Tidligere politichef afviser nye anklager i Tibetsagen

Det var et spørgsmål om sikkerhed. Ikke om fornærmelse, siger Kai Vittrup, der var chefpolitiinspektør i Københavns Politi under det kinesiske statsbesøg i 2002
Indland
16. juni 2018

Det var af sikkerhedsmæssige årsager, at politiet eskorterede den daværende kinesiske premierminister uden om kinakritiske demonstranter under et besøg i 2002.

Sådan lyder det fra daværende chefpolitiinspektør i Københavns Politi Kai Vittrup i et interview med DR.

Torsdag stod flere forhenværende politiledere ellers frem i DR og Berlingske og fortalte, at de havde gemt demonstranter af vejen under officielle besøg fra Kina i 1995 og 2002 for at sikre, at kineserne ikke blev fornærmet – og netop ikke af hensyn til sikkerheden.

Men den udlægning er ifølge Kai Vittrup forkert, i hvert fald når det gælder besøget i 2002.

»Jeg er ligeglad med, om den kinesiske premierminister fik set fem-ti eller 50 demonstranter. Det var ikke mit problem. Mit problem var, at han kom fra A til B på en sikker måde,« siger han til DR.

»Der var ikke noget særligt ved, at det var en kinesisk premierminister. Det kunne lige så godt have været Clinton eller en anden.«

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har besluttet at genåbne Tibetkommissionen, efter at det er kommet frem, at kommissionen ikke har haft adgang til alt relevant materiale. Efter torsdagens nyheder har han udvidet kommissionens grundlag, så den nu skal undersøge kinesiske besøg helt tilbage til 1995.

Fredag besluttede Statsadvokaten i København at lade Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) genåbne den strafferetlige efterforskning i Tibetsagen.

»Der er fremkommet oplysninger om, at der hos flere myndigheder er fundet nye dokumenter, der muligt kan have en betydning for vurderingen af Tibetsagen,« siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas i en pressemeddelelse.

DUP afsluttede sin oprindelige efterforskning i april 2017. Et år senere rejste Statsadvokaten i København tiltale mod to politiledere, fordi de ifølge statsadvokaten havde løjet om eksistensen af en ulovlig ordre om at forhindre demonstranter i at blive set under et kinesisk statsbesøg i 2012.

Statsadvokaten skal nu drøfte med de to politilederes advokater, om de mange nye oplysninger får konsekvenser for straffesagen mod dem.

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Eksperter undrer sig over embedsværkets rolle i Tibetsag: Hvorfor sagde ingen fra over for klare lovbrud?

  1. april 2022
  Det ser ikke ud til, at der er sket utilsigtede fejl i Udenrigsministeriet i forhold til behandlingen af demonstranter under kinesiske statsbesøg. Tværtimod tyder Tibetkommissionens beretning på, at der var tale om en kold kalkule, hvor handelsinteresser med Kina vægtede tungere end grundlæggende frihedsrettigheder, lyder det fra eksperter
 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Wettendorff

Så når der står i en operationsbefaling, at det er meget afgørende for kineserne, at 'de ikke taber ansigt' ved konfrontationen med demonstranter eller lignende - så tænker Vittrup måske på risikoen for et færdselsuheld? Hvis en cyklist f.eks. kommer til at påkøre et tabt ansigt og vælter på kørebanen?

David Breuer, Tue Romanow, lars søgaard-jensen, Daniel Joelsen, Eva Schwanenflügel, Morten Larsen og Eva Bertram anbefalede denne kommentar