Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tidligere garder dømt efter at have kæmpet mod IS: »Et indgreb i den personlige frihed«

39-årige Tommy Mørck er blevet idømt seks måneders ubetinget fængsel for at have opholdt sig i et konfliktområde i Syrien, hvor han deltog i kampe for en kurdisk milits mod IS. Han anker dommen for at sætte fokus på, hvordan den danske lovgivning ifølge ham forhindrer aktivister i at bevæge sig frit
Indland
5. juni 2018

Tommy Mørck blev mandag dømt efter en lov vendt mod terror. Han tog ellers med egne ord til Syrien for at bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat.

Med dommen på seks måneders ubetinget fængsel har Retten i Aarhus slået fast, at kampen mod terror ikke kan privatiseres – i al fald ikke i det geografiske område, der er omfattet af loven.

Det er den første sag om at opholde sig i et konkret konfliktområde i Syrien. Og med dommen følger retten anklagemyndighedens krav om en straf på seks til otte måneder. Forsvaret havde begæret frifindelse.

Loven, som Tommy Mørck er dømt efter, blev vedtaget i sommeren 2016. Som Ritzau har påpeget, skulle den med daværende justitsminister Søren Pinds (V) ord være et redskab mod de personer, der »kommer hjem med viljen og evnen til at gøre os ondt«. Det såkaldte indrejseforbud skulle således fortsætte »den hårde linje over for terror og gøre det nemmere at straffe fremmedkrigere«.

Det er Pinds efterfølger, Søren Pape Poulsen (K), der har godkendt, at tiltalen er blevet rejst. Vel at mærke mod en mand, der aftjente sin værnepligt i Livgarden og har været aktiv i Alternativet.

Rammer i flæng

Tommy Mørck kritiserer over for Information, at loven rammer andre, når intentionen egentlig var at ramme IS-krigere og andre, der har hjulpet terrorister.

»Det her er blot et blandt mange eksempler på indgreb i den enkeltes frihed,« siger Tommy Mørck, som oplyser, at han vil anke dommen.

Hans forsvarer lagde i retten blandt andet vægt på, at den danske bestemmelse er et uforholdsmæssigt stort indgreb i borgernes ret til at bevæge sig omkring – noget, der er garanteret af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og i en FN-konvention.

Tommy Mørck befandt sig 2016 og 2017 ad flere omgange i Syrien for at kæmpe mod Islamisk Stat nær Raqqa, og det kræver ifølge loven en særlig tilladelse fra politiet at rejse i området. Dengang kendte han dog ifølge sin egen forklaring ikke til de bestemmelser, han er blevet dømt efter, og han var ikke klar over, hvor præcis i Syrien han befandt sig.

»Men de tekniske beviser så ud til at være i orden. Retten og politiet har håndteret det fornuftigt og respektfuldt,« siger Tommy Mørck.

Han forklarer, at han var en del af den kurdiske milits YPG, der kæmpede mod Islamisk Stat.

»Jeg var medlem af et team, der medbragte tunge maskingevær eller lettere antiluftskyts,« siger Tommy Mørck, der fortæller, at han har været med i flere såkaldte skarpe situationer.

»Jeg har dog ikke selv betjent de specifikke våben, da jeg ikke er uddannet i at bruge dem. Jeg har heller ikke kørekort.«

Til gengæld tog han sig ifølge sin forklaring af vagt- og rekognosceringsopgaver, ligesom han hjalp med at rense og klargøre materiellet.

Snigskytter og selvmordsbombere

Tommy Mørck fortæller også om at være blevet beskudt med morterer og af snigskytter og om selvmordsbombere, som det i enkelte tilfælde lykkedes at infiltrere kurdernes baser.

Alt dette har han også fortalt om i retten. Men det er ifølge advokaturchef ved Østjyllands Politi Jacob Balsgaard ikke det, han er dømt for.

»Det handler alene om, at han har opholdt sig i det pågældende område,« fastslår advokaturchefen.

På spørgsmålet om, hvor et så stort engagement i den kurdiske sag kommer fra, forklarer Tommy Mørck, at han egentlig ikke har været specifikt optaget af den kurdiske sag.

»For mig handler det om mennesker, selv om jeg nok har et lidt ambivalent forhold til dem.«

Han forklarer, at han har svært ved at tage de problemer alvorligt, der præger hverdagen herhjemme.

»De virker så små i forhold til andre langt alvorligere forhold for mennesker ude i verden. Og her føler jeg til gengæld en uimodståelig trang til at gøre en forskel,« siger han og fortæller, at det sådan set kunne have været en hvilken som helst anden af verdens konflikter.

Tommy Mørck ser ikke nødvendigvis frem til et fængselsophold. Men han er alligevel glad for dommen.

»Det betyder, at der kommer opmærksomhed omkring den uretfærdige lovgivning,« siger den tidligere garder, der betegner sig selv som fuldtidsaktivist.

Han forventer ikke, at anken fører til, at dommen bliver ændret ved en højere retsinstans.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Tommy Mørck har valgt samme side, som USA & DK, så hvorfor straffe? Pape har dobbelt moral.
Bekæmpelsen af IS må have 1.prioritet. Den vestlige alliance har leveret våbnene, som Tommy har haft fingre i.

Eva Schwanenflügel, Ole Bach, Karsten Lundsby og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
niels astrup

" Retten i Aarhus slået fast, at kampen mod terror ikke kan privatiseres - i al fald ikke i det geografiske område, der er omfattet af loven."

Ah, hva? Det er så endnu et punkt, hvor der ikke er nogen huller i juristernes uvidenhed.

Hvad fanden var det, som skete i Kobane i 2014? Her, i denne by, blev Daesh standset af YPG- millitsen - og af hundreder af frivillige fra store dele af verden. (Jeg mødte selv, tilfældigt, en ung, nordjysk hen, som var på vej til fronten. Min respekt var - og er - grænseløs).

Det var her, kalifatstilhængerne fik de bank, de længe havde fortjent. Ikke af vores hær, ikke af alle de andre prfessionelle hære, som vestens skatteydere financierer, men af godt bl.a. 20-årige, der få måneder forinden havde danset rundt med en studenterhue.

De - hvad enten det gælder Joana Palani, Tommy Mørck eller min bekendte, der kunne holde sin kæft - de fortjener ikke en dag bag tremmer. De skulle snarere have veje opkaldt efter sig.

Dommeren i Århus kunne passende spørge sig selv: Hvad ville der være sket, hvis YPG ikke havde banket IS i Kobane? Svaret - det tør jeg slet ikke tænke på.

Peter Beck-Lauritzen, Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Ole Bach og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Vil Information ikke være så relevant og udfordrende skarp ... at illustrere næste artikel om terrordommen mod Tommy Mørck - for sammen med befrielsesbevægelsen / kurdernes selvforsvarsstyrke YPG at bekæmpe IS-terroristerne - med fotoet af den danske Lars Løkke Rasmussen i Taleban-uniform + maskingevær overrække mange tusinde VU- kroner til Taleban-terroristerne i 1980ernes Afghanistan!
Hilsen og tak
Siger Ole Bach

Peter Beck-Lauritzen, Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar