Læsetid: 4 min.

Pelle Dragsted: »Die Linke er kun lige gået i gang med det opgør, som vi tog hul på for snart mange år siden«

Enhedslistens Pelle Dragsted er enig i den diagnose, der ligger bag det nye tyske venstrefløjsinitiativ. Men han understreger, at det ikke skal ende med, at en desperat venstrefløj kopierer højrepopulisterne
Enhedslistens Pelle Dragsted er enig i den diagnose, der ligger bag det nye tyske venstrefløjsinitiativ. Men han understreger, at det ikke skal ende med, at en desperat venstrefløj kopierer højrepopulisterne

Sigrid Nygaard

24. juli 2018

En ny venstrefløjsbevægelse i Tyskland vil vinde vælgere tilbage fra højrefløjen. Blandt andet ved at gå fra et ’moralsk’ til et ’materialistisk’ fokus.

Bevægelsen har endnu ikke et nedskrevet program – eller sågar et navn – men i et oplæg til videre diskussion skriver en af initiativtagerne, forfatteren Bernd Stegemann, at han er motiveret af en frustration over, hvordan de venstreintellektuelle belærer arbejderklassen om, at de skal støtte Merkels indvandringspolitik med henvisning til deres »moralske ansvar«.

»Vi har en absurd situation, når den neoliberale ordens vindere skal belære dens tabere om at være mere humanistiske,« skriver han.

Bevægelsen tæller prominente medlemmer som sociologen Wolfgang Streeck og Sahra Wagenknecht, der er formand for partiet Die Linkes gruppe i Forbundsdagen. Hos Die Linkes nærmeste danske pendant, Enhedslisten, er Pelle Dragsted langt hen ad vejen enig i diagnosen bag initiativet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kurt Nielsen
 • Gustav Alexander
 • David Zennaro
 • Thomas Olsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Dorte Sørensen
 • Torben K L Jensen
Kurt Nielsen, Gustav Alexander, David Zennaro, Thomas Olsen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Så længe folk går så usundt meget op i spørgsmålet om ganske få procent udlændinge, får vi ikke et bedre samfund tilbage.

Anne Eriksen, Jacob Tomra, Carsten Wienholtz, Jens J. Pedersen, Martin Mørch, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Werner Gass og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det ser ud til at de danske socialdemokraters argumenter breder sig - laangsomt men sikkert.
Hov - de tilhører jo ikke venstrefløjen.
Nemlig - men de har fat i den lange ende.
Ser det ud til.

Anne Eriksen, Carsten Hansen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvad kan gøres for at stoppe denne bølge, som de fleste partier er hoppet med på og de få der er tilbage bliver dagligt udskammet.

Hvad med i hver debat at fremhæve hvor lille en andel,der skaber problemer og hvor dyrt alle de tiltag som Folketinget vedtager koster skatteyderne (når økonomi nu er blevet et "religiøst" emne i debatten) . Fx. hvad koster øget fængselsstraf ikke samfundet , hvor meget koster det at holde øje med ca. 200 der går religiøst tildækket. Eller hvad vil det koste at genhuse folk når deres boligblok skal nedrives i de politisk udpegede boligforeninger. Eller hvor meget koster det ikke samfundet at rette op på skader forårsaget af de lave ydelser, som ny ankommende og alle andre der hænger i det yderste af neglene får. Osv.........
Ligeledes fortæl om alle dem, der gerne vil deltage i samfundet osv.......
Med andre ord fremhæv altid fordelene og fortæl de gode historier i stedet for ALTID kun at fortælle de negative historier.

Trond Meiring, Flemming Berger, Anne Eriksen, Carsten Wienholtz, Thomas Olsen, Lillian Larsen, Lars Bo Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Hvis vi viser, at vi kan bremse den stigende ulighed og skabe tryghed i folks tilværelse, kan vi også vinde kampen om de andre spørgsmål,« siger Pelle Dragsted, der mener, at den britiske Labour-formand Jeremy Corbyn har vist, at det kan lade sig gøre."

Det er nøglen til det hele.
Og det er her, Socialdemokratiet fejler eklatant.
I stedet for at tale udlændinge ned, burde man tage fat i den økonomiske "nødvendighedspolitik", og love at afskaffe fattigdomsydelserne, samt fjerne de besparelser, den offentlige sektor er ved at segne under. Og hvis man virkelig ville hjælpe folk, løfte dem med rummelige arbejdspladser og uddannelse til de der gerne vil, og lade de syge i fred.

Poul Erik Pedersen, Trond Meiring, David Breuer, David Zennaro, Anne Eriksen, Carsten Wienholtz, Jan Skovgaard Jensen, Thomas Olsen, Dorte Sørensen, Per Klüver, Ebbe Overbye, Jens J. Pedersen, Herdis Weins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Man kan snakke i en uendelighed om godt og skidt i - og det gør vi.
Der er et problem, eller mange, veldokumenterede, faktuelle - om forandringerne i det danske samfund over tid, lang tid - langsomt og snigende.
Derfor må enhver afgøre : Vil man lukke øjnene eller erkende realiteterne. Modtage slaget og vende den anden kind til - eller protestere.
Behøver ingen nærmere beskrivelse.

Carsten Hansen

Jeg kan ikke læse artiklen i sin helhed og dermed ikke kommentere den.

Men er der én politiker fra Enhedslisten der virker rationel, så er det Pelle Dragsted.

Gustav Alexander

Jeg forstår ikke alarmen over de nye tendenser på den yderste venstrefløj. Man må vel bifalde at nogen rent fakisk går op i socialismens egentlige operative mål, altså fælleseje, i stedet for at slås med sine egne vælgere om hvorvidt de i virkeligheden er racister. Det er jo netop at gøre overdreven ståhej ud af et emne (flygtninge) som socialismen ikke står og falder med. Socialismen står of falder til gengæld med den økonomiske kamp, som venstrefløjen nu ellers har forsømt i årtier.

Og med en sociolog som Wolfgang Streeck i bevægelsen bør det være tydeligt for selv de mest ""humanistiske"" socialliberalister, at der altså ikke blot er tale om en gemen nyracisme på venstrefløjen.

Carsten Hansen, Torben K L Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar