Læsetid: 4 min.

Regeringen vil have EU til at tegne vejen til Parisaftalens klimamål. Men vil den også tegne Danmarks vej?

Danmarks klimaminister er medunderskriver på en appel til EU-Kommissionen om at beskrive, hvordan EU kan sikre målet om højst 1,5 graders global opvarmning og ingen udledning af CO2 inden 2050. Men det er uklart, om regeringen også vil tegne Danmarks egen vej til målet
»Vi har tilsluttet os erklæringen, fordi vi tager klimaudfordringen alvorligt. Der skal ikke herske tvivl om, at en af vores vigtigste opgaver er at bidrage til at holde den globale opvarmning inden for de grænser, der blev sat med Parisaftalen,« siger Lars Chr. Lilleholt.

»Vi har tilsluttet os erklæringen, fordi vi tager klimaudfordringen alvorligt. Der skal ikke herske tvivl om, at en af vores vigtigste opgaver er at bidrage til at holde den globale opvarmning inden for de grænser, der blev sat med Parisaftalen,« siger Lars Chr. Lilleholt.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

5. juli 2018

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har sat sit navn under en ambitiøs erklæring, der appellerer til EU om at beskrive vejen til Parisaftalens mål om at bremse den globale opvarmning ved 1,5 grader og sikre en nettoudledning af drivhusgasser fra EU på nul i 2050.

»Vi har tilsluttet os erklæringen, fordi vi tager klimaudfordringen alvorligt. Der skal ikke herske tvivl om, at en af vores vigtigste opgaver er at bidrage til at holde den globale opvarmning inden for de grænser, der blev sat med Parisaftalen,« siger Lars Chr. Lilleholt.

Dermed sætter ministeren sig selv og regeringen under pres for at lave en tilsvarende ’rutebeskrivelse’ af Danmarks vej til nuludledning i 2050 som del af den klimaplan, regeringen vil fremlægge til efteråret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Troels Holm
  • Christian Skoubye
  • Trond Meiring
  • Dorte Sørensen
  • Ejvind Larsen
Troels Holm, Christian Skoubye, Trond Meiring, Dorte Sørensen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Måske EU her kan gøre nytte og bringes i spil som syltekrukke ?

Poul Erik Riis, Anders Lund, Trond Meiring, Dorte Sørensen, Torben K L Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

Store Lilleholt. Lars Chr. har altid en passende replik. Selvom alt tyder på, hans handlinger ikke rækker til at nå målene. Hans fordel og spekulation er, at bevislasten ligger så langt ud i fremtiden, hvor han ikke engang huskes mere om de store armbevægelser og den ringe virke. Efter mottoet: ... efter mig syndfloden.

jørgen djørup, Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Michael Frommelt

Her er en sti - men først lidt fakta.

Andelen af vindkraft i dansk elproduktion ligger på omkring 40 %. Ser man på forbruget, ser det anderledes ud, eftersom ved blæsevejr forekommer der overproduktion og strømmen må eksporteres, som regel til ufordelagtige priser, da man skal af med strømmen her og nu.

Et andet problem er de resterende ca. 60 % som kommer fra fossile brændstoffer og fra biobrændsler, som forurener endnu mere end fossile brændstoffer, og som udvindes på bekostning af enorme naturskader.

Et tredjeproblem er den omstændighed, at el dækker kun 18% af danskernes energiforbrug, hvilket vil sige at vind dækker omkring 7% af vores samlet energibehov.

Ifølge IPCC skal CO2 udslippet som minimum halveres inden 2050, og som der skrives i artiklen: “I 2050 skal nettoudledningen af CO2 på globalt plan være bragt ned på nul, fremgår det”.

Den eneste realistiske løsning er en massiv elektrificering, specielt af opvarmning og transport, og dækning af elforbruget med rene energikilder. Den eneste rene energikilde der kan løfte opgaven er atomkraft.

En elektrificering er ikke just den vej vores regering går. De fortsætter med at sætte punktafgiften op for elbiler, og har fjernet fradraget til instalation af ladestik.

https://www.electricitymap.org/?wind=false&solar=false&page=map

Arne Thomsen

Mon ikke et af de store problemer her er, at forurening fra atomkraft er en synlig fare - som vi dog kan kontrollere - mens forurening fra almindelig afbrænding - måske bortset fra lidt røg - er usynlig, og derfor opleves som uskyldig - uanset at den er hinsides enhver kontrol.
M.a.o. sanserne bedrager flertallet i vort demokrati - som derved føres på vildspor.

Det er vanskeligt at tro på, at klimaministeren selv tror på, at en sådan plan bliver både udarbejdet og gennemført. Det mest nærliggende er, at han af taktiske årsager lader som om, at han indtil videre tror på, at det kan lade sig gøre.
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) burde være fuldstændig klar over, at så drastisk reduktion i CO2 belastning ikke kan ske uden meget dramatiske sanktioner mod både landbrug, kødnydelse, privatbilisme, flytrafik, lastbiltransporter, containerskibstrafik, cementindustri og den almindelig folkelige forbrugerlyst. Listen over magtfulde samfundsaktører, som vil blive rasende over en effektivt høj CO2-skat er nærmest uendelig. Ikke at forglemme de pengestærke investorer, som just har investeret millioner i en fortsættelse af disse aktiviteter.
De få virksomheder, som vil profitere af en bæredygtig omstilling vil blive overdøvet af ramaskriget.
Som dreven politiker må han være fuldstændig sikker på, at uanset hvad man kunne finde på at udvikle af af planer, så vil alle virkeligt effektive indsatser mod CO2 udledningen blivet stoppet og effektivt udvandet af det politiske bagland og partiets støtter, inden ”skaden” (mod BNP, afkastet og eksporten) er sket. Man kan altid faldet tilbage på argumentet om, at vi i ”lille Danmark ikke kan gå enegang i en globaliseret verden”. Eller hylde frivillige ”aftaler”.
For en sand liberalist er en effektiv politisk samfundsindsats mod klimaforandringer nærmest den værst tænkelige ulykke. Selv atomkraft er bedre. At benægte det er enten hykleri eller selvbedrag.