Læsetid: 4 min.

Økonomerne er uenige: Er der reelt mangel på arbejdskraft?

Er de lave ledighedstal er et tegn på, at vi snart kommer til at mangle arbejdskraft? Økonomerne er uenige – også om løsningen. Tænketanken Cepos mener, at der skal skæres ned på dagpenge og skat. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at virksomhederne skal tage flere lærlinge og ledige på kanten af arbejdsmarkedet
Er de lave ledighedstal er et tegn på, at vi snart kommer til at mangle arbejdskraft? Økonomerne er uenige – også om løsningen. Tænketanken Cepos mener, at der skal skæres ned på dagpenge og skat. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at virksomhederne skal tage flere lærlinge og ledige på kanten af arbejdsmarkedet

Mads Joakim Rimer Rasmussen

1. august 2018

»Nu har vi chancen for at få gjort arbejdsmarkedet mere rummeligt«

Lars Andersen, Direktør, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Mangel på arbejdskraft bekymrer ikke direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen, fordi ledighedstallet reelt er større end opgørelserne viser, mener han. Årsagen er, at en stor gruppe ledige er faldet ud af dagpenge- eller kontanthjælpssystemet og derfor ikke optræder i registrene. Desuden er der godt 200.000 deltidsansatte danskere, der gerne vil arbejde fuld tid, så der burde også kunne hentes en masse ekstra arbejdskraft her, mener Lars Andersen. 

Lars Andersen, Direktør, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Charlotte de la Fuente
– I mener ikke, at der er tegn på, at vi får mangel på arbejdskraft?

»Der kan være specifikke fagområder, der mangler folk, men generelt er der ikke arbejdskraftmangel. Vores fremskrivninger viser, at vi vil komme til at mangle uddannet arbejdskraft. Derfor er det et problem, at hver femte ung ikke har en uddannelse, bl.a. fordi de ikke kan få en læreplads. Så virksomhederne skal tage flere lærlinge og sørge for efteruddannelse af deres dårligst uddannede ansatte. Arbejdsgiverne tænker for meget fra hånden til munden i stedet for at tage ansvar,« siger Lars Andersen.

– Men det kan vel også øge udbuddet af arbejdskraft at skære ned på dagpenge- og kontanthjælp, som Cepos foreslår?

»Der er sådan en tro på, at folk ikke gider at arbejde. Hvis du kigger på dem, der har mulighederne,  kommer de hurtigt i job. Dansk erhvervsliv har i en årrække været vant til, at der skal være meget arbejdskraft at vælge mellem, og det er naturligt fra deres synspunkt. Men når der ikke er så meget arbejdskraft at tage af, så må virksomhederne kigge andre steder hen og f.eks. blive bedre til at ansætte dem på kanten af arbejdsmarkedet og holde på de ældre ansatte.«

– Hvad skal der så gøres fra politisk hold?

»Lige nu kommer der flere grupper i arbejde, som ikke havde en chance før, som vi kan se det med flygtninge. Nu har vi chancen til at få gjort arbejdsmarkedet mere rummeligt, så de, der altid står sidst i køen som langtidsledige og syge, også kan komme med. Ved at skære mere ned på ydelserne, risikerer vi bare at skabe et a- og et b-hold på arbejdsmarkedet, hvor dem i arbejde har ordentlige forhold, og dem uden ikke har, fordi sikkerhedsnettet bliver for ringe. Tværtimod skal vi satse på at få de sidste med nu,« siger Lars Andersen.

»Politikerne skal beslutte sig nu, inden vi får akut mangel på arbejdskraft«

Mads Lundby Hansen, Cheføkonom, Cepos

Antallet af bruttoledige er på det laveste niveau i ni år. Men de 107.300 ledige er et tegn på, at der er behov for reformer af arbejdsmarkedet, hvis ikke Danmark om kort tid skal stå med akut mangel på arbejdskraft, mener cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen.

Mads Lundby Hansen, Cheføkonom, Cepos

Ritzau Scanpix
»Problemet er, hvor lang tid væksten i beskæftigelsen kan fortsætte. Vi kan se på data nu, at flere virksomheder i bygge/anlæg, industri og service ikke kan få besat deres ledige stillinger. Vi er et stykke fra den mangel på arbejdskraft, vi oplevede i 2007/2008, men opgaven er at undgå den situation, for ellers er der en risiko for, at virksomhederne begynder at tabe ordrer,« siger Mads Lundby Hansen.

– Hvordan undgår vi det?

»Der skal laves nogle fornuftige reformer på finansloven for 2019, så flere ledige kan tage fat. Dagpengene til nyuddannede er i dag 13.000 kr., og det indebærer, at de nyuddannede ikke tager jobbet i kassen i Netto, eller at de dropper et akademikerjob, der er for langt væk. Derfor foreslår vi, at sænke satsen til 8.000 kr.. Det er blomsten af dansk ungdom, de kan tage et hvilket som helst job, de skal bare have bedre motivation.«

Mads Lundbye foreslår desuden generelt at sænke dagpengesatsen ti procent. Det vil ifølge Dagpengekommissionen betyde, at 13.000 flere kommer i arbejde. En anden mulighed er helt at lukke for adgangen til efterløn allerede fra 2020/21, hvilket vil betyde 30.000 flere arbejdstagere, påpeger Cepos’ cheføkonom.

– Ifølge AE-Rådet er der masser af arbejdskraft blandt borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Hvorfor ansætter virksomhederne ikke dem?

»Der er et betydeligt potentiale i at få flere kontanthjælpsmodtagere ind på arbejdsmarkedet, så man kunne godt justere kontanthjælpen yderligere eller sænke mindstelønnen, som gør det svært for f.eks. flygtninge at komme i job.«

– Mere end 200.000 deltidsansatte danskere vil gerne arbejde fuld tid. Hvorfor ikke hente ekstra arbejdskraft her?

»Der er rig mulighed for at arbejde ekstra i dag, men for mange kan det ikke betale sig at arbejde mere. Derfor er der behov for at sænke marginalskatten på arbejde. Men politikerne skal beslutte sig nu, inden vi får en akut arbejdskraftmangel, som koster velstand,« siger Mads Lundby Hansen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Der må virkelig være mangel på journalister (ferie ?) i Informations kundeservice når man bliver præsenteret sådan en gang doven afliring af uenigheder der har været kendt siden Karl Marx skrev "Das Kapital" af to næsten lige så gamle ronkedorer der taler som båndsløjfer når Information beder om en kommentar til et emne der er lige så oplagt som en agurk der er dyppet i eddike.

Rolf Andersen, Hanne Ribens, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Sven Elming, Lise Lotte Rahbek og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Først råbes der gevalt om "Earth Overshoot Day" for så i så i næste artikel at prise at forbruget går så godt som aldrig før. Mange gode arbejdspladser skabes af vejen mod katastrofen. Er det ikke skønt?

Rolf Andersen, Hanne Ribens, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Lund, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar

The Guardian har en artikel om "Unsurvivable Heatwawes" i Kinas tættest befolkede område i slutningen af dette århundrede.
Det vil ikke være godt for beskæftigelsen af vores børn og børnebørn.

Henrik Voldborg

Man kunne også starte med IKKE at henvise danske statsborgere til andre lande når de vil bo sammen med deres udenlandske ægtefælle .....

Rolf Andersen, Hanne Ribens, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Christel Gruner-Olesen, Carsten Nørgaard, Eva Schwanenflügel, Krister Meyersahm, Hans Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Mads Lundby Hansen er en talende papegøje. Han siger altid det samme. Nedskæringer, nedskæringer ...

Rolf Andersen, Hanne Ribens, Alvin Jensen, Mogens Holme, Holger Madsen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Kim Houmøller, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis vi ikke havde lavet dagpengereformen, havde vi ikke haft folk på kanten af arbejdsmarkedet, kun arbejdsløse.

Philip B. Johnsen

Elsker du dit barn?

Vil du hjælpe dit barn?

Hvem kan hjælpe dig?

Når du ser ud af vinduet på verden, hvem stoler du på, vil hjælpe samfundet?

Muligvis relevante spørgsmål, men muligvis ligegyldige for dig, men nu kan næsten alle ved selvsyn se, at eksistensgrundlaget er svindende for egne øjne, spørgsmål er, hvad du vil gøre ved det?

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Hvem lytter til Cepos?
Det gør den samlede danske presse.

Per Torbensen, Lise Lotte Rahbek, Rolf Andersen, jørgen djørup, Hanne Ribens, Mogens Holme, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Bjørn Pedersen, P.G. Olsen, Peter Knap, Holger Madsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Kunne godt tænke mig at se et par ordentlige interviews med de der faktisk står på kanten af arbejdsmarkedet - eller er røget helt ud pga den afsindige beskæftigelsespolitik der føres.

Syge skal slet ikke indgå i arbejdsudbuddet eller arbejdsløshedsstatistikken, de skal først være raske. Og de skal ikke stresses med dårlig økonomi, sanktioner, ressourceforløb og lignende, det medfører jo bare endnu dårligere helbred og en endnu længere vej tilbage til et ordentligt liv.

