Læsetid: 8 min.

Her er mulighederne for at danne en ny regering, så længe Uffe Elbæk hverken vil støtte rød eller blå blok

Den politiske sommer står i opbruddets tegn. Senest har V-borgmester Lars Krarup opfordret til et V-S-samarbejde efter et valg. Og dansen, Alternativets Uffe Elbæk bød op til med sit statsministerkandidatur, fortsætter. Information giver dig en langtidsholdbar guide til parlamentarisk kaos og op til flere dronningerunder efter et valg
Med udmeldingen om, at han peger på sig selv som statsministerkandidat har Alternativets leder Uffe Elbæk skabt en usikker situation for mulighederne efter et valg. Vi guider her til de mange forskellige tænkelige udfald.

Med udmeldingen om, at han peger på sig selv som statsministerkandidat har Alternativets leder Uffe Elbæk skabt en usikker situation for mulighederne efter et valg. Vi guider her til de mange forskellige tænkelige udfald.

Søren Bidstrup

4. juli 2018

Uffe Elbæk vil hverken støtte eller forhindre rød eller blå blok i at danne regering efter et valg. I Danmark har vi negativ parlamentarisme, hvilket vil sige, at en regering ikke behøver at have et positivt flertal bag sig. Den må bare ikke have et flertal imod sig.

Og som de fleste meningsmålinger spår for øjeblikket, ser hverken statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen (S) ud til at kunne mønstre et klart flertal efter et folketingsvalg. Og hvad sker der så? Det vil denne guide forsøge at give svar på.

Der bliver indkaldt til en dronningerunde, hvis regeringen har mistet sit flertal i Folketinget, eller hvis der efter et valg ikke er noget klart flertal for en statsministerkandidat. I en dronningerunde bliver den med flest mandater bag sig udnævnt til kongelig undersøger.

Med Alternativets mandater »ude af ligningen« ville det, hvis man skal dømme efter de aktuelle meningsmålinger, blive Lars Løkke Rasmussen, fordi der er flest mandater, der vil pege på ham. Men allerede her fører det umiddelbart bekendte til flere ubekendte:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • ingemaje lange
 • Katrine Damm
 • Eva Schwanenflügel
 • Christian Skoubye
 • Kurt Nielsen
 • Niels-Simon Larsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ejvind Larsen
 • Torben K L Jensen
ingemaje lange, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye, Kurt Nielsen, Niels-Simon Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

“Forandringsalliancen”, det var dog en sjov ting at tage frem til sidst. Så snart ordet var røget ud af Pelles mund, blev det jordet af Pia Olsen Dyhr. Det kunne hun overhovedet ikke se noget i. Å og Ø fik ikke forandret så meget, og dermed blev der ingen forandring. Problemet var måske også, at oplægget til forandring ikke var særlig konkret. Både Ø og SF har en stærk faglig fløj, der vil have vækst, og det er det, Å er imod, som jeg ser det.
Å kan nok ikke tvinge et klimavalg frem, men kan efter valget måske tvinge MetteLars ind under klima-åget. Det ville jeg virkelig gerne se.

Torben K L Jensen

En V-DF regering ? 1. sandsynligvis opnår DF ikke 20 % og under alle omstændigheder bliver det en mindretalsregering. En af grundene til ikke at gå i regering for Thulesen Dahl var SF´s skæbne i Thornings regering. Så DET scenarium er udelukket.
Tak til Mette-Line Thorup for dette politiske kandestøberi - helt ude i hampen men sjovt er det alligevel i disse agurke-tider.

Jens J. Pedersen

Journalisterne læser Alternativets program som en vis herre læser Biblen.

Ole Frank, Steffen Gliese, Vibeke Hansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Den skyldes nok, at journalisterne finder programmet lige så usammenhængende, som Fanden opfatter Bibelen.

Helle Walther, Kjeld Jensen og Lars Christian Jensen anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

Endnu en af mange vurderinger, analyser, meninger om fremtidige regeringer. Regeringer er værktøjer (midler) for Folketinget, hverken mere eller mindre. Valget handler om hvad Folketinget bør beskæftige sig med, hverken mere eller mindre. Regeringsmagten burde derfor kun være interessant for de politikere der stræber efter den og de 1000'er af nye ansatte der følger med nye regeringer.

Hvorfor beskæftiger vi, og de medier vi betaler for, os ikke mere med hvad Folketinget bør beskæftige sig med? Nå, er det for kedeligt, nå men så er det da godt at Uffe har blandet sig i spørgsmålet om det skal være Lars eller Mette i dansk politik - herre jemini. Vi kan åbenbart ikke undskylde for fortidens grusomheder, så her forsøger jeg for fremtiden.

Helle Walther

Måske kommer Elbæk ikke over spærregrænsen, det er da ret sandsynligt, de stemmer får R og S og SF og Ø, og det samme med DF stemmer. Folk gider da ikke et parti, man aldrig ved, hvor man har. Og Å kan man ikke tage seriøst mere.
Der bliver en VK mulighed med støtte af DF og LA og en S mindretalsregering med støtte fra SF, R, Ø, de røde partier plus R vil få indflydelse, hvor det er muligt, men udlændingepolitikken ligger fast, og DF kan så vælge ikke at vælte Mette, hvis Løkke får dårligt valg. DF når ikke de 20 % igen max 16. Det er min hypotese. Jeg tror på rød regering næste sommer.

Bettina Jensen

"Regeringsmagten burde derfor kun være interessant for de politikere der stræber efter den og de 1000’er af nye ansatte der følger med nye regeringer."

Hvad med at iagttage kravet om adskillelse af lovgivende og udøvende magt? En adskillelse, som bl.a. skal bidrage til at regeringen udøver loven kritisk - og at folketinget er opmærksomme på at minimere risikoen for at udøvende magt misbruger sin magt. Idéen om adskillelse af magterne er ikke tilfældig, og det er bestemt ikke vanskeligt at indse hvilket morads, vi geråder ud i når valgte lovgivere blander deres embede sammen med et helt andet (nemlig det udøvende): Lovgiverne korrumperer og demokratisystemet imploderer.

Man kan/kunne også sige/skrive; den borgerlige parlamentarisme er i forvejen betænkeligt tilgængelig for korruption og magtmisbrug - og det bliver vel kun værre, når man end ikke vil overholde én af de helt basale forudsætninger for at eget erklærede demokratisystem kan fungere. For det kan næppe være sådan at de ikke ved at den er gal, når nu de synes at den er så god (altså muligheden for at erhverve sig udøvende magt, mens man også har lovgivende).

Nis Jørgensen, Trond Meiring, Flemming Berger og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Det ville være kærkomment med realpolitisk debat i stedet for at overveje, hvem der vejer mest og er kønnest af bejlerne.
1) Er den form for økonomi, som blev grundlagt af Adam Smith i 1700-tallet hensigtsmæssig?
2) Er det den liberale tanke om, at jo større ulighed jo bedre liv for alle?
3) Skal vi passe på den Jord, som vi alle er afhængige af, og der er kun den samme?
4) Skal vore børn uddannes til at øge konkurrencen i samfundet eller til et godt liv?
5) Skal unge uddannes til at være et brik i produktionen, eller skal de undervises i livsindhold?
6) Skal unge uddannes til nørder eller generalister?
7) Skal vi øge livsverdenen i stedet for systemverdenen?
8) Skal vi samarbejde eller kæmpe mod hinanden?
Etc. etc. etc.

Ole Frank, Anne Eriksen, Tor Brandt, Lars Løfgren, Flemming Berger, Niels-Simon Larsen, ingemaje lange, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Helle Walther -
"Jeg tror på rød regering næste sommer."
Hvorfor er du så socialdemokrat ?

Ole Frank, Erik Karlsen, Flemming Berger, Anders Reinholdt, Steffen Gliese og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Så er det nu små venner, hvis i har lyst til at gøre 'Formand Elbæk kunsten efter og komme i fjernsynet som kandidater til posten som Danmarks næste statsminister, når og hvis det bliver nødvendigt med en 'dronningerunde' eller tre, før brikkerne falder på plads, og alle 179 mandater er fordelt mellem partierne:

I samler underskrifter nok fra stemmeberettigede borgere i Jeres egne valgkredse til at stille op som 'løsgængere' ved det næste folketingsvalg og meddeler via Ritzau, at I vil 'pege på jer selv' som kandidater til posten som statsminister, hvis I får stemmer nok til at slå r*ven i sædet på en af de 179 pladser med trykknappanel i folketingssalen på Christiansborg.

Så er den ged barberet, og reporterne i presselogen på borgen og andre steder har noget at skrive og snakke om, når agurketiden er slut for i år, og folketinget træder sammen igen efter sommerferien ... ;o)

Jan Damskier

Niels-Simon Larsen "Både Ø og SF har en stærk faglig fløj, der vil have vækst," dokumentation udbedes, venligst.

Niels-Simon Larsen

Jens J Pedersen: Jeg er bange for, at vi bliver nødt til at ansætte ekstra personale til at vride armene om på politikeren, når de svarer udenom.

Michael Pedersen

Mere end 80% af befolkningen stemmer på partier, der stort set er enige om det hele. De politiske partier er så enige, at de bruger al deres tid i medierne på at finde ting, hvor de er uenige. Og det går ikke så godt.

Så det vil være en hån mod +80 % af befolkningen, hvis de ikke statsministeren kommer til at hedde MF, LLR eller KTD.

Det er derfor inderligt ligegyldigt, hvis en eller anden anden rangs politiker forsøger at gøre den politiske scene til en platform for hans alternative form for kunstneriske selviscenesættelse.

