Analyse
Læsetid: 5 min.

Skandalen om Tibetsagen vokser hurtigere, end man kan nå at begribe den

Sjældent har en undersøgelseskommission kastet så mange skandaler af sig – længe efter den har færdiggjort sit arbejde. De seneste afsløringer i Tibetsagen viser, at politiet systematisk har forhindret kinakritiske demonstranter i at komme til orde i årevis. Det er en skandale og en skamplet på den danske retsstat
Demonstranter med tibetanske flag foran Udenrigsministeriet, da vicepremierminister Li Lanqing var på besøg i 1998. På grund af nye anklager mod politiet skal Tibetkommissionen nu undersøge alle besøg tilbage til 1995.

Demonstranter med tibetanske flag foran Udenrigsministeriet, da vicepremierminister Li Lanqing var på besøg i 1998. På grund af nye anklager mod politiet skal Tibetkommissionen nu undersøge alle besøg tilbage til 1995.

Vibeke Toft

Indland
15. juni 2018

Tibetsagen er som en mareridtsagtig karrusel, der aldrig stopper.

Hver gang hastigheden sænker sig en anelse, og man ser frem til igen at plante fødderne på sikker grund, hiver nogen i håndtaget og sender os ud på endnu et tænderskærende, kollektivt ridt gennem et bizart kabinet af grundlovsbrud og overfølsomme statsmænd fra diktaturstaten Kina.

Det er kun en uge siden, justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fandt det nødvendigt at nedsætte Tibetkommissionen på ny, efter at en række afsløringer havde sået tvivl om kommissionens konklusioner.

Nu føjer en helt ny dimension sig til den voksende skandale.

Torsdag kunne Berlingske og DR P1 Orientering næsten simultant afsløre, at Københavns Politi i årevis har forhindret kinakritiske demonstranter i at komme til orde under officielle kinesiske besøg. Og altså ikke kun i 2012 og 2013, som Tibetkommissionen kom frem til sidste år.

Flere pensionerede politifolk står frem i de to medier og erkender, at de har været med til at gemme demonstranter af vejen.

»Det har altid været en uskreven regel, at kinesiske delegationer ikke skulle se demonstranter,« som den pensionerede politikommissær Ole Kahr fortæller til Berlingske.

Betjentene beskriver, at de under kinesiske besøg i 1995 og 2002 havde ordrer om at placere demonstranter ude af syne for de kinesiske gæster. Ikke af sikkerhedsmæssige årsager, men for at forhindre, at de kinesiske gæster skulle blive fornærmede.

Politiet har gemt demonstranter væk bag buske og bygninger og narret dem til at vente det forkerte sted, mens de kinesiske delegationer er trillet uforstyrret gennem byen ad en anden rute.

Det ville næsten være komisk, hvis ikke det var så udspekuleret og beskæmmende for en retsstat som Danmark, hvor vi bryster os af ytringsfrihed og retten til at demonstrere.

Desuden trækker afsløringerne tæppet væk under de politiledere, som over for Tibetkommissionen har hævdet, at der var tale om enkeltstående fejltagelser, da politiet gemte demonstranter af vejen i 2012 og 2013.

Ny befaling dukket op

I de seneste måneder har DR P1 Orientering bragt en række afsløringer, som rokker ved Tibetkommissionens beretning, der har placeret ansvaret for ulovlighederne i 2012 og 2013 hos to mellemledere i Københavns Politi.

DR P1 Orientering har afsløret, at ledende politifolks mailbokse er blevet slettet automatisk, inden kommissionen påbegyndte sit arbejde, og at hverken Statsministeriet eller Udenrigsministeriet har udleveret mails fra sine backup-systemer til kommissionen.

I slutningen af maj faldt Rigspolitiet så, under et »rutinetjek«, over flere hidtil ukendte mailarkiver, som indeholder tusindvis af mails, der ville have haft Tibetkommissionens interesse – men som aldrig blev sendt til kommissionen.

Som om det ikke var nok, afslørede Justitsministeriet torsdag, at Københavns Politi netop har fundet en såkaldt taktisk befaling fra den daværende kinesiske udenrigsminister Yang Jiechis besøg i Danmark i 2011.

