Læsetid: 7 min.

Fire efternølere på bryllupsrejse til Islamisk Stat

Længe efter Islamisk Stat var blevet slået tilbage på slagmarken, forsøgte fire unge mennesker i 2017 tilsyneladende at rejse til Syrien for at slutte sig til kalifatet. Religiøs fanatisme lå til familien for flere af de unge. Sagen viser, at radikal islamisme stadig har en tiltrækningskraft, selv om IS er presset
Længe efter Islamisk Stat var blevet slået tilbage på slagmarken, forsøgte fire unge mennesker i 2017 tilsyneladende at rejse til Syrien for at slutte sig til kalifatet. Religiøs fanatisme lå til familien for flere af de unge. Sagen viser, at radikal islamisme stadig har en tiltrækningskraft, selv om IS er presset

Mikkel Lock Svendborg

16. juli 2018

Den 20. marts 2017 klokken 12.10 ringede Al-Amira Hiba Al-Mansis telefon. Det var hendes gode veninde Marwa Resthtin, der ringede fra Tyrkiet. De havde ikke set hinanden, siden Hiba havde sagt farvel til hende i lufthavnen knap to uger forinden.

Nu ringede Marwa for at fortælle, at hun var blevet snuppet af det tyrkiske politi.

»Jeg var så tæt på,« sagde hun.

»Jeg var lige ved grænsen.«

Marwa havde opholdt sig i det sydlige Tyrkiet nær grænsen til Syrien, da hun var blevet pågrebet, ligesom Mohammed og Yahya var blevet det i Istanbul dagen inden. Deres plan var ved at gå i vasken.

Men Hiba kendte en anden vej, sagde hun. Hvis bare Marwa kunne komme tilbage til Danmark, kunne hun fortælle hende om det.

Hiba havde brugt de seneste dage hjemme i Danmark på at undersøge, hvordan hun selv kunne komme til Tyrkiet, nu hvor hun ikke havde noget pas. Måske havde hun fundet en åbning.

Mens de to veninder talte, kunne politiet følge med i alt, hvad de sagde.

Det løber i familien

Året forinden var den 17-årige Al-Amira Hiba Al-Mansi blevet forlovet med den to år ældre Mohammed Fateh.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

I de mellemøstlige lande har de "afradikaliserings" programmer, hvor de unge mennesker, som har rodet sig ind i noget fanatisk, bliver vejledt af fornuftige og vidende imamer, som lærer dem, hvor de er blevet vildledt. Ville det ikke være en god idé her i landet, fremfor at de får strenge straffe, med vrede og bitterhed til følge--- og dermed risiko for, at de fortsætter deres gerninger. Det samme gælder dem, der hænger i udlandet. Hvad er deres alternativ til at tilslutte sig endnu en krigerisk organisation eller kriminalitet? Hvis restvæsnets opgave er at nedbringe kriminalitet og skadelig virksomhed, så bliver man jo nødt til også at hjælpe disse mennesker til at komme på ret spor igen. Det er de færreste, der bliver klogere af straf.

Flemming Berger, Henrik L Nielsen, Claus Nielsen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar