele af det offentlige.

Det kan jo være inderligt ligegyldigt at beskæftige sig med fx GDPR, hvis sikkerheden omkring opbevaring af data er elendig!

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Flemming Berger, Karsten Lundsby og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Rod kan skjule mangt og meget

Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er jo bizart, at politiet uden besvær kunne genskabe alt indhold på den livstidsdømte ubådskaptajn Peter Madsens nedsænkede mobiltelefon - men angiveligt ikke formåede at genskabe slettede e-mails.
At kommissionen godtog denne søforklaring, eller ikke fik tilført den nødvendige it-ekspertise til sit arbejde, vidner om at stærke interesser har været - og er - på spil.
Det er således tvivlsomt, om man nogensinde kommer ordentlig tilbunds i sagen.

Jens Winther

@Eva Schwanenflügel, nu er jeg ikke udstyret med en sølvpapirshat, så jeg er af den bestemte opfattelse, at der er tale om almindelig uduelighed, og - for kommissionsformandens vedkommende - dommerstandens indædte naivitet mht. offentligt ansattes udtalelser. Det er latterligt, at dommere anser offentligt ansatte for at være objektive sandhedsvidner!

Eva Schwanenflügel

@ Jens Winther

Jeg har netop set flere dokumentarfilm om hvordan politiets ledelse har det med at 'sjuske' når det kommer til at medvirke til opklaring af kritisabel ageren.

Den første handlede om den nat 18. Maj 1993 efter folkeafstemningen om Maastricht-traktaten, hvor det udartede til revolutionsagtige tilstande på indre Nørrebro med stenkast og 113 skud fra politiet, "Skydeordren der blev væk". Her fremkom en tidligere politimand med udtalelser, der i det store hele blev anerkendt af de nulevende involverede om, at politiledelsen var helt bekendt med, at der var givet ordre til at skyde mod folkemængden.

De andre to dokumentarfilm omhandlede, hvordan politiet tilsyneladende har bias mod folk med anden hudfarve end bleg, og hvordan DUP, Den Uafhængige Politiklagemyndighed, og politiet selv, behandler klagerne fuldstændig lemfældigt og i mange tilfælde slet ikke undersøger dem ordentligt. Har desværre glemt hvad titlerne var, men alle dokumentarer var fra DR.

Også andre eksempler på 'gulvtæppe-fejning' rinder ihu, men det bliver for omfattende at komme ind på.
Jeg mener dog ikke, der kan være tvivl om at politiledelsen har en 'cover-up kultur'.
Det samme synes jeg gør sig gældende i ministerierne. Så giv mig gerne en sølvpapirshat, for selvom du nok har ret i at den normale uduelighed også er i spil, tror jeg dette stikker dybere :-)

Eva Schwanenflügel

PS. Ja, det er fuldstændig latterligt at dommerstanden anser alle offentlige ansatte - især politiet - som urokkelige søjler at integritet.
Det kom fx frem for nylig, at både anklager og urobetjente havde aftalt vidneudsagn indbyrdes i et meget stort anlagt sagskompleks mod pushere og andre fra Christiania. Nu er de selv på anklagebænken.

Eva Schwanenflügel

PPS. Politiken skriver 8. Juni 2018 :

"Fredag kunne Radio24syv yderligere afsløre, at det muligvis ikke kun er Rigspolitiet, der ligger inde med centrale og hidtil ukendte mails. Det kan også være tilfældet for Statsministeriet. Tibetkommissionen havde foreslået, at Statsministeriet brugte ord som kina, kinesisk, Tibet og flag, når embedsfolkene søgte efter elektroniske dokumenter til undersøgelsen. Det gav imidlertid et for »omfangsrigt resultat«, og i stedet brugte man søgeord som Falun, Jintao og grafitti. En fremgangsmåde som kommissionen tillod, hvilket har medført udbredt politisk kritik på Christiansborg."