Minister »undrer« sig over sag om nepalesiske studerende og vil følge den nøje

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers udtrykker undren over Informations afdækning af nepalesiske studerendes forhold på Niels Brock og Roskilde Universitet og har derfor bedt ministeriet »følge sagen nøje«. Fem ordførere finder forholdene »dybt problematiske«
»Det undrer mig, og derfor har jeg bedt ministeriet kigge nærmere på sagen. De faglige forudsætninger skal selvfølgelig være i orden, når man kommer til Danmark for at tage en uddannelse,« skriver uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) om sagen om nepalesiske studerendes forhold på handelsskolen Niels Brock og RUC

»Det undrer mig, og derfor har jeg bedt ministeriet kigge nærmere på sagen. De faglige forudsætninger skal selvfølgelig være i orden, når man kommer til Danmark for at tage en uddannelse,« skriver uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) om sagen om nepalesiske studerendes forhold på handelsskolen Niels Brock og RUC

Jens Dresling

Indland
19. juli 2018

Sagen om nepalesiske studerendes forhold på handelsskolen Niels Brock er dybt problematisk og vidner om mangel på muligheder for tilsyn med private videregående uddannelser, fortæller uddannelsesordførere fra det meste af oppositionen og DF.

Derfor har uddannelsesordfører fra Alternativet, Pernille Schnoor, i sidste uge stillet syv spørgsmål til uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) for at afdække, hvad ministeren mener om den seneste tids afdækning i Dagbladet Information og universitetsavisen RUC Paper.

Afdækningen vedrører forhold for nepalesiske studerende, der tager en bacheloruddannelse på Niels Brock og derefter læser videre på RUC, hvor undervisere siger, at de kommer med et utilstrækkeligt fagligt niveau.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers har netop besvaret de syv spørgsmål og udtaler i en skriftlig kommentar, at han har bedt ministeriet undersøge sagen nærmere.

»Det undrer mig, og derfor har jeg bedt ministeriet kigge nærmere på sagen. De faglige forudsætninger skal selvfølgelig være i orden, når man kommer til Danmark for at tage en uddannelse,« skriver ministeren.

Ministeren henviser til, at Niels Brock som institution hører under Undervisningsministeriet, hvorfor han vil drøfte sagen nærmere med undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Det gør det, fordi Niels Brock af danske myndigheder kun er godkendt til at udbyde ungdomsuddannelser, men kan udbyde videregående uddannelser gennem en amerikansk og britisk akkreditering.

»Jeg er principielt af den holdning, at når man som institution udbyder uddannelse til unge mennesker, så har man en etisk forpligtelse til at gøre sit ypperste for at udbyde en uddannelse af høj kvalitet, som hjælper de unge mennesker godt på vej i livet,« lyder ministerens svar på et af spørgsmålene.

Spørgsmålene stillet af Pernille Schnoor vedrører brugen af agenter til rekruttering af studerende. Niels Brock betaler sin nepalesiske agent 10-15 procent svarende til mellem 8.700 og 22.000 danske kroner i kommission af studieafgiften pr. studerende til uddannelser, hvor omkring halvdelen af de studerende kommer fra Nepal.

Derudover vedrører spørgsmålene det forhold, at samme agent reklamerer for Danmark ved at lokke med lavere adgangs- og sprogkrav, ligesom agenten også reklamerer for, at der ikke skal vises økonomisk dokumentation ved studieophold.

Spørgsmålene vedrører også kritik rejst af Danmarks Evalueringsinstitut og studerende af de faglige og administrative forhold på Niels Brock samt skolens brug af den omdiskuterede amerikanske akkrediteringsinstitution ACICS.

Ordførere: Ministre skal undersøge sagen

Pernille Schnoor, der har stillet de syv spørgsmål til Tommy Ahlers, er tilfreds med, »at uddannelses- og forskningsministeren lover, at der vil sættes fokus på problemstillingen fra begge ministre og at problematikken anerkendes«, men hun mener også, at svarene har belyst, at der er en »uholdbar situation og et behov for bedre at kvalitetssikre private uddannelsesudbud samt en særlig opmærksomhed på det store antal nepalesiske studerende i Danmark«, siger hun.

»Nu er det vigtigt, at der bliver fulgt op på, hvorvidt der bliver levet op til svarene, og det vil jeg følge nøje med i og også stille flere spørgsmål til. Det grænser til bondefangeri, når den studerende ikke kan vide, om en uddannelse i Danmark lever op til danske kvalitetskrav,« siger Pernille Schnoor.

Hun henviser til, at Niels Brock på sin hjemmeside deklarerer den amerikanske akkrediteringsinstitution som ’national’ uden at specificere, at den er national i USA, ikke i Danmark. Dette gjorde Information direktør Anya Eskildsen opmærksom på den 4. juli, hvor hun sagde, at det var en fejl, som øjeblikkeligt ville blive rettet. Det fremgår imidlertid fortsat af hjemmesiden.

Ordførere for Socialdemokratiet, De Radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti forventer, at sagen vil blive undersøgt nærmere af de ansvarlige ministerier.

»Niels Brock lukrerer på et marked, som det offentlige system har skabt og gør det uigennemskueligt for de studerende, hvad de får. Det er et privat udbud, der udnytter det danske brand,« siger Sofie Carsten Nielsen, der er uddannelsesordfører for De Radikale og tidligere uddannelses- og forskningsminister.

Dansk Folkeparti er forundret over Niels Brocks forretningsmodel og er særligt kritisk over for skolens rekruttering af studerende gennem agenter.

»Det er ikke en opgave for det danske uddannelsessystem at købe sig til studerende. Og det er helt grelt, hvis de så ikke har det faglige niveau i orden,«, siger Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), der forventer en kortlægning og klar handling fra ministrene.

»Nepalesere skal ikke være malkekøer«

Det vækker harme hos Pernille Schnoor, at Niels Brock, der er godkendt til at drive ungdomsuddannelser, alligevel udbyder videregående uddannelser, men gør det som et privat udbud, der derfor ikke er underlagt tilsyn fra danske myndigheder.

»Det er et kæmpe problem, hvis de bruger den her ordning som en malkeko. Hvis de bruger nepalesere som malkekøer til at finansiere deres andre uddannelser uden at sikre sig at niveauet er akademisk højt nok,« siger Pernille Schnoor med henvisning til den kritik, der er blevet rejst af det faglige niveau på uddannelsen af Danmarks Evalueringsinstitut og af de studerende selv.

Uddannelsesordførere for De Radikale, Enhedslisten, DF og Alternativet fortæller, at de forholder sig særligt kritiske til, at der ikke føres tilsyn med Niels Brocks videregående uddannelser, fordi det er et privat udbud. Der udføres kun vejledende evalueringer af Danmarks Evalueringsinstitut, mens den egentlige godkendelse ligger hos den amerikanske og britiske akkrediteringsinstitution.

»Vi er i Danmark kendt for at være gode til uddannelse. En af årsagerne er, at vi kvalitetssikrer. Hvis de vil udbyde videregående uddannelse, så må de gøre det efter danske regler. Der skal ikke være sekundære uddannelser i Danmark,« siger uddannelsesordfører for Enhedslisten, Rosa Lund.

Også De Radikale mener, at der er behov for at se nærmere på mulighederne for at føre tilsyn med kvaliteten af private udbud.

»Det her viser, hvor godt og vigtigt det er, at vi har et dansk akkrediteringssystem. Der skal være en vis kvalitet af uddannelser i Danmark. Der er masser af private udbud, som vi ingen kontrol har med, fordi det er privat, og det her kalder igen på, at vi er nødt til at stille krav til, at det bliver tydeligt deklareret, hvad man som studerende betaler for,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers lægger i sine svar selv vægt på, at han forventer et højt fagligt niveau på uddannelser i Danmark.

»Det er min holdning, at videregående uddannelser udbudt i Danmark altid skal have et fagligt højt niveau. Det gælder også ikkestatsligt godkendte uddannelser udbudt af en statsligt godkendt institution. Det har man, i mine øjne, en etisk forpligtelse til over for de unge mennesker, der investerer tid og penge i uddannelsen,« skriver han som svar på spørgsmålet om, hvorvidt han finder det fagligt forsvarligt, at den kritiserede uddannelse på Niels Brock udbydes i Danmark.

Ordfører for Socialdemokratiet, Mette Reissmann, har ikke haft mulighed for at stille op til et interview, men forventer, at begge ansvarlige ministre vil gå ind i sagen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra undervisningsminister Merete Riisager eller de øvrige uddannelsesordførere. Niels Brock har afslået at give interview om kritikken.

De studerende fra Nepal

Danske uddannelsesinstitutioner kan øge deres omsætning ved at tage imod udenlandske studerende, der betaler for undervisningen. I denne serie undersøger Dagbladet Information konsekvenserne for de studerendes vilkår og uddannelsernes kvalitet, når institutionernes rekruttering sker fra tredjeverdenslande.

Serien har særligt fokus på nepalesiske studerende, der udgør en af de største grupper af udlændinge udenfor EU på danske uddannelsesinstitutioner.

Seneste artikler

 • Martin Henriksen: »Danmark risikerer at få ry som discountland. Derfor må vi begrænse antallet af udenlandske studerende«

  21. juli 2018
  Udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, finder debatten på Christiansborg om udenlandske studerende alt for unuanceret. Han mener, at Informations seneste afdækning af forhold på Niels Brock, hvor mange nepalesiske studerende går, vidner om, at der mangler skærpet tilsyn og en mere nuanceret forståelse af, hvad udenlandske studerende kan og skal i Danmark.
 • Nepalesiske studerende pukler til lav løn for at finansiere studier i Danmark

  16. juli 2018
  For at kunne betale de høje danske studieafgifter må nepalesiske studerende arbejde mange aften- og nattetimer på underbetalte job i hotel- og restaurationsbranchen. Flere fortæller, at de overtræder reglerne om højst at arbejde 20 timer om ugen, og det går ud over deres studier, siger professor
 • Niels Brock: »Vi tager vores opgave rasende seriøst«

  9. juli 2018
  Det kan give nogle vanskeligheder at udbyde internationale uddannelser, men grundlæggende går det rigtig godt, og langt de fleste studerende er tilfredse. Det siger direktøren for handelsskolen Niels Brock, der har fået kritik fra nogle af skolens mange nepalesiske studerende og fra Danmarks Evalueringsinstitut
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gad vide om vi også her vil se en diskussion om grise i litteraturen.

Eva Schwanenflügel og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
Ruth Gjesing

Det her er en dybt alvorlig sag, som fortjener langt større opmærksomhed. Her kunne den nye uddannelses- og forskningsminister passende træde i karakter; det er ikke meget, vi har hørt til ham, siden han tiltrådte. Det er simpelthen bedrageri i forhold til de studerende, det går ud over.

ingemaje lange, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvis man undlader at kalde de "andre", Torben Skov, svin, så tror jeg sagen måske kunne belyses og praksis ændres til nepalesernes fordel.