Nyhed
Læsetid: 5 min.

Politikere: Dybt bekymrende, at tyrkiske kulturformænd udtrykker sympati for rabiat bevægelse

Politikere i Danmark er alarmerede over, at formænd for dansk-tyrkiske kulturforeninger udtrykker sympati for den højrenationalistiske, islamistiske gruppe De Grå Ulve. Venstre og DF vil se foreningerne efter i sømmene
De Grå Ulve er en bevægelse, som er kendt for at stå bag hundredvis af drab på politiske modstandere i Tyrkiet og i Europa og forbindes med et attentatforsøg mod paven i 1981. Derfor vækker det bekymring hos danske politikere, når formænd for dansk-tyrkiske kulturforeninger udtrykker sympati med bevægelsen, hvis håndtegn syboliserer et ulvehoved. 

De Grå Ulve er en bevægelse, som er kendt for at stå bag hundredvis af drab på politiske modstandere i Tyrkiet og i Europa og forbindes med et attentatforsøg mod paven i 1981. Derfor vækker det bekymring hos danske politikere, når formænd for dansk-tyrkiske kulturforeninger udtrykker sympati med bevægelsen, hvis håndtegn syboliserer et ulvehoved. 

Bas Czerwinski

Indland
31. juli 2018

Det er dybt bekymrende, når ledende skikkelser i dansk-tyrkiske kulturforeninger sympatiserer med den højrenationalistiske gruppe De Grå Ulve på sociale medier.

Sådan lyder det fra en række politikere, efter at Information mandag kunne fortælle, hvordan flere formænd for dansk-tyrkiske kulturforeninger på Facebook har udtrykt sympati ikke bare for den omdiskuterede tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan, men også Muhsin Yazicioglu, der i 1970’erne var kontroversiel landsformand for den ekstreme bevægelse De Grå Ulve.

En formand fra Aarhus har for eksempel delt flere billeder af Muhsin Yazicioglu, hvor han beskrives som »den mest karismatiske leder«. En anden formand fra Hedehusene har delt en video med 50 billeder af den samme ledende skikkelse, hvor han beskrives som »vores martyr«.

De Grå Ulve er en bevægelse, som er kendt for at stå bag hundredvis af drab på politiske modstandere i Tyrkiet og i Europa og forbindes med et attentatforsøg mod paven i 1981. Når eksperter skal beskrive gruppen, bliver den ofte beskrevet som udemokratisk og præget af ortodoks tyrkisk højrenationalisme og islamisme.

»En ting er selvfølgelig at udtrykke støtte til Erdogan, hvilket – synes jeg – er kontroversielt i sig selv. Men De Grå Ulve ser jeg som en gruppe af fascistiske terrorister. Det er dybt kriminelle mafiafolk,« siger Lars Aslan Rasmussen, der er folketingsmedlem for Socialdemokratiet og følger med i udviklingen i Tyrkiet og i det tyrkiske minoritetsmiljø herhjemme.

»Jeg synes ikke, at vi tager det her alvorligt nok. Der har med god grund været fokus på de negative ting, som Erdogan og hans sympatisører står bag i Vesten, men vi er også nødt til at have fokus på De Grå Ulve,« siger han.

Marcus Knuth, integrations- og udlændingeordfører for Venstre, mener, at det er dybt problematisk, at herboende dansk-tyrkere sympatiserer med udemokratiske grupper i Tyrkiet.

»Hvis man bor i Danmark, skal man støtte op om de danske demokratiske værdier,« siger han.

»Hvis enkeltpersoner støtter sådanne holdninger, er det problematisk i sig selv. Men hvis en leder af en forening gør det, kan det give det indtryk, at det generelt er acceptabelt,« siger Marcus Knuth og refererer til den omstridte imamlov, der trådte i kraft den 1. januar 2017, og som ifølge venstrepolitikeren netop slår ned på, at man som leder af en forening eller gruppe har et ekstra ansvar.

Marcus Knuth bakkes op af Dansk Folkepartis integrations- og udlændingeordfører, Martin Henriksen.

»Når der er tale om fremtrædende personer i de her foreninger, må man gå ud fra, at der er grobund for, at holdningerne kan sprede sig og være med til at skabe en modstand mod det danske og vestlige samfund,« siger Martin Henriksen.

Foreningsformænd fastholder splittelse

En anden politiker, som også følger udviklingen i Tyrkiet tæt, er Serdal Benli, viceborgmester i Gladsaxe Kommune for SF og spidskandidat til Folketingsvalget for samme parti i Københavns omegn. Hans største bekymring ved, at de omtalte synspunkter florerer og trives i minoritetsmiljøet herhjemme, er, at det kan komme til at hæmme integrationen.

»Det er godt med et aktivt og mangfoldigt foreningsliv. Men det skal være et foreningsliv, som støtter op om de værdier, det danske samfund baserer sig på, og ikke værdier, som antidemokratiske regimer baserer sig på,« siger han.

»Nogle af de her personer i foreningerne er med til at styrke et loyalitetsbånd til rabiate bevægelser i Tyrkiet. Det er en bekymrende og farlig udvikling for det demokratiske samfund.«

Efter det fejlslagne kup i Tyrkiet i 2016 er det tyrkiske samfund blevet yderligere polariseret i skarpe sekteriske og ideologiske grupper. Samtidig er De Grå Ulve rykket tættere på magten i Tyrkiet, hvor de opfattes som den uofficielle voldsparate gren af Erdogans nationalistiske støtteparti, MHP.

Ligeledes er der i Danmark gentagne gange blevet rapporteret om en stadig større splittelse i det dansk-tyrkiske miljø. Det er bl.a. kommet frem, hvordan der er oprettet såkaldte stikkerlinjer, hvor man kan angive tyrkere, der er modstandere af Erdogan-regeringen, og som bor i Danmark.

Serdal Benli har flere venner og bekendte, som er blevet tilbageholdt i Tyrkiet, og som nu er bange for at ytre sig. Han fortæller også, at han møder flere og flere, som har slettet ham som ven på Facebook, fordi de er bange for at blive forbundet med nogle af de ting, han skriver, når politikeren udtrykker sig kritisk om udviklingen i Tyrkiet. Han har bl.a. skrevet, at Tyrkiet er verdens største fængsel for journalister, og at Erdogan er en autoritær leder.

»Det er en bekymrende udvikling, at interne forhold i Tyrkiet har fundet fodfæste i Danmark i en sådan grad, at nogle grundlæggende værdier og rettigheder i vores samfund knægtes. For eksempel ytringsfriheden,« siger han.

For Serdal Benli er formændene for kulturforeningerne med til at holde denne splittelse i hævd, når de promoverer idoler som Muhsin Yazicioglu, som var landsformand for De Grå Ulve under bevægelsens storhedstid i 1970’erne.

Vil undersøge foreningerne

De omtalte kulturforeninger er også med til at drive en række af de i alt 27 tyrkiske moskeer, som findes i Danmark. Det er under flere omgange kommet frem, at prædikenerne i moskeerne er stækt præget af politiske budskaber og ofte promoverer linjen i Erdogans AKP-regering.

Når en række formænd for kulturforeningerne giver udtryk for at sympatisere med udemokratiske bevægelser, giver det anledning til at se foreningerne efter i sømmene, mener Martin Henriksen.

»Vi har tidligere strammet op, så kommunerne har nemmere ved at føre tilsyn med de her foreninger. Det her er en anledning til at se på, om tilsynet er godt nok, og det er også en anledning til at vurdere hvor mange af de her foreninger, som har modtaget offentlige midler,« siger han.

»Hvis nogle af foreningerne har modtaget offentlig støtte, bør det stoppes, og det bør undersøges, om pengene kan føres tilbage.«

I Venstre er man også klar til at se foreningerne efter i sømmene. Derudover vil Marcus Knuth også finde ud af hvilken form for myndighedsovervågning, der allerede eksisterer af grupper som De Grå Ulve. Det vil han gøre i samarbejde med Justits- og Integrationsministeriet.

»Vi skal se nærmere på, hvad der præcis foregår i de her grupper,« understreger Marcus Knuth.

Også Lars Aslan Rasmussen ønsker at drøfte med justitsministeren, hvordan man i Danmark skal forholde sig til grupper som De Grå Ulve.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens J. Pedersen

DF, respekter i stedet for at stigmatisere.
DF lovpriser også nationalister og populister.
DF falsk samling!

Ane Gaarden, lars søgaard-jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Vi har indtil videre ytringsfrihed i Damark! Eller gælder det kun de politisk korrekte synspunkter?

Ane Gaarden, Lars-Bo Abdullah Jensen, Jesper Sano Højdal, Peter Beck-Lauritzen, Verner Nielsen, Per Torbensen, Hans Aagaard, Kim Folke Knudsen, Torben Skov, Hans Larsen og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar

Virker ulogisk eftersom DF selv er højrenationalistiske

Ane Gaarden, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Espen Bøgh, Peter Beck-Lauritzen, Verner Nielsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Matthias Smed Larsen

@Rikke Nielsen

Du skal lede længe efter intern konsistens hos DF. Hvis du læser Anders Vistesen (MEP)'s Twitter-feed vil du se fordømmelse af Erdogan og Tyrkiets autoritære metoder side om side med forsvar for de langsomt mere og mere autoritære regeringer i Østeuropa. Man skal ikke tænke sig længe om før man indser hvorfor sidstnævnte er acceptabelt i deres øjne, men ikke førstnævnte.

Ane Gaarden, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Når Steve Bannon rejser Europa rundt for at bevilge støtte og økonomiske midler til højreekstremistiske partier i Europa, så tier det kongelige danske Folketing. Ingen kommentarer, vi har sommerferie.

Hvis Steve Bannon havde haft et tyrkisk klingende navn eller endnu værre et arabisk navn, så var den knusende tavshed fra det ærede Folketing nok ikke vedblevet. Forespørgselskøen i Folketinget fra DF ville være helt sikker med nye forslag til indgreb overfor denne type af personer. Men nu er realiteterne jo, at især DF med nærmest matematisk præcision har rost den nye amerikanske Præsident Donald Trump og ligeså hans partistøtter. Ligesom at dele af DF begejstres over den russiske Præsident Vladimir Putins tilgang til verden.

Men vi skulle jo nødig skubbe til Donald Trump og USA vel ? Så hellere bøje nakken lydigt og medfinansiere TV kanaler f.eks TV2, hvor vi hver eneste uge bliver underholdt med topjournalisternes fantastiske program " Verden ifølge Trump ". Rart at vide, at i det mindste den danske medieverden gør sig den yderste anstrengelse for at forstå og begrunde Donald Trumps gøren og laden. Det er helt hæmningsløst med dette lykønskningsprogram for den nuværende amerikanske Præsident Donald Trump og hans republikanske parti.

Ingen anden amerikansk Præsident er blevet så prægtigt behandlet af en statsstøttet TV koncern, som TV2. I Barrack Obamas tid var der ikke plads til Verden ifølge Barrack Obamas. Næh nej den slags middelmådige standpunkter går TV2´s programledelse ikke op i. Så hellere den ægte vare højrepopulismen og højrenationalismen. Programmet Verden ifølge Trump er som støvsuget for demokrater. Det er som at lede efter en nål i høstakken. Nej i stedet for diverteres vi med diverse TV2 orakler og nykonservative bloggere, som smilende fortæller om den nye Præsidents fantastiske bedrifter. Topjournalisterne fra TV2 har rejst USA tyndt og gang på gang trukket endnu en forarget Trump tilhænger frem af stalden, som forklarer hvor forkert vi er på den i Europa, og hvor fantastisk den nye Præsident Donald Trump leder landet.

Nej Repubilkanerne i USA og Donald Trump behøver ingen udenlandsk valgfond i Danmark. De kan ringe til DF og TV2, så er den ged barberet.

Ane Gaarden, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen, Erik Bjørn Zabell og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Knuth&Henriksens kommentarer er som ventet, men Rasmussens og Benlis bør skærpe opmærksomheden og rette fokus på problemet med disse formænd, der åbenbart har misset noget væsenligt her til lands. Desværre en lille smule forståeligt al den stund de ser at heller ikke alle danskere eller danske politikere har fattet/vil fatte at mindretal også er "tal", og at splittelse ikke er vejen til noget fælles, fx at bo i/være borgere i samme land.

Carsten Hansen

Uanset hvad man mener om DF Og alle mulige andre burgøjsere, så er det sigende at ingen debattører endnu har taget afstand fra de anti-demokratiske højrenationalistiske/islamistiske narrehatte der omtales i artiklen.

Skyldes det en uvilje mod at være kritisk overfor nogle bare fordi de er muslimer ?

Fascisme skal modsiges/kritiseres uanset hvorfra den har sin rod dermed også omtalte mennesker i artiklen.
Det skylder vi alle de moderate muslimer.

Marie E. Rasmussen, Thomas Poulsen, Martin Sørensen, lars søgaard-jensen, Hans Aagaard, Steffen Gliese, Lars-Bo Abdullah Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Bent Gregersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Verden ifølge Trump er på DR. 2 og ikke tv 2. Om tv 2 har et program med samme navn tror jeg ikke, men jeg ser aldrig TV. 2Det er utroligt, som flere kommentarer er meget kritiske overfor Df dermed bortleder opmærksomheden bort fra det egentlige emne.
Tyrkere jeg har mødt er store tilhængere af, Erdogan og roser Tyrkiet og mener landet er meget bedre end Danmark. De er ikke flygtninge, så hvorfor er de her. Afsted.

@Anne Mette Jørgensen: "Verden ifølge Trump" er et program på TV2 News. "Jersild om Trump" er et program på DR2.

Ane Gaarden, lars søgaard-jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

….jeg er nu mere bekymret over de danske politikere...………..

Ane Gaarden, Flemming Berger, Hans Larsen og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Vi er kristne, her til lands; vend den anden kind til! - eller hvad? Vi skal forsvare vore værdier og bekæmpe dem, her til lands, der ikke vil vore værdier. Og Erdogan, vor tids Pinochet, nu på vores dørtærskel, støttet af USA og med i NATO, skal ikke have nogen "gang" i vort demokrati, ej heller hans lejesvende eller stikkere. Og så med dansk foreningsstøtte! Dumme Daenen! Se nu hvad Merkel gør ved Erdogans kommende besøg; jeg er sikker på, hun ikke lader sig tryne af Erdogan, til at bygge Tyrkiske universiteter i Tyskland (som ønsket af Erdogan tidligere), selvom han bruger "flygtninge-kortet"! Bliv væk fra Tyrkiet, indtil Erdogan er blevet draget til ansvar for sine forbrydelser mod egen befolkning.

lars søgaard-jensen, Hans Aagaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Der er al mulig grund til at kritisere organisationer som De Grå Ulve og folk, der støtter dem, men også til bekymring over en udtalelse som Marcus Knuths: "Hvis man bor i Danmark, skal man støtte op om de danske demokratiske værdier." Naturligvis skal man overholde de demokratiske spilleregler, som de blandt andet er fastsat i Grundloven, der for eksempel fastslår, at foreninger, der virker ved eller søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom (paragraf 78). Men hvis man skal støtte op om "de danske demokratiske værdier" (et noget mere udflydende begreb), kommer man i nærheden af sindelagskontrol. Tanke- og ytringsfrihed må også omfatte retten til at være uenig i disse værdier - hvadenten man er imod demokrati som sådan eller dets specielle danske form, enten man så finder den for demokratisk eller for lidt demokratisk.

Ane Gaarden, lars søgaard-jensen, Flemming Berger, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lars-Bo Abdullah Jensen

Ytringsfriheden er vel også at tillade de ytringer man er dybt uenig i, ellers er den jo intet værd altså deres støtte udtalelser alene bør ikke være et problem. Derimod dem som har problemer med støtte baseret på udtalelser alene, bør slutte op om "de danske værdier".

Derimod angiver med følgende tilbageholdelse, fængslinger, udstødning bør kunne straffes, bagmændene bag stikledninger må kunne straffes, I det mindste for brud på persondata loven, jurister kan formodentligt finde flere paragraffer.

Da flere af de omtalte danske politikere sidder i Folketinget, hvor de jo lover at sætte grundloven I højsædet, bør der måske indføres startløn, indtil de har gennemført et kursus i grundloven og den ytringsfrihed og forsamlingsfrihed der er del af den, de kunne så udløse deres folketingsgage når de har bestået en prøve hvor de skal have 35 rigtige ud af 40 spørgsmål,og derefter blevet tildelt deres mf .

Lige netop Martin Henriksen burde måske være en anelse forsigtig med, hvem han kritiserer for at have sympati for rabiate bevægelser:

https://redox.dk/nyheder/martin-henriksen-fejrer-burka-forbud-med-nazister

Ane Gaarden, Steffen Gliese, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Stig Bang-Mortensen

Hvorfor citere de to mest forudsigelige politikere her?

Ane Gaarden, Steffen Gliese, Hans Larsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Vi takker for den anarkistiske, hovedløst fri bevægelighed, men vi beklager, vi ikke kan beskytte de tyrkere her i landet, som ikke er Erdoganister. De undertrykkende kræfter har jo de selvsamme rettigheder til at være nogle dumme svin, som vi har.

Kim Folke Knudsen

Kære Anne Mette Jørgensen: 31.07.2018 kl. 09.32

God pointe fra din side, som kræver en forklaring på mit forrige indlæg.

Min kritik af danske politikeres totale passivitet overfor personer som Steve Bannon står jeg fast på. Det virker meget påfaldende, når de samme politikere har travlt med at træde i karakter som " Ægte demokrater ". Den manglende interesse for en demagog, der aktivt støtter Marine Le Pen i Frankrig, Viktor Orban i Ungarn og deslignende.

Men mit indlæg kunne opfattes som en afsporing af den oprindelige diskussion. Lad mig slå fast, at jeg betragter Tayyip Erdogan, og Vladimir Putin og begejstringen i de to lande for deres ledere, som en farlig dyrkelse af det totalitære og intolerante livssyn. Det er en meget problematisk udvikling i de tyrkiske foreninger i Europa, at medlemmerne ligesom opsøger den stærke mand i " hjemlandet " og dyrker ham i blind og forblændet tillid, fremfor at stå vagt om demokratiet og forsvare de mange tyrkere, som er tvunget i eksil på grund af Erdogans utallige angreb på politiske modstandere. Erdogan ødelægger demokratiet og er en fortaler for det totalitære livssyn med islamistiske undertoner.

Jeg mener ikke, at det er rimeligt overfor Donald Trump USA´s Præsident, at sammenligne ham med Erdogan & Putin. Trump er i en klasse helt for sig selv. Han har ikke undergravet demokratiet i USA. Han er stadigvæk en del af den vestlige indflydelsesfære men komplet uregerlig og helt i særklasse. En slags moderne blandning af en autoritær direktør og cowboy, som hamrer knytnæven ned i spillebordet og udbryder America First, inden han giver sig til at spille Poker med Europa og Kina.

Jeg har intet imod at indvandrere opsøger og forsøger at bevare træk fra det land og den kultur de kommer fra, så længe det ikke er diametral modsætning med værdierne her i Danmark. Dyrkelsen af Erdogan besvares ofte med begrundelsen. Vi føler os ikke anerkendt som ligeværdige med de etniske danskere. Det er et forkert udgangspunkt. Er du indvandret fra Tyrkiet til Danmark eller er du født her i Danmark, så er du dansker og ikke tyrker. Hvorfor så opsøge en kultur, som ikke er og bliver en del af din fremtid ?

Jeg selv er født i Tyskland. Jeg lægger altid vægt på, at jeg er dansker med tysk baggrund. Bemærk rækkefølgen: for den siger noget om min personlige prioritering. Jeg er ikke tysker med dansk baggrund. Jeg ville ønske at indvandrere, som ikke føler sig velkommen her i landet siger. Vi er nok ikke de første indvandrere i et udland, som er blevet modtaget med skepsis og nogen gange modvilje. Gør Jer umage og gør Jer selv til nyttige samfundsborgere her i landet. Gå ombord i de danske traditioner og livsværdier med den nysgerrighed, som der altid må være, når man kommer til et nyt land.

Gør du det, så forsvinder mange af fordommene og konflikterne af sig selv. Det handler om sameksistens og ikke etnisk isolation.

Foreninger der dyrker " De grå ulve " og Erdogans autoritære regime bringer sig selv imodsætning til det danske demokrati. De bør ikke modtage statsstøtte fra det danske samfund, og der må holdes øje med deres politiske aktiviteter indenfor ytringsfrihedens grænser.

Martin Sørensen og christian christensen anbefalede denne kommentar