Læsetid: 4 min.

Ny fattigdomsindikator ser på udviklingen i fattigdom – og særligt indvandrere rammes hårdere

Den nye fattigdomsindikator, som er udarbejdet af Danmarks Statistik som et værktøj til at følge op på FN’s bæredygtighedsmål, er upræcis, hvis man vil kende antallet af fattige i Danmark. Men den kan bruges som et redskab til at følge udviklingen i fattigdom, siger chefkonsulent i Danmarks Statistik
17. juli 2018

Der er sket en stigning i antallet af relativt fattige i Danmark på 0,4 procentpoint fra 2015 til 2016. Det viser tal fra Danmarks Statistik på baggrund af deres nye metoder til at måle relativ fattigdom i Danmark.

Stigningen i antallet af fattige i denne periode skyldes ifølge cheføkonom i Danmarks Statistik, Jarl Quitzau, integrationsydelsen, der blev indført i efteråret 2015.

Integrationsydelsen er en særlig lav overførselsindkomst svarende til SU-satsen, som gives i stedet for kontanthjælp til indvandrere, der har opholdt sig i Danmark i mindre end syv ud af de seneste otte år.

»Der har været en pæn stigning i antallet af fattige kontanthjælpsmodtagere, selv om der i alt er kommet færre kontanthjælpsmodtagere i denne periode. Det er primært i gruppen af indvandrere, hvor vi kan se, at der har været en stigning, og det er højst sandsynligt, fordi man i efteråret 2015 til 2016 indførte integrationsydelsen, hvor indvandrerne fik skåret i kontanthjælpen,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Lise Lotte Rahbek, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Zennaro

Hvis unge på sabbatår lever af deres (børne)opsparing, så har de jo en formue og falder dermed ikke i kategorien.

Britta Hansen

Begrundelsen:

"Baggrunden for den nye fattigdomsindikator er, at Danmarks Statistik i efteråret fik til opgave af Finansministeriet at regne på FN’s bæredygtighedsmål. Et af målene er, at antallet af fattige i verden skal være nedbragt med 50 procent i 2030, og én af indikatorerne er den nationale fattigdom."

Men hvor er logikken? Hvordan kan et land overhovedet tilslutte sig et mål, det ikke kan opfylde, da det pga politiske og økonomiske spekulationer ikke accepterer, at der er fattigdom i landet og derfor ikke er villig til at præsentere en opgørelse af den?

Men alle, der har fulgt Danmarks udvikling igennem de seneste 20 år og især de sidste 3-4 år ved, at især regeringens samt støttepartiernes straffeaktioner over for ledige driver mennesker ud i fattigdom. Det kan bl.a. konstateres ved at se på nogle andre tal: fordobling af boligløse siden 2009, fordobling (el.lign.) af ansøgninger om julehjælp, feriehjælp til børnefamilier m.v.

Det her er den mest hykleriske af alle regeringer, jeg har set i mit liv!

Jens Erik Starup, Katrine Damm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar