Læsetid: 6 min.

Hvorfor bliver kunderne i store banker, som de ikke bryder sig om?

Hvidvaskskandalen Danske Bank er blot den seneste i en række af sager, der har efterladt de store banker upopulære. Alligevel forbliver flertallet af danskerne kunder i de store banker, og den politiske bevægelse for at få folk til at skifte til almennyttige banker har tabt momentum
»I mine øjne er det besynderligt, at folk køber fair trade-varer og økologi, men ikke skifter bank,« siger Christian Damholt, som er en af stifterne til Skift Bank-dag.

»I mine øjne er det besynderligt, at folk køber fair trade-varer og økologi, men ikke skifter bank,« siger Christian Damholt, som er en af stifterne til Skift Bank-dag.

Mads Joakim Rimer Rasmussen

23. juli 2018

Folk er trætte af de store banker. I ti år har den ene møgsag afløst den anden. Først var der anklagerne om skødesløse investeringer og grådige sats op til finanskrisen, som blev afløst af statens historisk store redningspakker. 

Siden kom det frem, at Nordea velvilligt hjalp velhavende kunder med at placere deres formuer i skattely. Og det seneste år har Berlingske med få måneders mellemrum bragt nye afsløringer i historien om Danske Banks hvidvask af fordækte, russiske milliarder.

Ikke overraskende viste en Wilke-måling i juli, at over 70 procent af danskerne mener, at Danske Bank har tabt troværdighed som følge af hvidvaskskandalen – i forvejen var bankens troværdighed ikke særlig høj.

Det ligger helt i tråd med målinger fra konsulenthuset Caliber, som hvert år spørger mere end 20.000 danskere, om de har tillid til og bryder sig om 100 af de største virksomheder i Danmark.

På den seneste liste er Danske Bank og Nordea placeret i den absolutte bund som henholdsvis nummer 92 og 90.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • David Zennaro
  • Jan Damskier
  • Torben K L Jensen
  • Anders Reinholdt
  • Ervin Lazar
  • Bjarne Andersen
  • Oluf Husted
  • Eva Schwanenflügel
Trond Meiring, David Zennaro, Jan Damskier, Torben K L Jensen, Anders Reinholdt, Ervin Lazar, Bjarne Andersen, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne Mette Jørgensen

Det er jo håbløst. I 3 år har jeg hørt på en venindes beklagelser over Danske Banks renter og i samme tid opfordret hende til at skifte bank. Det er nemt i dag. Man skal ikke rende med paírer og vente i månedsvis.
Jeg fatter o og en skid.

Grethe Østergaard Nielsen, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Torben Lindegaard og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

I det mindste kunne Thomas Borgen fremvise sine selvangivelser, for alle årene i DB, så kunder og aktionærer kan se om han også "vasker" sine egne 48.000 kr./dag.

Den slags offentlighed havde man i Norge frem til 2011.

Torben Lindegaard

@Anne Mette Jørgensen

Du har ret - i dag er det såre simpelt at skifte bank.

F. eks. alle PBS betalinger flyttes over i ét snuptag.

Lån i fast ejendom er en mere bøvlet affære; men det er en lidt anden historie, selvom de store banker også ejer erealkreditinstitutioner

Ete Forchhammer

Bankkunder er også vælgere.. og adfærden er vist ens for flertallet...
Gad vide hvor meget det ville ændre hvis det blev bedre kendt at det ikke er bøvlet at skifte bank?
Har "Skift bank-dag" en god presse?

Carsten Wienholtz, Mogens Holme og Jan Damskier anbefalede denne kommentar

nu er det vel ikke kunderne i bankerne, der skal sørge for, at de overholde gældende lov, det må vel være politiet, og hvis det drejer sig om semi-ulovlige aktiviteter, så må lovgiverne jo stramme lovgivning, hvad tror de, de er valgt til? Men det skyldes jo nok pengestrømme til partikasserne, så politikerne er nødt til at prøve at straffe by proxy.

Kjeld Jensen

Det, der virkelig skal til for at flytte noget, er at genindføre tidligere tiders offentlige kontrol med bankerne! Ellers bliver det bare værre endnu.

Grethe Østergaard Nielsen, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Søren Bro, Torben Vous og Rikke Haugaard Olsen anbefalede denne kommentar
Ruth Gjesing

Jeg har været kunde i Danske Bank hele mit liv, og den simple grund til ikke at skifte er, at de fleste andre banker formentlig ikke er et hak bedre, hvad moralen angår.

Jesper Roulund

Som fattig kunde i Danske Bank, kan jeg fortælle, at det ikke er så nemt at skifte bank, hvis man har gæld. Jeg har prøvet at skifte, men de siger alle sammen, at min SU-gæld er for høj og derfor vil de ikke have mig som kunde.
Så nu lever jeg med Danske Bank og deres tåbelige gebyrer, men omvendt skal de også leve med mig og mine klager over deres lyssky forretningsmetoder.

mats Magnussen, Grethe Østergaard Nielsen, Carsten Wienholtz, Claus Nielsen, Marie Jensen, H M, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Christina Hansen, Kim Houmøller og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Hvad er svaret? Markedet kan ikke regulere tingene hensigtsmæssigt; markedet manipulerer, markedet dysser folk i søvn, markedet passiviserer menneskers værdiladende handlinger, altså bortset fra at det holder dem fast i forbrugerismen.

Får markedet gjort noget ved klimaforandringerne? Får markedet gjort noget ved folkesundheden? Får markedet skabt fred? Menneskers såkaldt frie valg er typisk betingede reflekser, i bedste fald reaktioner. Vi er så nemme at have med at gøre, at det næsten er sørgeligt. En tragedie med kaffegrums på.

Carsten Mortensen, Per Torbensen, Hanne Ribens, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, John S. Hansen, Britta Hansen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Jan Damskier

En god artikel med gode (omend kendte) analyser. Jeg savner spørgsmål til de to trevne bankkunder: Hvad stemmer I til valgene? Er der for jer ikke nogen sammenhæng mellem politik og bankvalg?

Med hensyn til skat og hvidvask er svaret måske, at banken ikke er moralsk ansvarlig for skatteunddragelse i andre lande. Man kan spørge : Er banker forpligtet til at lege skatte-og retsvæsen i Rusland i kundernes øjne ?

olivier goulin

@Ruth Gjesing

Jo - Coop Bank har som en af få pengeinstitutter, ingen gebyrer.
Jeg har sparet mindst 600,-/året i gebyrer ved at skifte fra Danske Bank til Coop.

Jeg tvivler også på de er involveret i hvidvaskning af mafia-penge - der har i det mindste ikke været historier om det endnu.

Bankskiftet har været et langt tilløb for mig, som startede allerede dengang Danske Bank indførte kontogebyrer. Men hvidvaskningssagen blev dråben, der fik mig ud. Jeg er ikke låntager, har ingen gæld - og har blot brug for en lønkonto + evt et par konti mere, et VISA/Dankort, et kreditkort - og så en netbank, hvor jeg kan flytte penge frem og tilbage.

Alt dette tilbyder Coop bank helt gratis - så hvorfor blive i en bank, hvor jeg skal betale for det - og som nu i tillæg har en kriminel track record?

/O

Per Torbensen, Mette Poulsen, Tor Brandt, Oluf Husted, Claus Nielsen, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, John S. Hansen, David Zennaro, Britta Hansen og Arne Thomsen anbefalede denne kommentar
Bernhard Drag

Bankerne har den helt urimelige fordel at al løn bliver direkte sat ind på borgernes private konti. Et gigantisk månedligt beløb, de har til rådighed. Hvad med in borger konto, hvor al løn blev sat ind. Herefter kan borgerne så vælge om de vil bruge private banker og deres tilbud. Det ville tvinge bankerne til at arbejde og ikke bare behandle landets borgere efter behag. Der er ivrigt en lang række andre fordele ved at holde bank folk i kort snor.

Carsten Wienholtz, Tor Brandt, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, John S. Hansen og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Bernard Drag, så er det nok lettere at lave statsejede banker. Så ville vi heller ikke behøve at tilbyde private banker det ene og det andet, for at de gider at optræde blot det mindste hæderligt.

Men det må vi nok ikke for EU, staten ville jo i så fald ødelægge den fine 'konkurrence', som vi skal forestille os er både fri og markedsbaseret (altså som i rundet af de reneste og fineste udbud/efterspørgsel-mekanismer).

Tor Brandt, Anne Mette Jørgensen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
Bernhard Drag

Bettina, du har sikkert ret, men i Frankrig findes faktisk statsejede banker. Lad os arbejde for sagen, amen.

Per Torbensen, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Ja, og VW har igen solgt flere biler - endda dieselbiler til trods for alle skandalerne (der jo fortsætter med andre mærker i det uendelige).

Jeg ville gerne skifte bank til Merkur for et stykke tid siden. Fordi jeg ved, de handler i overensstemmelse med mine værdier og har klaret sig super godt igennem krisen og af god grund, nemlig deres investeringsmønstre, meget bedre end spekulationsbankerne.

Desværre krævede de et hav af papirer, pas, kørekort, fødselsbevis m.m. Det virkede alt andet end nemt, at skifte til Merkur. Jeg havde ikke overskud og er stadig hos én en mafiabankerne, da min tidligere netbank er blevet opkøbt igennem flere led.

Må lige se, at få mig skovlet sammen til det skift til trods af alt det papirarbejde!

Ruth Gjesing

@olivier goulin
Jeg vidste ikke, der overhovedet eksisterer en Coop Bank. Jeg har rent faktisk altid fået en god service i Danske Bank og været rigtig glad for mine respektive rådgivere. Og netbank har altid fungeret upåklageligt, herunder deres supporttjeneste. Så jeg tror, jeg holder fast ved mafiabanken - ligesom jeg holder fast ved Information (nu i form af digitalt abonnement), som jeg har holdt næsten lige så længe, som jeg har været kunde i Danske Bank.

H M, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Jeg har skiftet til AL- Arbejdernes Landsbank for noget tid siden, det har jeg ikke fortrudt og rimelig billig også.

Britta Hansen, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

i år 2000 skulle jeg bruge et boligindskudslån på 25.000 til en lejebolig.
Ja, sagde Danske bank,men pengene gik ikke ind. Hver gang jeg kontaktede banken var lånet godkendt. I banken kunne de ikke se det på deres skærm. efter ca. 1 md. var jeg i det røde felt, kontaktede hvócvedsædet og de sagde: Jamen du har jo bankbog, så kan vi ikke overføre.
Hvor i himlens navn skulle jeg vide det fra?
Efter denne sure oplevelse skiftede jeg til lån og spar uden problemer, men jeg overvejer nu, at skifte til Arbejdernes landsbank.

Lars Bo Jensen

Jeg bliver i Danske Bank, fordi de har de fleste hæveautomater i nærheden af mit hjem. Jeg kan p.g.a. tidligere tiders økonomiske rod ikke få et dankort, så jeg har jævnligt brug for en hæveautomat.
De 25 kr jeg betaler i gebyr om måneden overlevever jeg nok.
Hvidvaskningern bør håndteres af retssystemet.

Britta Hansen

Ja, Lars Bo Jensen, retssystemet skal selvfølgelig skride ind.

Men bankernes vigtigste kapital er kunderne. Hvis de ser, at kunderne bliver uanset, hvad de foretager sig, så er det et meget dårligt og også moralsk/etisk forkert signal at sende!

Lars Bo Jensen

Ja Britta det er både moralsk og etisk forkert, men jeg vægter min bekvemmelighed for højt. PT er jeg indlagt på OUH efter en blodprop og den eneste automat jeg kan finde herude er fra Danske Bank.
Mit eneste engagement med banken er min Nemkonto, så jeg trøster mig med, at de ikke tjener penge på mig og egentlig gerne vil af med mig som kunde.

Britta Hansen

Rigtig god bedring, Lars!

Jeg slå det lige op og så, at det nu virkelig koster et gebyr, at hæve penge i en pengeautomat i DK. Bruger så godt som aldrig pengeautomater selv, så det var jeg ikke engang klar over!

Naturligvis vil der være individuelle grunde til at vælge, at forblive i en mafia-bank. Min egen begrundelse er jo langt dårligere end din (manglende overskud).

Men godt, de hverken tjener på dig eller mig ;-)

Lars Bo Jensen

Tak Britta. Jeg har lige tjekket min netbank tilbage til 1 Dec. 2017 og de eneste gebyr der er betalt er 75 kr. hver tredje måned. Jeg tror kun det koster gebyr at hæve penge, i andre end ens egen banks hæveautomater.