Læsetid: 4 min.

Troels Lund Poulsen: Effekten af kontanthjælpsloftet har været større end hidtil antaget

Nye beregninger viser ifølge beskæftigelsesministeren, at regeringen har undervurderet effekten af sin egen jobreform. Det afslørede han under et samråd onsdag. Her ville han samtidig ikke garantere, at han for fremtiden vil undlade at vildlede om jobeffekter ved hjælp af kreativ talgymnastik, som han tidligere er blevet beskyldt for
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen venter ude foran lokalet, inden han i går var i åbent samråd om kontanthjælpsloftet.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen venter ude foran lokalet, inden han i går var i åbent samråd om kontanthjælpsloftet.

Jens Astrup/Ritzau Scanpix

28. juni 2018

Konsekvenserne af regeringens kontanthjælpsloft og den såkaldte 225-timersregel har været næsten dobbelt så positive for beskæftigelsen som hidtil antaget.

Det hævdede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) under et samråd onsdag.

Her sagde ministeren, at kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen har forkortet det gennemsnitlige kontanthjælpsforløb med 6,6 dage og ikke kun 3,4 dage, som en tidligere analyse har vist.

De nye tal stammer fra arbejdet med en såkaldt effektanalyse, som Beskæftigelsesministeriet forventes at udgive sammen med Finansministeriet.

Men under onsdagens samråd løftede ministeren altså lidt af sløret for de tal, som analysen vil bygge på.

Den endnu ikke udgivne analyse skal erstatte en analyse, som Beskæftigelsesministeriet måtte trække tilbage tidligere i år efter voldsom kritik.

Den nu tilbagetrukne analyse viste, at det gennemsnitlige kontanthjælpsforløb var blevet forkortet med 3,4 dage, svarende til 190 såkaldte fuldtidspersoner, som følge af kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

den mand har stået i lære hos Trump, bare lyv længe nok, så bliver det nok til en slags virkelighed.

Ebbe Wagner Smitt, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Mogens Holme, Steffen Gliese, Egon Stich og Søren Andersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvis man skal bevise en årsagssammenhæng,
altså at nedskæringer på overførselsindkomsterne skaber flere lønnede jobs, skal man naturligvis have flere sideløbende forsøg kørende,
som kan bevise eller afkræfte teorien.
Der findes ikke sideløbende forsøg som viser, at når der skæres i overførselsindkomster, så opstår der flere lønnede arbejdspladser. Eller at højere overførselsindkomster fører til færre lønnede arbejdspladser.
Påstanden/teorien er absurd hvilket ministeren er ganske klar over og det vil ikke blive muligt at bevise årsag-virkning.

Det er dog af mindre væsentlig betydning, for emnet tiltrækker pressens bevågenhed.

Tine Andersen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Søren Bro, Mogens Holme og Mads Aagaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Problemet er, at politikerne har nedbrudt den perfekte magtbalance i samfundet for at imødekommer overklassen.
1) Når man er på arbejdsmarkedet, skal man ikke være på kontanthjælp, så skal man være på dagpenge, hvis man er arbejdsløs, til man får et nyt job - om nødvendigt et job, der tillader én at udnytte sin kunnen i det offentliges tjeneste, hvis det offentlige eller det private erhvervsliv ikke i tide kender sin besøgelsestid.
2) Kontanthjælpen skal sikre, at man uden job af den ene eller anden grund kan opretholde en ordentlig tilværelse, mens man enten bringes i en situation, hvor man kan varetage et job, f.eks. igennem revalidering, eller tilkendes en pension, hvis et job er udenfor mulighedernes grænse.
3) Hvis man er kort- eller langvarigt syg, skal man have sygedagpenge, til lægen siger, man er rask. I princippet skal det samme gælde for syge som for gravide: at man ikke kan blive opsagt.

Det er tre enkle principper, som vil være til gavn for langt den største del af befolkningen. Folk i arbejde har al mulig grund til at ønske sig det bedste for folk, der af den ene eller anden grund ikke kan arbejde: dels kunne det blive dem selv i løbet af nul komma fem, dels er minimumslønnen direkte afhængig af kontanthjælpens størrelse, så hvis man vil undgå social dumping, skal man sikre, at vi i Danmark ikke vil finde os i fattigdom.

Tine Andersen, Flemming Berger, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Lars Løfgren, Søren Bro, Lise Lotte Rahbek, John S. Hansen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Klaus Flemløse

Det er vanskeligt at adskille en effekt af kontanthjælpsloft og 225 - timer reglen fra ændringer i konjukturerne.

Det man bør se på er ændringer i livskvaliteten hos kontanthjælpsmodtagerne. Det drejser sig sundhed, mad, tandlæge /medicin, uddannelse, fritidsaktiviteter for børn, skole. Det kan være, at der er nogle langtidsvirkninger i negativ retning med en reduceret kontanthjælp, der kan koste langt mere end hvad, der her og nu spares på kontakthjælp.

Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ebbe Overbye

Dem som klarer 225 timers kravet får det jo ikke bedre. De undgår kun at få det værre.

Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Herdis Weins, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det skal nok lykkes at få 2 plus 2 til at være lig med 5, man bruger da bare en anden regnemodel.
Hvorfor bliver jeg mon så træt..?

David Breuer, Tine Andersen, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Tue Romanow og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar