Interview
Læsetid: 3 min.

Karsten Hønge klar til EU-valg som hjælperytter: »I politik er du ikke altid den, der skal først over målstregen«

Den bramfrie SF-politiker Karsten Hønge stiller op til EU-Parlamentsvalget næste forår. Her skal han danne parløb med den garvede EU-politiker Margrete Auken, men han erkender, at det bliver svært at få valgt to SF’ere ind, og at han ikke er førsteprioritet
»Jeg vil ikke fremstå som en jubelidiot. Det mest realistiske er, at vi får én valgt ind, og det bliver Magrethe,« siger Karsten Hønge om sine chancer for at blive valgt ind i EU Parlamentet.

»Jeg vil ikke fremstå som en jubelidiot. Det mest realistiske er, at vi får én valgt ind, og det bliver Magrethe,« siger Karsten Hønge om sine chancer for at blive valgt ind i EU Parlamentet.

Sara Gangsted

Indland
31. juli 2018

Selv om SF’s Karsten Hønge i mandagens Politiken meldte ud, at han stiller op til EU-Parlamentsvalget næste forår, bliver det primære formål ikke at få valgt sig selv ind.

Hans opgave er i stedet at sikre, at partiet kan bevare sit ene mandat i parlamentet, så Margrete Auken kan få fire år mere i Bruxelles.

»Min prioritet er at få Margrete valgt. I politik ­­– og på mange andre områder – er du ikke altid den, der nødvendigvis skal først over målstregen,« siger han.

Og ifølge Karsten Hønge er chancen lille for, at han også kommer med over stregen.

»Jeg vil ikke fremstå som en jubelidiot. Det mest realistiske er, at vi får én valgt ind, og det bliver Margrete. Men jeg vil heller ikke være en overdrevet realistisk pessimist,« siger han og nævner EU-Parlamentsvalget i 2014 som et godt eksempel på, at tingene ikke altid går som forventet.

SF havde på det tidspunkt et »rædselsår« og »lå og bed i gulvtæppet«, som han formulerer det. Partiet sprang efter tumultariske begivenheder ud af S-R-SF-regeringen og kæmpede med et stort dyk i vælgertilslutningen. Alligevel fik SF 10,9 procent af stemmerne til EU-valget, og det var næsten nok til at give dem to mandater.

Nye konkurrenter

Det kan imidlertid blive noget sværere for SF at mønstre samme stemmetal til valget næste år. For første gang står Alternativet og Enhedslisten nemlig på stemmesedlen, og de kan komme til at flytte vælgere væk fra SF.

– Er du mest med for at give Margrete Auken så meget støtte, at SF ikke mister sit eneste mandat i parlamentet?

»Nej. Vi havde taget den samme beslutning, uanset hvad Alternativet og Enhedslisten havde gjort. Vi synes jo, at der er brug for den helt særlige stemme, som SF er.«

Hvor Margrete Auken især repræsenterer den grønne del af SF med sine mærkesager om miljø, klima, natur og energi, kan Karsten Hønge tale til den røde del af partiets vælgere. Især vil han gerne nå arbejderne, siger han, dem med de korteste uddannelser, de hårdeste job og de laveste lønninger:

»Uligheden er galopperende høj i Europa. Også i Danmark. Det skaber usikkerhed og utryghed. Indtil videre er den bedst blevet besvaret af den lede, snæversynede og nationalistiske højrefløj, som har tiltrukket mange af lønarbejderne,« siger han.

Historisk fejltagelse

Karsten Hønge fremhæver den store modstand mod EU som et eksempel på det. Og et eller andet sted forstår han godt de britiske arbejdere, som følte sig presset af østeuropæere, der påvirker løn- og arbejdsforholdene. Men Brexit var en »fejltagelse af historiske dimensioner«.

Hvor højrefløjspartierne tilbyder nemme løsninger med udmeldelse, skal venstrefløjspartierne vise, at EU kan løse almindelige menneskers dagligdagsproblemer.

»Der er saftsuseme brug for EU. Social dumping står allerøverst. Det er med til at undergrave og ødelægge velfærdssamfund. EU kan være med til at forsvare ordentlige forhold, og jeg mener, vi bør indføre en social protokol mod løndumping.«

Karsten Hønge tror på, at han er den rette til at hive arbejderne tilbage på venstrefløjen. Takket være mange års erfaring som tømrer, tillidsrepræsentant og fagforeningsformand kender han til arbejdspladserne og almindelige lønarbejderhjem.

»Jeg kan få det sagt på en måde, der er tydelig og letforståelig. Lønarbejderne skal kunne se sig selv i EU-projektet, og det er venstrefløjens – og især SF’s – opgave at sørge for det,« siger han.

Et valg af gangen

Karsten Hønge, der i dag er politisk ordfører for sit parti, vil stadig stille op for SF til folketingsvalget, der senest finder sted den 17. juni næste år. Hvis han samtidig kommer ind i EU-Parlamentet, melder han sig ud af Folketinget.

– Er du ikke bange for, at vælgerne vil fravælge at stemme personligt på dig til folketingsvalget, fordi de ikke ved, om du kort tid efter går ud af Folketinget?

»Nej, det er jeg ikke. Vælgerne gør det, de synes, er rigtigt. Vi må tage ét valg ad gangen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

olivier goulin

Vikaren fra Helvede.
Tag jer i vare, EU! - om et halvt år kan I være lukket helt ned.

/O

Arne Albatros Olsen

Bliv dog hjemme og fortsæt der hvor du gør mest gavn. Din stemmme vil drukne i EU.

Jens Winther

- ligesom den af gode grunde drukner andre steder!

Peter Hansen

Hvorfor spilde sit talent i EU, og blive glemt i Danmark?

Hønge har været en befriende ærlig stemme i dansk politik i de sidste år, det er sjældent man ser en politiker sådan tale lige ud af posen.

Jeg håber ikke folk stemmer ham ind i glemslens parlement, som normalt kun er for pensionerede og afdankede danske politiker der har karrieren bag sig, han bør blive i Danmark!

"We're only in it for the money"

Citat Frank Zappa

Torben K L Jensen

Det er pivdumt - Hønge er et synligt (og høreligt) aktiv for SF en mand af folket - men skal han til Bruxelles får han min stemme.

Kim Folke Knudsen

Hvor højrefløjspartierne tilbyder nemme løsninger med udmeldelse, skal venstrefløjspartierne vise, at EU kan løse almindelige menneskers dagligdagsproblemer.

»Der er saftsuseme brug for EU. Social dumping står allerøverst. Det er med til at undergrave og ødelægge velfærdssamfund. EU kan være med til at forsvare ordentlige forhold, og jeg mener, vi bør indføre en social protokol mod løndumping.« Citat slut.

Jeg kan ikke være andet end enig med Karsten Hønge (SF). Tillykke med dit kandiatur. Det er folk som dig, der kan bringe EU væk fra den neoliberalistiske fest præget af social ulighed, og manglende trygge vilkår på arbejdsmarkedet. Du får konkretiseret begrebet, at bringe EU-projektet i øjenhøjde med vælgerne. Det er der behov for, at EU besinder sig på at være et projekt for samarbejde mellem demokratiske nationer om de store spørgsmål, som vi hver for sig ikke kan løse. Den ukritiske Unionstilhænger linie skaber utryghed, hvorfor deponere sin nationale suverænitet i en organisation, som vil vokse på alle leder og kanter.

Men siden år 2016 har vi skeptiske danskere set alternativet til EU, hvis det demokratiske projekt falder fra hinanden. Det bliver et nationalistisk Europa, som konkurrerer indbyrdes om Ruslands, Kinas og USA´s gunst. Bliver lande som Frankrig og Tyskland grebet af den nationalistiske bacille, så kan de mindre stater hurtigt komme i klemme, når de store europæiske nationer begynder at danse rundt som en flok elefanter.

Held og lykke med din valgkamp op til EU valget i år 2019 Karsten Hønge.

@Kim Folke Knudsen, det er ukorrekt. INGEN danske højrefløjspartier går ind for dansk udmeldelse af EU - de er fornuftige folk.

Du forveksler muligvis DF med et højrefløjsparti - en udbredt misforståelse. DF er et socialdemokratisk parti - mere socialdemokratisk end Socialdemokratiet. Deri ligger Mette Frederiksens problem. Socialdemokratiet er et regeringsbærende parti, derfor er de nødt til at optræde med et vist minimum af ansvarlighed. Den begrænsning er DF tydeligvis ikke underlagt...