Danmark har ingen socialpolitik mere, ej heller nogen retssikkerhed for folk ramt af sygdom eller ulykke. Fagforeningerne er for længst holdt op med at kæmpe for folk, der falder ud af systemet.
Fx har fleksjobbere ikke ret til at være i en A-kasse. Og hvorfor accepterer de nyttejob og virksomhedspraktik, det er da løndumping der vil noget..

Virksomhederne er blevet forkælede i uhørt grad. De behøver ikke henvende sig til Jobcentrene for at få arbejdskraft, de kan bare hente den i udlandet. Eller få deres fyrede medarbejdere i virksomhedspraktik eller løntilskud. De gider heller ikke oplære nye medarbejdere som lærlinge.
Nu er 'problemet' bare, at den udenlandske arbejdskraft i EU også er blevet dyrere. Derfor vil de hente billig arbejdskraft endnu længere væk.

Sidst men ikke mindst, det kan fan'me betale sig at gå op på fuldtid, både i lønningsposen og mht dagpengeret. Men det koster jo for virksomheden, også i det offentlige. Her er det nærmest umuligt at opdrive heltidsstillinger i de menige lag. Det er først når man kommer op på mellemleder- og lederniveau, at fuldtidsstillinger forefindes.

Så Information, prøv at tale med nogle af de mange mennesker, der i lang tid har mærket sparekniven, og efterprøv Cepos' postulater. Både de der er i arbejde, søger arbejde, eller er for syge til at arbejde.

Mette Willesen, Lise Lotte Rahbek, Viggo Okholm, Egon Stich, Rolf Andersen, Susanne Savvas, Vivi Rindom, Hanne Ribens, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Lars Løfgren, Steffen Gliese, David Adam, P.G. Olsen, Ebbe Overbye, Torben K L Jensen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. At drive det offentlige som private virksomheder er både fordyrende, bureaukratisk og medfører i sidste ende en forringet tillid fra brugerne, fordi kvaliteten forringes år for år.
Dermed er vi nærmere og nærmere Anders Fogh Rasmussens hede drøm om minimalstaten.
Og Socialdemokratiet har desværre skubbet med på den vogn :-(

Lise Lotte Rahbek, Rolf Andersen, Hanne Ribens, Alvin Jensen, Mogens Holme, Anne Eriksen, Lars Løfgren og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Eva Schwanenflügel det er sandt, men det beskriver ikke, hvad vi står med.
Det burde være tydeligt for alle efterhånden, at det politisk funderede økonomiske system og dermed tilliden til finanssektoren og gældsætning problematikkerne, muligheden for, at tilbagebetale optaget gæld, nationalt og internationalt, forsvinder som dug for solen, i takt med eksistensgrundlaget forsvinder for stadigt flere mennesker over hele kloden, kampen om resurserne intensiveres og folkevandringerne tiltager globalt.

Alle bør bl.a. forberede sig på pensionsselskaber på stribe går konkurs 2007 og 2008 finanskrisen, vil blot være et lille skvulp i økonomien til sammenligning med, hvad alle kommer til at opleve de kommende år.

Læs mere f.eks.
“Heat is causing problems across the world.
Worryingly, such weather events may not remain unusual.

The Economist
Link: https://www.economist.com/science-and-technology/2018/07/28/heat-is-caus...

Torben K L Jensen

Man har afskaffet ansvarligheden i det offentlige - der er gået sport i abekastning.

Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Torben K L Jensen
“Man har afskaffet ansvarligheden i det offentlige - der er gået sport i abekastning.”

Har man ikke nærmere afskaffet ansvarligheden i de tidligere regeringsbærende partier?
Dette akut nødvendige bæredygtige focus, kommer kun. med et helt nyt flertal i folketinget, S og V som regeringsbærende partier, er ikke focus på en bæredygtig økonomisk politik, det er politisk med garanti for at magten bliver brugt på forbrugsdrevet økonomisk vækst, søgende politik skabt på markedskræfternes påstået dikterende økonomiske politik, ved fortsat uansvarlig focus på ‘udvidet’ afbrænding af olie, gas og kul søgende flere nye fossile brændstof reserver i en påstået påtvunget nødvendighedens økonomiske politik, det et ikke en farbar vej, så et kommende folketingsvalg er alene et spørgsmål om et flertal, der ‘ikke’ bringer S og V til magten.

Eva Schwanenflügel

@ Philip B. Johnsen
01. august, 2018 - 15:06

"Eva Schwanenflügel det er sandt, men det beskriver ikke, hvad vi står med.
Det burde være tydeligt for alle efterhånden, at det politisk funderede økonomiske system og dermed tilliden til finanssektoren og gældsætning problematikkerne, muligheden for, at tilbagebetale optaget gæld, nationalt og internationalt, forsvinder som dug for solen, i takt med eksistensgrundlaget forsvinder for stadigt flere mennesker over hele kloden, kampen om resurserne intensiveres og folkevandringerne tiltager globalt."

Philip B. - du kender udmærket mine holdninger til det globale marked og forbrug, og de er som dine egne. Så jeg forstår ikke helt at du vil belære mig om noget jeg gentagne gange har givet udtryk for på disse sider..?

Jeg mener bare, at vi bliver nødt til at handle på uligheden hvor vi kan herhjemme.
Og interviewet handlede om, hvorvidt der manglede arbejdskraft i Danmark.

Vi kan altid hæve tingene op i højderne, men det gør jo ikke noget ved fundamentet, tænker jeg..
Alle kan skrige og råbe alt det, de har lært, men hvis ingen lytter er det omsonst.

Vi bliver nødt til at få LYTTERE, hvis det skal lykkes at forandre noget :-)

Mette Willesen, Lise Lotte Rahbek, Viggo Okholm, Hanne Ribens, Alvin Jensen, Ebbe Overbye og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Eva Schwanenflügel
Jeg forstår din frustrationen over systemet, men pointen er, at systemet er brudt sammen, der bliver ikke brug for at efterprøve systemet, det har vist sig farligt, der er håb, men der er brug for nye rammer, håb kan trives under.

Hvorfor er dette et faktum?

Ingen nulevende økonom har til dato kunne skabe, samlet set global vækst, uden brug af energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Ingen nulevende økonom har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Konklusionen må derfor være, at traditionelle vækst økonomer på olie, gas og kul afbrænding generelt og samlet set, ikke har forstået, hvad gode økonomiske forhold er, har ikke forstået skabelsen af samlet set økonomisk vækst, rimelig fordeling af den samlede velstand og på den ’lange bane’ bekæmpelse af fattigdom.

Bjarne Bisgaard Jensen

I Norge søger 50% af unge ind på erhversrettede faglige uddannelser. Det gør de bl.a. fordi de NATURLIGVIS er sikret den læreplads de skal bruge for at sikre, at de kan fuldføre. Her er altså tale om et system hvor norsk erhvervsliv har forstået, at hvis man vil have noget, så må man yde sit bidrag. I DK kan hverken politikere eller erhvervsliv indse dette enkle og fundamentale princip men kævler løs om at lette adgangen til at sikre billig arbejdskraft fra den ganske verden

Kim Houmøller, Lise Lotte Rahbek, Viggo Okholm, Steffen Gliese, Susanne Savvas, Vivi Rindom, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Alvin Jensen, Flemming Berger og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Lad os bare være ærlige: det var en fejl, at samfundet overtog uddannelserne til det private erhvervsliv, der har vist sig som en gøgeunge, der smider alle de unger ud af reden, som det offentlige rent faktisk havde pligt til og interesse i at uddanne til løsning af de samfundsrelaterede opgaver og forpligtelser.
Vi har blot fået et mere og mere forkælet erhvervsliv, der mener, at de skal have de stegte duer flyende lige ind i munden på sig - blot for at lade sine værdier flyde ud af landet, så de også der kan holde sig fri for ansvar i skattely.

Eva Schwanenflügel, Leo Nygaard, David Adam, Anne Eriksen, Lars Løfgren, Viggo Okholm og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Og samtidig med at arbejdet tilsyneladende dyrkes som en guddom, værdsættes det jo ikke. Hvis det værdsattes ville man ikke forlange, at folk forærer det væk til spotpris eller ingen pris. Man ville ikke kræve af offentligt ansatte, at de skal være indstillet på at lægge et vist timetal i overarbejde uden kompensation hver måned, og man ville ikke spise folk på uddannelser, hvor en stor del af arbejdet er praktik, af med en SU.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og David Adam anbefalede denne kommentar

"...det var en fejl, at samfundet overtog uddannelserne til det private erhvervsliv, "
Steffen, der skulle vel stå overdrog !
Ja, som Niels Hausgaard siger : Da a`var i lær´........
Også mig. Da var det arbejdsgivernes ansvar at skaffe lærlinge.
Bare èt bevis på den herskende klasses tilbedelse af staten - og deres eget, velbetalte job.

Danmark må kunne varetage vores forhold selv uden at være på støtten fra østeuropa - hvilket lige nu viser sig vanskeligere. De kan og skal bruge deres borgere selv.