Baggrund
Læsetid: 4 min.

Hvad ved vi egentlig om den omstridte HPV-vaccine?

Mandag blev endnu et studie offentliggjort om HPV-vaccinen, hvis korte og præcise konklusion er: den virker. Det er langtfra første gang, at forskere har undersøgt vaccinen, der er blevet kritiseret for at påføre piger alvorlige bivirkninger. Information giver her et overblik over, hvad vi ved om den omstridte vaccine
Forskere fra Københavns Universitet har fulgt en gruppe unge kvinder i Danmark, der har fået HPV-vaccinen gratis, nemlig piger født i 1993. Studiet viser, at der er 40 procent færre tilfælde af svære celleforandringer, der er HPV-udløst, hvis man sammenligner med den ti år ældre årgang, som ikke har fået vaccinen gratis.

Forskere fra Københavns Universitet har fulgt en gruppe unge kvinder i Danmark, der har fået HPV-vaccinen gratis, nemlig piger født i 1993. Studiet viser, at der er 40 procent færre tilfælde af svære celleforandringer, der er HPV-udløst, hvis man sammenligner med den ti år ældre årgang, som ikke har fået vaccinen gratis.

Christian Lindgren

Indland
19. juni 2018

Kritikere og tilhængere

I 2009 blev det gratis for piger under 18 år at få HPV-vaccinen, der har til formål at forebygge den farlige kræftform livmoderhalskræft. Det betød, at omkring 90 procent af årgangen blev vaccineret. Dengang var der ikke megen kritik af vaccinen, hvilket kan forklare, hvorfor så stor en andel af årgangen tog imod tilbuddet.

Men siden begyndte kritikken af vaccinen at sprede sig.

I 2015 sendte TV 2 dokumentaren De vaccinerede piger, hvor piger fortalte, at de efter at have fået vaccinen var blevet alvorligt syge – og pludselig ikke var i stand til at dyrke sport, gå i skole og på arbejde. To læger fra Frederiksberg Hospital advarede mod, at HPV-vaccinen kunne have alvorlige bivirkninger.

I årene, der fulgte, blev flere og flere skeptiske over for vaccinen. Ved udgangen af 2014 var 74 procent af pigerne født i 2001 fuldt vaccineret mod HPV. Samme tidspunkt to år senere var kun 51 procent af pigerne født i 2003 fuldt vaccineret.

I 2017 udsendte Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse en kampagne med det formål at oplyse forældre og piger om HPV-vaccinen og gøre op med den stigende HPV-skepsis.

I dag er der igen flere, der bliver vaccineret, og tilliden til vaccinen stiger. I marts kunne Sundhedsstyrelsen fortælle, at 80 procent af de adspurgte forældre til døtre mellem 10-14 år havde tillid til vaccinen.

Siden 2015, hvor kritikken af vaccinen var på sit højeste, er der også kommet færre henvisninger af unge kvinder med HPV-bivirkninger. I 2015 var der 330 henvisninger til Odense Universitetshospital, der tager imod patienter med HPV-bivirkninger. I 2017 var dette tal faldet til kun 12 henvisninger, skrev Jyllands-Posten i maj.

Til og med september 2017 har Lægemiddelstyrelsen ifølge Kræftens Bekæmpelse modtaget 2.490 indberetninger om formodede bivirkninger, hvilket svarer til, at 0,4 pct. af de vaccinerede i Danmark har indberettet en formodning om en bivirkning. 

Fra 2009 til 2017 har Patienterstatningen anerkendt tre sager om bivirkninger, som formodes at komme fra HPV-vaccinen.

Bivirkninger

De mest hyppige bivirkninger ved HPV-vaccinen, der er blevet rapporteret, er kronisk træthedssyndrom, POTS – en sygdom, hvor kroppen har svært ved at styre puls og hjerterytme, hvilket kan føre til besvimelser – og kronisk regionalt smertesyndrom. Bivirkninger, som blandt andre pigerne fra Frederiksberg Hospital i TV 2-dokumentaren berettede om.

Allan Randrup Thomsen, der er forsker ved Københavns Universitet, forklarer, at pigerne fra Frederiksberg Hospital ikke kan kategoriseres som et videnskabeligt studie. Han siger dog, at overlappet af symptomer gør, at man alligevel må være forsigtig.

»Men når man har efterprøvet det, har man bare ikke kunnet genfinde det,« siger han.

Der er flere studier, der har undersøgt, om der er en sammenhæng mellem en række alvorlige symptomer og HPV-vaccinen. Indtil videre er der ingen af dem, der har kunnet påvise en sådan sammenhæng.

Et af de første danske studier kom i 2013, som inkluderede næsten en million forsøgspersoner fra 10 til 17 år, der var henholdsvis vaccinerede og uvaccinerede. Her så svenske og danske forskere på 53 sygdomme som mulige bivirkninger og fandt ikke nogen sammenhæng mellem sygdommene og HPV-vaccinen.

Den samme gruppe lavede efterfølgende en undersøgelse med omkring tre millioner deltagere fra ti til 44 år, hvor de så på sklerose og andre nervesygdomme, som HPV-vaccinen har været under mistanke for at fremme. Her fandt de heller ikke nogen sammenhæng.

Et studie fra England i 2013 har set på, om der er sammenhæng mellem for eksempel kronisk træthed og HPV-vaccinen. Studiet, der blev publiceret i tidsskriftet Vaccine, konkluderede, at man ikke kunne påvise en sammenhæng.

Den undersøgelse bakkes op af et studie fra 2017 lavet i Norge, som har en god registrering af patienter med kronisk træthedssyndrom.

Forskere undersøgte forekomsten af kronisk træthedssyndrom og fandt, at der ikke var en tendens til stigning som følge af HPV-vaccinationsprogrammet. Herudover blev der også lavet en epidemiologisk undersøgelse af 176.000 piger, der fik tilbudt vaccinen, og blandt disse var der ingen øget risiko for at blive ramt af træthedssyndromet.

Endelig har en gruppe internationale forskere i maj publiceret et studie på Cochrane Library. De havde undersøgt 26 studier af HPV-vaccinen, og flere end 73.000 kvinder indgik i undersøgelserne.

Her fandt de også ud af, at risikoen for alvorlige bivirkninger ikke kan relateres til vaccinen. Ud af 10.000 vaccinerede kvinder blev 656 ramt af en alvorlig sygdom efter at have fået vaccinen. Dette tal var i kontrolgruppen 669.

Effekten

Mandag blev så et nyt dansk studie offentliggjort, hvor forskere fra Københavns Universitet har fulgt den første årgang i Danmark, der har fået HPV-vaccinen gratis, nemlig piger født i 1993.

Studiet viser, at der er 40 procent færre tilfælde af svære celleforandringer, der er HPV-udløst og kan føre til livmoderhalskræft, hvis man sammenligner med den ti år ældre årgang, som ikke har fået vaccinen gratis.

Det er slet ikke første gang, at et studie har påvist en positiv effekt.

I 2016 udgav forskere i delstaten New Mexico, USA, for eksempel et studie, der viste, at der især for piger i aldersgruppen 15-19 år var sket en kraftig reducering af forstadier til livmoderhalskræft efter indførslen af vaccinen. I det første stadie var forekomsten således reduceret fra 3.468 til 1.591 tilfælde pr. 100.000 kvinde, mens det i stadie tre var reduceret fra 240 til 0 pr. 100.000 kvinde.

Alle de studier, der har undersøgt, om HPV-vaccinen virker, viser, at den nedbringer risikoen for livmorhalskræft, fortæller forsker Allan Randrup Thomsen, og der er således ikke tvivl om, at vaccinen har en positiv effekt. 

Afhængigt af, hvordan man udvælger den gruppe, man undersøger, kan der dog vise sig en større eller mindre effekt, forklarer han. Effekten har været tydeligst i grupper, hvor personerne beviseligt ikke havde HPV-virussen, før de blev vaccineret.

»Her virker den nærmest 100 procent,« siger Allan Randrup Thomsen.

Derimod er effekten mindre, hvis man tager en uspecificeret gruppe. Det kan forklares ved, at nogle af personerne allerede havde pådraget sig virussen, da de blev vaccineret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

niels astrup

Jeg har fulgt hele den her historie fra sidelinjen. En gang i 60´erne fortalte min far mig om et studie fra 1700-tallet, der viste, at nonner havde langt mindre kræft i livmoderen end normale kvinder. Som til gengæld havde mindre livmoderkræft end prostituerede.

I starten af 80´erne kom han hjem fra et møde, hvor han havde hørt nyheden: En tysk virolog havde fundet HPV i flere vævsprøver fra patienter, der havde livmoderhalskræft. (Den opdagelse gav så von Hausen nobelprisen et par årtier senere). Senere, da man var blevet bedre til at teste, fandt man så HPV i over 99 pct af alle vævsprøver.

Okay - nu havde man fundet monsteret og set det i øjnene. Og fra da af, midt i 80´erne, var det klart, at en vaccine var en mulighed. Jeg ved, at han sagde til de yngste turnus-læger: "Den her livmoderhalskræft en nok udryddet, inden du skal på pension..."

(Nu bliver det sjovt - i lang tid havde dyrlæger ledt efter en vaccine mod BPV, HPVs fætter, der uløser kræft i køer). Så forskningen var allerede i gang.

I de kommende 20 år lykkedes det så for forskerne at arbejde sig frem mod den HPV-vaccine, der blev testet, godkendt og endelig rullet ud omkring 2010.

Meget kan man beskylde medicinalindustrien for, men lige her - med HPV-vaccinen - har der vist ikke været nogen shortcuts. Jeg har været enormt fascineret af at se, hvordan erkendelse er bygget ovenpå erkendelse - indtil den gamle fik ret og den kræftform, som har været den 4. mest udbredte blandt kvinder, kunne forebygges.

Men der er en ting, som undrer mig: Mange af de piger, som, angiveligt, havde fået svære bivirkninger af HPV-vaccinen, har været håndboldpiger: Altså unge kvinder som har dyrket rigtig meget sport. Måske er der en sammenhæng mellem elitesport, pubertet og immunforsvar, som burde undersøges mere.

Men det har vist ikke noget med HPV-vaccinen at gøre.

Morten Lind, Mette Poulsen, Rasmus Sørensen, Marie Jensen, Jørn Andersen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Pots som er en meget alvorlig sygdom anerkendes ikke i Danmark. Derfor er det bekvemt at afvise HPV vaccinen som forklaring.
Tvivler på håndbold har noget med sagen at gøre!

Hanne Koplev, Estermarie Mandelquist, Anne Mette Jørgensen, Anne Eriksen og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Kim Houmøller

Om lige håndbold er et problem ved jeg ikke. Men man har længe vidst, at overdreven sport, især i unge piger, kan forårsage varige skader på imunforsvaret, organer og andre dele af vore kroppe. som giver symptomer, der ligner pots.
For mange er det såmænd ikke engang så meget der skal til før end det er for meget.

henrik poulsen

I det danske studie har man sammenlignet en gruppe overvejende vaccinerede med en gruppe meget mindre vaccinerede kvinder,SOM ER 10 ÅR ÆLDRE.De har altså haft længere tid til at udvikle celleforandringer,og så er der flere,der har dem kunne man forvente.

Hvis altså undersøgelsen er korrekt refereret.

Klaus Kjellerup, Michael Hansen, Anne Eriksen, Mette Poulsen og Hanne Koplev anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Ja, hvad ved vi egentlig. For få år siden hed det sig at brystkræft blev forøget, hvis man fik børn sent, havde natarbejde.
I halvfjerdserne have jødiske kvinder ikke livmoderhalskræft, fordi deres mænd var omskåret.
I midten af 1800 tallet fik man mæslinger , fordi det var Guds vilje.
Indtil for få år siden blev man forkølet, fordi man frøs.
Nu får man cancer, hvis man spiser for meget rødt kød og ikke ikke går i fitness flere gange om ugen.
Lidt ydmyghed ville klæde både lægestand og medicinalindustrien.
Sorry, jeg stoler ikke på Jer!

Klaus Kjellerup, Lillian Larsen, Anne Eriksen, Heidi Larsen, Estermarie Mandelquist og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
John Østergaard Madsen

Hvor er det godt vi har så kloge læsere her, at de kan sætte den samlede lægevidenskabelige verden på plads. Lidt ydmyghed ville også klæde indlæggene her ... Og hvad ved vi egentlig? Ikke alt, men nok noget mere end for 10, 20 og 100 år siden. Jeg vil ikke tilbage til den tid hvor en stor del af ens børn døde af sygdomme. Hvorfor kunne den alternative medicin ikke redde dem dengang?

Mette Poulsen

Vaccinen var IKKE gennemprøvet, som det ellers påstås - den blev frigivet, fordi den så så lovende ud. Befolkningen bruges som kohortestudie, og det må vi acceptere. Det ville dog klæde sundhedsmyndigheder at anerkende dette.

John Østergaard Madsen

Man skal ikke stole på lægemiddelindustrien, deres primære formål er at tjene penge. Derfor bliver de også tjekket i hoved-ende-indefra-udefra-oppe og nedefra af myndighederne for at sikre befolkningen mod kyniske pengemænd der laver medicin (dette gælder sjovt nok ikke for kyniske pengemænd der laver alternativ medicin primært for at tjene penge).

Og for at tjene penge er de nødt til at fremvise stærke, utvetydige naturvidenskabelige beviser for hvilken virkning og bivirkninger deres produkter har på mennesker. De får ikke lov til at sælge deres produkter hvis ikke uafhængige videnskabelige paneler efter grundig gennemgang af dokumentationen over mange måneder/år siger god for produktet. Så derfor har jeg høj tillid til produkternes dokumenterede virkning. Ikke på grund at firmaerne, men på grund af den dokumentation der fremlægger og systemet der kontrollerer dem, på trods af systemets mangler og uhensigtsmæssigheder.

Tobias Holst-Langberg

Den videnskabelige evidens bør danne grundlag for lovgivningen. Ikke konspirationsteorier og ufunderede anekdotiske betragtninger.

Søren Kongstad

til:Henrik Poulsen

Årgang 1983 fik deres første screening i 2006, før markedsføringen af vaccinen, 1993 årgangen blev screenet i 2016.
Det er disse screeninger der sammenlignes

Jeg forstår bekymringen, men det er nok sund fornuft at regne med at forskerne ikke har lavet en så basal fejl, og så tilmed fået publiceret artiklen.

https://healthsciences.ku.dk/news/2018/06/study-examines-first-birth-coh...
"The researchers have then examined the results of the women’s first cervical screening test. The 1993 birth cohort was invited to a screening test in 2016, while women born in 1983 had their first screening test in 2006, before the vaccine was marketed. The researchers discovered a significantly reduced risk of severe dysplasia in the 1993 birth cohort compared to the 1983 birth cohort. To be precise, the risk was reduced by 40 percent."

Michael Hansen

Vi ved at Sundhedsstyrelsen er indklaget for videnskabelig uredelighed for udokumenteret at hævde at hpv-vaccinen reducerer livmoderhalskræft og redder liv.

Undersøgelsen fra København Universitet risikerer at lide samme skæbne.
Man kan ikke hævde at have foretaget et sammenlignende studie, når grupperne er undersøgt med 10 års mellemrum, uagtet at begge grupper af kvinder var lige gamle på undersøgelsestidspunktet.

Hvorfor sammenligner man ikke alene tilfælde af livmoderhalskræft for henholdsvis de vaccinerede og ikke-vaccinerede kvinder i samme 1993 årgang? Angiveligt fordi der findes meget få tilfælde af livmoderhalskræft blandt 23-årige kvinder. Man kan blot ikke sætte lighedstegn mellem forstadier til kræft og tilfælde af livmoderhalskræft, især ikke når man ikke ved om vaccinen er virksom i længden, altså når kvinderne har nået den modne alder hvor risikoen for at udvikle livmoderhalskræft er størst.

Vi ved derimod med sikkerhed at hpv-vaccinen kan have endog meget alvorlige bivirkninger. Sundhedsstyrelsen og interesseorganisationer som Kræftens bekæmpelse og Patientforeningen har systematisk og i samarbejde forsøgt at underdrive omfanget og alvoren af bivirkninger.