Baggrund
Læsetid: 6 min.

Esben Lunde Larsens nye grønne arbejdsplads har tætte forbindelser til den danske regering

Tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er blevet ansat i den grønne tænketank World Resources Institute (WRI) i USA – en velrenommeret tænketank, der ifølge grønne ngo’er gør sig bemærket globalt. Men WRI modtager millioner af kroner i dansk udviklingsbistand og har tætte forbindelser til regeringen. Og det er problematisk, mener ekspert, fordi det kan rejse spørgsmål om vennetjenester. Det afviser WRI dog
Der var ikke meget grønt fokus over Esben Lunde Larsens tid som miljø- og fødevarerminister, mener kritikere. Derfor undrer de sig over, at han nu skal arbejde i en respekteret grøn tænketank.

Der var ikke meget grønt fokus over Esben Lunde Larsens tid som miljø- og fødevarerminister, mener kritikere. Derfor undrer de sig over, at han nu skal arbejde i en respekteret grøn tænketank.

Joachim Ladefoged

Indland
20. juli 2018

Den tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har fået nyt job i den grønne tænketank World Resources Institute (WRI).

I går meldte han ud, at han til oktober flytter til Washinton D.C. i USA, hvor han skal arbejde som fellow for tænketanken og fremme bæredygtige løsninger inden for blandt andet madspild, vand og skov.

Men selv om tænketanken har base i USA, er den langtfra ukendt i Danmark.

Tværtimod har WRI stærke forbindelser til den danske regering og er modtager af dansk udviklingsbistand. Og derfor kan ansættelsen af Esben Lunde Larsen være problematisk, lyder det fra Christoph Ellersgaard, der er lektor ved Department of Business and Politics på Copenhagen Business School og er medforfatter til bogen Magteliten.

»Helt overordnet kan man komme til at tænke, om det er et spørgsmål om nepotisme – er det, fordi han har haft direkte kontakter, der er gode for ham, at han har fået jobbet, eller er det på baggrund af hans kvalifikationer, at han er valgt,« siger han.

Når det kommer til forbindelser mellem World Resources Institute og den danske regering, sidder Esben Lunde Larsens kommende chef, præsidenten for WRI, Andrew Steer, for eksempel i bestyrelsen for det danskstøttede initiativ Global Green Growth Forum (3GF) sammen med den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Samtidig er det WRI, der administrerer en ny global alliance ved navn P4G (Partners for Green Growth and the Global Goals 2030), der skal fremme grøn vækst, og som støttes af regeringen med 210 millioner kroner over en periode på fem år.

Danmark er hovedinitiativtager, og i spidsen for alliancen står statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Endelig modtager WRI også midler fra DANIDA. I efteråret fik tænketanken en bevilling på 75 millioner kroner i dansk bistand frem til 2022. Et beløb, der ifølge forfatter og journalist Knud Vilby, der har skrevet flere bøger om udviklingsbistand, er »relativt meget, men ikke ekstraordinært«.

I World Resources Institutes årsberetning takkes blandt andet Danmark, Frankrig, Holland og Sverige særligt for at yde »kernebistand« til tænketanken. Det vil sige ubundne midler, som WRI kan bruge, som de vil.

Christoph Ellersgaard påpeger, at bevillingerne til WRI afhænger »relativt direkte« af Esben Lunde Larsens tidligere arbejdsgiver, hvor den danske regering i form af blandt andet udviklingsbistand har givet økonomisk støtte.

»Og så kan man i en gaveøkonomi sige det sådan, at så giver WRI en gave igen ved at hyre en af vores ministre, som har gjort sig lidt uheldigt bemærket eller i hvert fald står uden job i øjeblikket,« siger han.

Han understreger, at det er umuligt at vide, om der er tale om »en vennetjeneste«, men at man som politiker udsætter sig selv for mistanken om det – og det er i sig selv problematisk.

»Man bør som politiker være bedre til at sige, at det kan have negative konsekvenser for tilliden til det politiske system, at man tager et job, der lugter lidt for meget af nepotisme. Også selv om, at det ikke er tilfældet, for jeg vil understrege, at vi ikke kan vide det,« siger han og tilføjer:

»Omvendt kan man sige, at det jo ikke er svært at tegne stregerne mellem WRI og regeringen og vise, at hans tidligere arbejdsgiver kan have gjort noget for ham. Og det bliver bare mere problematisk i politik, når det er for borgernes regning, at det foregår,« siger han.

For i det omfang, at tænketanken finansieres af klimaprojekter, som den danske regering har sat i værk, så er de danske borgere ifølge Ellersgaard »med til at betale Esben Lunde Larsens løn«.

I et skriftligt svar torsdag aften skriver Craig Hanson, der er global direktør for afdelingen Mad, Skov og Vand i WRI, at den danske regering ikke var »involveret i WRI’s beslutning om at ansætte Esben Lunde Larsen«, og at dansk støtte ikke bliver brugt til at finansiere lige netop hans stilling.

»Esben Lunde Larsen er internationalt anerkendt for hans lederskab, når det kommer til madspild, og han er i en unik position i forhold til at støtte WRI i sit arbejde med denne problemstilling løbet af det kommende år. Fellows giver råd og input, og de har intet ledelsesmæssigt ansvar,« skriver Craig Hanson i et mailsvar til Information.

Velrenommeret tænketank

World Resources Institute er ifølge flere, der arbejder med miljø og bæredygtighed, en velrenommeret tænketank, der igennem årene har skabt gode resultater ved at arbejde tæt sammen med regeringer, organisationer og erhvervsliv verden over. Tænketanken har over 700 ansatte og eksperter, der arbejder i 50 lande.

»Det er helt klart en af de amerikanske grønne tænketanke med globalt udsyn, der gør sig mest bemærket,« siger John Nordbo, der arbejder med klimaløsninger i ngo’en CARE Danmark.

Generalsekretær i Greenpeace Norden, Mads Flarup Christensen, kalder WRI for en »seriøs og troværdig miljøorganisation«.

»De har en lang track record for at lave godt og gedigent arbejde ud fra mange af de samme agendaer, som vi i Greenpeace arbejder med. Hvad enten det er havspørgsmål, klima- og energispørgsmål eller forbrugsspørgsmål generelt. Så der er ikke noget dårligt at sige om det,« siger han.

Den grønne tænketank placerer sig dog lidt »blødere og mere konservativt« i forhold til Greenpeace, mener han.

»I forhold til os arbejder de mere inden for eksisterende organer og konventioner. Hvor vi er lidt mere optagede af at skabe en ny fortælling og nye partnerskaber og narrativer omkring, hvordan vi forbruger og den slags ting, vil de typisk være mere politisk fokuserede,« siger han.

En overraskelse med Lunde

Esben Lunde Larsen skriver på Facebook i forbindelse med annonceringen af sit nye job, at jobbet er »skræddersyet« til ham.

»Som en del af mit arbejde skal jeg fremme bæredygtige løsninger inden for vand, fødevarer og skov, bekæmpe madspild, samt arbejde med at fremme sundere kost, hvorigennem livsstilssygdomme kan undgås – alt sammen noget, jeg har arbejdet med som miljø- og fødevareminister. Nu bliver det blot i en global sammenhæng, hvilket det bestemt ikke bliver mindre spændende af,« lyder det i opslaget.

Præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, mener, at Esben Lunde Larsen som minister har gjort en indsats for at promovere danske grønne teknologiløsninger blandt andet inden for vand og fødevarer i verden. 

»Han har rejst utrolig meget som minister for at få de danske løsninger ud. Og jeg ser lidt, at det er den tråd, han så også følger her i sit nye arbejde,« siger hun.

Set i det lys, er hun ikke overrasket over hans jobskifte. Men herhjemme har Esben Lunde Larsen et noget blakket ry, når det kommer til at fremme bæredygtige løsninger.

Sidste år fik han som minister frataget fiskeri som ressortområde som følge af den såkaldte kvotesag om fiskekvoter. Her undlod han blandt andet at informere Folketinget om en række forslag til, hvordan man kunne begrænse kvotekongernes monopol, hvilket han i første omgang afviste.

Derfor overrasker det John Nordbo, at han har taget jobbet i den grønne tænketank.

»Han har jo ikke just markeret sig med stærkt grønne synspunkter i den danske debat, så på den måde er det overraskende, at han vælger at gå den vej. Men alle folk skal jo være velkomne, hvis de ser, at miljøsagen er værd at kæmpe for,« siger han.

Ifølge Mads Flarup Christensen har der i Esben Lunde Larsens tid som minister for fødevarer og miljø været en »uhørt prioritering af de industrielle landbrug«. Ud over kvotekongesagen nævner generalsekretæren i Greenpeace spørgsmålet om havmiljø, hvor den tidligere minister var drivkraften bag at åbne de danske farvande for havbrug.

»Noget, som miljømæssigt absolut ikke kan forsvares på nogen måde, men her havde man industriinteresser i fokus. Og det har konkret betydet, at der ligger 37 ansøgninger lige nu om at få havbrug,« siger han.

Heller ikke i landbrugsspørgsmål har der været et grønt fokus i Esben Lunde Larsens ministertid, mener Mads Flarup Christensen.

»Hvis man skal nævne et eksempel, så var han fortaler for, at vi skulle fordoble vores kødproduktion i Danmark, på trods af, at ammoniakforurening fra køer og stalde allerede i dag er stigende,« siger han og afslutter: 

»For os er det et lidt spøjst valg at gå til en seriøs miljøorganisation. Men jeg har stor tiltro til, at det kan bibringe ham et nyt perspektiv i hans verden, hvis han får lidt mere indsigt i, hvad klodens tilstand rent faktisk er.«

Det var torsdag ikke muligt at få fat på Esben Lunde Larsen.

Artiklen er opdateret torsdag 21.45 med kommentar fra WRI.

I en tidligere version af artiklen fremgik det, at regeringen støtter P4G med 25 millioner kroner frem til 2020. Beløbet er reelt meget højere. Regeringen støtter alliancen med 210 millioner kroner over en femårig periode. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marianne Stockmarr

Information søger forhåbentlig aktindsigt for at få bekræftet at regeringen har købt stillingen!

David Breuer, Curt Sørensen, Carsten Wienholtz, Klaus Flemløse, Torben Bruhn Andersen, Morten Larsen, Malan Helge, Flemming Berger, Hanne Ribens, Holger Madsen, Lone Hansen, John Poulsen, Mikkel Kristensen, Janus Agerbo, Allan Stampe Kristiansen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Hansen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Hanne Pedersen, Allan Filtenborg, Peter Knap, Benta Victoria Gunnlögsson, Jørgen Wassmann, Niels K. Nielsen, Søren Fosberg, Torben Skov, Tue Romanow, Ib Christensen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Ole Frank, Børge Neiiendam, Torben K L Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Jeg ved godt det er en lille ting, men den kære Esben Lunde Larsen har nu fjernet sit opslag på Facebook om jobskiftet. Man kan forestille sig, at han ikke er super glad for hele opmærksomheden. Det er efter sigende ikke første gang, der udøves denne form for selvcensur på hans sociale medier. Det har han selvfølgelig lov til, men det er måske ikke den mest demokratiske måde. Kunne man ikke prøve at spørge den gode mand, hvorfor han på den måde leger struds?

Carsten Wienholtz, kjeld jensen, Torben Bruhn Andersen, Lone Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Peter Hansen, Søren Fosberg, Ib Christensen, Karsten Lundsby, Mogens Holme og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek
Torben Bruhn Andersen, Morten Larsen, Flemming Berger, Jes Jessen, Allan Stampe Kristiansen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Hansen, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Dorte Sørensen, Torben Skov, Palle Jensen, Anders Reinholdt, Børge Neiiendam og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Kære Esben Lunde Larsen.
Hjertelig tillykke med dit nye job - og fortsat held og lykke med at bedrive miljøskadelig virksomhed..!!
Man kan kun håbe at din kommende arbejdsgiver har studeret dit CV i alle detaljer - og ikke glemmer det i tiden fremover.
Hvis der var nogen i regeringen der var i stand til at fremstille en sag på utroværdig vis var det dig.
Må din Gud være med dig - du får sikkert brug for det.

kjeld jensen, Klaus Flemløse, Torben Bruhn Andersen, Jan Nielsen, Jes Jessen, Peter Beck-Lauritzen, Børge Neiiendam, Søren Fosberg, Karsten Lundsby og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Og nu truer manden f*ndme også med, at det godt kan være at han vender tilbage til dansk politik.
En trussel man nok bør tage seriøst.
Uh ha

Carsten Wienholtz, kjeld jensen, Torben Bruhn Andersen, Hanne Ribens, Allan Stampe Kristiansen, Anne Eriksen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Torben Skov og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Det billede Inf her viser at Esben Lunde Larsen sammen med frilandsgrise er dybt misvisende! Han skulle være vist sammen med halekuperede tyndskidende plagede smågrise! Han har jo støttet disse dyremishandlere, som de konventionelle svinebønder er, hele sin tid som politiker- føj

Carsten Wienholtz, Torben Bruhn Andersen, Morten Larsen, Jes Jessen, Janus Agerbo, Allan Stampe Kristiansen, Anne Eriksen, Peter Beck-Lauritzen, nils valla, Eva Schwanenflügel, Børge Neiiendam, Karl-Axel Skjølstrup, Benta Victoria Gunnlögsson, Elisabeth From, Klaus Bisgaard, Kim Houmøller, John T. Jensen, Hanne Ribens, Torben Skov og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Jeg ønsker ham ikke til lykke med nogetsomhelst, han burde sendes på tvangsarbejde i en konventionel svinestald i et år.

Bernhard Drag, Carsten Wienholtz, kjeld jensen, Torben Bruhn Andersen, Jan Nielsen, Morten Larsen, Bo Carlsen, Jes Jessen, Lone Hansen, Mathias Petersen, Allan Stampe Kristiansen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Per Torbensen, nils valla, Eva Schwanenflügel, Børge Neiiendam, Benta Victoria Gunnlögsson, Torben Skov, Karsten Lundsby og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

Tjaa Esben sagde jo selv at jobbet er "skræddersyet". Og det er jo ikke første gang Danmark eksporterer rådne politikere til jobs i USA. Så der er da god grund til at antage at det er en form for bistandshjælp til dem med de rigtige venner.

Derovre efterspørger man åbenbart danske politikere, som evner at gå fra lort til til lort uden ophold og uden skrupler - og som har bekræftet at de er mere interesseret i penge til sig selv og vennerne end at lede landet retfærdigt og fornuftigt.

Anders Skot-Hansen, Carsten Wienholtz, kjeld jensen, Torben Bruhn Andersen, Bo Carlsen, Jes Jessen, Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr, Anne Eriksen, Peter Beck-Lauritzen, nils valla, Eva Schwanenflügel, Allan Filtenborg, Børge Neiiendam, Elisabeth From, Jens J. Pedersen, Søren Fosberg og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Claus Høyer

Herrens veje er som bekendt uransagelige

Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Er man forbavset? Jo lige da det kom frem med hans nye job - men ikke nu da vi forstår baggrunden.

Man kan sige om Løkke hvad man vil, men han er ikke ude på at polere på sit eftermæle. Hvorfor skulle han også det? På trods af alle hans slibrige sager er han jo stadig statsminister og har stadig ca halvdelen af danskerne bag sig. Det er vel det der tæller.

Bliver spændende at se hvordan han har arrangeret sin retræte. Det bliver nok spektakulært.

Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Hanne Ribens, Lone Hansen, Lis djørup, Allan Stampe Kristiansen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Per Torbensen, Ruth Gjesing, Børge Neiiendam, Kim Houmøller og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Er man forbavset? Jo lige da det kom frem med Esbens nye job - men ikke nu da vi forstår baggrunden.

Man kan sige om Løkke hvad man vil, men han er ikke ude på at polere på sit eftermæle. Hvorfor skulle han også det? På trods af alle hans slibrige sager er han jo stadig statsminister og har stadig ca halvdelen af danskerne bag sig. Det er vel det der tæller.

Bliver spændende at se hvordan han har arrangeret sin retræte. Det bliver nok spektakulært.

Intet opsigtsvækkende.
Det jo netop, på den måde, landbruget igennem alle tider, igennem partiet Venstre, har været gift ind i regeringsmagten og alle beslutningerne.
Men læg især mærke til, hvordan de mest restriktive regler, kun gælder for alle andre landmænd, end dem selv, dem tæt på magten.
(hvem husker ikke Thor`s omgåelse af bopælspligten og så er, eller rettere var, der lige det der med man højst må/måtte opkøbe og indlægge fem landbrugsejndomme under sig.)

Torben Bruhn Andersen, Morten Larsen, Kim Houmøller, Anne Eriksen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Søren Fosberg
20. juli, 2018 - 05:52

Ganske vist er Løkke stadig statsminister - for enhver pris..?
Men han og V har nu ingenlunde "ca. halvdelen af danskerne bag sig". Heldigvis. Det er kun noget med 15%.
Hvis du mener regeringen (V, K og LA) + støttepartiet DF, kan de heller ikke længere i forening komme op på halvdelen af danskerne som støtter pt, ifølge meningsmålingerne.

Løkkes habitus er noget slidt i lakken efterhånden, og det skulle bestemt ikke undre, om også han leder med lys og (mørke)lygte efter en lukrativ stilling fjernt fra de danske farvande og kyster, hvor bøgen spejler sin top i bølgen af blågrøn algesuppe, takket være en hvis forhenværende minister.

Carsten Wienholtz, kjeld jensen, Torben Bruhn Andersen, Morten Larsen, Lone Hansen, Tue Romanow, Torben Skov, Marianne Stockmarr, Anne Eriksen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

ELL til løgnens og falske nyheders højborg!
Hold da op, hvor det går for Venstres samfunds-snyltere. Var det da bare fake news!
Lad os høre mere om, hvem der betaler til ELLs nye arbejdsgiver. Kleptokrati; USA, Grækenland, Italien, Rusland, osv. - hvornår kommer opgøret?

Lone Hansen, Janus Agerbo, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Grønne Esben

Ps. Ironi kan forekomme i ovenstående tekst.

Anne Eriksen

Det må have været en del af "dealen" for at trække sig frivilligt - hvor er det råddent...

Bernhard Drag, Carsten Wienholtz, kjeld jensen, Hanne Ribens, Marianne Stockmarr, Lone Hansen, Ib Christensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, det er sjovt som almindelige lønmodtagere kommer i Jobcenter-cirkus, mens fallerede ministre og topchefer løber med bonusløn, gyldne håndtryk og ansættelse på nye topposter ad libitum..
Forstå det dog, du skal være med i en usynlig venneklub for at drive det til noget i dette land !!

Carsten Wienholtz, kjeld jensen, Sven Elming, nils valla, Torben Ethelfeld, Hanne Ribens, Marianne Stockmarr, Lone Hansen, Ib Christensen, Frede Jørgensen, Troels Ken Pedersen, Anne Eriksen, Holger Madsen, Mikkel Kristensen, Peter Hansen, Lise Lotte Rahbek og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben Ethelfeld

Det er godt nok varmt udenfor, men jeg måtte lige tjekke kalenderen for at se, det ikke var den første april.

Tage Christiansen

Alle disse på ovefladen velmenende organisationer har den overordnede agenda, at hælde flere penge i egne lommer, så spild ikke tiden på persongalleriet, lille Lars og Esben er blot små brikker i det store spil, anbefalet af Green Peace. Suk suk

Peter Hansen, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar