Læsetid: 9 min.

Sådan blev import af tropisk tømmer fra Myanmar stoppet

En solstrålehistorie … Det kalder myndighederne indsatsen for at forhindre import af ulovligt fældet træ fra Myanmar som følge af EU’s tømmerforordning, fordi det formentlig vil føre til positive ændringer i landet. Derimod mener virksomhederne, at de danske myndigheder har været for vidtgående i forhold til andre EU-lande
En mand sidder på toppen af en bunke tømmer, der er blevet konfiskeret af regeringen i Myanmar med mistanke om, at det er fældet på ulovlig vis.

En mand sidder på toppen af en bunke tømmer, der er blevet konfiskeret af regeringen i Myanmar med mistanke om, at det er fældet på ulovlig vis.

Minzayar Oo

16. juli 2018

Den 3. november 2016 mødte to medarbejdere fra Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (nu Miljøstyrelsen) op hos handelsvirksomheden Mandalay A/S på Marielundsvej i Herlev på et varslet tilsynsbesøg.

Som virksomhedens navn antyder, importerede virksomheden træprodukter fra Myanmar, bl.a. havemøbler af teaktræ med jernstel. Det havde den gjort siden 1995, bl.a. de kendte Magueritte-havemøbler.

Tilsynsbesøget skulle afklare, om og hvordan Mandalay overholdt den såkaldte tømmerforordning fra EU, som efter vedtagelsen i 2010 trådte i kraft tre år senere.

Forordningen skal forhindre import til det europæiske marked af ulovligt fældet træ og pålægger bl.a. importørerne i første led at gøre alt, hvad der er muligt for at sikre, at det importerede træ er fældet lovligt i hugstlandet. Ordningen gør det samtidig ulovligt at bringe ikke lovligt fældet træ på markedet i EU.

Her kommer to hensyn let i konflikt med hinanden: På den ene side er ulovlig skovhugst årsag til afskovning og forringelse af den biologiske mangfoldighed, lige som ulovlig skovhugst skønnes at være ansvarlig for en femtedel af CO2-emissionerne på globalt plan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg ved ikke om jeg er fordomsfuld eller bare er "menneskekender" - men som importør, som er under den EU-forordning, ville eg også være tryggest ved at der skete inspektioner/kontrol af de enkelte EU-landes kontrolkvalitet - foretaget af et andet land end det pågældende

Torben K L Jensen

Fed forretning i det korruptionsplagede Myamar - Militæret lader træet fælde - konfiskerer træet og sælger det lovligt på en auktion.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Det er em glimrende udvikling og danske virksomheder burde ærlig talt rette sig ind efter klimaets sande tilstand, ikke omvendt.