I befalingen står der, at politiet bør være opmærksomme på, at »hvis besøget eksponeres tidligt i pressen, vil det øge kendskabet til besøget blandt personer eller grupper som f.eks. støttekomiteen for Tibet, som måtte have en intention om at demonstrere mod besøget«.

En besked, som ikke burde vedkomme almindeligt politiarbejde, men som vidner om, at politiet tilsyneladende har været opmærksomme på at forhindre demonstrationer.

Som Tibetkommissionen tidligere har kastet lys over, var politiet overordentligt villig til, i strid med grundloven, at forhindre fredelige demonstrationer under kinesiske besøg i 2012 og 2013.

Men alle disse nye oplysninger giver indtryk af, at skandalen strækker sig meget længere tilbage end hidtil antaget.

Den virkelige skandale

Dog er det næsten en endnu større skandale, at disse oplysninger først kommer frem nu, længe efter Tibetkommissionen har afsluttet sit oprindelige arbejde. Tibetkommissionen har gennem to år undersøgt 65.000 siders dokumenter og gennemført 75 afhøringer af politifolk, PET-folk, embedsmænd og tidligere ministre.

Kommissionens arbejde har begrænset sig til tre kinesiske besøg i 2012, 2013 og 2014. Men selv om det tilsyneladende har været almen viden i politiet, at politiet har forhindret demonstrationer under kinesiske besøg i flere årtier, har ingen af de afhørte ulejliget sig med at gøre kommissionen opmærksom på det.

Tværtimod har flere ledende politifolk fortalt kommissionen, at man i politiet er vant til, at højtstående kinesiske gæster er nervøse for demonstrationer, men at det ikke er noget, man plejer at tage hensyn til. Det viser sig nu at være løgn.

En anonym betjent, som tidligere er blevet afhørt af kommissionen, forklarer til Berlingske:

»Når politifolk bliver afhørt, så svarer vi på det, vi bliver spurgt om. Hverken mindre og absolut heller ikke mere.«

Citatet vidner om en rådden, men desværre velkendt kultur i politiet, som tilsyneladende hersker endnu. Alene i forbindelse med Tibetsagen har ledelsen i Københavns Politi flere gange vist sig mere villig til at dække sin egen ryg end til at forsvare grundlæggende retsstatsprincipper og beskytte borgere mod overgreb.

Det er ganske enkelt skandaløst.

Besked fra ministeriet

Hvis de nye mediehistorier er sande, kan de endnu engang trække Udenrigsministeriet tættere på sagen om den ulovlige håndtering af demonstranter under kinesiske besøg i 2012 og 2013.

Ti år tidligere, under et besøg fra den kinesiske premierminister i 2002, havde politiet også ordre om at holde demonstranter væk fra det hotel på Amager, hvor premierministeren boede.

Det forklarer daværende hundeleder i Københavns Politi Henning Dahl til DR. Dengang var det ifølge ham Udenrigsministeriet, der havde anmodet om, at demonstranter skulle holdes væk for at forhindre, at premierministeren skulle blive fornærmet.

Men ti år senere, under et kinesisk statsbesøg i 2012, havde Udenrigsministeriet ingen indflydelse på politiets ulovlige ordre, som førte til, at flere demonstranter blev gemt væk og fik konfiskeret deres flag. Sådan har det lydt fra flere af de embedsmænd og politifolk, der er blevet afhørt i kommissionen.

Men kan det være sandt, at Udenrigsministeriet bestemte under det ene besøg og ikke det andet?

Aldrig igen

Det finder vi forhåbentlig ud af. Justitsminister Søren Pape Poulsen har netop besluttet, at grundlaget for den gennedsatte Tibetkommission skal udvides, så den skal undersøge alle kinesiske besøg tilbage til mindst 1995.

Det vil med al sandsynlighed tage lang tid, og det kan være ganske belejligt for ministeren at skubbe kommissionens konklusioner over på den anden side af et folketingsvalg.

Men måske kan en grundig granskning af besøgene bringe os nærmere et endeligt svar på, hvor ordrene er kommet fra, og hvor stor indflydelse Udenrigsministeriet har haft på politiets ageren under de efterhånden mange kinesiske besøg, hvor politiet nu ser ud til at have forhindret fredelige demonstrationer.

Denne gang er kommissionen nødt til at nå til bunds. De mange skandaler tærer på tilliden til politiet og til hele retsstaten.

Justitsministeren kalder i en pressemeddelelse hele sagen for »en skandale«. Han vil have garantier fra PET og Rigspolitiet for, at »det her aldrig sker igen«. Man kan kun have lov at håbe.

Serie

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
 • Politiet slår tilbage – den nye Tibetkommission kommer flyvende fra start

  29. november 2018
  Allerede på første afhøringsdag i den gennedsatte Tibetkommission kom flere opsigtsvækkende oplysninger frem. Flere politifolk trækker nu PET og Udenrigsministeriet dybere ind i sagen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Katrine Damm

Jo jo, men tror vi på, sådan virkeligt, at der ikke også har været politikere inden over?

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Lise Lotte Rahbek, Janus Agerbo, Allan Filtenborg, Lillian Larsen, Eskil Nielsen, Flemming Berger, Jørn Andersen, Arne Albatros Olsen, Hans Aagaard og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Nej, det er der ingen grund til at tro på. En politisk hensigt kan som bekendt fortælles på mange måder, og forståes som den skal, når hensigten er klar og "gode" politifolk retter ind

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Lillian Larsen, Morten Larsen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Benjamin Bjerre

Det er vel derfor "skandalen" for alvor ruller nu. Beskeden er gået ud: Frigiv alt og sørg for at alle partier er fedtet ind, så ingen er interesserede i at stille nogen til ansvar. Hvis man ikke kan begrave en sag på en måde, så gør man det på en anden.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Janus Agerbo, lars søgaard-jensen, Lillian Larsen, John Damm Sørensen, Morten Larsen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Politikernes hæmningsløse hykleri.
Prøv lige at genlæse denne pressemeddelelse fra 1997 omkring Clintons besøg der klart afslører politiets praksis og at ministeren bliver gjort opmærksom på problemet med den manglende demonstration og ytringsfrihed i Danmark. Hvorfor indrager Pape ikke alle udenlandske honoratiores besøg i kommisionens undersøgelse.
http://org.enhedslisten.dk/oe-foelger-op-paa-politiets-forbud-mod-anti-c...

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Benjamin Bjerre

Linket blev kortet af. Her er en korrigeret version: https://tinyurl.com/yahgzu7h

Henrik L Nielsen

Jeg gentager mig selv fra tidligere: kommission v2.0 vil blot være spild af tid.
De højest placeret skyldige fedter den fortsat af på andre.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Henrik holm hansen, Søs Jensen, John Damm Sørensen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

we're only in it for the money (FZ). Sagen er et ekstraordinært godt eksempel - tak til Tynell - for et efterhånden ganske velorganiseret forløjet samspil mellem enhver regering, embedsmænd og myndighedsudøvere på snart sagt ethvert område i samfundet. Og ingen i de nedre kadrer siger fra - eller taler ud - før de er sikre på for eksempel pensionen. Befolkningen forholdes her og der og alle steder det aktuelle grundlag for en orienteret stillingtagen.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Eskil Nielsen og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Henstilligen kom fra udenrigsministeret og det var dermed en politisk beslutning.
Politiet parere jo bare ordre uden at undersøge om det er i strid med grundloven.

Peter Sterling

Skandalen om Tibetsagen vokser hurtigere, end systemet kan nå at gribe ind, i modsætning til tidligere kommissioner. Dog må man formode, at de mange nye mails allerede er undersøgt og alt inkriminerende slettet?

Vi finder et bizart kabinet af grundlovsbrydere og overfølsomme embedsmænd fra flere ministerier. Politiet har systematisk forhindret opklaringen, de er en skamplet på den danske retsstat. Før politiet går ud for at sørge for at andre ikke bryder loven, bør de sikre sig at de ikke selv bryder loven. Som det er nu er politiets motto: "Loyal to Familia". Lægernes motto er: First do no harm.

Lad os nu få frem i hvis interesser udenrigsministeriet agerede. De økonomiske interessenter som bestilte grundlovsbrudene omfatter bl.a. pelsindustrien, landbruget ...... Medierne bør fortælle hvem der er de virkelige bagmænd for de systematiske grundlovsbrud.

Kommissioner bør være loyale overfor sagen og befolkningen, ikke systemet. Derfor bør de gå ud til medierne, hvis de opdager at opgaven ikke er beskrevet ordentligt, dvs. hvis grundlaget for kommissionen ikke er i overensstemmelse med sagen. Det bør ikke være sådan at politikerne på forhånd kan handicappe en kommission, således at den ikke kan opklare sagerne, selv om det er politikerne som udstikker opgaven.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Janus Agerbo, Henrik holm hansen, Lillian Larsen, Oluf Husted, Flemming Berger, Benjamin Bjerre, John Damm Sørensen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Overskriften i BT var Pape smider en bombe i Tibet-sagen. Det må da vist være en røgbombe.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Ganske som Peter Sterling, kl. 20:11, anbefaler, at undersøge pelsindustrien og landbruget, vil jeg anbefale, at undersøge alle mail-servere for mails fra Dansk Industri (DI) og dir. Karsten Dybvad, der er
den person med bredest netværk og størst behov for uafbrudt VÆKST.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Jeg er ikke det fjerneste overrasket, måske er jeg alene med den opfattelse, men det er nu ikke min oplevelse.
Det virkelig triste er, at mange netop ikke er overraskende.
Udbreddelsen af at, vi stoler ikke længere hverken på politikere, politiet eller andre institutioner er en katastrofe.
Og hvem har ansvaret for, at det er en udbredt oplevelse i befolkningen ?

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Benjamin Bjerre, Kim Houmøller, jørgen djørup, Dorte Sørensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

Var der nogen der så løkkes tilsyneladende alvorlige ansigtsudtryk i tv i går da han udtalte sig om sagen det er vel nærmere de danske politikere der ikke vil tabe ansigt

Bjarne Bisgaard Jensen

Kommissioner er et elendigt værktøj, hvis det handler om at komme frem til sandheden, og et godt værktøj, hvis det handler om at stikke folk blår i øjnene. Det er der efterhånden mange eksempler på. Desuden koster det som regel kassen og varer en evighed.
Forvaltningsdomstol med ret til at rejse sager på egen foranledning, og ret til at afhøre under vidneansvar, ja tak.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Morten Larsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Bjarne Bisgaard Jensen, m.fl. Det er meget vanskeligt (læs umuligt) at komme til bunds i dette morads, når det starter med, at politifolk, der indkaldes som vidner, ikke kan huske, fortæller udvalgte dele af sandheden og direkte afgiver falske forklaringer.

Når pensionerede politifolk i dag stiller op for forklarer, at man kun skulle have været ansat i politiet i 20 minutter for at vide, at grundloven konsekvent blev tilsidesat, må det løbe koldt ned ad ryggen på enhver borger i Danmark!

Hvordan kan vi nogensinde igen få tillid til et så gennemført pilråddent politikorps? Om der så kom ordrer "oppefra" eller ej, er faktisk totalt ligegyldigt. For hvis politiet, der - om nogen - skulle værne om lov og orden, uanfægtet tager i mod og udfører anmodninger om ulovligheder uden at råbe op længe og inderligt - så er det moralske forfald totalt!

Eva Schwanenflügel, Knud Chr. Pedersen, Oluf Husted og Benjamin Bjerre anbefalede denne kommentar
niels astrup

Det som virkelig undrer mig, er, at folk kan blive overraskede over at rigets øverste embedsmænd og politifolk, kan være fulde af løgn.

Til dem, der er overraskede: Læs Carl Madsen. Det her er såmænd deja vu all over again. Bjørnene skider nu gerne i skoven.

Eva Schwanenflügel, Morten Larsen og Benjamin Bjerre anbefalede denne kommentar

Et lille overgreb i sammenligning med alle de fatale overgreb, som skiftende regeringer har iværksat siden vi meldte os ind i fællesmarkedet i 1972. Med mindre historien udvikler sig videre hen mod det kontrafaktiske i de kommende årtier, har vi virkelig nogle saftige sandheder til gode.

Det handler om grundloven.

Jens Winther

@Peder Bahne, det er jo noget gedigent vrøvl! Danskerne har ved en demokratisk afstemning besluttet, at vi skulle melde os ind i EU. Og der har været flere folkeafstemninger om spørgsmål i forhold til EU siden. Det er demokrati.

Men at politifolk uden videre handler i modstrid med Grundloven - og endda lyver åbenlyst om det og aktivt forsøger at dække over ulovlighederne er en alvorlig sag! Det er aktivt undergravende i forhold til demokratiet.