Grethe Preisler

Ja dig er der i hvert fald ingen, der behøver at 'vride armene om på' for at finde ud af, hvilket parti du agerer reklamesøjle i medierne for, Niels-Simon Larsen ... ;o)

Steffen Gliese

Michael Pedersen, folk stemmer af vane og af nød - der er ganske få, der reelt er enige i den skandale, politikerne har forandret vores engang så regelrette og ordentlige retsstat til.

Ole Frank, Anne Eriksen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Michael Pedersen, Nils Bøjden -
jeg har adskillige gange været valgtilforordende og "på job" som sådan lagt øre til ikke så få dialoger mellem folks samtaler både før og efter stemmeafgivelsen - naboer, bekendte og kolleger, der for en gangs skyld snakker politik.
Hvis jeg havde 1 krone for hvergang, jeg har hørt ureflekterede begrundelser for stemmeafgivelserne, så ville jeg have sommerhus på Hawaii !!!
De mest gængse : - "jeg har nu altid stemt på Xparti" eller " jeg kan bedre lide politiker x end politiker y - han/hun går ind for flere penge til kattehjem og dyrevelfærd".
Tro mig Michael Pedersen - disse udtalelser og lignende har jeg hørt igen og igen.
En stor del af vælgerne har ikke sat sig ind i partiernes valgprogram og ville i virkligheden blive forundrede, hvis de vidste, hvad de havde stemt for.
Oj - jeg glemte, det bliver de faktisk også ofte, deraf politikerleden. Vælgerne glemmer bare deres egen dovne rolle i det.

Ole Frank, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Den form for argumentation, Steffen Gliese, er ikke bedre, end den form for argumentation, som Herdis Wein præsenterer. Det kan du gøre bedre.

Herdis Weins

Michael Pedersen -
så prøv du lige at sætte samlige dine kolleger, famliemedlemmer, naboer, medlemmer af andre sociale sammenhænge, du indgår i, stolen for døren og afkræve dem en reflekteret og saglig begrundelse for hvem, de sætter krydset ved. Og jeg mener VIRKELIG reflekterede og saglig begrundelser for mere end 1 enkelt eller 2 punkter fra tv-debatter - og bed dem redegøre for, hvor mange af det partis, de vil sætte krydset ved, stemmeafgivelser i den forudgående folketingssamling, de er enige i.

Herdis Weins

Michael Pedersen -
fordi du påstår, de fleste folk IKKE stemmer af vane, men fordi de reelt er enige i, hvad partierne rent faktisk mener og gør.
Steffen Gliese og jeg påstår, det ikke holder. Du er for doven til at undersøge, om du ret.

Michael Pedersen

Næh nej, Herdis Wein, den går ikke

Det er dig og Steffen Gliese, der bringer postulatet "...stemmer af vane..." ind i debatten, og efterfølgende forsøger du at gøre gøre denne påstand holdbar med en anekdote.

Når Steffen Gliese skriver "...folk stemmer af vane og af nød - der er ganske få, der reelt er enige i den skandale ..." må han (du?) først definere hvad ganske få er, og så føre bevis for at antallet at under det.

At jeg ikke anerkender denne form for argumentation er ikke ensbetydende med, at jeg siger, at folk IKKE stemmer af vane.

Når I kommer med en universel påstand, må I også komme med et universelt bevis.

Jeg skal bare tælle til "ganske få" plus en for at modbevise:)

Michael Pedersen

Endnu et postulat. Hvor mange er mange? Er det blot et inflateret nogle? Og hvor er problemet? Jeg er imod Brøndby derfor holder jeg med FCK er jo også en form for stillingtagen!

Steffen Gliese

Michael Pedersen, verden er ikke statistik og undersøgelser, verden er kommunikation og relation, aktion og reaktion mellem mennesker. Derfor skal vi væk fra at lade statistik og forældet ideologisk vraggods bestemme i et samfund, der ikke er større, end at vi kan tale grundigt om tingene, før vi træffer beslutninger om dem i fællesskab.

Michael Pedersen

Nix, Steffen Gliese!

Med den tilgang kan enhver slippe afsted med at sige hvad som helst.

Hvis jeg ikke vidste bedre, ville jo tro, at du følte dig inspireret af Trumps tilgang til faktabaseret argumentation og brug af alternative fakta.

Helle Walther

Derfor Herdis W, så enkelt kan det siges.Jeg ser gerne en centrumvenstre regering ledet af S, R har ødelagt for meget, så skal andre med bliver det højst SF.

Michael Pedersen

På den anden er afvisning af statistik og accept af anekdotebeviser jo en gave for enhver ultraliberalist på disse sider.

Man afviser bare statistik om, at der findes fattige (indsæt Steffen Gliese argument oven) og fortæl en historie om, at man da møder mange lykkelige og velklædte kontanthjælpsmodtagere i suppekøkkerne. Herdis Wein kan hjælpe med formuleringen.