Læsetid: 12 min.

Mens IS smuldrer i Syrien, har Danmark indledt et historisk retsopgør om sine egne fremmedkrigere

For tiden finder et historisk retsopgør sted. Stribevis af hjemvendte fremmedkrigere får lange fængselsstraffe ved domstolene. Imens kæmper andre forgæves for at vende hjem til et Danmark, som ikke vil have dem. Det store spørgsmål er, hvordan vi skal dømme borgere, som har meldt sig ud af samfundet for at opbygge et brutalt utopia. Indtil videre har svaret været: hårdt
Her er det foto fra retten på Frederiksberg, hvor fire formodede Syrienkrigere blev fremstillet i grundlovsforhør i 2016.

Her er det foto fra retten på Frederiksberg, hvor fire formodede Syrienkrigere blev fremstillet i grundlovsforhør i 2016.

Rasmus Flindt Pedersen

11. juli 2018

Den 18. marts 2015 indfandt en tætbygget ung mand med høje tindinger sig i Kastrup Lufthavn.

Med sig havde han en billet til Istanbul og løftet om en tazkiyah – en anbefaling – som ville sikre ham adgang til områder kontrolleret af Islamisk Stat i Syrien. Kort forinden havde han optaget kviklån for 20.000 kroner, som han havde lovet at medbringe.

I dagene inden afrejsen havde han chattet med en velkendt dansk syrienkriger om, hvem han skulle kontakte for at få hjælp til at snige sig over grænsen fra Tyrkiet til Syrien.

Rejsen var ikke ukendt for ham. Allerede i 2013 havde han rejst til Syrien ad to omgange for at slutte sig til sine brødre under de sorte faner. Snart ville Enes Ciftci igen være blandt dem i det selvudråbte kalifat, som trods borgerkrig, bombardementer og bestialske voldsudgydelser føltes mere som hjem end det Danmark, han var født og opvokset i.

Under et af sine besøg i Syrien havde han ladet sig affotografere foran et IS-flag med AK47-rifler og teksten »Ingen ære uden Jihad«. At ofre sit liv for Allah og profeten Muhammed var det højeste, man kunne opnå.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Katrine Damm
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Katrine Damm og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ib Christensen

Ville være rart om man så også lige fik kigget på ansvaret for Irak krigen startet på falsk grundlag!

Karen Grue, Tue Romanow, Flemming Berger, Marie E. Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Jan Weber Fritsbøger, Peter Beck-Lauritzen, Hans Larsen, Jan Skovgaard Jensen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Vi nedlægger Irak- og Afghanistankommision og løber fra vores eget ansvar, mens vi indleder historiske retsopgør mod de andre ansvarlige. Klassisk nyimperialisme med USA som forbillede. Det vi gør er inderligt godt - og de andre er "Bad Guys".

Stop det! og få gang i den kommision igen.....

Karen Grue, Tue Romanow, Bettina Jensen, Torben Jensen, Ib Christensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Jan Weber Fritsbøger, Ivan Breinholt Leth og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben Bjerrehuus

Jeg vil som udgangspunkt hævde at en person der nyder at posere på youtube med et afhugget hoved og blandt blodige lig, i Europæisk kontekst har en psykiatrisk diagnose. Set ud fra et medicinsk synspunkt vil den form for karakterafvigelse (psykopati) som ovenfor beskrevet have en dårlig terapeutisk prognose.
Jeg er vel vidende om at kultur spiller ind i et menneskes personlighed. For nu ikke at blive beskyldt for islam bashing skal jeg istedet nævne afrikanske lande hvor det at høre stemmer fra ånder er en naturlig del af kulturen, hvilket næppe gælder i Danmark hvor det vil blive betragtet som en mulig psykose. I mellemøsten er diktatur, krig, religiøs fanatisme en del af kulturen hos visse dele af befolkningen, og er vel derfor Europa oplever et flygtninge pres. (Jeg taler her ikke om migranter)
Jeg forstår ikke Jørgen Vestergaard bemærkning om: “Man kan sætte spørgsmålstegn ved, om det nuværende strafniveau på omkring fire år – som er meget strenge straffe – er lige i overkanten, når man ser på, hvad der er behov for lige nu”. Domstolene fastsætter forhåbentligt ikke strafudmåling efter hvad der pt er behov for !!!!

Europæerne er generet set ikke racistiske, vi har gennem årtier taget imod flygtninge fra Asien mellem og Sydamerika med åbne arme, men Europæerne bliver skræmte når de oplever at deres kultur kommer under pres.
Dette islamiske barbari skræmmer, den manglende tolerance for anderledes tænkende, fanatismen og volden er medvirkende til befolkningen glemmer det ansvar vi som europæere har for at beskytte flygtninge. Vi bliver skræmte af den kulturelle forskel når den udarter.

Dilemmaet er:
den kolde jura enhver har ret til en fair rettergang, stillet over for
angsten for at miste grundlæggende kulturel identitet, i Europæsik kontekst: demokrati, religiøs frihed, kvnder og mænds ligestilling og rettigheder.
Døm selv:)))

claus dahl, christian christensen, Carsten Hansen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Danske statsborgere skal behandles ens. Derefter kommer udsøgt særbehandling; vil borgeren Danmark og fået dansk statsborgerskab, skal der ikke særbehandles. Omvendt vil borgeren "omstyrte" vort system, så er det "ud af klappen", om det så er kalifat- eller bandekrigere.
Skal danskere straffes for at kæmpe på kurdisk/allieret side? Nej, for så bør danske soldater og politikere også straffes; det hedder på Nurnberg-sprog; "to wage war".
Ved våbentræning, i udlandet, ex. Syrien eller Israel, bør det være strafbart med inddragelse af pas og statsborgerskab.
Selv små overtrædelser, ex ved 40 dages fængsel, skal ikke danske statsborgere og borgere med dobbelt statsborgerskab, udvises. Og det, uanset at det er mod justitsministerens kæreste eller mod andre borgere. KISS = Keep It Simple, Stupid!

Claus Bødtcher-Hansen

11/jul/2018

Jeg synes, at vi (Danmark) bør (skal)
forske i, hvorledes vi forebygger, at
et ungt menneske vælger at rejse ned
for at lide og dø for et sådant formål.

Venlig hilsen
Claus

Karen Grue, Bettina Jensen, Katrine Damm, Viggo Okholm, Hans Larsen, Flemming Berger, Marie E. Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lars-bo Jensen

Rent ud fra principper, mener jeg at det er rigtigt at de skal straffes der hvor de udføre deres ugerning, det drejer sig om morderne fra Dash, kriminelle danskere rundt om i verden, og vores eller for den sags skyld alieredes soldater, når de træder forkert ude hvor de er sendt ud. Lad dem også afsone deres straf derude, hvorfor hente dem hjem, og i visse tilfælde nedgradere deres straf.
Ja det er noget møj at sidde i Thailand for narko, I Cambodia eller Vietnam for pædofili, Iraq eller Syrien for terror, men det er et aktivt valg de har truffet.

Jeg mener dog også, at der bør bruges penge på at finde ud af, om det er nogle enkelte "utilpassede", eller om det er en eksklution der få individer til at trække sig ud af det danske samfund, for at kæmpe for et kalifat, der så ekstremt hviler på værdier, som de ikke har fået ind med opvæksten i DK. Hvad får unge til at miste troen på et samfund bygget op som vores, for at vælge et samfund som Dash lovede. Det er vel værd at vide, for at kunne forebygge eller genkende udvilkingen hos de unge meget tidliger, så man kan gribe ind, før de er tabt. De er trods alt mennesker i vores samfund, børn af mennesker i vores samfund, vi bør have en interesse for dem.

Kjeld Jensen, Mogens Holme, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Marie E. Rasmussen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar

Hvem er værst - Isis eller Sadat styret, som sloges mod hinanden.
Først var vi med andre mod Syrien. Så opstod en modstandsbevægelse IS.
Var vi neutrale, skulle alle retsforfølges uanset hvilken forbryderisk side, de kæmpede for.
Eller ikke retsforfølges.
Hvem er vores ven og hvem er fjende i mellemøsten.

Eva Schwanenflügel

På et mere filosofisk plan; har mennesket brug for fjender for at opretholde spændingen over et liv?
Meget kunne tyde på det.
Ellers ville vi alle leve lykkeligt til vore dages ende..
Det er bare ikke særligt interessant.
Kunst og kultur er som oftest skabt i brydningstid, og x-faktoren over det mest populære vi vender tilbage til igen og igen er konflikter.
Mennesket er et modsætningsfyldt væsen, og det der driver det ud over grænsen er nysgerrighed og viljen til at eksperimentere med andre end det selv.
Hvad sker der mon hvis..

Niels P Sønderskov

"Dommene er hårde, typisk tre til fem års fængsel, og flere af de dømte har mistet deres statsborgerskab."

Nej, det er ikke hårdt overfor folk, der afliver tilfældige ofre ved halshugning eller dyrker en bevægelse, der gør det, systematisk voldtager kvinder, der holdes som slaver. De fortjente at blive dømt efter samme regler på gerningsstedet.

Kjeld Jensen, Kim Houmøller, Vivi Rindom, Kurt Sørensen, Mogens Holme, Bjarne Frederiksen, ulrik mortensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Sønderskov - Du har allerede dømt manden skyldig i konkrete handlinger. Hans evt. forbrydelser er hans personlige. Dansk ret - afvendt dommen !

Viggo Okholm

En meget svær diskussion, for hvor ligger grænsen omkring det personlige ansvar for såkaldte onde handlinger uanset hvad det enkelte menneske har med i bagagen? Igen: karma, samfund, kultur, tro, opdragelse? Straf i sig selv er jo bare en form for hævn fra et samfunds side og i sig selv nytteløs medmindre den straffede erkender sine fejltagelser helt ind i sit inderste. Her er tale om forsøg på at deltage i en krig, som er i terrorens ånd, men hvad med de soldater som frivilligt mod betaling deltager i den danske hær, med mulighed for at skulle dræbe mennesker, som i princippet aldrig har været en trussel mod det danske samfund? Det er og bliver det etiske dilemma til hver en tid.

christian christensen

Lad os afsætte en stor pose penge til et forskningsprojekt, som kan afklare, hvorfor alle her i landet ikke deler vore pragtfulde danske værdier, men i stedet rejser ud for at kæmpe den religiøse fundamentalismes sag. Grunden er sikkert noget med offentlige nedskæringer, mangel på støttepædagoger, manglende modersmålsundervisning, burka - og tørklædeforbud mv. Under alle omstændigheder har vi selv været ude om det.

Ib Christensen

@christian christensen

Kunne også være fordi røvhullerne iblandt os har holdningen, "intet er forkert bare det ikke opdages"
Vi ved udlændinge har haft fingre dybt i vores fælleskasse p.g.a skat blev saboteret af "vores egne" indefra. Men hvem iblandt os der også har haft travlt med, at tage selv er aldrig blevet tjekket!
Eller hvad pengene er gået til.
Vi ved at Irak krigen blev startet på falsk grundlag, uden vi har taget ansvar for det.

Kan du ikke kende forskel på viden og fordomme er du selv en af de fanatisk troende du beskylder andre for at være. Citat christian christensen: "kæmpe den religiøse fundamentalismes sag." Det er noget du har fra?

I de mellemøstlige lande har de "afradikaliserings" programmer, hvor de unge mennesker, som har rodet sig ind i noget fanatisk, bliver vejledt af fornuftige og vidende imamer, som lærer dem, hvor de er blevet vildledt. Ville det ikke være en god idé her i landet, fremfor at de får strenge straffe, med vrede og bitterhed til følge--- og dermed risiko for, at de fortsætter deres gerninger. Det samme gælder dem, der hænger i udlandet. Hvad er deres alternativ til at tilslutte sig endnu en krigerisk organisation eller kriminalitet? Hvis restvæsnets opgave er at nedbringe kriminalitet og skadelig virksomhed, så bliver man jo nødt til også at hjælpe disse mennesker til at komme på ret spor igen. Det er de færreste, der bliver klogere af straf.

Lars-bo Jensen, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar