Læsetid: 5 min.

Stort nederlag til Forsvarsministeriet i irakisk fangesag

Forsvarsministeriet var ansvarligt for, at 18 irakiske fanger blev mishandlet i irakisk varetægt efter en operation med dansk deltagelse i 2004 i Irak. Det afgjorde Østre Landsret fredag i en sag, der kan få store konsekvenser for det danske militær i fremtiden. Forsvarsministeriet har meddelt, at det anker sagen til Højesteret, mens sagsøgerne også overvejer at anke
Advokat Christian F. Jensen fremviser optagelser i sagen, hvor 23 irakiske bønder har sagsøgt den danske stat.

Advokat Christian F. Jensen fremviser optagelser i sagen, hvor 23 irakiske bønder har sagsøgt den danske stat.

Torkil Adsersen

16. juni 2018

Det var Forsvarsministeriets ansvar, at 18 irakiske fanger blev udsat for mishandling i form af slag og spark i irakisk varetægt efter Operation Green Desert i Irak i 2004.

Det afgjorde Østre Landsret fredag i en dom, der kan få store konsekvenser for dansk forsvars deltagelse i internationale operationer fremover.

Operation Green Desert fandt sted helt tilbage i slutningen af 2004, mens retssagen om operationen har været godt syv år undervejs i det danske retssystem, inden Østre Landsret i løbet af det seneste halve år endelig kom til reelt at behandle sagen over 46 retsdage.

Operationen havde deltagelse af både irakiske, britiske og danske militære styrker og blev sat i gang på irakisk initiativ. Der blev i alt taget 36 fanger ved operationen, og 23 af dem lagde siden – ved advokaterne Christian Harlang og Christian F. Jensen – sag an mod det danske forsvarsministerium med påstand om, at ministeriet var ansvarlige for den tortur og anden nedværdigende behandling, som fangerne blev udsat for i irakisk varetægt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Joelsen

Selvfølgeligt skal enhver dansk deltagelse i en militækonflikt bære en risiko for anklage om tortur. Man skal nemlig AKTIVT forholde sig og bidrage til at organiseret tortur og mishandling ikke sker. Kun derved kendes vores ultimatum for deltagelse. For hvor sætter man ellers grænsen?

lars søgaard-jensen, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

EL støtter/støttede aktivt kurderne i Syrien. De kurdiske oprørere er anklaget for at bruge børnesoldater og udøve henrettelser og terror. Skal partikassen også betale erstatning til de mennesker det er gået ud over ? Hvilken erstatning får de skadelidte fra den Irakiske stat, som vel må være hovedansvarlig for torturen i fængslerne ? Tortur som de danske soldater er frikendt for. Det man ser på videoen er slemt nok, men sammenlignet med det kravalder der var 18. maj 1993 er det jo ren legestue. Enhver der støtter hvem som helst i Mellemøsten støtter også massive overtrædelser af fundamentale menneskerettigheder. Lad os holde os helt væk.

jens peter hansen

Enhedslisten stod alene i Folketinget, da vi foreslog at støtte kurdernes kamp mod IS ved Kobane. Skriver Nikolaj Villumsen fra EL i Arbejderen 16. jan. 2016 og videre: I stedet bør vi aktivt støtte lokale demokratiske og progressive kræfter, der ønsker at kæmpe for menneskerettigheder. Derfor støtter Enhedslisten kurdernes revolution i Syrien.
Ingen vil vel påstå at EL støtter tortur og henrettelser, men hvis danske soldater er ansvarlige for irakiske soldaters vold så er EL vel også ansvarlig for kurdisk vold. Eller hvad ?

Trond Meiring

Der er en forskel mellem at deltage i en invasionskrig, og så at støtte lokale frigøringsbevægelser, der angribes af flere store nationale armeer, i tillæg til virkelige terrorister og lejesoldater.